aA
Vasara vadinama grilio sezonu: vos tik sušyla, oras prisipildo dūmo kvapo ir kulinarų dėmesio centre atsiduria ant grotelių keptos mėsos bei jos marinavimo receptai. Tačiau dažnas nepelnytai primiršta žuvienę – išskirtinį patiekalą, kuris kiekvieną išvyką prie ežero gali paversti išties ypatinga. Jos virimas ant laužo atskleidžia unikalius skonius, o gaminimas drauge gali sukurti naujas šeimos tradicijas.
Žuvienė
Žuvienė
© Shutterstock

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, kad šviežia žuvis gali išties nustebinti skonių įvairove ir turi daugybę organizmui naudingų medžiagų. Ne veltui žuvį rekomenduojama įtraukti į kasdienės mitybos racioną, nes šis maistas – energijos, geros nuotaikos bei sveikatos šaltinis.

„Vasara yra ypatingai geras metas pasimėgauti jos privalumais. Nors kepsnines dažniausiai užkariauja mėsa, ant laužo virta žuvienė – puikus išvykų į gamtą akcentas. Tai yra išskirtinis patiekalas, o skaniausias jis verdamas visgi ne namie, bet prie vandens telkinių. Žuvienei užtenka vos kelių pagrindinių produktų: bulvių, svogūno ir, žinoma, pačio pagrindinio komponento. Tinkamiausios žuvys šiam patiekalui: ešeriai, karšiai, karpiai. Be to, norint tobulos žuvienės, jas verta rinktis kelias. Patartina patiekalą virti iš trijų arba dviejų skirtingų rūšių žuvies“, – akcentuoja B. Baratinskaitė.

Žuvienė
Žuvienė
© Pixabay

Todėl, pasidalijusi tobulos žuvienės virimo gudrybėmis, maisto ekspertė siūlo išbandyti šio patiekalo receptą, kuris gali tapti nepakeičiamu kiekvienos išvykos į gamtą palydovu.

Nuostabioms akimirkoms prie laužo: tradicinė kuršių žuvienė

Reikės: vieno didesnio ešerio ir tokio paties karpio, 2 saujų petražolių, 2 didesnių svogūnų, 2 didesnių bulvių, 1 morkos, 3 litrų vandens, žiupsnelio druskos ir pipirų, 3 skiltelių česnako, arbatinio šaukštelio krapų viršūnėlių.

Išvalykite ir išdarinėkite žuvį. Supjaustykite didesniais gabalėliais ir sudėkite į puodą. Jį uždėkite ant laužo, supilkite vandenį ir virkite apie pusvalandį. Tada supjaustykite svogūnus, bulves, morką. Viską sudėkite į puodą. Įdėkite česnakus, pagardinkite druska ir pipirais, žuvienę pavirkite dar pusvalandį. Kai ji jau bus paruošta, į puodą suberkite kapotas petražoles bei krapus. Žuvienė – pagaminta: išdalinkite artimiesiems ir skanaukite.

„Šio patiekalo gamyba yra išties ypatingas procesas. Tai puiki proga pasimėgauti gamtos teikiamais malonumais, nuostabiai praleisti laiką su artimaisiais, kurti naujas tradicijas. Žuvienės gamyba ant laužo yra tikra išvykų prie ežero klasika. Visgi ją paruošti galima ne tik čia pat sužvejojus laimikį, bet ir atsivežus savo šviežios bei kokybiškos žuvies. Įspūdžių ir skonių tai tikrai nesumenkins“, – šypsosi B. Baratinskaitė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(8 žmonės įvertino)
3.7500

Griežtas grilio entuziasto verdiktas: kepdami mėsą daugelis iki šiol daro neatleistiną klaidą (48)

Atėjo vasara ir prasidėjo kepsnių sezonas. Ką, kur ir ant ko kepsime šiemet? Laidoje „Sveika...

Išbandykite ant laužo virtos žuvienės receptą: namie virti nebenorėsite (14)

Vasara vadinama grilio sezonu: vos tik sušyla, oras prisipildo dūmo kvapo ir kulinarų dėmesio...

Ekspertas įvardijo, kokias klaidas darydami sugadinate ant žarijų keptos mėsos patiekalus (6)

Atšilus orams lauke kepama mėsa tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Tačiau ar tikrai...

Mėsos marinavimas: ekspertas įvardijo dažniausiai daromą klaidą ir pasidalijo netikėtais receptais (14)

Šiltąjį sezoną kepsninėje po atviru dangumi ruošiamas maistas vilioja daugelį. O tam, kad...

Čili ant grilio: ekspertas pasakojo, kaip pagaminti tobulą troškinį

Ant grilio galima kepti ne tik šašlykus ar mėsos kepsnius, bet ir virti sriubas, plovą ar...

Top naujienos

Karbauskis: klausimas, kurį man nori užduoti Skvernelis, tikriausiai susijęs su Nausėda (134)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis interviu...

Aistė Žebrauskienė | D+

Siūlo 6 savaičių visuotinas atostogas: verslas kritikuoja, darbuotojai tikina esą neišleidžiami jau dabar

Be trumpesnės darbo savaitės, Lietuvoje siūloma įteisinti ilgesnes kasmetines atostogas. Ekspertai...

Anglijoje pasislėpusiems lietuvių nusikaltėliams – netikėtas smūgis: nauja taktika jau duoda rezultatų (134)

Šių metų pradžioje buvo sudarytas 10-ies ieškomiausių Lietuvos nusikaltėlių sąrašas, kurie,...

Vytautė Merkytė | D+

Vyras, pranokęs patį šėtoną: jo sektantės it marionetės skerdė turčius – norėjo paspartinti apokalipsę Mansono biografijoje – sąsajos su Lietuva

Tai vyras, kuris yra laikomas tikru blogio įsikūnijimu. Jis – išprotėjęs genijus, su svastika...

Tragiška vyro, gimusio nykštuku, bet mirusio būnant milžinu, istorija (4)

Adamas Rainer buvo vienintelis žmogus istorijoje, kuris per savo gyvenimą spėjo pabūti tiek...

Liūdna istorija pasidalinęs Stano įspėja sergančius vėžiu neapsigauti: šie žmonės – žudikai (156)

Baisiai skambančią diagnozę „ vėžys “ kasdien Lietuvoje išgirsta apie pusšimtį žmonių.

Skrandžio rūgštingumas vis dažnesnė bėda: gydytoja įspėja – negydomas refliuksas gali išprovokuoti vėžį (17)

Gydytojai gastroenterologai pastebi, kad padidėjęs skrandžio rūgštingumas, kitaip refliuksas ,...

Delta atmainai keliant vis didesnį nerimą Izraelis pateikia skaičius: kiek nuo jos apsaugo „Pfizer“ vakcina (394)

Pasak Izraelio sveikatos apsaugos ministerijos, „ Pfizer Inc.“ sukurtos „Covid-19“ vakcinos...

Karštis grįš jau netrukus: po malonaus savaitgalio sulauksime tvankumos (3)

Šeštadienio naktį per Lietuvą praslinko šaltasis atmosferos frontas. Kartu slinko ir debesų...

Japonijoje dėl medalio kovosianti buriuotoja Viktorija Andrulytė papasakojo, kokiomis sąlygomis gyvena: esame visiškai uždaryti (34)

Lietuvos sportininkė, olimpietė , Lietuvos jachtų buriuotoja Viktorija Andrulytė (29) šiuo...