aA
Niekas nepaneigs, kad lietuvių draugystė su bulve – tai laiko patikrintas reikalas. Juk būtent ši daržovė daugelio virtuvėje griežia pirmu smuiku, o per šimtmečius jai dedikuotus receptus vargiai būtų galima sutalpinti į vieną knygą. Nors variacijų, ką ir kaip gaminti su bulve apstu, tačiau pirma mintis, atėjusi į galvą tik pagalvojus apie šią daržo karalienę, daugumai yra ta pati – cepelinai. Pastarieji jau yra tapę tikru lietuviškos virtuvės pasididžiavimu ir vizitine kortele, todėl nenuostabu, kad šis patiekalas turi ir savo dieną – nuo 2014 metų kiekvieną pirmąjį vasario sekmadienį švenčiama Pasaulio cepelinų diena. O kad švęsti būtų ne tik skanu, bet ir įdomu, pateikiame keletą faktų apie bulves.
Mažieji cepelinai
Mažieji cepelinai
© Shutterstock

Bulvė – maistingesnė, nei dauguma mano

Skeptikai bulves dažnai mėgsta nepelnytai nuvertinti, neva jų maistinė vertė – skurdi. Tačiau mitybos specialistai drįstų pasiginčyti – tinkamai paruošta bulvė yra vertinga daržovė. Moksliškai įrodyta, jog bulvėse gausu vitaminų B, E ir C. Be to, šioje šakninėje daržovėje yra kalio ir kitų mineralinių medžiagų, būtinų organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti.

Mitybos ekspertai vieningai sutaria, kad svarbiausia bulves valgyti saikingai ir tinkamai jas paruošti. Bulves organizmas lengvai pasisavina, todėl jos tinkamos įvairaus amžiaus valgytojams. Verta atkreipti dėmesį, jog daugiausiai naudingųjų medžiagų yra susikaupę bulvės lupenoje arba iš karto po ja, todėl prieš gaminant bulves, jas rekomenduojama tiesiog nuplauti ir švelniai nušveist šepetėliu.

„Valgymui patariama neskustas bulves virti garuose ar vandenyje, taip pat šios daržovės maistingąsias medžiagas išsaugoti padės kepimas orkaitėje ar ant grotelių. Svarbu, jog daržovės nepersisunktų aliejumi, riebalais ir druska, tad skaninant būtinas saiko jausmas“, – pataria „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Jei vis tik nutarėte virti skustas bulves nelaikykite jų ilgai šaltame vandenyje, mat taip prarasite dalį vitaminų. Taip pat svarbu bulves dėti į jau verdantį vandenį ir jų nepervirti.

Lietuviškos bulvės giminaičiai – topinambai ir batatai

Jei tradicinės bulvės prisijaukinti nepavyksta, išmėginkite joms giminingas daržoves – batatus ir topinambus. Nors pavadinimai dažnam lietuviui gali skambėti keistai, išmėginti šias alternatyvas ir iš naujo atrasti bulvę tikrai verta.

Batatai – kitaip dar žinomos kaip saldžiosios bulvės – mitybos specialistų yra itin liaupsinamos ir netgi priskiriamos prie super maisto. Saldžioje bulvėje baltymų yra daugiau nei paprastoje, taip pat gausu beta karotino, vitaminų C, D ir B, kalcio ir skaidulinių medžiagų.

„Šios bulvės puikiai tinka kaip garnyras ar pagrindinis patiekalas, be to, patyrusios šeimininkės jau kurį laiką eksperimentuoja saldų batatų skonį atskleisdamos netgi desertuose“, – pastebi V. Juodkazienė.

Tuo tarpu topinambai, dar vadinami bulvinėmis saulėgrąžomis, savo maistine sudėtimi šiek tiek nutolsta nuo tradicinės bulvės, nes jose nėra krakmolo, užtat gausu inulino. Dėl šios žaliavos topinambai itin vertingi diabetu sergantiems žmonėms. Šie šakniagumbiai liaudyje vadinami tikrais vitaminų perlais – juose gausu vitamino C ir B, o dėl mineralinių medžiagų gausos varžytis jie galėtų su bet kuria daržove.

„Iš tiesų topinambas savo skoniu labiau primena ne bulvę, o žiedinį kopūstą ar ropę. Ši daržovė puikiai paskanina sriubas, tinka įvairioms salotoms gardinti“, – sako V. Juodkazienė.

Saldieji bulvinukai
Saldieji bulvinukai
© Shutterstock

Mažoji cepelinų kopija – saldieji bulvinukai

Cepelinams paruošti reikia ir laiko, ir nusiteikimo. Skubantiems, tačiau norintiems bent iš dalies solidarizuotis ir paminėti cepelinų dieną, siūlome pasigaminti sumažintą cepelinų kopiją – bulvinukus.

