aA
Šaltiena – dar vienas lietuvių itin mėgstamas ir ypač populiarus šventinis patiekalas, tačiau tikrai ne visi jį moka pagaminti patys. Mano močiutė viską detaliai parodys, todėl galėsite nudžiuginti ir savo šeimą! Skanaus!
Močiutė Biruta
© DELFI montažas

Receptu, kaip patiems pagaminti šį patiekalą, dalijasi Mo. Taip švelniai savo močiutę Birutą vadina net atskirą „Youtube“ kanalą „Romas and MO“ jos receptams sukūręs Romas Gaučas. Mo – buvusi virėja, tačiau jai vis dar labai patinka gaminti, o Romas tiesiog mėgsta ragauti naujus patiekalus.

Ingredientai

Pirmam virimui reikės:

  • 6,0 kg mėsos su kaulais: 4,5 kg kiaulienos (2 kojų, 1 ausies, 1 karkos) ir 1,5 kg kalakutienos (2 blauzdelių)

Antram virimui:

  • 3 svogūnų
  • 2 morkų
  • 2 v. š. druskos
  • 3 lauro lapelių
  • 0,5 a. š. pipirų

Trečiam virinimui:

  • 2 a. š. druskos (arba pagal skonį)
  • 1 a. š. džiovintos gelsvės
  • 1 a. š. džiovintų saliero lapelių
  • 1 a. š. pipirų
  • 6 pjaustytų skiltelių česnako

Gaminimas:

Nuvalykite mėsą, tada sudėkite ją į puodą su vandeniu ir palikite apie 8 valandas vėsioje vietoje, kad mėsa prasivalytų ir išleistų kraują.

Šaltiena mėgstama ne tik švenčių metu: detaliai parodė, kaip ją išsivirti patiems
© Stop kadras


Išpilkite šį vandenį iš puodo, tada užpilkite mėsą švariu vandeniu iki ribos, kuri yra šiek tiek žemiau puodo krašto, ir tada vandenį užvirinkite. Nugraibykite verdant susidariusias putas ir virkite dar 10 minučių.

Šaltiena mėgstama ne tik švenčių metu: detaliai parodė, kaip ją išsivirti patiems
© Stop kadras


Išpilkite pirmo virimo vandenį iš puodo. Mėsą nuplaukite ir sudėkite atgal į puodą. Užpilkite nauju vandeniu iki ribos, kuri yra šiek tiek žemiau puodo krašto. Sudėkite svogūnus, morkas, pagardinkite druskas, lauro lapeliais, pipirais ir užvirinkite. Tada sumažinkite temperatūrą iki vos didesnės nei virimo ir palikite taip virti apie 3 valandas arba kol mėsa ims lengvai kristi nuo kaulo.

Šaltiena mėgstama ne tik švenčių metu: detaliai parodė, kaip ją išsivirti patiems
© Stop kadras


Išimkite mėsą iš puodo. Mėsą iškaulykite ir supjaustykite mažais gabalėliais.

Šaltiena mėgstama ne tik švenčių metu: detaliai parodė, kaip ją išsivirti patiems
© Stop kadras
Šaltiena mėgstama ne tik švenčių metu: detaliai parodė, kaip ją išsivirti patiems
© Stop kadras


Šaltiena mėgstama ne tik švenčių metu: detaliai parodė, kaip ją išsivirti patiems
© Stop kadras
Šaltiena mėgstama ne tik švenčių metu: detaliai parodė, kaip ją išsivirti patiems
© Stop kadras

Tuomet perkelkite mėsą į kitą puodą, ant jos per sietelį supilkite nuo antro virimo likusį mėsos skystį. Jei mėsos želė per tiršta, įpilkite dar vandens. Statykite puodą ant ugnies ir užvirinkite skystį, įberkite druskos (pastaba: verdamos šaltienos skonis turėtų būti šiek tiek per sūrus!), pagardinkite džiovintomis gelsvėmis, salierų lapeliais, pipirais, susmulkintais česnakais, viską gerai išmaišykite ir palikite virti keletą minučių.

Šaltiena mėgstama ne tik švenčių metu: detaliai parodė, kaip ją išsivirti patiems
© Stop kadras


Išpilstykite šaltieną į indus ir juos padėkite į vėsią vietą, kad atvėsintumėte ir šaltiena sustingtų.

