aA
Vasaros pabaiga – uogų ir daržovių metas. Prie puodų besisukiojančios šeimininkės suka galvą, kaip geriausia būtų šias sodo gėrybes išsaugoti, kad jos neprarastų savo naudingųjų savybių? Štai atokiame vienkiemyje gyvenanti Ieva Šidlaitė – natūralaus rauginimo ir žolelių bei lauko gėrybių specialistė, knygos „Natūralus rauginimas“ autorė – atsakė į daugeliui šiam sezonui aktualius klausimus: kurias daržoves geriau rauginti, o kurias konservuoti ir kiek tokias daržoves verta laikyti.
Ieva Šidlaitė
Ieva Šidlaitė
© DELFI / Modesta Meškė

Kuo skiriasi konservavimas nuo rauginimo?

Rauginimas – tai vienas iš konservavimo būdų. Kiti konservavimo būdai gali būti marinavimas, džiovinimas, sūdymas, užpilimas sirupu ar aliejumi ir t.t. Konservuoti – tai tiesiog išsaugoti produktą ilgesniam laikui. Daugumoje atveju konservuojant sudaroma nepalanki terpė vystytis nepageidaujamai mikroflorai, kuri sugadina produktą (taip veikia didelė druskos, cukraus, rūgšties koncentracija).

Raugintos daržovės
Raugintos daržovės
© DELFI / Modesta Meškė

Rauginant viskas vyksta atvirkščiai – mes pasikviečiame gerąsias bakterijas ir mieles ir sudarome sąlygas tik joms daugintis. Taip jos neleidžia plisti nepageidaujamai mikroflorai, suteikia produktams išskirtinį skonį, ilgaamžiškumą bei papildomų naudingų medžiagų. Papildomai suvalgome ir pačias gerąsias bakterijas, kurios turi labai daug įtakos mūsų sveikatai.

Ar išvis verta konservuoti daržoves? Ar lieka iš jų naudos?

Jei daržovės kokybiškos, augintos be chemijos švarioje dirvoje, aišku, verta. Kaitinant sunaikinama dalis vitaminų, bet lieka mineralai ir kitos maistinės medžiagos. Be to turime įvairesnių daržovių ir įdomesnių skonių. O raugiant vitaminų tik padaugėja. Aš pati mėgstu ir rauginti, ir marinuoti, ir sūdyti, ir džiovinti.

Ieva Šidlaitė
Ieva Šidlaitė
© DELFI / Modesta Meškė

Kas geriau rauginti ar konservuoti?

Žali rauginti burokėliai


Marinuotos daržovės ilgiau laikomos, joms nereikia specialių laikymo sąlygų, stiklainiai gali metus ar du stovėti virtuvinėse spintelėse. Rauginiams reikalingas šaldytuvas arba visiškai nešildomas rūsys, kitaip daržovės greitai perrūgsta ir suminkštėja. Tačiau raugintos daržovės naudingesnės sveikatai – tai žalia, termiškai neapdorota daržovė apdorota laktobakterijų ir taip lengviau pasisavinama mūsų organizmo. Kartu su jomis gauname ir tą taip dabar vertinamą probiotikų dozę.

Kokiu konservavimo būdu labiau išsaugomi vitaminai?

Rauginimo, džiovinimo, sūdymo – ten, kur daržovės neapdorojamos termiškai.

Raugintos daržovės
Raugintos daržovės
© DELFI / Modesta Meškė

Kuris metodas padeda ilgiau išsaugoti daržoves?

Tai priklauso nuo sąlygų – jei turite rūsį, kuriame laikosi pastovi 1-2 laipsnių temperatūra (tai labai giliai žemėje iškasti rūsiai, duobės išgrįstos akmenimis į kuriuos dar žiemos metu nunešama ledo gabalai ir užklojami šienu ar pjuvenomis – taip ledai neištirpsta ištisus metus ir palaiko patalpos temperatūrą), tada geriausia daržoves rauginti. Jos išsilaikys metus, dvejus ar net penkerius.

Rauginimas sustabdomas 1-2 laipsnių temperatūroje. Jei rauginį laikysite šaldytuve, tai jis vis tiek rūgs, daržovės rūgštės ir minkštės. Jei tokių sąlygų nėra, tai geriau rinktis marinavimą, džiovinimą ar sūdymą.

Ar tiesa, kad rauginti kopūstai yra vienas sveikiausių maisto produktų pasaulyje?

Raugintos daržovės
Raugintos daržovės
© DELFI / Modesta Meškė


Netiesa, nėra tokio „sveikiausio produkto pasaulyje“. Mums tai gali būti labai sveika, o štai tautoms, kurių karta iš kartos net nematė kopūsto bus tikra bomba. Be to nereikia pamiršti, kad raugiant sunaudojama nemažai druskos. Bet jei viskas savo vietoje ir savo laiku, tai rauginti kopūstai žiemą Lietuvoje tikrai yra vienas sveikiausių produktų pasaulyje.

Ko nepatartų konservuoti? O kuriuos produktus prasminga konservuoti?

