aA
Ketvirtadienio vakarą sostinės Sapiegų parke Lietuvos barbekiu kepėjų asociacija oficialiai atidarė jau 16-ąjį grilio sezoną. Renginio metu pristatytos rinkos naujovės ir kepsnių tendencijos, o ypatingo lankytojų susidomėjimo sulaukė virš žarijų kepti šonkauliukai – pasak asociacijos prezidentės Halinos Bovševič, būtent jie taps pagrindiniu šios vasaros grilio patiekalu.
BBQ Mamos šonkauliai
© Organizatorių nuotr.

Ji įsitikinusi, kad meistro vardo vertus šonkauliukus išsikepti gali kiekvienas – tereikia žinoti keletą paprastų taisyklių, rašoma pranešime spaudai.

Kiaulienos šonkauliukai – šios vasaros hitas

Pasak balandį asociacijos prezidente išrinktos virtuvės šefės Halinos Bovševič, per 15 organizacijos veiklos metų pasikeitė ir lietuvių požiūris į kepimą virš žarijų.

BBQ Mama užtikrina: šie šonkauliai taps vasaros hitu
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Anksčiau kepsninė siejosi tik su virš žarijų ant iešmelių kepta mėsa. Nors šašlykas išlieka vienu populiariausių kepsninės patiekalų, žmonės atranda ir kitokias mėsos rūšis – šonkauliukus, didkepsnius ar triušieną. Ant grilio vis dažniau atsiduria ir šviežios daržovės, žuvis bei jūros gėrybės. Šiandien kepsninei dauguma jau renkasi tinkamą kurą, griliui nebenaudoja maisto skonį sugadinti galintčio degaus skysčio – tikime, kad prie šių pokyčių prisidėjome ir mes“, – pasakoja H. Bovševič.

Anot jos, ruošiant maistą grilyje pirmiausia reikėtų pasirinkti tinkamą mėsą: „Kiekvienas virtuvės šefas turi savo taškus skirtingiems patiekalams". Pasak jos, vidurinioji šonkaulių dalis labiausiai tinkama kepti grilyje – jie plonesni, todėl iškepa greičiau.

Marinuokite per naktį

Pasak grilio meistrės, šonkauliukai neabejotinai užkariaus lietuvių vasarą. Nors jiems iškepti prireiks keleto valandų, burnoje tirpstantis skonis vertas kiekvienos kepimo minutės. „Be to, šiandien kokybiškos kepsninės ir keramikiniai griliai jau prieinami kiekvienai šeimai, todėl meistriškus šonkauliukus savaitgalio pietums gali pagaminti net tie, kurie įprastai virtuvėje tik valgo ir plauna indus“, – nusijuokia H. Bovševič.

Pirmas žingsnis – nuo šonkauliukų nuimti ploną mėsą dengiančią membraną. Pasak virtuvės šefės, kepdama ši plėvelė dažnai sukietėja ir trukdo mėsai atšokti nuo kaulo – tai dažna pradedančiųjų klaida, galinti turėti neigiamos įtakos skoniui. Jei šonkauliukams naudosite sausą marinatą, nuėmę plėvelę patepkite juos aliejumi – jis ne tik suminkštins mėsą, bet ir geriau sugers birius prieskonius.

Marinatą rinkitės pagal skonį: šonkauliukus galite marinuoti sūryme, svogūnų mišinyje, gardinti žolelėmis ar paprikomis. H. Bovševič rekomenduoja savo mėgstamą sausą marinatą iš saldžiosios paprikos miltelių, džiovintos kalendos, česnako miltelių, maltų pipirų, baziliko, rudojo cukraus ir druskos. Visus prieskonius suberkite į didesnį indą ir gautame mišinyje pavoliokite šonkauliukus. Geriausia, pasak šefės, mėsą palikti marinuotis per naktį – šonkauliukų skonis bus išraiškingesnis.

Trys kepimo etapai

BBQ Mama užtikrina: šie šonkauliai taps vasaros hitu
© Organizatorių nuotr.

Pirmiausia šonkauliukus 60-90 minučių žemoje temperatūroje (90-110 laipsnių) pakepkite uždaroje kepsninėje su rūkymo funkcija – taip mėsa įgaus dūmo skonį. Jau apkepusius šonkauliukus patepkite paruoštu glajumi. Jį H. Bovševič gamina iš sojos, Vorčesterio padažo, medaus, rudojo cukraus ir česnako bei svogūno granulių ir ant nedidelės ugnies verda 2-3 valandas. Jei patys eksperimentuoti su glajumi nedrįstate, paieškokite jo parduotuvių lentynose – H. Bovševič patikina, kad skonio tai tikrai nesugadins.

