Žuvį, kaip juokdamasis sako, įgudęs išskrosti vos per 10 sekundžių „Žuvainės“ vadovas Adomas Kliukas žingsnis po žingsnio nuosekliai parodė, kaip nesudėtinga tai padaryti kiekvienam, ir paneigė ne vieną su žuvimis susijusį mitą.

Nepatinka skusti? Neskuskite

Vienas iš pačių gajausių mitų – ne kiekvienas gali susidoroti su žuvų skutimu. Pirmiausia, atkreipia dėmesį A. Kliukas, nors visos žuvys turi žvynų, skusti reikia tik kai kurias rūšis. Štai, pavyzdžiui, taip lietuvių mėgstami upėtakiai yra viena tokių žuvų, kurių skusti nereikia, nors nemažai manančių kitaip.

Būtent dėl to, kad labai sunkiai skutamas, daug kas nemėgsta ešerio. Tačiau įgudęs specialistas pamoko, kaip šį nelengvą darbą galima pasilengvinti: tereikia žuvį kelioms akimirkoms panardinti į verdantį vandenį – tuomet žvynus nuskusti gerokai paprasčiau.

Taisyklė paprasta: skusti rekomenduojama tas žuvis, kurių žvynai stambūs ir šiurkštūs, pavyzdžiui, vilkešerio. Vis dėlto pirmiausia viskas priklauso nuo žuvies ruošimo būdu.

„Jei ruošiatės kepti keptuvėje, patariama žvynus nuvalyti. Nors aš pats to niekada nedarau – tiesiog odelės su visais žvynais nevalgau, be to, kepant su žvynais neišbėga sultys ir žuvis būna sultingesnė. Kita vertus, jei ketinate žuvį kepti ant grotelių, jokiu būdu jos neskuskite, kitaip ji paprasčiausiai sudegs. Žvynai – kaip apsauginė priemonė. Be to, žuvį iškepus, jie labai lengvai nusiima“, – patarimus dalija jis.

Neatsargus žingsnis gali apkartinti visą žuvį

Įgudę skrosti kokią nors žuvį galėsite susidoroti su bet kuria kita rūšimi, tikina pašnekovas. Sudėtingiau tik panorus žuvį filiuoti, mat kai kurios rūšys turi ypatingą kaulų struktūrą, todėl reikia žinoti tam tikrus niuansus.

„Pavyzdžiui, menkės kaulų struktūra yra trikampė. Manau, žmogui, kuris niekada to nedarė, būtų sunku. Tačiau daugelis žuvų, sakyčiau, kokie 80 proc., yra panašios ir jų filetavimas yra pakankamai paprastas ir lengvas“, – kalba A. Kliukas.

Paklaustas, ką dar reiktų žinoti apie tam tikras žuvų rūšis, pašnekovas išskiria karpį. Ši žuvis turi žalią maišelį – tulžį, su kuria reiktų elgtis atsargiai. „Jeigu tą tulžį netyčia praduri ir greit žuvies nenuplauni, skystis labai greitai įsigeria ir mėsa apkarsta“, – įspėja jis.

Tik neišsigąskite tokį tulžies maišelį pamatę ir vienoje lietuvių mėgstamiausių žuvų – doradoje. Anot A. Kliuko, ši žuvis, kitaip nei karpis, taip lengvai neapkarsta.

Kitas dalykas, kas dažnam nepatinka, – tai ašakos. Tačiau ir čia A. Kliukas suskuba paaiškinti: „Termiškai apdorojus bet kurią žuvį, ašakos išsiima pakankamai lengvai. Daugiausia vargo gali kilti valgant smulkias lietuviškas žuvis – žiobrius, starkius ir pan. Viskas priklauso nuo skirtingų rūšių kaulų struktūros. Pavyzdžiui, visų Viduržemio jūros, Atlanto vandenyno žuvų kaulų struktūra tam itin palanki: yra pagrindinis stuburas ir nuo jo einantys šoniniai kaulai. Pačioje mėsoje, pilvo dalyje ašakų, galima sakyti, nėra“, – kalba pašnekovas.

Žuvies skrodimo žingsniai:

1. Aštriu ir geriausia – siauru peiliu įdurkite žuvies apačioje prie galvos.


2. Peilio nekišdami giliai, pagal paviršių pjaukite per žuvies pilvą išilgai iki išangės.

3. Tuomet iš atsivėrusios ertmės žuvies vidurius lengvai pašalinkite ranka. Jei reikia, žarnų kraštus nupjaukite peiliu.

4. Jei ketinate žuvį kepti su galva arba norite ją dar kurį laiką palaikyti, verčiau pašalinkite žiaunas – jas tiesiog „išraukite“ rankomis.

5. Žuvį nuplaukite, pašalinkite esančias plėves.

6. Jei norite žuvies be galvos – įpjaukite ties stuburu ir pjaukite šiek tiek skersai palei žiaunas link apatinio peleko. Tą patį padarykite kitoje pusėje.

Kaip išpjauti žuvies filė:

1. Aštriu peiliu nuo apatinio peleko vientisu pjūviu pjaukite ties žuvies stuburu.



2. Lygiai taip pat filė išpjaukite ir antroje žuvies pusėje. Jei filė lieka kelios ašakos, jas galite nesunkiai ištraukti.

3. Likusią žuvies dalį galite panaudoti žuvienei.

Žuvį sugadina gamindami

Jei žuvis šviežia, kaip juokdamasis sako A. Kliukas, daug pastangų skaniai ją paruošti tikrai nereikia. „Šviežia žuvis jau pati yra skani, tikrai nereikia jos nei marinuoti su actu ar su aštriomis paprikomis, nei volioti kiaušiniuose ir miltuose ar pan. Kam tuomet išvis valgyti žuvį, juk taip nebejauti tikrojo jos skonio“, – retoriškai klausia jis.

Apvolioti miltuose, anot A. Kliuko, pravartu nebent tokią žuvį, kaip menkė, kuri yra labai trapi ir gali lengvai subyrėti arba prikibti prie keptuvės dugno.

Visko, ko reikia, tikina pašnekovas, tai šiek tiek druskos ir pipirų. Pats A. Kliukas dažniausiai žuvį kepa keptuvėje. „Įpilu šiek tiek aliejaus, žuvį pabarstau druska, pipirais ir kepu – visą, su žvynais ir galva. Po 8–10 minučių iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies, šiek tiek padeginu odą ir viskas.

Vilkešeris man patinka ir keptas ant griliaus, o dorada skaniausia kepta druskoje orkaitėje – tuomet ji išlieka itin sultinga“, – patarimais dalijasi jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)