aA
Atšilus orams grilio patiekalais lepinamės vis dažniau. Visgi, kad išsikeptumėte burnoje tirpstantį patiekalą, reikėtų ne tik pasirinkti kokybiškus produktus, bet ir žinoti, ką kiek laiko kepti. Todėl prieš kuriant grilį pravartu pasidomėti, kiek laiko reikia kepti šašlykus, kepsnius, o kiek jūros gėrybes.
Kaip nesugadinti: sužinokite, kiek laiko ant grilio reikia kepti šašlykus, jautienos kepsnius, o kiek – vaisius ir daržoves
© Shutterstock

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad ruošiant įvairiausius grilio patiekalus svarbiausia jų neperkepti. Perkepta mėsa taps sausa, jūros gėrybės – guminės, o daržovės praras gerąsias savo savybes, todėl ruošiantis grilio vakarėliui svarbu pasidomėti, kaip ruošti skirtingus ingredientus.

Ką ir kiek laiko kepti?

Šašlykai. Tam, kad šašlykai būtų sultingi, patariama juos kepti apie 10 minučių. Mat ant ugnies kepama mėsa išorėje visuomet būna karštesnė nei viduje, tačiau nuėmus nuo ugnies, dėl karštos išorės šašlyko vidus dar kepa. Todėl svarbu mėsos neperkepti, o iškepus šiek tiek palaikyti šiltai, kad vidus baigtų kepti, o išorė nedžiūtų. Dar vienas svarbus dalykas – šašlykus supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais. Taip jie iškeps tolygiai.

Jautienos kepsniai. Jeigu planuojate kepti tradicinį jautienos kepsnį, rinkitės 2–3 cm storio pasirinktos jautienos dalies gabaliukus, kurie išsiskiria tamsiai raudona spalva, taip pat stenkitės rinktis brandintą jautieną – tokia mėsa bus daug sultingesnė, neperkeps, netaps sprangi ir geriau išsaugos maistines bei skonio savybes. Kepant jautienos kepsnį laiką reikėtų pasirinkti pagal norimą kepsnio iškepimo lygį. Visgi rekomenduojama kepsnį patiekti vidutiniškai keptą. Tokį gausime jį kepdami po dvi su puse minutės iš kiekvienos pusės. Jeigu norite visiškai iškepto, kepimo laikas yra 3 min. iš abiejų pusių.

Višta. Kepsninėje kepant visą vištą – priklausomai nuo jos dydžio galima ją kepti nuo 1 val. 45 min. iki 3 val. Kepant vištą ar viščiuką kepsninę įkaitinti reikėtų maždaug iki 180-200 laipsnių temperatūros. Mėsą prieš tai geriausia pamarinuoti arba įtrinti sviesto, česnako, druskos, pipirų ir mėgstamų žolelių mišiniu.

Kaip nesugadinti: sužinokite, kiek laiko ant grilio reikia kepti šašlykus, jautienos kepsnius, o kiek – vaisius ir daržoves
© Shutterstock

Žuvis. Ant grilio puikiai tinka kepti tiek visa žuvis, tiek jos gabalėliai ar pjausniai. Pavyzdžiui, pamarinuotą doradą kepsninėje galima išsikepti vos per 15–20 minučių. Tas pats kepimo laikas galioja ir kitoms panašaus dydžio žuvims. Jeigu kepsninėje kepate žuvies filė – gabaliukai kepsninėje iš kiekvienos pusės turėtų iškepti per 2–3 minutes. Kepant nepamirškite žuvies apversti ir patepti alyvuogių aliejumi.

Tunas. Dažniausiai tunas, skirtingai nei kita žuvis, patiekiamas pusiau keptas arba beveik žalias. Jeigu tuną kepate grilyje, šį įkaitinti reikėtų iki vidutinės ugnies. Tuomet tuno kepsnius, patepus aliejumi, pakepti 1–2 minutes iš kiekvienos pusės. Keptą tuną ant stalo reikėtų patiekti iš karto, kuo tunas ilgiau stovės – tuo labiau iškeps jo vidus.