Reikės:

1–2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių;
200 g avinžirnių miltų (gaminimui ir papildomai dar kelių šaukštų bulvinukų formavimui);
druskos, pipirų ar kitų prieskonių pagal skonį

Gaminimas:

Bulves supjaustykite į kelias dalis, išvirkite pasūdytame vandenyje, nulupkite ir sutrinkite šakute. Tam, kad greičiau atvėstų, gautą masę dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 15–20 min.

Atvėsusią bulvių masę sumaišykite su miltais, pagardinkite druska, pipirais ar kitais mėgstamais prieskoniais. Viską gerai išmaišykite.
Ant švaraus stalviršio ar lentelės pabarstykite miltų. Delnais iš bulvių masės formuokite mažus bulvinukus (sumažinta cepelino versija), juos apvoliokite miltuose.

Mažieji cepelinai
Mažieji cepelinai
© Shutterstock

Puode užvirkite vandenį, įdėkite druskos ir po vieną dėkite bulvių kukulius. Stenkitės, kad vienas su kitu nesuliptų (rinkitės kuo didesnį puodą arba virkite pakaitomis). Kai bulvinukai iškyla – galite juos išimti.

Išvirtus bulvinukus galite gardinti sviestu, grietine ar patinkančiu padažu. Puikiai tiks pesto, grybų, pankolių ar pomidorų padažai.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(15 žmonių įvertino)
4.0667

Išaiškino, kuriuos vaisius reikia laikyti šaldytuve, o kuriuos – kambario temperatūroje (7)

Žiema ir su ja atkeliavęs šaltis – išbandymas kiekvieno organizmui, todėl reikia nepamiršti jo...

Lengvų pietų idėja: pasigaminsite vos per 15 minučių (2)

Daugybė žmonių naujus metus pradeda su šviežiu gūsiu įkvėpimo, nusiteikdami ne tik naujiems...

Blogi įpročiai ir dažniausiai pasitaikančios virtuvės klaidos: atkreipkite į tai dėmesį (12)

Dėl tam tikrų sukantis virtuvėje padaromų klaidų gali ne tik nukentėti maisto kokybė, bet...

Šefas Gian Luca Demarco įvardijo tobulo kepsnio paslaptis: išbandykite savo virtuvėje (42)

Stiprėjant grilio tradicijai Lietuvoje, vis daugiau gyventojų kepsninėje ruoštų patiekalų...

Ekspertas patarė, kuo geriausia pakeisti cukrų (35)

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena...

Top naujienos

Loterijoje laimėtas milijonas laimės neatnešė – moteris net nesuprato, kaip prarado visus pinigus (394)

Loterijoje, kurioje net nedalyvavo, laimėtas milijonas kaip reikiant apsvaigino vienos Marijampolės...

Vytautė Merkytė | D+

Genetiškai modifikuoti raupai ir maras – tik dalis to, ką sovietai ruošė pasauliui: štai kokie eksperimentai vyko slapčiausioje bazėje

Viena paslaptingiausių vietų Sovietų Sąjungoje buvo sala, nepažymėta jokiame oficialiame...

Nausėda: realu iki vasaros paskiepyti 70 proc. suaugusių žmonių (116)

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad iki vasaros nuo koronaviruso paskiepyti 70 proc. suaugusių...

Naujas Eurolygos antirekordas: „Chimki“ pralaimėjo jau tryliktą kartą iš eilės suklupo ir „Real“, „Bayern“ bei „Valencia“ (13)

Eilinę, bet tuo pačiu istorinę nesėkmę Eurolygos turnyre patyrė praėjusią savaitę Rimą...

Sinoptikų prognozėje – permainingi orai: po šiltesnio savaitgalio sugrįš smarkus sniegas (3)

Įvairūs krituliai ir temperatūra apie 0 laipsnių, štai kas mūsų laukia ne tik artėjantį...

Lietuvis aplankė vieną kraupiausių vietų pasaulyje: atrodo, kad patekau į siaubo filmą (35)

Lietuviai mėgsta keliauti po egzotiškas salas, dažniausiai įsivaizduoja, kad ten galima atitrūkti...

Dailius Dargis | D+

Netradicinė kontrabanda, iš kurios finansuojamas terorizmas: pirkdami klastotes, tampate to dalimi (1)

Pirmoje netradicinės kontrabandos straipsnių ciklo dalyje - Vilniaus mados salonų „Du broliai“...

„Zenit“ sutramdė „Anadolu Efes“ klubą, o Gudaitis tapo mačo MVP (16)

Eurolygos 21-asis turas startavo šeimininkų pergale. Sankt Peterburgo „Zenit“ (13/6)...

Pusmetį dėl kolegos balso virpėjusi moteris jį sutiko gyvai vakarėlyje – tokio scenarijaus pavydėtų ne vienas (61)

Kaskart išgirdus jo balsą drugeliai pilve kaip pašėlę imdavo plakti sparneliais... Gyvai jo net...

Kurį laiką dingusio iš viešumos Jacko Ma vaizdo pokalbis atnešė 58 mlrd. dolerių palengvėjimo atodūsį (26)

Jis kalbėjo mažiau nei minutę ir nieko nepasakė apie Kinijos vyriausybės persekiojimą,...