aA
Nors lietuvių kalbos puoselėtojai žodžio „zrazai“ vartoti ir neleidžia, šį kartą negaliu paklausyti – būtent taip ir ne kitaip šis ypatingas patiekalas mūsų šeimoje vadinamas jau nuo seno. Mano močiutė juos išmoko ruošti dar iš savo mamos, kai gyveno viename Žemaitijos kaime ir tekdavo ruošti valgį gausiai šeimai.
Močiutė Biruta
© DELFI montažas

Receptu, kaip patiems pagaminti šį patiekalą, dalijasi Mo. Taip švelniai savo močiutę Birutą vadina net atskirą „Youtube“ kanalą „Romas and MO“ jos receptams sukūręs Romas Gaučas. Mo – buvusi virėja, tačiau jai vis dar labai patinka gaminti, o Romas tiesiog mėgsta ragauti naujus patiekalus.

Ypatingieji močiutės zrazai

Įdarui reikės:

  • 4 smulkiai supjaustytų svogūnų
  • 1 puodelio džiovintų virtų grybų
  • 0,5 šaukštelio pipirų
  • žiupsnelio druskos
  • aliejaus kepimui

Mėsai:

  • 1,3 kg kiaulienos
  • 2 kiaušinių
  • 0,5 puodelio (125 ml) grietinės
  • 1 šaukštelio maltos mėsos prieskonių
  • 1 šaukštelio druskos
  • 0,5 šaukštelio pipirų

Padažui:

  • 0,5 šaukštelio pipirų
  • 1 didelio šaukšto miltų
  • 0,5 puodelio (125 ml) grybų skysčio (nuo grybų virimo)
  • 2 šaukštų grietinės
  • žiupsnelio druskos

Vandeniui (jei reikia):

  • 2 lauro lapelių
  • kelių pipirų
Močiutė Biruta
Močiutė Biruta
© DELFI montažas


Gaminimas:

  1. Į keptuvę įpilkite aliejaus. Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol jie suminkštės. Tada sudėkite grybus ir kepkite dar 5 minutes. Pagardinkite druska ir pipirais. Gerai pamaišykite. Mišinį atvėsinkite.
  2. Kruopščiai sumaišykite visus mėsos ingredientus.
  3. Į kepimo skardelę įpilkite šiek tiek aliejaus. Atgnybkite mėsos mišinio gabalėlį, išminkykite jį delne, įdėkite įdaro į vidurį ir uždarykite. Pavoliokite tarp rankų, kad padarytumėte cepelino formos zrazą. Patarimas: drėkinkite rankas, kad mėsa neliptų prie jūsų delnų.
  4. Sudėkite zrazus į iki 190 °C temperatūros įkaitintą orkaitę maždaug 30 minučių arba kol jie iškeps. Po to perkelkite juos į puodą.
  5. Supilkite riebalus iš kepimo skardelės į kitą puodą, įberkite miltų, įpilkite grybų skysčio, jei reikia, vandens, druskos, grietinės. Šildykite, kol pradės virti.
  6. Pridėkite keletą pipirų ir lauro lapelių prie zrazų ir užpilkite juos padažu. Viską pašildykite keletą minučių.
  7. Valgykite su virtomis bulvėmis, kopūstais arba tuo, ką mėgstate.

Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Beatos Nicholson kugelis: kai toks skanus, bus sunku sustoti (68)

Mokslininkų įrodyta, kad, valgant krakmolingas daržoves, mūsų smegenyse išsiskiria cheminės...

Močiutės cepelinų paslaptis: bus gardu ir garantuotai pavyks video receptas (76)

Koks gi lietuvis nemėgsta tikro lietuviškos virtuvės pasididžiavimo – cepelinų ? Tikriausiai...

Pristigusiems pusryčių idėjų – iki paskutinio kąsnio subalansuotas patiekalas: grikiai su kiaušiniu video receptas (17)

Jei kasrytinė košė ir kiaušinienė įgriso iki gyvo kaulo, siūlome išbandyti šį tą naujo....

Idėja pusryčiams: virtuvės šefas parodė neįprastą plaktos kiaušinienės gaminimo būdą (7)

Virtuvės šefas Danielis Pattersonas siūlo naują būdą plaktos kiaušinienės ruošimui....

Ypatingieji zrazai: ruošti šį patiekalą močiutė išmoko dar iš savo mamos video receptas (69)

Nors lietuvių kalbos puoselėtojai žodžio „ zrazai “ vartoti ir neleidžia, šį kartą negaliu...

Top naujienos

Vyriausybė galutinai apsisprendė, kaip kovos su kainomis: „vaučeriais“ naudosis ne visi (39)

Vyriausybės pasitarime pristatytos paruoštos ministerijų priemonės, kaip kovoti su augančiomis...

Pravieniškių mafija“: išskirtinė slaptu informatoriumi paversto kalinio išpažintis (59)

Daugybę metų Pravieniškių pataisos namuose siautėję aukščiausioms kalinių kastoms...

Įsileidus Kremlių – tragedija: neįsivaizdavome, kad žmonės bus žudomi vidury baltos dienos (285)

Lygiai prieš penkerius metus prasidėjo Ukrainos Orumo revoliucija – Maidanas . „Tai buvo...

Ruoškitės – prekybos centrai paskelbė išpardavimų savaitgalį: stilistė patarė, ką pirkti ir į ką nė nežiūrėti (5)

Juodasis penktadienis – ta diena metuose, kai visi šiek tiek išsikrausto iš proto. Arba ne. Bet...

Susikirto dėl metro statybų: ar Vilniuje jį apskritai įmanoma įrengti (103)

Neseniai Seimas priėmė Metropoliteno įgyvendinimo įstatymą, kuriuo uždegė žalią šviesą...

„Sports Illustrated“: sužvėrėjęs Sabonis neįsivaizduoja žaidimo „puse kojos“ ar 50 proc. (45)

Vienu iš Indianos „Pacers“ komandos lyderių tapęs 22 metų Domantas Sabonis šį sezoną...

Į vieną labiausiai izoliuotų pasaulio kampelių įžengusį amerikietį ištiko baisus likimas (63)

Indijos Andamanų salose, kurios yra tarp labiausiai izoliuotų pasaulio kampelių, nuo valstybės...

Nuomos verslas vis dar skendi šešėlyje: kas laukia tų, kurie nemoka mokesčių (7)

Nuomojančių būstą oficialiai pamažu daugėja – per penketą metų šalyje legalių nuomotojų...

Unikauskas ir Gylys: dėl sinusito galite pasikeisti neatpažįstamai (2)

„Ką daryti, jei net praėjus septynioms dienoms sloga nesibaigia?“ – LRT TELEVIZIJOS laidoje...