Raugintos daržovės
Raugintos daržovės
© DELFI / Modesta Meškė


Iš tiesų rauginimui ir marinavimui tinka visos daržovės. Svarbiausia, kad jos būtų geros kokybės, sezoninės ir kuo šviežesnės. Tik svarbu žinoti, kaip tas daržoves paruošti. Štai pavyzdžiui rauginimui nelabai tinka jaunos cukinijos – jos labai greitai ištyžta, suminkštėja. Tuo tarpu senesnės, su jau stora oda kuo puikiausiai laikosi. Česnakų galvas raugti reikia tik iškastas iš žemės, kol neapdžiuvo lukštai, vėliau raugti galima tik nuluptas skilteles. Bet čia iš tiesų nėra jokių griežtų taisyklių – reikia nebijoti bandyti ir atrasti savo būdus ir receptus.

Rauginimui dar svarbu ir temperatūros, todėl jei neturite gero rūsio, vasarines daržoves ilgam laikymui geriau marinuoti, o rudenines galima ir rauginti. Vasarą raugtos daržovės dėl labai didelio bakterijų ir mielių aktyvumo dažnai sugenda.

Raugintos daržovės
Raugintos daržovės
© DELFI / Modesta Meškė
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(109 žmonės įvertino)
4.1468

Gaivios salotos: reikės jūsų mėgstamiausių pomidorų (6)

Vienas svarbiausių šių salotų ingredientų yra prieskonių mišinys. Būtent raudonėlis,...

Paprastas būdas išsaugoti rudens sodo gėrybes: labai gardžios konservuotos mišrainės (2)

Rudens pradžia dovanoja gausų daržovių derlių – puikų ingredientą mišrainėms, be kurių...

Originalūs svogūnų panaudojimo būdai: pagaminsite pyragą, sriubą ir net desertą (1)

Turbūt nėra virtuvės, kurioje tarp maisto produktų nerastume svogūnų. Juos tapo įprasta naudoti...

Kaip skaniai paruošti kavą 5 nesudėtingi receptai su kava (14)

Puodelis juodos ar espresso kavos daugeliui mūsų yra neatsiejama ryto ritualo dalis. Šis...

Puikus grybų receptas žiemai: Alfo Ivanausko marinuoti baravykai (25)

Alfas Ivanauskas parodė, kaip baravykus užsimarinuoti žiemai – pagal šį receptą pavyks...

Top naujienos

Į Nausėdų Valdovų rūmuose Macronui ir jo žmonai surengtą iškilmingą vakarienę skubėjo ne tik pasipuošę svečiai, bet ir greitoji atnaujinta 22:05 (363)

Pirmadienį į Lietuvą oficialaus vizito atvyko Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas . Kartu...

Ekspertai apie rinkimus: partijos ne tik nebepasiūlo naujovių, bet ir nebegeba parašyti programų (152)

„Naudojant vyriausybės ir valstybės resursus yra bandoma išvažiuoti, kaip su partijos programa,...

Ekspertė įvertino Brigitte Macron ir Dianos Nausėdienės įvaizdžius: netikėtas sutapimas  paviešintos vakarinės aprangos nuotraukos (509)

Pirmadienio vakarą Vilniuje nusileido Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono lėktuvas, kartu su...

Siaubinga netektis: Radviliškio rajone iš virstančio automobilio iškrito ir žuvo 17-metė (127)

Pirmadienį, apie 12 val., Radviliškio r., kelyje Šeduva-Krekenava, nuo kelio nuvažiavo ir apvirto...

Macronas norėjo paaiškinti Nausėdai, kodėl ėmėsi rusiškos iniciatyvos: norime turėti skaidrų, nenaivų dialogą su Rusija papildyta 21:18 val. (358)

Į Lietuvą atvykęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas teigė norėjęs paaiškinti, kodėl...

Nebe vasara, bet šilumos dar sulauksime

Antradienį Lietuvoje vyraus puikūs orai , nes juos vis dar lems aukštesnio slėgio laukas. Lietaus...

Naujas Rusijos ir NATO šalies mūšio laukas: tai jau nebėra tik dar vienas įšaldytas konfliktas (352)

Pavieniai apsišaudymai, tada – rimtesni susirėmimai, mobilizacija, kalbos apie karą, o vėliau...

Epidemiologas perspėja: pagal šiuos požymius, Lietuva antrai bangai pasiruošusi blogai (134)

Nerimstant pranešimams apie naujus COVID-19 atvejus, kas visų pirma bado akis, tai Sveikatos...

Kęstutis Grubliauskas | D+ nariams

Ir aš tarnavau. Kaip merginos sakydavo: vyras be kariuomenės, tai ne vyras (4)

Pamačius rašinius apie Tarybinę armiją , tuoj užplūdo prisiminimai. Praėjus daugeliui metų,...

5 mitai apie G tašką, kuriuos turite tuojau pat išmesti iš galvos (21)

Vis dar mitais apipintas paslaptingas G taškas kelia diskusijų ne tik tarp vyrų, bet ir tarp...

|Maža didelių žinių kaina