Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad norint mėgautis gardžiu ir sveiku maistu, svarbu atkreipti dėmesį į kelias esmines produktų laikymo virtuvėje taisykles.

Pirmoji taisyklė – tinkamas transportavimas

A. Rasmussen teigimu, pavasarį ir vasarą planuojant pirkinių krepšelį, būtina atkreipti dėmesį į tai, kiek laiko praleidžiame namuose ir kaip dažnai gaminame bei pagal tai rinktis atitinkamą maisto produktų kiekį.

Maisto ekspertė atskleidžia, kad šviežius mėsos ir žuvies produktus, jeigu jų negaminate tą pačią dieną, reikia termiškai apdoroti – pamarinuoti aliejuje, acto rūgštyje ar prieskoniuose, suvynioti į maistinę plėvelę ar sudėti į specialią maisto dėžutę ir palikti šaldytuve.

Šiltą dieną taip pat labai svarbu šviežius produktus kuo skubiau pargabenti namo. Vykstantiems nuosavu automobiliu, patartina juos įdėti į bagažinę ar bent jau pridengti medžiaga, apsaugančia nuo tiesioginių saulės spindulių ir šilumos.

„Jeigu kelionė iš parduotuvės į namus trunka ilgiau, pavyzdžiui, valandą, verta įsigyti specialius šaltkrepšius ar izoliacinius maišus, kad produktai nesugestų dar nepasiekus namų“, – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja Loreta Mačytė.

Produktai, kurių negalima laikyti šaldytuve

VMVT specialistė pabrėžia, kad transportuojant produktus, svarbu juos tinkamai sugrupuoti. Grįžus namo visus produktus taip pat svarbu surūšiuoti.

„Miltus ar kruopas, kuriems būtina vėsi ir tamsi aplinka, reikia iš karto dėti į jiems skirtą stalčių ar lentyną. Tuos produktus, kuriems reikalinga žemesnė temperatūra, pavyzdžiui, šviežia mėsa ir žuvis – sudėti į šaldytuvą. Jeigu įsigijote užšaldytų produktų, juos kuo skubiau dėkite į šaldiklį“, – pasakoja L. Mačytė.

Tiesa, anot specialistės, toli gražu ne visi produktai turėtų būti laikomi šaldytuve.
„Daugumos vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, paprikų, pomidorų, citrusinių vaisių ar bananų, nerekomenduojama laikyti šaldytuve. Geriau juos padėti į vėsią, nuo saulės spindulių apsaugotą vietą – tokiu būdu jie ilgiau išlaikys savo maistines savybes ir aromatą. Lapines ar prieskonines daržoves, tokias kaip krapai ar petražolės, geriausia laikyti šaldytuve, tačiau bazilikus ir kitas prieskonines žoleles, jeigu jos įsigytos ne vazonėliuose, galima pamerkti į vazą ar stiklainį ir suvartoti per keletą dienų“, – sako L. Mačytė.

Virtuvės disciplina

VMVT specialistė atkreipia dėmesį, kad artėjant vasarai taip pat svarbu patikrinti, ar namuose esantis šaldytuvas veikia pagal visus normatyvus. Taip pat jo nederėtų perkrauti produktais, nes tuomet jis prasčiau atlieka savo pagrindinę funkciją.

Mėsa ir žuvis turėtų būti laikoma šalčiausioje šaldytuvo vietoje, o vaisiai ir daržovės – specialiuose stalčiuose, kur temperatūra yra ne tokia žema bei yra palaikoma didesnė drėgmė. Tiesa, šaldytuve, taip pat kaip ir šaltkrepšyje, reiktų laikytis tam tikrų produktų grupavimo taisyklių.

Šviežia žuvis

„Žalia mėsa neturėtų būti dedama šalia mėsos vyniotinių ar rūkytos dešros. Taip pat reiktų atidžiai patikrinti, kad maišeliai ar dėžutės, kuriuose laikomi produktai, nebūtų kiauri“, – sako L. Mačytė.

Suvartoti pirmumo tvarka

A. Rasmussen pasakoja, kad net ir kruopščiai planuojant pirkinius, kartais neapskaičiuojamas jų kiekis, todėl dažnai lieka nesuvartoto ir greitai gendančio maisto. Tuomet, anot maisto ekspertės, galima pasitelkti vaizduotę ir juos sunaudoti kasdienių patiekalų gamybai skubos tvarka.

„Beveik nėra tokio produkto, kuris netiktų sriubai – ją pagaminti galima praktiškai iš visko. Tą patį galima pasakyti ir apie klasikinį pusryčių patiekalą – omletą. Jeigu nuo praėjusios dienos liko rūkytos ar keptos mėsos likučių, iš jų be didelio vargo galima paruošti skanų ir ne mažiau naudingą mėsos šiupinį“, – pasakoja A. Rasmussen.

Sūrio likučius, anot maisto ekspertės, galite puikiai panaudoti sutarkuojant juos ant picos ar karštų sumuštinių gamyboje, o iš vaisių likučių išeina itin gardūs kokteiliai.

Tiesa, maisto ekspertė pabrėžia, kad eksperimentuoti su maistu, kuris jau įgijo nemalonų ar neaiškų kvapą, spalvą ar išvaizdą – negalima.

„Kad ir kaip kartais būtų gaila išmesti vieną ar kitą produktą, visgi sveikata yra didesnis prioritetas. Džiaukimės maistu, kol jis šviežias, o jeigu jau taip nutiko, kad apsiskaičiavote pirkdami maisto produktus, tiesiog sudėkite juos į šiukšlių maišą ir atsisveikinkite“, – sako A. Rasmussen.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)