aA
Idiliškame Toskanos miestelyje Čertalde galima pasigrožėti ne tik viduramžių laikų atmosfera, aplankyti žymaus italų poeto Giovanni Boccaccio namus, bet ir paragauti ypatingų patiekalų. Visi jie pagaminti iš svogūnų. Kelis iš jų galite pabandyti pasigaminti ir namuose.
Svogūnų sriuba
© Shutterstock

Nuo senų laikų nedidelio Toskanos miestelio – Čertaldo – gyventojai užsiėmė dviem dalykais – karais ir svogūnų auginimu. Pastarasis darbas jiems taip gerai sekėsi, kad vietos kunigaikštis Alberti svogūną pavaizdavo miestelio herbe.

Čertaldas
Čertaldas
© Wikimedia Commons

Čertalde auga dviejų rūšių svogūnai, užderantys skirtingu metų laiku. „La stanina“ – apvalus, šviesiai violetinis ir saldokas svogūnas dažniausiai vartojamas šviežias vasarą, „la vernina“ – kiek paplotas, intensyvios raudonos spalvos ir aitraus skonio svogūnas subręsta rugpjūčio pabaigoje ir vartojamas visą žiemą.

Kaip prieš aštuonis šimtus metų, taip ir dabar svogūnai Čertalde – neatskiriama vietos kasdienio gyvenimo, kultūros ir stalo dalis. Ypač pastarojo, nes susiruošę pavalgyti Čertalde susidurs su „bėda“: daugybė patiekalų restoranuose ir užeigose yra pagaminti iš svogūnų arba pagardinti svogūnais. Net ir desertai.

Prancūzai turbūt drįstų ginčytis, bet skanesnę svogūnų sriubą už pagamintą Čertalde, rasti sunku. Jei pasiseks, vienoje iš miesto užeigų virtuvės šefas jums papasakos, kaip svogūnų sriubą gamina. Jei į Čertaldą keliauti neketinate, itališką svogūnų sriubą ir marmeladą galite pasigaminti namuose.

Svogūnai
Svogūnai
© Shutterstock

Ingredientai sriubai (4–6 porcijos):

  • 4 dideli svogūnai (iš viso – apie 1 kg);
  • 1 l daržovių sultinio;
  • 1 vidutinio dydžio bulvė;
  • šiek tiek tyro alyvuogių aliejaus;
  • šiek tiek pekorino sūrio;
  • naminės šviesios duonos;
  • šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Svogūnai
Svogūnai
© Stopkadras / Youtube

Gaminimas:

1. Nulupkite svogūnus, perpjaukite per pusę ir supjaustykite griežinėliais.
2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, suberkite svogūnus ir lengvai apskrudinkite.
3. Į keptuvę su apskrudintais svogūnais supilkite daržovių sultinį (jei jis be druskos – pasūdykite). Sultinys turėtų apsemti svogūnus.
4. Nulupkite bulvę, supjaustykite kubeliais ir suverkite į keptuvę. Troškinkite ant vidutinės ugnies tol, kol bulvių kubeliai ir svogūnai taps labai minkšti (apie 30 minučių). Jei reikia, įpilkite šiek tiek papildomo vandens.
5. Sriubą supilkite į trintuvę ir lengvai sutrinkite.
6. Riekelėmis supjaustykite duoną, pabarstykite tarkuotu pekorino sūriu ir pipirais ir kepkite orkaitėje, kol išsilydys sūris ir duona lengvai apskrus.
7. Sriubą patiekite su skrudintos duonos riekele ir pašlakstę alyvuogių aliejumi.

Ingredientai marmeladui (500 g.):

  • 1 kg raudonųjų svogūnų;
  • 400 g cukraus;
  • 4 lauro lapeliai;
  • 40 ml balzaminio acto;
  • ½ citrinos sultys;
  • šiek tiek druskos.

