aA
Liūdna veganams Apulijoje, juokiasi italės Mara ir Marina, demonstruodamos, kaip pasigaminti tradicinių apulietiškų patiekalų. Jų pasiūlymas lietuviškai žiemai – mėsos kukuliukai, troškinti su raudonosiomis paprikomis. Šį patiekalą nesunku pasidaryti namuose.
Mėsos kukuliukai
© D.Smagurauskaitės nuotr.

Apie 30 km į pietus nuo Bario, atokioje vietovėje – čia ne tik interneto, bet ir mobilaus telefono ryšio beveik nėra – stovi „Masseria San Pietro“. Tai – kažkada buvęs tradicinis Pietų Italijos ūkis, kuriame dabar šeimininkauja moterys – Mara Battista, Marina Saponari ir Marinos anyta Grazia. Jos čia įkūrė kulinarijos studiją ir užklydusius turistus moko pasigaminti tradicinių vietos patiekalų.

Ten, kur kažkada buvo sandėlis ir tarnų patalpos, įrengta virtuvė ir valgomasis. Prie senovinio pečiaus kabo kažkada ūkyje naudoti įrankiai. Moterys mikliai sukinėjasi prie puodų ir nuotaikingai pasakoja kulinarines regionio įdomybes.

Ir nors Apulijos virtuvė neįsivaizduojama be rankomis darytų „orecchiette“ ir „cavatelli“ rūšių makaronų, Grazia šaltą žiemą pasistiprinti siūlo pasigaminus mėsos kukulių su rikota, troškintų su paprikomis. Liūdna veganams Apulijoje, juokiasi italės. Nuo galvos iki kojų juodai apsitaisiusi Grazia nesijuokia – senajai kartai sunku suprasti, kad kažkas kažko nevalgo.

Ingredientai (4 asmenims)

  • 500 g jautienos ir kiaulienos faršo
  • 100 g rikotos
  • 4 šaukštai tarkuoto parmidžano
  • 1 kiaušinis
  • 6 vidutinio dydžio raudonosios paprikos
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 1 morka
  • 300 g konservuotų trintų pomidorų
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos, maltų juodųjų pipirų

Mėsos kukuliukai
Mėsos kukuliukai
© D.Smagurauskaitės nuotr.

Gaminimas

1. Pirmiausia, nuplaukite paprikas, perpjaukite į keturias dalis ar daugiau, išimkite sėklas ir išdėliokite kepimo skardoje išore į viršų. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 min.

2. Paprikas palikite vėsti uždengtas. Atvėsus nulupkite odelę ir supjaustykite juostelėmis.

3. Kol kepa paprikos, paruoškite kukuliukus. Į faršą sudėkite rikotą, parmidžaną, prieskonius. Viską gerai išmaišykite ir suformuokite nedidelius (apie 4 cm skersmens) kukuliukus.

4. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, sudėkite mėsos kukuliukus ir kepkite, kol lengvai apskrus.

5. Į gilų puodą sudėkite apkeptus kukuliukus, juostelėmis supjaustytą papriką, riekelėmis supjaustytą svogūną, morkas, konservuotus trintus pomidorus. Uždenkite ir troškinkite 30 min. ant žemos ugnies. Jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens.

6. Patiekite su lengvai apskrudinta šviesia duona, pašlakstyta alyvuogių aliejumi. Beje, italai alyvuogių aliejų naudoja visur – juo pašlaksto ir jau lėkštėje esantį patiekalą. Juk „skysto aukso“ negali būti per daug!

Mėsos kukuliukai
Mėsos kukuliukai
© D.Smagurauskaitės nuotr.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Beatos Nicholson čanachai priminė vaikystę: siūlo išbandyti kelis receptus (29)

Galbūt tai nėra kasdienis patiekalas, o labiau savaitgalio projektas, bet jei turite šiuos indelius...

Kaip pasigaminti sveikus burgerius, nuo kurių „nestoja skrandis“ (19)

Taip taip – veganiškas ! Iš pupelių su tortilijų traškučiais, laimu ir kalendra. Kalendros...

Žiemos klasika – traškūs ir sultingi šonkauliai, kuriuos paruošite per valandą (11)

Spaudžiant šalčiui, trumpam pamirškite apie kūno centimetrus ir šiek tiek atsipalaiduokite. Bent...

Močiutė parodė, kaip pasigaminti labai gardžius varškėčius: paprastai kaip 2 x 2 (111)

Varškėčiai tokie paprasti, kad net nereikės išeiti iš namų produktų – viską neabejotinai...

Išmetate maisto likučius? Nepatikėsite, kokį skanėstą iš jų galima pagaminti (19)

50 Eifelio bokštų svorio arba 500 tūkst. tonų – tiek maisto atliekų kasmet iškeliauja į...

Top naujienos

Sociologas išskyrė Skvernelio bruožą, kuris jį išskiria iš kitų kandidatų (23)

Sociologas, visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys...

Gyvai / Dakaro ralis įveiktas – į Lietuvą bus parvežti net du rekordai atnaujinta 16.38 val. (167)

Dešimtasis Dakaro etapas – paskutinis šių metų ralyje. Šiandien visų laukia vos 112 km...

Vilniuje trūko vamzdis: dėl smegduobės pavojaus uždaromas eismas judrioje gatvėje sutriko viešojo transporto eismas (25)

Sausio 17 d. apie 16 val. 23 min. Vilniuje, Žemaitės g. trūko vamzdis.

Aukštas rusų saugumo pareigūnas: Ukraina greitai gali netekti savo valstybingumo (305)

„Valdžia Kijeve daro viską, kad suskaldytų Ukrainą “, – tvirtina Rusijos Saugumo...

Nausėda: būčiau geresnis prezidentas nei Skvernelis atnaujinta 17.13 (113)

Ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui ketvirtadienį Rusnėje paskelbus, kad jis dalyvaus...

Šalčiai gyvūnams gali skaudžiai įkąsti: kokias klaidas šeimininkai daro žiemą?

„Koks oras, toks ir pasivaikščiojimas“, – juokauja šunų ir kačių šeimininkai, kai šaltą...

„Sodra“ žada visas pensijas išmokėti iki sausio 26 dienos (53)

Kilus senjorų nepasitenkinimui dėl vėluojančių pensijų, Valstybinio socialinio draudimo fondas (...

Saugokitės siaučiančio skrandžio gripo: ypač pavojinga vaikams (11)

Visi, ne tik gripo, virusai aktyviausi tampa šaltuoju metų laiku. Medikai įspėja ir apie dažnai...

Skvernelis paskelbė savo sprendimą dėl Prezidento rinkimų: dabar matome vieną monetą (1736)

Ketvirtadienį per susitikimą su vietos bendruomene Rusnėje premjeras Saulius Skvernelis...

Reklama be ribų: kiek sau gali leisti prekės ženklai (17)

Reklamos ne visada atkreipia visuomenės dėmesį tik iš gerosios pusės: per pastaruosius metus bent...