aA
„Barono plovas“ – ypatingas „Barono vilos“ sodybos patiekalas, gaminamas nuo pat jos įkūrimo laikų. Jo virimui naudojama čia pat užauginta aviena. Sodybos šeimininkai šį plovo receptą ir prieskonius atsivežė iš draugų uzbekų, gyvenančių Tadžikistane. Plovas verdamas lauke ant laužo dideliame kazane apie 3 valandas, o nukėlus nuo ugnies brandinamas dar apie pusvalandį. Pasak šeimininkės, galima būtų ir greičiau jį išvirti, bet jis tada nebūna toks skanus.
Barono plovas
© DELFI / Modesta Meškė

„Daugelis šalių turi savo plovo receptą, bet mes gaminame uzbekiško plovo tadžikišką variantą. Kodėl? Geri draugai išmokė mus jo virimo gudrybių.

Jie ir pas mus lankėsi, ir mes patys vykome pas juos. Mus sužavėjo tas pats procesas – didelis katilas, kai visa šeima jį verda kartu.

Barono plovas
Barono plovas
© DELFI / Modesta Meškė

Šį sotų, aromatingą patiekalą ruošiame ant atviros ugnies ketaus puode kazane, o svečiams siūlome valgyti rankomis arba šaukštu. Plovo gaminimas trunka tris valandas, jį verdant sklinda visas žmogaus jusles kutenantis nuostabus aromatas. Jei jums užteks kantrybės, pažadame – gardžiuositės vienu skaniausių azijietiškos virtuvės patiekalų“, – taip savo verdamą plovą pristato „Barono vilos“ šeimininkai Rūta ir Petras Baronai.

Barono plovas
Barono plovas
© DELFI / Modesta Meškė

Plovas verdamas tik iš šviežios ėrienos mėsos, jokiu būdu nenaudojama kiauliena. Sodybos šeimininkai plovą verda tik iš savo ūkyje užaugintos avienos. Pasak jų, tai yra pati geriausia mėsa.

Gotlando avelės neturi to kvapo, kurį turi kitos avių rūšys. Dar nebuvo nei vieno žmogaus, kuris atsisakė. Net ir tie, kurie nevalgo avienos, jie valgė ją pasigardžiuodami“, – teigė Rūta Baronienė.

Rūta Baronienė
Rūta Baronienė
© DELFI / Modesta Meškė

Norintys paragauti šio patiekalo svečiai jį turi užsisakyti iš anksto.

„Ar jaučiate koks aromatas? Šio visų mėgstamo patiekalo virimo tradicija trunka jau daugiau nei 30 metų – kiek tam namui, tiek ir verdame.

Sakoma, kad gerą plovą gali išvirti tik vyrai. Jame yra labai daug vyriškos energijos“, – šypteli šeimininkė.

Pavyzdžiui, Tadžikijoje plovą valgo rankomis. O moterys ir vyrai plovą valgo atskirai, skirtinguose kambariuose.

„Ten pas juos daug ritualų. Per šventes, jų vadinamas krikštynas – mažų vaikų apipjaustymą, būna didžiulė šventė, prilyginama net vestuvėms. Tada jau visa šeima būna kartu, kieme – didžiulis plovo puodas, tada ir moterys su vyrais kartu dalyvauja. Plovą visi valgo, moterys šoka, o vyrai ant kilimėlio pinigus meta. Tokia tradicija ir čia yra normalu“, – pasakojo R. Baronienė.

Barono plovas
Barono plovas
© DELFI / Modesta Meškė

Be kazano neišvirsite plovo. Turi būti storasienis ketaus puodas, pageidautina apvaliu dugnu, nes tik tada ugnis tolygiai pasiskirsto. Šis yra atvežtas iš Tadžikistano.

Sodybos šeimininkė atskleidė ir šio plovo receptą.

„Paspirginame ėriuko riebaliuką. Padarome zirvaką – mėsos troškinį su daržovėmis – svogūną, gabaliukais supjaustytą ėrieną, morkas, kai išsitroškina mėsa – tada sudedame prieskonius. Svarbiausias prieskonis – kuminas. Be kumino tikrai nebus rytietiško aromato. Tada dar raugerškio ir į pačią pabaigą dedame razinų, nes šiek tiek saldumo prie mėsos tinka. Auksinės razinos šiuo atveju – labai gerai. Dedame ir česnako, druskos ir tik tada ryžius. Vandens pilame tada, kai jau sudedame ryžius. Jo turi būti ne per daug. Galime net pamatuoti – du pirštai virš ryžių. Mes naudojame apvaliuosius ryžius, su jais man skaniausia. Kai sudedi ryžius jų reikia nemaišyti, kuriam laikui pamiršti ir tik pačią ugnį reguliuoti.

