Neatsiejamas šventės patiekalaskalakutas, todėl kartais ji dar pavadinama kalakuto diena. Ant stalo tuo metu puikuojasi ir įdarytos daržovės, bulvių košė, batatai, spanguolių padažas, ropės, kukurūzai ir kitos sodo gėrybės.

Šios dienos proga „PANK'olis Avenue“ virtuvės šefė Oksana Povarishnikova pademonstravo, kaip lengvai pasigaminti tradicinį Padėkos dienos kalakutą. Tad belieka pasigaminti ir originalus amerikietiškas patiekalas puikuosis ir ant jūsų stalo.

Jums reikės:

5–6 kg kalakuto (galima nusipirkti mėsos parduotuvėse, pas ūkininkus)

Padėkos dienos kalakutas

Prieskoninis sviestas

Reikės:

200 g sviesto;
vieno šaukšto smulkintų petražolių;
dviejų skiltelių česnako;
vieno arbatinio šaukštelio medaus;
druskos;
džiovinto baziliko, rozmarino, raudonėlių, raudonųjų ar baltųjų pipirų (juodųjų geriau nedėti, nes mėsos spalva gali pasikeisti).

Padėkos dienos kalakutas

Įdaras

Reikės:

100 g svogūnų (kepintų);
200 g pankolio;
150 g duonos skrebučių.

Padėkos dienos kalakutas

Garnyras

Reikės:

1–2 svogūnų;
1–2 pankolių;
2–3 saldžių bulvių;
150 g saulėje džiovintų pomidorų.

Paruošimas. Išvalykite kalakutą, nurėžkite uodegėlę, nuplaukite ir išvalykite, kad būtų sausas. Visus ingredientus, reikalingus prieskoniniam sviestui, sumaišykite (galima trintuvėje, galima tiesiog sutrinti ranka). Kalakuto odą lengvai atskirkite nuo raumens; nepažeisdami odos darykite „kišenėles“. Prieskoniniu sviestu įtrinkite kalakuto mėsą po oda.

Padėkos dienos kalakutas

Tepkite visur: aplink kojeles, šiek tiek daugiau – krūtinėlę. Visą kalakuto paodį tepkite prieskoniniu sviestu.

Įdaras. Svogūną, pankolį apkepinkite prieskoninio sviesto likučiuose, sumaišykite su duonos skrebučiais ir įdarykite šiuo mišiniu kalakutą. Mediniais iešmeliais „susiūkite“ kalakutą iš abiejų pusių bei užriškite kojeles. Kalakutą dėkite į skardą, prieš tai ją iškloję aliuminio folija (geriau rinkitės gilesnę, kad neišbėgtų sultys, išsiskirsiančios kepimo metu). Šaukite į orkaitę, kepkite 180 laipsnių temperatūroje.

Padėkos dienos kalakutas
Padėkos dienos kalakutas

Laikas, kol kalakutas iškeps, paprastai skaičiuojamas taip: 30 min. 1 kg svorio + 30 min., jei kalakutas įdarytas. Taigi 6 kg kalakutas keps 3,5 val. Po 2,5 val. labai atsargiai nuimkite foliją, pažiūrėkite, kaip vyksta kepimo procesai. Jei kalakutas „įdegė“ ir panašus į iškepusį – pašlakstykite jį savo sultimis ir folija uždenkite „styrančias“ dalis (pvz. kojeles). Šaukite atgal į orkaitę ir kas 15–20 min. apšlakstykite savo sultimis vėl ir vėl, iki kol visiškai iškeps. Odos jokiu būdu negalima pažeisti.

Jei kalakutas dega – mažinkite temperatūrą iki 150 laipsnių. Paskutinę kepimo valandą į foliją įvyniokite saldžias bulves ir kepkite šalia kalakuto. Kalakutas bus iškepęs, kai pradūrus mėsą pačioje storiausioje dalyje ims tekėti sultys. Jei jos su krauju (rožinės) – kiškite atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 30 min. 150 laipsnių temperatūroje. Užpylę dar kartą kalakutą sultimis iš skardos, paliekite kalakutą 15–20 min. pastovėti.

Padėkos dienos kalakutas
Padėkos dienos kalakutas

Tuo metu ruoškite garnyrą: kepkite smulkiai pjaustytus svogūnus, pankolį, įdėkite smulkiai pjaustytus saulėje džiovintus pomidorus, pakepkite minutėlę ir sudėkite orkaitėje iškepusias nuvalytas bei supjaustytas saldžiąsias bulves. Viską pakepinkite. Druskos dėkite pagal skonį. Į didelę lėkštę dėkite garnyrą. Prie patiekalo tiks ir šviežios jūsų mėgstamų daržovių salotos. Norimomis porcijomis supjaustytą kalakutą patiekite į didelę lėkštę su garnyru. Tiks ir šviežios daržovių salotos.

Padėkos dienos kalakutas
Padėkos dienos kalakutas

Likusias nuo kalakuto kepimo nukoštas sultis galima naudoti kaip padažą, jei norite, galite įdėti daugiau medaus, citrinų sulčių.

Įdaras, likęs kalakuto viduje, yra arba valgomas kartu su mėsa, arba paliekamas kitai dienai, iš kurios daroma užkepėlė su kalakuto likučiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt