aA
Tradicinio šv. Kūčių vakarienės patiekalo, kūčiukų, paklausa piką pasiekia gruodį, tačiau skirtingais skoniais pasižyminčius kūčiukus lietuviai perka net ir pavasarį.
Kūčiukai
Kūčiukai
© Asmeninis archyvas

„Daugybėje Lietuvos šeimų kūčiukų kepimas šv. Kūčių išvakarėse yra ilgametė tradicija, išlikusi iki šių dienų. Visgi kartu su gamintojais prisitaikome prie klientų poreikių, todėl parduotuvių lentynose šių kepinių galima rasti jau nuo lapkričio mėnesio. Yra žmonių, kurie kūčiukus mėgsta kramsnoti kaip užkandį, kiti klientai nori išmėginti skirtingus kūčiukų skonius – ne tik tradicinius su aguonomis ar be jų, bet ir, pavyzdžiui, su linų sėmenimis, pagamintus iš viso grūdo miltų“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Tiesa, kaip pastebi V. Drulienė, nestandartinių skonių kūčiukai išlieka daugiau nišinis produktas, o populiariausi kasmet išlieka tradiciniai kūčiukai – tarpusavyje varžosi tik skirtingi jų gamintojai.

Pasak jos, kūčiukus lietuviai perka ne tik lapkritį ar sausį, bet net vasario ir kovo mėnesiais. Visgi daugiausiai jų nuperkama gruodį, ypač – likus kelioms dienoms iki švenčių. Tuomet per savaitę šių kepinių nuperkama tiek, kiek per visus kitus mėnesius kartu sudėjus.

Maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas atkreipia dėmesį, kad nusprendus kepti kūčiukus patiems svarbu žinoti keletą gudrybių.

„Senovėje kūčiukai buvo pasninko maistas, jų gamyba buvo visiškai paprasta – tešlą sudarydavo miltai, vanduo ir šlakelis aliejaus. Tik vėliau žmonės į šiuos kepinius pradėjo dėti mieles, gardino pienu, sviestu, cukrumi, negailėjo aguonų“, – sako A. Poleninas.

Minkštesni kūčiukai iškeps į tešlą įdėjus daugiau mielių ir leidus jai pakilti nuo 1-1,5 val. Užmaišyta tešla turi būti puri, tąsi, bet nelipti tarp pirštų. Suformavę kūčiukus leiskite jiems dar valandėlę pastovėti, tuomet karštoje orkaitėje kepkite apie 10 minučių, o vos iškeptus apipurkškite vandeniu.

Jei norite traškių kūčiukų, maišydami tešlą įpilkite daugiau aliejaus ir, vos juos suformavę, šaukite į orkaitę. Kietesni kūčiukai bus įbėrus daugiau miltų – tokie labiau tinka mirkymui aguonų piene ar kisieliuje.

Jei norite, kad patys kūčiukai turėtų išraiškingesnį aguonų skonį, prieš dėdami aguonas į tešlą, nuplikykite jas verdančiu vandeniu ir, nukošę, palikite išdžiūti.

Maistingesnių kūčiukų galite išsikepti naudodami viso grūdo speltų arba kvietinius miltus. Juose gausu skaidulinių medžiagų, tad kepiniai turės ne tik neįprastą spalvą, bet ir švelnų, išskirtinį skonį.

A. Polenino tradicinių kūčiukų receptas:

Reikės: 500 g miltų, 200 ml vandens, 100 g cukraus, 20 g šviežių arba 10 g sausų mielių, 50 g aguonų, 2 šaukštų aliejaus, žiupsnelio druskos.

Gaminimas: Šviežias mieles ištrinkite su cukrumi (jei naudojate sausas mieles, ištrinkite su cukrumi ir nepilna stikline šilto vandens). Supilkite šiek tiek pašildytą vandenį į mieles ir pusę miltų. Gerai išmaišykite, uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltai 30 min. Suberkite likusius miltus, aliejų, aguonas, druską ir minkykite, kol tešla taps tampri ir nelips prie rankų. Tešlą vėl uždenkite ir palikite šiltoje vietoje valandą ar ilgiau, kad pakiltų. Perminkykite tešlą ir, imdami nedidelius gabalėlius, formuokite juos į maždaug 1 cm skersmens volelius. Juos supjaustykite norimo dydžio gabaliukais ir dėkite į miltais apibarstytą ar kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepdami kūčiukai dar išsipūs, tad tarp gabaliukų palikite tarpus. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių (jei norite labiau apskrudusių – ir ilgiau).