Gaminimas:

1. Nulupkite svogūnus, perpjaukite juos per pusę ir supjaustykite griežinėliais.
2. Svogūnus ir cukrų suberkite į puodą, supilkite balzaminį actą, įdėkite lauro lapelius ir žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišykite ir palikite valandai vėsioje vietoje.
3. Puodą kaitinkite ant vidutinės ugnies kol svogūnai ir kiti ingredientai ims virti. Sumažinkite ugnį ir virkite 30 min., kartais pamaišykite.
4. Iš pusės citrinos išspauskite sultis ir supilkite į verdamą masę, pavirkite dar 10 min. Joms prabėgus marmeladas turėtų būti tirštas.
5. Paruoštą svogūnų marmeladą laikykite stikliniuose indeliuose vėsioje ir tamsioje vietoje.
6. Svogūnų marmeladas puikiai tinka su sūriais (pvz., rikota, pekorinu), duona.

Svogūnai
Svogūnai
© Stopkadras / Youtube
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Burokėlių lazanija – ypatingai skanus patiekalas, kurį nuo šiol gaminsite tik taip (10)

Televizijos laidoje „Gardu Gardu“ šefas Gian Luca Demarco pagamino neįprastą lazaniją –...

Sočiai vakarienei: vištienos kepsniai kreminiame garstyčių ir grietinėlės padaže (10)

Kartais taip sunku sugalvoti ką pagaminti vakarienei. Tad turiu jums labai nesudėtingą, greitą ir...

Gardi vakarienė: makaronai su kreminiais brokoliais (20)

Kartą mus apėmė tokia alkana neviltis, kad net pradėjome juokauti apie makaronus su brokoliais....

Izraelietiška šakšuka: reikės visai nedaug ir dieviško skonio patiekalas jau garuos ant stalo (47)

Gian Luca Demarco siūlo pusryčiams pasigaminti izraelietišką kiaušinienę – šakšuką . Tai...

Helovino šventės užkandžių idėjos šiam vakarui (19)

Helovinas , Lietuvoje žinomas kaip Šiurpnaktis, yra visame pasaulyje žinoma šventė, kurią...

Top naujienos

Naujų mokesčių prakeiksmas kabo virš Seimo: tokių pokyčių neplanuota net per didžiausias krizes (50)

Premjeras Saulius Skvernelis tikisi, kad kitų metų biudžeto projektas bus priimtas gruodžio 10...

„Huawei“ vadovai – apie santykius su JAV ir technologijų ateitį: pamirškite 5G, prasitarė apie kuriamą 6G specialiai DELFI iš Paryžiaus (3)

5G ryšio diegimas, 6G kūrimas, klientų duomenų saugumas bei Kinijos santykių su JAV pasekmės...

Volstritas ir Londono Sitis gąsdina Berlyną (2)

Vokietijos finansų ministras Olafas Scholzas pripažino šią savaitę, kad Europos Sąjunga (ES)...

Per svarbią ceremoniją Meghan Markle vėl atrodė kaip atstumtoji - buvo pastatyta atokiau nuo karalienės ir Kate Middleton (3)

Per savaitgalį vykusią Atminties dienai skirtą ceremoniją Jungtinės Karalystės karalienė...

Paulauskas – apie JAV atmestus kaltinimus Venckienei: manęs toks argumentas neįtikina (403)

Į Lietuvą sugrąžinta Neringa Venckienė už grotų praleis porą mėnesių. Tiesa, didelė dalis...

Neringos rūkyklas sujudinę kaimynai: žvejai kai ką nutyli (136)

Dėl rūkomos žuvies skundus parašę juodkrantiškiai nusprendė prabilti viešai: „nutylima...

Mirė Audronės Skučienės sūnus Tadas Skučas (153)

Pirmadienį po pietų mirė Neringos Venckienės pusbrolis, Audronės Skučienės 43 metų sūnus...

Jau visai netrukus – keisti orų paradoksai: situaciją gadins lietus ir vėjas, bet bus šilta

Šiandien Lietuvos orus lems anticiklono šiaurės vakarinis pakraštys. Rytinėje šalies pusėje...

Dar niekad neviešintos detalės apie Grybauskaitės darbą, vykdant užsienio politiką: viską galima apibendrinti vienu sakiniu (317)

Prezidentės Dalios Grybauskaitės užsienio politiką būtų galima apibūdinti vienu sakiniu:...

Jaunoji plaukimo talentė Smiltė pagerino du Meilutytės rekordus (8)

Lapkričio 9–10 dienomis Breste (Baltarusijoje) vyko tarptautinės plaukimo varžybos „MadWave...