Reikėtų neužmiršti, kad pirmiausia į puodą reikia dėti daržoves bei mėsą ir tik tada ryžius. Ir kai išsitroškina, o troškinasi apie valandą, dedame ryžius, jiems nereikia valandos, užtenka pusvalandžio. Tik reikia žiūrėti, kad neprisviltų.

Paskui, kai jau nuimame nuo ugnies, reikia leisti ryžiams brinkti. Gali ir valandą pabūti šalia ugnies, tikrai jie neatvės, bus tik dar skaniau“, – receptą užbaigė R. Baronienė.

Barono plovas
Barono plovas
© DELFI / Modesta Meškė

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(76 žmonės įvertino)
3.2105

Skirtingiems makaronams – skirtingi padažai: pataria, kokius reiktų naudoti (5)

Turbūt sunkiai surastume žmogų, kuris nemėgsta makaronų. Nuo tradicinių spaghetti iki...

Sveikata ir šiluma vienoje lėkštėje: atraskite trintas daržovių sriubas iš naujo (11)

Sukate galvą, kaip vertingai panaudoti morkas, salierus, kopūstus, moliūgus ar kitas sezonines...

Nežinote, kur dėti obuolius? 3 idėjos, kaip juos panaudoti (3)

Tarp rudens dovanojamų gėrybių metai iš metų populiarumo viršūnės neužleidžia obuoliai ....

Kreminė pievagrybių sriuba su lydytu sūreliu: ir skanu, ir nesudėtinga (14)

Tiršta, kreminė, ir be galo kvapni – pievagrybių sriuba savo aromatu suvilios kiekvieną. Ech,...

Rudens meniu: ką gaminti, kad užderėjusių gėrybių netektų išmesti? (1)

Vasara su mumis jau atsisveikino, tačiau rudenį vis dar galime džiaugtis gausiu vasaros saulėje...

Top naujienos

Saldi pirmoji pergalė: „Žalgiris“ privertė pasiduoti „Real“ ekipą (260)

„Žalgirio“ berniukai tampa vyrais: prisimenant Šarūno Jasikevičiaus frazę prieš savaitę...

„Barakudų“ sostinėje darbuojasi ir lietuvės: suvilioti turtuolį darosi vis sunkiau

Jeigu vieniša mergina, ar kelios merginos prie baro geria tik vandenį ir nieko daugiau – iš karto...

„Sodra" įspėja, už kokį elgesį išmokų už ligą galite negauti ir dar teks grąžinti (50)

Pastaruoju metu visuomenėje pasklido gandas: jei susirgsite ir išsiimsite nedarbingumo pažymą, „...

Prieš savaitgalį – geros žinios: ruduo dar lepins šiluma (3)

Penktadienio dieną virš Lietuvos pamažu stiprės aukštesnio slėgio laukas. Pirmoje dienos...

Šaro planą gyręs Grigonis: su tokiu treneriu – visada didelės galimybės (7)

Pirmosios pergalės Eurolygoje paieškas Kauno „Žalgiris“ (1/2) baigė ketvirtadienį ir tą...

Brandžiu žaidimu pasidžiaugęs Jasikevičius: įveikėme ne bet ką – didesnio stimulo būti negali (18)

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai pergalių sąskaitą 2019-2020 m. Eurolygoje atidarė efektingai....

Turkija stabdo karinius veiksmus Sirijoje (182)

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as ketvirtadienį pranešė, kad Turkija ir JAV pasiekė susitarimą...

„Žalgirio“ lyderį išskyręs „Real“ vairininkas – apie gautą pamoką ir degančias Šaro auklėtinių akis (11)

Tituluota ir puikiai sezoną pradėjusi Madrido „Real“ ekipa Kaune buvo priversta nuryti karčią...

Daug nervų kainavęs „Brexit“ – finišo tiesiojoje: pagrindinės susitarimo sąlygos ir kompromisai (34)

„Sąžininga ir pagrįsta“ – taip Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas ir...

Antro balsavimo atveju Pranckietis žada kreiptis į teismą: tai yra neteisėtas veiksmas, bet jie jį daro (247)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis žada kreiptis į Konstitucinį teismą, jeigu valdantieji...