Skanaus!

Kūčiukai
Kūčiukai
© DELFI
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(18 žmonių įvertino)
4.4444

Tradicinis angliškas pusryčių omletas (57)

Pasigaminus šį omletą – idealūs pusryčiai garantuoti.

Jautienos troškinys su perlinėmis kruopomis: gaminsite dar ne kartą (12)

Pastaruoju metu esu apsėsta troškinių gaminimo manija. Drąsiai į troškinius dedu viską, ką...

Itališko maisto pasiilgusiems: špinatiniai makaronai su gorgonzolos sūriu (2)

Italų šefas Gian Luca Demarco šį kartą pagamino ne įprastą naminę pastą , o špinatinę...

3 gardūs ir netikėti receptai, kurie prikels duoną antram gyvenimui (1)

Šią savaitę, kartu su Trijų Karalių dienos minėjimu, švenčių sezonas oficialiai baigėsi,...

Internete sklando neįtikėtinai greitas būdas, kaip nulupti virtus kiaušinius (45)

Dažnai susiduriame, jog kietai virti kiaušinius sunku nulupti ir prireikia daug kantrybės, kol...

Top naujienos

Neuropsichologė įvardijo, kas labiausiai žudo smegenis: taip po truputį žūsta svarbiausios ląstelės (28)

Žiemą ilgu miegu miega ne tik meškos – nesunku pastebėti, kad šaltuoju metų laiku esame daug...

Kilimai ant sienų nėra vienintelis sovietmečio interjero palikimas: kaip atrodė butai prieš 60 metų? (360)

Šiandien, vartydami naujausius interjero tendencijų katalogus, pamirštame, kaip dar visai neseniai,...

Dėl pražūtingojo koronaviruso Prancūzija imasi ypatingų atsargumo priemonių (19)

Paryžius, kur gyvena du iš trijų prancūzų, užsikrėtusių nauju koronavirusu iš Kinijos,...

Ką reikia žinoti, jei norite mokyti šeimos narį vairuoti (4)

Kelias iki vairuotojo pažymėjimo gavimo – ilgas ir vingiuotas, todėl neretai norėdami tvirčiau...

Šios nelaimės mastas ir reikšmė neturi precedento: „dėmė“ vandenyne pražudė milijoną paukščių

Prieš penketą metų Ramiojo vandenyno pakrantę nuklojo tūkstančiai išsekusių jūrų...

Už Matijošaičio dvare atliktus darbus jų vykdytojas turės atlyginti tūkstantinę žalą valstybei: baudų bus daugiau (319)

Metų pradžia Kauno merui V. Matijošaičiui priklausančiame Kačiūniškės dvare darbus...

Simona Nainė: kompleksai toks baisus dalykas, kad žlugdo daugelio žmonių gyvenimą, aš – ne išimtis (38)

Pozityvi, pasitikinti ir autentiška. Tai tik keli epitetai, kuriais galima apibūdinti žaviąją...

Lietuviai atrado aukcionus – nustebsite, kas ten populiaru (3)

Romos imperijos laikais išpopuliarėjusią prekybą daiktais aukcionuose pamažu atranda ir...

Giedrius Petkevičius/Sausuolis

„Omahos“ monstras: vokietis, Prancūzijos paplūdimyje kulkomis pakirtęs šimtus amerikiečių

Holivudo (o ir ne tik) filmuose vyrauja stereotipai, kai blogi berniukai vaizduojami tokie iki...

Sabonis – daugiausiai taškų komandos draugams sukuriantis NBA žaidėjas (4)

Pirmą kartą į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes patekti pretenduojantis Domantas Sabonis yra...