aA
Spaudžiant šalčiui, trumpam pamirškite apie kūno centimetrus ir šiek tiek atsipalaiduokite. Bent savaitgaliais. Tiesiog graudu žiūrėti į žmones, kremtančius žalias salotas viduržiemy. Nesvarbu, su lašiša ar grill vištienos krūtinėle – tas sotesnes. Esmė ta, kad normalių salotų žiemą nebūna, veikiau tai yra imitacija ir savęs apgaudinėjimas, kad valgote sveikiau. Žalios salotos, matyt, geriau tinka nebent papuošti patiekalus, o ne valgyti. Mintis apie šaltą, žalią lapą, dedamą į burną, net nupurto, tad šį kartą susiruošiau kepti šį tą riebesnio.
Šonkauliai
Šonkauliai
© Asmeninins albumas

Beje, šaltu metu net medikai pataria rinktis šiltą, riebesnį maistą. Be to, visuomet galite improvizuoti su garnyru, tad nebūtina kimšti riebios mėsos su bulvėmis (aišku, kad tai labai skanu). O jei netyčia nutiko taip, kad visgi kiek apsunkote ir persivalgėte, tai po pertraukėlės keliaukite į lauką pasivaikščioti ir nueikite tuos privalomus dienos 10 tūkst. žingsnių. Arba eikite nukasti sniego nuo takelio, išvesti šunį ne 10 minučių, pakvėpuoti grynu oru artimiausiame miške ir pasiklausyti žiemos tylos. Visi sunkumai kaipmat pasišalins. Ne tik pilve, bet ir galvoje.

Prisnigus mūsų šeimoje visuomet norisi rimtesnės mėsos. Tad susiruošiau kepti šonkaulius, savaitgaliais jų rasite geresnių turguje. Virtuvės archyve dar buvo likę įvairių klasikinių daržovių, tad nutariau šonkaulius ruošti be bulvių, bet su trimis super paprastais garnyrais, kuriuos maišytume lėkštėje ir jaustume ne tik gerą skonį, bet ir lėkštės spalvų gama džiugintų akis.

Šonkauliai
Šonkauliai
© Asmeninins albumas

Šonkauliai su 3 pagardais

(maždaug 4 porcijos)

  • 1 kg kiaulienos šonkaulių (plonesnių arba storesnių, kokius mėgstate)
  • 3 šaukštai terijaki padažo
  • druskos, pipirų, česnako skiltelė, rozmarino žiupsnis arba šakelė šviežio
  • svogūnas, lauro lapeliai, keli šaukštai garstyčių
  • 1 skardinė raudonųjų pupelių
  • maišelis įvairių šaldytų daržovių (morkos, brokoliai, šparagai)
  • 50 g sviesto
  • 1 mažas kopūstas arba trečdalis vidutinio dydžio kopūsto
  • saujelė džiovintų spanguolių
  • citrina (geriau žalioji), šaukštas aliejaus

Šonkaulius nuplauname, supjaustome į kelias dalis, jei juos pirkote ilga juosta. Dedame į puodą su vandeniu, lauro lapelių, pipirų žirnelių, rozmarino ir pasmulkinto svogūno ir viską užkaičiame. Verdame visa tai apie 20-25 min. Išjungiame, išpilame skystį ir atvėsinę mėsą, ištriname ją smulkintu česnaku, druska, pipirais, garstyčiomis ir terijaki padažu. Paliekame pasimarinuoti 10-15 min. ir po to dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame juos 200 laipsnių temperatūroje apie 25-30 min., kol apskrus gražiai. Jei šonkauliai storesni, tiesiog juos ilgiau pavirkite prieš kepimą.

Šonkauliai
Šonkauliai
© Asmeninins albumas

Garnyrai

Šviežias kopūstas pasmulkinamas kaip sriubai – šiaudeliais – pašalinus viršutinius kopūsto lapus. Smulkintas kopūstas dedamas į salotų indą, pamaigomas rankomis, kad šiek tiek suminkštėtų, įspaudžiame citrinos sulčių, dedame druskos, pipirų ir džiovintų spanguolių. Viską išmaišome ir tiekiame į stalą serviravimo inde.

