aA
Idiliškame Toskanos miestelyje Čertalde galima pasigrožėti ne tik viduramžių laikų atmosfera, aplankyti žymaus italų poeto Giovanni Boccaccio namus, bet ir paragauti ypatingų patiekalų. Visi jie pagaminti iš svogūnų. Kelis iš jų galite pabandyti pasigaminti ir namuose.
Svogūnų sriuba
© Shutterstock

Nuo senų laikų nedidelio Toskanos miestelio – Čertaldo – gyventojai užsiėmė dviem dalykais – karais ir svogūnų auginimu. Pastarasis darbas jiems taip gerai sekėsi, kad vietos kunigaikštis Alberti svogūną pavaizdavo miestelio herbe.

Čertaldas
Čertaldas
© Wikimedia Commons

Čertalde auga dviejų rūšių svogūnai, užderantys skirtingu metų laiku. „La stanina“ – apvalus, šviesiai violetinis ir saldokas svogūnas dažniausiai vartojamas šviežias vasarą, „la vernina“ – kiek paplotas, intensyvios raudonos spalvos ir aitraus skonio svogūnas subręsta rugpjūčio pabaigoje ir vartojamas visą žiemą.

Kaip prieš aštuonis šimtus metų, taip ir dabar svogūnai Čertalde – neatskiriama vietos kasdienio gyvenimo, kultūros ir stalo dalis. Ypač pastarojo, nes susiruošę pavalgyti Čertalde susidurs su „bėda“: daugybė patiekalų restoranuose ir užeigose yra pagaminti iš svogūnų arba pagardinti svogūnais. Net ir desertai.

Prancūzai turbūt drįstų ginčytis, bet skanesnę svogūnų sriubą už pagamintą Čertalde, rasti sunku. Jei pasiseks, vienoje iš miesto užeigų virtuvės šefas jums papasakos, kaip svogūnų sriubą gamina. Jei į Čertaldą keliauti neketinate, itališką svogūnų sriubą ir marmeladą galite pasigaminti namuose.

Svogūnai
Svogūnai
© Shutterstock

Ingredientai sriubai (4–6 porcijos):

  • 4 dideli svogūnai (iš viso – apie 1 kg);
  • 1 l daržovių sultinio;
  • 1 vidutinio dydžio bulvė;
  • šiek tiek tyro alyvuogių aliejaus;
  • šiek tiek pekorino sūrio;
  • naminės šviesios duonos;
  • šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Svogūnai
Svogūnai
© Stopkadras / Youtube

Gaminimas:

1. Nulupkite svogūnus, perpjaukite per pusę ir supjaustykite griežinėliais.
2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, suberkite svogūnus ir lengvai apskrudinkite.
3. Į keptuvę su apskrudintais svogūnais supilkite daržovių sultinį (jei jis be druskos – pasūdykite). Sultinys turėtų apsemti svogūnus.
4. Nulupkite bulvę, supjaustykite kubeliais ir suverkite į keptuvę. Troškinkite ant vidutinės ugnies tol, kol bulvių kubeliai ir svogūnai taps labai minkšti (apie 30 minučių). Jei reikia, įpilkite šiek tiek papildomo vandens.
5. Sriubą supilkite į trintuvę ir lengvai sutrinkite.
6. Riekelėmis supjaustykite duoną, pabarstykite tarkuotu pekorino sūriu ir pipirais ir kepkite orkaitėje, kol išsilydys sūris ir duona lengvai apskrus.
7. Sriubą patiekite su skrudintos duonos riekele ir pašlakstę alyvuogių aliejumi.

Ingredientai marmeladui (500 g.):

  • 1 kg raudonųjų svogūnų;
  • 400 g cukraus;
  • 4 lauro lapeliai;
  • 40 ml balzaminio acto;
  • ½ citrinos sultys;
  • šiek tiek druskos.

