aA
Vasara su mumis jau atsisveikino, tačiau rudenį vis dar galime džiaugtis gausiu vasaros saulėje sunokusių šviežių daržovių derliumi. Ir nors orai palaipsniui vėsta, tačiau daržovių gaminimo pasirinkimai tik didėja. Šiuo metų laiku rudens daržo kraitės gėrybės kasdienius patiekalus gali paversti tikrais gurmaniškais šedevrais ir vitaminų lobynais. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pataria, ką gaminti su užderėjusiomis gėrybėmis, kad nieko netektų išmesti.
Daržovių ir sūrio kišas be tešlos (K. Pišniukaitės nuotr.)
© Organizatorių nuotr.

Obuoliai – ne tik pyragams

V. Juodkazienė įsitikinusi, jog obuoliai – vieni populiariausių bei universaliausių lietuviškų sodo vaisų. Jais mėgautis galima ištisus metus, tačiau būtent rudenį, anot maisto ekspertės, jų derlius būna gausiausias.

„Rudenį dažna šeimininkė griebiasi už galvos nežinodama, ką daryti su gausiu obuolių derliumi. Raudoni, žali, geltoni – vien jų spalvų pasirinkimas mūsų parduotuvių lentynose yra didžiulis, o ką jau kalbėti apie veislių rūšis. Obuolių pritaikymas kulinarijoje toks platus, kad, matyt, sunkiai sektųsi sugalvoti, ko iš jų pagaminti negalima. Obuoliai gali būti valgomi žali, kepami, verdami, konservuojami ar džiovinami. Visgi rudenį geriausia iš jų gaminti įvairius pagardus žiemai, konservuoti ir kepti kvapnius pyragus jaukiems vakarams“, – sako V. Juodkazienė.

Gamybos procese obuoliai dažniausiai yra nulupami, o jų žievelė – išmetama, tačiau V. Juodkazienės teigimu, tai nėra gera praktika. Anot maisto ekspertės, obuolių žievelė gali pasitarnauti daugybėje kitų patiekalų, pavyzdžiui, gaminant tirštąjį kokteilį.

„Obuolių žievelėse yra daug skaidulų, todėl labai nerekomenduočiau jų išmesti, jei kepate pyragą ar gaminate kitą patiekalą. Vienas iš geriausių būdų panaudoti obuolių žieveles – jas dėti į tirštuosius kokteilius. Užšaldykite žieveles mažomis porcijomis ir kas kartą gamindami kokteilį, įmeskite jį į kokteilių trintuvą. Taip pat jas panaudoti galite kartu su košėmis – jos puikiai paskanins avižinių dribsnių košę“, – pataria maisto ekspertė.

Nuo paprastos mišrainės iki gurmaniško pagardo

V. Juodkazienė pastebi, kad ne tik obuoliai, bet ir kiti vaisiai bei daržovės gali būti puikiai panaudojami rudens meniu.

„Kopūstai, bulvės, morkos – taip pat dažnai rudenį sutinkamos daržovės, kurios yra ypač perkamos ir mėgstamos mūsų pirkėjų. Iš jų, kaip ir iš obuolių, galima pasigaminti daugybę patiekalų, tereikia įjungti fantaziją ir leisti sau šiek tiek paeksperimentuoti. Įprasta žiemai gaminti įvairias daržovių mišraines ir salotas, kurias paskui galima derinti su mėsos patiekalais, tačiau taip pat galima pasigaminti ir ką nors originaliau, pavyzdžiui, lietuviams dar mažai girdėtą kišą – pikantišką prancūzišką patiekalą, kurį įprastai sudaro pyrago pluta, dažniausiai įdaryta kiaušiniais, pienu, sūriu ir daržovėmis. Tiesa, niekuomet nereikėtų bijoti eksperimentuoti, keisti receptūrą pagal savo skonį ir taip atrasti savo patiekalo versiją“, – atskleidžia maisto ekspertė ir siūlo išbandyti rudeniškus receptus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
4.0000

Skirtingiems makaronams – skirtingi padažai: pataria, kokius reiktų naudoti (5)

Turbūt sunkiai surastume žmogų, kuris nemėgsta makaronų. Nuo tradicinių spaghetti iki...

Sveikata ir šiluma vienoje lėkštėje: atraskite trintas daržovių sriubas iš naujo (11)

Sukate galvą, kaip vertingai panaudoti morkas, salierus, kopūstus, moliūgus ar kitas sezonines...

Nežinote, kur dėti obuolius? 3 idėjos, kaip juos panaudoti (3)

Tarp rudens dovanojamų gėrybių metai iš metų populiarumo viršūnės neužleidžia obuoliai ....

Kreminė pievagrybių sriuba su lydytu sūreliu: ir skanu, ir nesudėtinga (14)

Tiršta, kreminė, ir be galo kvapni – pievagrybių sriuba savo aromatu suvilios kiekvieną. Ech,...

Rudens meniu: ką gaminti, kad užderėjusių gėrybių netektų išmesti? (1)

Vasara su mumis jau atsisveikino, tačiau rudenį vis dar galime džiaugtis gausiu vasaros saulėje...

Top naujienos

Saldi pirmoji pergalė: „Žalgiris“ privertė pasiduoti „Real“ ekipą (252)

„Žalgirio“ berniukai tampa vyrais: prisimenant Šarūno Jasikevičiaus frazę prieš savaitę...

„Barakudų“ sostinėje darbuojasi ir lietuvės: suvilioti turtuolį darosi vis sunkiau (262)

Jeigu vieniša mergina, ar kelios merginos prie baro geria tik vandenį ir nieko daugiau – iš karto...

„Sodra" įspėja, už kokį elgesį išmokų už ligą galite negauti ir dar teks grąžinti (49)

Pastaruoju metu visuomenėje pasklido gandas: jei susirgsite ir išsiimsite nedarbingumo pažymą, „...

Prieš savaitgalį – geros žinios: ruduo dar lepins šiluma

Penktadienio dieną virš Lietuvos pamažu stiprės aukštesnio slėgio laukas. Pirmoje dienos...

Šaro planą gyręs Grigonis: su tokiu treneriu – visada didelės galimybės (6)

Pirmosios pergalės Eurolygoje paieškas Kauno „Žalgiris“ (1/2) baigė ketvirtadienį ir tą...

Brandžiu žaidimu pasidžiaugęs Jasikevičius: įveikėme ne bet ką – didesnio stimulo būti negali (16)

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai pergalių sąskaitą 2019-2020 m. Eurolygoje atidarė efektingai....

Turkija stabdo karinius veiksmus Sirijoje (180)

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as ketvirtadienį pranešė, kad Turkija ir JAV pasiekė susitarimą...

„Žalgirio“ lyderį išskyręs „Real“ vairininkas – apie gautą pamoką ir degančias Šaro auklėtinių akis (9)

Tituluota ir puikiai sezoną pradėjusi Madrido „Real“ ekipa Kaune buvo priversta nuryti karčią...

Daug nervų kainavęs „Brexit“ – finišo tiesiojoje: pagrindinės susitarimo sąlygos ir kompromisai (33)

„Sąžininga ir pagrįsta“ – taip Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas ir...

Antro balsavimo atveju Pranckietis žada kreiptis į teismą: tai yra neteisėtas veiksmas, bet jie jį daro (226)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis žada kreiptis į Konstitucinį teismą, jeigu valdantieji...