Pupeles pašildome puode, nusunkę skystį, dedame šiek tiek druskos ir pipirų. Tiekiame jas į stalą šiltas.

Šaldytas daržoves plikome karštu vandeniu, nusunkiame jas, dedame į keptuvę su sviestu ir pakaitiname pabarstę druska ir pipirais.

Visas daržoves galite maišyti lėkštėje ir skanauti su šonkauliais.

Skanaus!

Šonkauliai
Šonkauliai
© Asmeninins albumas
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Dietistė Vaida Kurpienė paaiškino, kodėl dabar pats tinkamiausias metas keisti mitybą (25)

Prasidėjo Adventas , kurio metu rekomenduojama laikytis pasninko. Kokius produktus įtraukti į...

Ekspertų patarimai, kaip išsirinkti sveikesnę duoną: įvardijo duonoje esančių priedų reikšmę mūsų organizmui (17)

Daugelis žmonių į kasdienį mitybos racioną įtraukia duoną. Gamintojai, atsižvelgdami į...

Patarimai, kaip šaldytuve laikyti produktus, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži (8)

Tikriausiai kiekvienas yra susidūręs su problema, kuomet grįžęs iš parduotuvės su pilnais...

Kaip pagaminti gardų vegetarišką patiekalą, kad patiktų net mėsėdžiui? (22)

Nors vegetariškas maistas Lietuvoje kasmet vis populiaresnis, jį dažniausiai renkasi tikri...

Patarimai, kaip paruošti gardžiausius kruopų garnyrus (2)

Nors daugeliui kruopos asocijuojasi vien tik su pusrytine koše bei studijų laikais, iš šių...

Top naujienos

Žmonės patraukė gyventi į naujai statomus kaimus, tačiau galima ir labai skaudžiai suklysti ką būtina įvertinti bėgant iš miesto (25)

Gerėjant pragyvenimo lygiui žmonės iš miestų patraukė gyventi į priemiesčius ir netgi netoli...

Kasiulevičius palaiko mokytojų prašymą: tikslingiausia būtų bent 6 savaitėms pereiti tik į nuotolinį mokymą (302)

Šeimos gydytojas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius...

Eugenija Grižibauskienė | D+ nariams

Jonavoje gimstančios medžiagos žavi ne tik vietinius: hercogienės užsidėta suknelė padės metus baigti be nuostolių

Dešimtį kilometrų besidriekiantys lino audiniai – tokius įspūdingus kiekius baltos lino...

Nėra blogo oro – yra tik netinkama apranga: kaip išsirinkti pūkinę striukę ir nesukti galvos dar bent 5 metus (12)

Pūkinė striukė , pūkinis paltas – kaip pavadinsi, taip nepagadinsi – nors ir ne pats...

JK šokiruota: į laisvę anksčiau laiko paleidžiama motina po tyčinio padegimo pražudžiusi 6 vaikus (2)

Gaisrą , kurio metu žuvo šeši jos vaikai, sukėlusi moteris buvo paleista iš kalėjimo, atlikusi...

Profesorius Kalibatas paaiškino, kas gali įspėti apie koronavirusą, jeigu specifinių simptomų nėra (162)

Neseniai man šeimos gydytoja papasakojo įdomią istoriją. Jos gydyta pacientė jai paskambino...

Viena sėkmingiausių Lietuvos manekenių – atvirai apie tikrus mados pasaulio užkulisius

Ar būti modeliu – lengvas darbas, dar lengvesni pinigai ir gyvenimas prabangoje? Karjerą baigusi...

Kai ant kortos – Europos čempionatas: ar rinktinei reikia prašyti žalgiriečių pagalbos? laida „Krepšinio zona“ (30)

Dvylikoje Europos čempionatų iš eilės dalyvavusi Lietuvos vyrų rinktinė kol kas negali būti...

Dulkys: rekomenduočiau išvažiuojant iš namų prie eglutės parašyti du laiškus pildoma (427)

Kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus Arūnas Dulkys pristatė prezidentui Gitanui Nausėdai...

|Maža didelių žinių kaina