„Glajumi suvilgytus šonkauliukus suvyniokite į foliją ir gerą valandą kepkite grilyje, 130-150 laipsnių temperatūroje. Kartas nuo karto užmeskite akį į šonkauliukus – jei reikia, apverskite. Kai jie gerai apkeps, išimkite iš folijos ir dar gerą pusvalandį ar valandėlę (priklausomai nuo šonkauliukų storumo) pakepkite ant grotelių.

Nepamirškite kas 15-20 minučių šonkauliukų patepti glajumi su jame ištirpintu sviesto gabaliuku – taip ant šonkauliukų susidarys gardi plutelė, kuri neleis jiems išsausėti“, – pataria virtuvės šefė.
Tokį ilgą šonkauliukų procesą ji itin rekomenduoja tiems, kurie nuolat skuba. Prieskonių marinatui rinkimas, glajaus ruošimas ir tepimas bei dėmesio reikalaujanti šonkauliukų kepimo priežiūra privers sustoti, pailsėti ir išmokys mėgautis barbekiu procesu.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
4.0000

Daržovių troškinys ant laužo: namie virti nebenorėsite (7)

Šis troškinys yra mėgstamas mano šeimos ir tik pasitaikius progai visada jį gaminame.

Grilio meistrės pasiūlymas: dešrelės keptos tortilijose su sūrio užtepėle ir barbekiu skonio salsos padažu (2)

Laiko, kepimui ant grotelių reikalingų įrenginių ir vietos stoka bei abejojimas savo kulinariniais...

Armėnų šefas sukritikavo lietuvių pamėgtą marinatą: jokiu būdu nereikėtų marinuoti majoneze (85)

Šašlykai – vienas pagrindinių patiekalų, kuriais mėgaujamės vasarą. Juos kepame...

Barbekiu diena: grilinimo tradicijos pasaulyje – nuo duobėje kepamo jaučio iki desertų gaminimo kepsninėje (5)

Liepos 4 d. minima tarptautinė ant grotelių kepsninėse gaminto maisto, arba kitaip – barbekiu ,...

Sveiki patiekalai be mėsos, kuriuos lengvai pasigaminsite ant grilio (3)

Atšilus orams norisi kuo dažniau būti gamtoje, o buvimas gamtoje neatsiejamas nuo iškylų bei...

Top naujienos

Gauta Seimo teisininkų išvada: ar galima balsuoti dėl Pranckiečio (68)

Seimo valdybos atstovų paprašyta Teisės departamento išvada dėl pakartotinio balsavimo dėl Seimo...

Arūnas Milašius. Kaip viskas atrodo iš tragedija virtusio gaisro epicentro Alytaus rajone apie šiuos faktus jums niekas nepapasakos (9)

Taip, pavadinimas pritemptas, tačiau esmė dėl to nekinta. Jei būtų laikomasi galiojančių...

Prieš pat automobilių mokesčio svarstymą – netikėtumas: pasikeitė sumos, kurias teks mokėti (318)

Aplinkos ministerijos (AM) parengtas automobilių taršos mokesčio projektas teikiamas Seimui,...

STT pareigūnus sudominęs Rusijos bankininkas už išvyką į Maskvą siūlo sumokėti šimtatūkstantį užstatą (9)

Specialiųjų tyrimų tarnybos ( STT ) ir Vilniaus apygardos prokuratūros atliktame ikiteisminiame...

Nuo šalčio ir drėgmės išgelbėta močiutė iš Pasvalio vėl grąžinta prižiūrėtojai (102)

Šaltyje, drėgmėje, be maisto ir elektros paliktą močiutę Pasvalio rajone radę socialiniai...

Johnsonui nepavyko: Bercow neleido dar kartą balsuoti dėl „Brexit“ sutarties (22)

Iki „ Brexit “ liko dešimt dienų. Bet iki tol šalis privalės dar šį tą nuveikti....

Vilniaus centre nugriaudėjo sprogimas, atskubėjusi policija uždarė gatvę formuojasi spūstis (62)

Pirmadienį, apie 15.50 val., Vilniaus centre, Lukiškių g., nugriaudėjo sprogimas. Žmonės...

Be reikalo nuvertinama grindų danga – ne tik nebrangi, bet ir ekologiška

Linoleumą ėmė kloti ant grindų nuo 1863 m., tad daugeliui jis asocijuojasi su senais pastatais,...

Pastebėjo tik akyliausi: Ugnės Siparės pasirodymas šokių projekte buvo netikėtai kitoks nei kitų dalyvių (27)

LRT projekto „ Šok su žvaigžde “ dalyviams praėjęs šeštadienis buvo ypatingas. Tądien...

Gyvai / Lietuvos politikos forumas. Kaip pasaulyje keičiasi saugumo padėtis?

JAV palieka sąjungininkus kurdus ir sukuria prielaidas naujam karui Sirijoje, Prancūzijos...