Receptu, kaip patiems pagaminti šį patiekalą, dalijasi Mo. Taip švelniai savo močiutę Birutą vadina net atskirą „Youtube“ kanalą „Romas and MO“ jos receptams sukūręs Romas Gaučas. Mo – buvusi virėja, tačiau jai vis dar labai patinka gaminti, o Romas tiesiog mėgsta ragauti naujus patiekalus.

Ingredientai

Pirmam virimui reikės:

  • 6,0 kg mėsos su kaulais: 4,5 kg kiaulienos (2 kojų, 1 ausies, 1 karkos) ir 1,5 kg kalakutienos (2 blauzdelių)

Antram virimui:

  • 3 svogūnų
  • 2 morkų
  • 2 v. š. druskos
  • 3 lauro lapelių
  • 0,5 a. š. pipirų

Trečiam virinimui:

  • 2 a. š. druskos (arba pagal skonį)
  • 1 a. š. džiovintos gelsvės
  • 1 a. š. džiovintų saliero lapelių
  • 1 a. š. pipirų
  • 6 pjaustytų skiltelių česnako

Gaminimas:

Nuvalykite mėsą, tada sudėkite ją į puodą su vandeniu ir palikite apie 8 valandas vėsioje vietoje, kad mėsa prasivalytų ir išleistų kraują.


Išpilkite šį vandenį iš puodo, tada užpilkite mėsą švariu vandeniu iki ribos, kuri yra šiek tiek žemiau puodo krašto, ir tada vandenį užvirinkite. Nugraibykite verdant susidariusias putas ir virkite dar 10 minučių.

Išpilkite pirmo virimo vandenį iš puodo. Mėsą nuplaukite ir sudėkite atgal į puodą. Užpilkite nauju vandeniu iki ribos, kuri yra šiek tiek žemiau puodo krašto. Sudėkite svogūnus, morkas, pagardinkite druskas, lauro lapeliais, pipirais ir užvirinkite. Tada sumažinkite temperatūrą iki vos didesnės nei virimo ir palikite taip virti apie 3 valandas arba kol mėsa ims lengvai kristi nuo kaulo.

Išimkite mėsą iš puodo. Mėsą iškaulykite ir supjaustykite mažais gabalėliais.

Tuomet perkelkite mėsą į kitą puodą, ant jos per sietelį supilkite nuo antro virimo likusį mėsos skystį. Jei mėsos želė per tiršta, įpilkite dar vandens. Statykite puodą ant ugnies ir užvirinkite skystį, įberkite druskos (pastaba: verdamos šaltienos skonis turėtų būti šiek tiek per sūrus!), pagardinkite džiovintomis gelsvėmis, salierų lapeliais, pipirais, susmulkintais česnakais, viską gerai išmaišykite ir palikite virti keletą minučių.


Išpilstykite šaltieną į indus ir juos padėkite į vėsią vietą, kad atvėsintumėte ir šaltiena sustingtų.

Sustingusią šaltieną išimkite iš indo, valgykite su krienais, duona arba su tuo, ką labiausiai mėgstate.

Mėgaukitės! Skanaus!

Pastaba: jei norite, kad ir jūsų šaltiena atrodytų taip puošniai kaip močiutės Birutos, pirmiausia į indą, kuriame ketinate šaldyti šaltieną, įpilkite šiek tiek mėsos sultinio ir iš morkų, petražolių ar kitų pasirinktų ingredientų išdėliokite norimą kompoziciją ir sušaldykite. Vėliau į tą patį indą supilkite mėsą su skysčiu.