Rado širdžiai mielą veiklą

Viskas prasidėjo prieš ketverius metus, kai motinystės atostogose buvusi Vaida susigundė meduolių dekoravimo kursais. „Aš visada mėgau dekoruoti meduolius. Net būdama paauglė prisikepdavau kalną sausainių ir juos piešdavau. Žinoma, tuo metu nežinojau įvairių technologijų – nei koks glajus, kokio tirštumo turi būti, nei kaip glazūruoti“, – pasakoja pusvalandį pokalbiui ištaikiusi kaunietė.

Užsidegimas gaminti meduolius buvo toks didelis, kad vos grįžusi iš kursų, moteris tą pačią dieną nusipirko visas reikalingas priemones ir ėmė maišyti meduolių tešlą. Pirmaisiais metais glazūruotais meduoliais Vaida apdovanojo gimines ir artimuosius, o jų susižavėjimo šūksniai ir nesibaigiantys komplimentai tik patvirtino, kad ji – teisingame kelyje.

„Gal sunku patikėti, bet naktimis nemiegodavau mąstydama apie tai, kokius sausainius kepti ir kaip juos dekoruoti, visur ieškodavau idėjų ir informacijos. Aš tiesiog kiekvieną dieną mėgavausi ir tebesimėgauju šia veikla“, – džiaugiasi radusi širdžiai mielą veiklą.
Pasibaigus vienoms motinystėms atostogoms Vaida susilaukė antro vaiko ir daugiau į samdomą darbą negrįžo – meduolių kepimas ir dekoravimas tapo jos pagrindiniu užsiėmimu. Tiesą pasakius, nuo įgytos dailės pedagogikos specialybės Vaida nelabai ir nutolo – įgūdžiai pasitarnauja gaminant tapybiškus darbus.

Nors moteris kuklinasi vadinama verslininke, tačiau pripažįsta: sparčiai daugėjant užsakymų vienai suktis jau darosi sunku. Ypač prieš šventes sulaukiant daug užsakymų ne visus gali tenkinti.

Patarimai, kaip gaminti glajų

Meduolių tešlos receptą Vaida rado internete, tiesa, jį kažkiek patobulino. Moteris maišo tešlą iš natūralių ingredientų, kuriuos perka iš ūkininkų: sviesto, kiaušinių, medų. Tešlą brandina ir tik tada kepa.

Tačiau didžiausias malonumas, neslepia pašnekovė, – sausainius dekoruoti. Tiesa, čia reikia apsišarvuoti kantrybe – vien kelių spalvų glajaus paruošimas trunka nuo pusvalandžio iki valandos. O dekoravimas – dar ilgesnis procesas.

„Glazūruojama etapais, o tam, kad spalvos nesusimaišytų, nutepus vieną sluoksnį sausainį reikia padžiovinti. Jei sudėtingas piešinys, sausainius tenka glazūruoti, tapyti ne vieną valandą“, – sako V. Skarupskienė.

Meduolių glazūravimo techniką įvaldžiusi Vaida noriai dalijasi patarimais, kaip paruošti glajų, kad meduolių dekoravimas pasisektų ir teiktų vien geras emocijas.

„O gali nepasisekti, jei glajus bus netinkamai paruoštas. Jį galima sugadinti labai greitai – tiek per ilgai plakant, tiek nepakankamai – dėl ko stingstantis glajus pasidengs geltonomis riebalų dėmėmis“, – sako patyrusi dekoruotoja.

Gamindama glajų Vaida ima:

30 g kiaušinio baltymo (pasterizuoto arba natūralaus) – tai būtų vieno vidutinio kiaušinio baltymas,
apie 150 g cukraus pudros,
apie 1 a. š. citrinos sulčių arba žiupsnelį citrinos rūgšties.

„Viską plakame plaktuvu, tačiau negreitu režimu. Greitai plakti negalima, kad nepatektų oro ir neatsirastų glajuje burbuliukų. Plakti reikia apie 7-8 minutes. O tada glajų skiedžiu vandeniu. Dedu po šaukštą, maišau ir stebiu, kokio tirštumo glajus gaunasi. Skystesnio jo reikia norint padengti visą sausainio paviršių. O detalėms arba tik raštams išpiešti reikia tirštesnio glajaus“, – sako Vaida.

Spalvos išgaunamos maistinių dažų pagalba ir šių pasirinkimas tikrai didelis. Vaida ragina jų nebijoti: glajui nuspalvinti reikia itin mažo dažų kiekio – kartais pakanka jais suvilgyto dantų krapštuko galiuko. Intensyvesnei juodai ar raudonai spalvai gauti visiškai užteks lašelio.

Ką daryti, jei sudžiūvo

Nors dauguma apie meduolius kalba kalėdiniu laikotarpiu, Vaida tikina: jie populiarūs ištisus metus.

„Žinoma, Kalėdos, Velykos yra tas metas, kai užsakymų sulaukiu daugiausia ir sausainius pradedu kepti likus daugiau nei mėnesiui. Itin daug užsakymų būna ir Mokytojų dienai. Tačiau čia progos nesibaigia – jų yra visus metus Po ramesnio sausio ateina užsakymai Valentino dienai, tada – Moters dienai, Velykoms, Motinos ir Tėvo dienoms, vasarą – krikštynoms, vestuvėms, asmeninėms šventėms, vėliau – rugsėjo pirmajai, Boso dienai, šiurpnakčiui“, – siūlomu asortimentu Vaida dalijasi feisbuko puslapyje „Skanūs norai“, daug informacijos apie meduolius sklinda iš lūpų į lūpas.

Pasak Vaidos, meduolius drąsiai galima laikyti kelis mėnesius, tačiau vertėtų pasirūpinti, kad būtų supakuoti, antraip sudžius ir bus kietoki. Tačiau jei taip nutiko – ne bėda, tereikia sausainius sudėti į uždarą indą kartu su keliomis obuolio skiltelėmis. Jau po pusdienio meduoliai bus minkštut minkštutėliai – tokiu būdu galima išgelbėti bet kokius sudžiūvusius meduolius.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)