Sustingusią šaltieną išimkite iš indo, valgykite su krienais, duona arba su tuo, ką labiausiai mėgstate.

Šaltiena mėgstama ne tik švenčių metu: detaliai parodė, kaip ją išsivirti patiems
© Stop kadras
Šaltiena mėgstama ne tik švenčių metu: detaliai parodė, kaip ją išsivirti patiems
© Stop kadras

Mėgaukitės! Skanaus!

Pastaba: jei norite, kad ir jūsų šaltiena atrodytų taip puošniai kaip močiutės Birutos, pirmiausia į indą, kuriame ketinate šaldyti šaltieną, įpilkite šiek tiek mėsos sultinio ir iš morkų, petražolių ar kitų pasirinktų ingredientų išdėliokite norimą kompoziciją ir sušaldykite. Vėliau į tą patį indą supilkite mėsą su skysčiu.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Maisto ekspertės patarimai, kaip švenčių stalui pasiruošti nebrangiai 4 skanūs ir taupūs receptai (14)

Artėjančios šventės daugelį verčia griebtis už galvos – dovanų ir Kalėdų eglutės...

Kalėdiniai atradimai: šis paprastas liežuvio receptas nuneš stalą, bet ne piniginę (36)

Nežinau, kaip jūs, bet esu kuklių tradicijų palaikytoja ir stengiuosi stačia galva nenerti į...

Močiutės receptas: parodė, kaip pasigaminti pačius skaniausius žemaičių blynus video receptas (75)

Kas geriau moka pagaminti žemaičių blynus nei tikra žemaitė močiutė ? Jei paklausysite jos,...

4 lengvai paruošiami kiaulienos patiekalai

Kadangi kiti metai – Kiaulės, daugelis ėmė juokauti, kad laukia daugybė kiaulysčių. Visgi, yra...

Sentimentai vaikystės skoniams: parodė, kaip išsikepti legendinius „riešutėlius“ (2)

Nors daugelis šiuos sausainius prisimena iš vaikystės, juos pagaminti – visai ne vaikiškas...

Top naujienos

Orai: gausesnis sniegas – tik trumpam (4)

Atkeliavusi sniego zona pirmadienio dieną iš Lietuvos po truputį trauksis. Keliai kai kur vis dar...

Itin nuožmus diktatorius savo aukų ramybėje nepaliko net po kankinančios mirties (91)

Idi Aminas ne be pagrindo įtraukiamas į nuožmiausių pasaulio diktatorių sąrašą. Tai...

Kraupus 14-metės iš Lietuvos nužudymas apauga vis naujomis detalėmis: tarnyboms buvo žinomas ir žudikas, ir jo auka (100)

16-metis, kaltinamas išžaginęs 14 m. Viktoriją, o paskui mirtinai uždaužęs ją į plaktuką...

Per Kalėdas parduotuvės nedirbs: paskelbė visų prekybos centrų darbo laiką (346)

Šiemet nė vienas prekybos centras Lietuvoje nedirbs pirmąją Kalėdų dieną, gruodžio 25-ąją,...

Gudaitis po rungtynių susimušė su varžovu (21)

Artūras Gudaitis sekmadienį Italijos krepšinio čempionate surengė sėkmingą pasirodymą, tačiau...

Kaip meluoja filmų kūrėjai: kas iš tiesų nutinka, kai į automobilį pataiko kulka (24)

Automobiliai yra dažnas veiksmo filmų motyvas. Suderinkite automobilių gaudynes su susišaudymu...

Kaip pasirinkti – kaupti II ar III pakopos pensijų fonduose? (106)

Lietuvoje egzistuoja trys pensijų pakopos ir kiekviena iš jų suteikia skirtingas kaupimo galimybes....

Rimvydas Valatka. Septyni kiaulių ūkio principai (654)

Eina į pabaigą trečiasis Džiaugsmo sekmadienis su valstiečiais ant altoriaus. Plėsdami vidinę...

Universiteto profesorė pasisiūlė pavaduoti streikuojančius mokytojus – reakcija nustebino (639)

Prasidėjus ketvirtajai pedagogų streiko savaitei tėvai ėmė širsti ne tik ant šalies valdžios,...