Krevetės. Krevetes ant grilio iškepsite itin greitai. Tereikia jas patepti aliejumi, pabarstyti mėgstamais prieskoniais ir ant iki vidutinės ugnies įkaitinto grilio pakepti apie 2 minutes iš kiekvienos pusės.

Vaisiai ir daržovės. Vaisius ir daržoves: kaulavaisius, ananasus, arbūzus, cukinijas, svogūnus, baklažanus ar paprikas ant žarijų kepkite kelias minutes, kol šie gražiai apskrus. Daržoves prieš kepant patartina šiek tiek pamarinuoti aliejaus ir mėgstamų prieskonių marinate, o vaisius prieš kepant galima patepti aliejumi ir pabarstyti cukrumi.

Prekybos centro atstovė dalijasi ir keliais receptais, kuriuos verta išbandyti namuose.

Vištienos iešmeliai su ananasais, saldžiosiomis paprikomis ir svogūnais

Kaip nesugadinti: sužinokite, kiek laiko ant grilio reikia kepti šašlykus, jautienos kepsnius, o kiek – vaisius ir daržoves
© Shutterstock


Jums reikės:

500 g vištienos krūtinėlės filė

1 v. š. sezamų aliejaus

1 v. š. alyvuogių aliejaus

2 v. š. sojų padažo

4 v. š. citrinų sulčių

2 a. š. druskos

300 g saldžiųjų raudonųjų paprikų

300 g ananasų be žievelės

150 g raudonųjų svogūnų

10 baziliko lapelių

200 g ryžių

Gaminame:

Vištieną supjaustykite kubeliais, suberkite į dubenį, įberkite šaukštelį druskos, supilkite sezamų aliejų, sojų padažą ir 2 šaukštus citrinų sulčių. Viską išmaišykite ir palikite marinuotis 30 minučių. Nuplautas paprikas išskobkite, pašalinkite sėklytes ir supjaustykite stambesniais kubeliais. Taip pat kubeliais supjaustykite ananasus ir stambiai susmulkinkite svogūnus. Visus ingredientus atsitiktine tvarka sumaukite ant iešmelių ir kepkite ant žarijų apie 15 minučių karts nuo karto pavartydami, kol vištiena apskrus. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje pagal instrukcijas ant pakuotės. Išvirtus ryžius sumaišykite su likusiomis citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi ir patiekite su gardžiaisiais iešmeliais.

Vištienos kulšelės ant grilio

Kaip nesugadinti: sužinokite, kiek laiko ant grilio reikia kepti šašlykus, jautienos kepsnius, o kiek – vaisius ir daržoves
© Shutterstock


Jums reikės:

4 vištienos kulšelių

4 šaukštų aliejaus

1 a. š. rūkytos paprikos miltelių

1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių

1 a. š. česnako miltelių

1 a. š. svogūnų miltelių

1 a. š. aitriųjų paprikų miltelių

1 a. š. rudojo cukraus

Druskos, pipirų

Gaminame:

Aliejų sumaišykite su prieskoniais, cukrumi, druska ir pipirais. Vištienos kulšeles kruopščiai įtrinkite marinatu. Palaikykite šaldytuve 2 valandas arba geriausia per naktį. Tuomet ant karštų grotelių odos puse dėkite kulšeles. Kepkite apie 10 minučių, tada apverskite ir kepkite ant kitos pusės dar 10 minučių. Patiekite su grilintomis daržovėmis arba mėgstamu garnyru.

Grilintos daržovės

Kaip nesugadinti: sužinokite, kiek laiko ant grilio reikia kepti šašlykus, jautienos kepsnius, o kiek – vaisius ir daržoves
© Shutterstock


Jums reikės:

1 didelio raudonojo svogūno

75 ml alyvuogių aliejaus

5 smulkintų česnako skiltelių

citrinos sulčių

žiupsnelio džiovinto raudonėlio

vyšninių pomidorų

1 mažo žiedinio kopūsto, supjaustyto žiedynais

2 vidutinių cukinijų, supjaustytų 2,5 cm griežinėliais

1 raudonosios paprikos, supjaustytos vidutiniais gabalėliais

1 geltonosios paprikos, supjaustytos vidutiniais gabalėliais

druskos ir pipirų

12 medinių iešmelių,

žiupsnelio čiobrelių

žiupsnelio džiovinto raudonėlio

Gaminame:

Supjaustykite svogūną į ketvirčius ir suskaidykite jį į dalis. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės temperatūros. Dubenyje sumaišykite visus ingredientus. Daržoves su žolelėmis palaikykite apie 10 min. Užmaukite pakaitomis daržoves ant iešmelių. Padėkite ant grotelių ir kepkite, kol apskrus, pavardydami. Kepimo metu keletą kartų galite užtepti likusio mišinio teptuku. Prieš patiekdami pabarstykite šviežiomis žolelėmis. Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
2.3333

Kaip nesugadinti: sužinokite, kiek laiko ant grilio reikia kepti šašlykus, jautienos kepsnius, o kiek – vaisius ir daržoves + 3 grilio receptai

Atšilus orams grilio patiekalais lepinamės vis dažniau. Visgi, kad išsikeptumėte burnoje...

Grilio sezonui įsibėgėjant – tradiciniai šašlykai nebėra geidžiamiausias kepsnys ant žarijų

Pavasariui įgaunant pagreitį, daugelis pradėjo mėgautis ant grilio čirškančiais patiekalais,...

Tarptautinių BBQ varžybų šašlykų kategorijos nugalėtojų trejete – ir lietuvių komanda (9)

Savaitgalį pirmą kartą Lietuvoje organizuotame tarptautiniame BBQ čempionate specialioje...

Griežtas grilio entuziasto verdiktas: kepdami mėsą daugelis iki šiol daro neatleistiną klaidą (6)

Atėjo vasara ir prasidėjo kepsnių sezonas. Ką, kur ir ant ko kepsime šiemet? Laidoje „Sveika...

Išbandykite ant laužo virtos žuvienės receptą: namie virti nebenorėsite (1)

Vasara vadinama grilio sezonu: vos tik sušyla, oras prisipildo dūmo kvapo ir kulinarų dėmesio...

Top naujienos

Europa įvaryta į kampą: tenka rinktis iš dviejų blogybių, akys vėl nukreiptos į branduolinę energiją

Europos Sąjunga yra užsibrėžusi iki 2050 m. tapti klimatui neutralia erdve, tačiau priemonės...

Karas Ukrainoje. Rusų pajėgos apšaudė „Azovstal“ fosforo bombomis

Ukrainos užsienio reikalų ministerija nurodo, kad nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24...

Vilniaus oro uoste pasitikta iš Turino sugrįžusi Monika Liu: savo tikslą pateisinau su kaupu (1)

Lietuvai 14-tą vietą „Eurovizijoje“ padovanojusi Monika Liu 12 valandą nakties nusileido...

Ar reikia naikinti papilomas ir apie kokį virusą jos praneša?

Tikriausiai sunku būtų rasti žmogų, neturintį ant kūno nė vienos papilomos. Kai kurie jų turi...

Marso paviršių tirianti įranga užfiksavo iki šiol neregėtus signalus: NASA astronomus apstulbino jų stiprumas

NASA zondas „InSight“ Marse užfiksavo stipriausią kada nors kitoje planetoje įvykusį žemės...

NBA sostas – laisvas: Giannio sezonas baigtas, Luka ištempė saviškius

Lemiamose septintosiose NBA konferencijų pusfinalių rungtynėse titulą gynęs Milvokio...

Kraupi avarija Vilniuje: medikai uždraudė vairuoti, bet sėdo prie taksi vairo ir pražudė dvi moteris (4)

Nors dėl sveikatos būklės medikai buvo uždraudę sėstis prie vairo, tačiau tai 61 metų...

Delfi PliusKalbino Kristina Ciparytė, parengė Gabrielė Grinkaitė, laida „Delfi rytas“

Profesorė papasakojo, kokie žmonės turi didelę riziką susirgti nepagydoma širdies liga – pirmieji simptomai visai nekalti (1)

64 milijonai pasaulyje, apie 15 milijonų Europoje ir apie 130 000 Lietuvoje – štai tiek žmonių...

Orai: savaitės pradžia nepavydėtina, bet trečiadieniui jau yra gera žinia

Šiandien Lietuvos orus lems pietvakarinis ciklono pakraštys. Vyraus debesuotas su pragiedruliais...