Gaminimas:

1. Nulupkite svogūnus, perpjaukite juos per pusę ir supjaustykite griežinėliais.
2. Svogūnus ir cukrų suberkite į puodą, supilkite balzaminį actą, įdėkite lauro lapelius ir žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišykite ir palikite valandai vėsioje vietoje.
3. Puodą kaitinkite ant vidutinės ugnies kol svogūnai ir kiti ingredientai ims virti. Sumažinkite ugnį ir virkite 30 min., kartais pamaišykite.
4. Iš pusės citrinos išspauskite sultis ir supilkite į verdamą masę, pavirkite dar 10 min. Joms prabėgus marmeladas turėtų būti tirštas.
5. Paruoštą svogūnų marmeladą laikykite stikliniuose indeliuose vėsioje ir tamsioje vietoje.
6. Svogūnų marmeladas puikiai tinka su sūriais (pvz., rikota, pekorinu), duona.

Svogūnai
Svogūnai
© Stopkadras / Youtube
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Maisto likučių šaldytuve naikinimas: lešiai su aguoniniais ryžiais (14)

Šis patiekalas atsirado, kai pabandžiau susidoroti su maisto likučiais šaldytuve ir spintelėse....

Traški vištiena su skaniuoju garstyčių padažu (3)

Šiame recepte svarbiausias akcentas yra saldžiarūgštis garstyčių padažas . Aišku, jeigu...

Skirtingiems makaronams – skirtingi padažai: pataria, kokius reiktų naudoti (6)

Turbūt sunkiai surastume žmogų, kuris nemėgsta makaronų. Nuo tradicinių spaghetti iki...

Sveikata ir šiluma vienoje lėkštėje: atraskite trintas daržovių sriubas iš naujo (12)

Sukate galvą, kaip vertingai panaudoti morkas, salierus, kopūstus, moliūgus ar kitas sezonines...

Nežinote, kur dėti obuolius? 3 idėjos, kaip juos panaudoti (4)

Tarp rudens dovanojamų gėrybių metai iš metų populiarumo viršūnės neužleidžia obuoliai ....

Top naujienos

Vladimiras Pozneris: kodėl Stalino Vakarai tik bijojo, o Putino – nekenčia paskelbė diagnozę ir žiniasklaidai, ir politikai (58)

„Vakaruose požiūris į Staliną (šis, mano supratimu, už Putiną daug baisesnis politikas) buvo...

Paguglino ir pakraupo: keliais žingsniais – lengvai pasiekiamos asmeninės nuotraukos ir dokumentai (40)

Noras dalytis su kitais savo įspūdžiais internete atsiliepimų forma gali jums padaryti meškos...

Gaisro metu Alytuje kritęs zuikis atiduotas tyrimams: pirmos žinios iš veterinarų baugina meras: jei tai bus patvirtina, liūdna ne tas žodis (430)

Spalio 18 dieną, t.y. trečiąją milžiniško padangų perdirbimo gamyklos gaisro dieną, Alytaus...

Berlynas įšaldo būsto nuomos kainas: penkerius metus kainas reguliuos valdžia (56)

Berlyno miesto tarybos valdančiosios partijos susitarė įšaldyti būsto nuomos kainas Vokietijos...

Praėjus 120-iai valandų po ugnies nutraukimo – Turkijos sprendimas dėl veiksmų Sirijoje Erdoganas sako pasiekęs „istorinį susitarimą“ su Putinu  (34)

Jungtinėms Valstijoms informavus Turkiją apie užbaigtą kurdų kovotojų pasitraukimą iš Sirijos...

Čempionų žiedus atsiėmę „Raptors“ reguliarųjį sezoną atidarė dramatiška pergale prieš „Pelicans“ (7)

Naująjį NBA reguliarųjį sezoną pergalingai pradėjo čempionų titulą ginantys Toronto...

Klausimas, į kurį nėra vieno atsakymo: ekspertai padės priimti sprendimą, valgyti jums pusryčius ar ne (1)

Neretai nutinka taip, kad ryte pusryčių pavalgyti tiesiog nespėjame. Ar reikėtų dėl to graužtis...

Paprasti būdai, kaip vaikus įpratinti trumpiau leisti laiką prie ekranų (4)

Beveik kiekvienuose namuose televizorius, mobilus, įvairios virtualios pramogos ir tiesiog internetas...

Cukinijos - faktai apie šią daržovę nustebins (5)

Cukinijos yra vienos iš tų daržovių, kurias lietuviai yra pamėgę jau nuo senų laikų.