aA
Sriuba – sveikas, skanus, lengvas ir organizmą sušildantis maistas. Ne veltui rudenį tautiečiai jas gamina ypatingai dažnai.
Rudens daržovių sriuba
Rudens daržovių sriuba
© Organizacijos nuotr.

Šiam patiekalui ypač tinka sezoninės daržovės ir kruopos, nes tokie ingredientai yra nekaloringi, neapsunkina skrandžio, suteikia energijos bei sotumo. Todėl rudenines sriubas pamėgs ir dietos besilaikantys, ir norintys puikiai jaustis pavalgius, o pristigusius idėjų, kaip jas paruošti, pradžiugins lengvi gamybos receptai, sušildantys tiek namus, tiek skonio receptorius, atsiųstame pranešime spaudai dalijasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.

Gali būti ir maistas, ir vaistas

Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos – ne tik sotumo, bet ir dabartiniu sezonu taip trūkstamos energijos šaltinis. B. Baratinskaitė siūlo šį patiekalą kuo dažniau įtraukti į kasdienę mitybą: tai paskatinti turėtų jo įvairiapusė nauda. Sriubos yra svarbi per dieną būtinų suvartoti skysčių dalis, kurią organizmas įsisavina lengviau nei keptus valgius, apsirūpindamas būtiniausiais vitaminais bei mineralais.

„Rudenį oras tampa žvarbesnis, o imuninė sistema – mažiau atspari peršalimo ligoms. Tačiau organizmą sušildanti sriuba jį stiprina, mažindama susirgimų tikimybę. Šis maistas taip pat palengvina virškinimą, gerina žarnyno veiklą, suaktyvina medžiagų apykaitą. Sriuba suteikia ir sotumo, tačiau skrandis neapsunkinamas, o pavalgius jaučiamas lengvumas. Ji puikiai tinka metantiems svorį, norintiems valgyti sveikai. Verta nepamiršti ir kruopų naudingumo – tai reikiamų baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų šaltinis, organizmui suteikiantis tiek energijos, tiek ir būtinųjų medžiagų“, – sriubų privalumus akcentuoja B. Baratinskaitė.

Pataria virti trumpai

Paklausta apie lietuvių mėgstamiausių daržovių naudą, B. Baratinskaitė pastebi – visos jos turi maistingų ir organizmui reikalingų medžiagų.

„Morkos mažina cholesterolio kiekį, yra gausios C, stiprinančio imuninę sistemą, ir A vitamino, būtino geram regėjimui. Ši daržovė – labai nekaloringa, aktyvina medžiagų apykaitą, smegenų veiklą. Gūžiniai kopūstai taip pat turi daugybę vitamino C, yra sveiki odai, akims, širdžiai. Šioje daržovėje gausu antioksidantų, kurie organizme netgi neutralizuoja vėžio sukėlėjus. Tuo metu bulvės – tradicinės lietuviškos virtuvės klasika. Nors nuomonių apie jas yra įvairių, mitybos specialistai šią daržovę išteisino. Atlikti moksliniai tyrimai rodo – tai širdies, kraujagyslių ir infarkto ligų prevencijos šaltinis“, – teigia B. Baratinskaitė.

Visgi pašnekovė pabrėžia – sriubose daržovės gali prarasti dalį vertingų maisto medžiagų ir vitaminų. Todėl mitybos ekspertė siūlo išeitį: šį patiekalą virti trumpai, kad pagrindiniai ingredientai nespėtų iki galo suminkštėti.

„Tokios sriubos bus maistingesnės ir netgi skanesnės. Beliks daržoves papildyti lietuvių mėgstamomis kruopomis ir ant stalo garuos tikra rudens virtuvės pažiba. Todėl sriubą papildyti populiariausiomis miežinėmis bei perlinėmis kruopomis – puiki išeitis. Jos ir nebrangios, ir maistingos. Pavyzdžiui, perlinių kruopų sudėtyje gausu maistinių skaidulų, kurių yra daugiausia lyginant su panašiais produktais. Jos taip pat turi baltymų, būtinųjų angliavandenių, riebalų, B grupės vitaminų, teigiamai veikiančių nervų sistemą“, – apie kruopų naudą kalba mitybos ekspertė.

Siūlo gaminti lengvai ir gardžiai

Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos: kuo naudingos ir kaip jas skaniai paruošti
© Shutterstock nuotr.


Rudeninių daržovių ir kruopų sriubų privalumus išvardijusi B. Baratinskaitė pataria išmėginti, koks gardus ir lengvai pagaminamas gali būti šis patiekalas. Todėl mitybos ekspertė dalijasi receptais, kurie puikiai tiks virtuvėje pritrūkusiems tokio maisto ruošimo idėjų.

Tradicinė daržovių ir perlinių kruopų sriuba

4 porcijoms reikės: stiklinės perlinių kruopų, 3 vidutinio dydžio bulvių, 2 morkų, 1 svogūno, saujelės žalumynų, žiupsnelio druskos, pipirų, valgomojo šaukšto aliejaus.

Perlines kruopos užpilkite vandeniu, palikite stovėti per naktį. Prieš gaminant, vandenį nupilkite ir kruopas nuplaukite. Tuomet puode įkaitinkite aliejų, pakepkite supjaustytą svogūną bei morkas. Daržoves užpilkite vandeniu, suberkite kruopas ir pavirkite gerą pusvalandį, kol viskas suminkštės. Į puodą suberkite pjaustytas bulves, prieskonius, virkite iki 15 minučių. Bulvėms suminkštėjus, suberkite žalumynus. Baikite virti ir prieš patiekdami sriubą galite pagardinti grietine.

Šviežių kopūstų ir ryžių sriuba

4 porcijoms reikės: valgomojo šaukšto aliejaus, 500 g gūžinių kopūstų, 2 svogūnų, 2 l daržovių sultinio, 100 g ryžių, žiupsnelio pipirų ir druskos.

Kopūstus bei svogūnus supjaustykite, nuplaukite ryžius. Į puodą supilkite aliejų ir, gerai įkaitinę, sudėkite svogūnus bei kopūstus, kepdami, kol suminkštės. Supilkite sultinį, suberkite ryžius, pipirus, druską, uždenkite ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 minučių. Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(20 žmonių įvertino)
4.0500

Labai gardi žuvis idealiai tinkanti švenčių stalui + receptas (14)

Dažnai jau pirmosiomis gruodžio dienomis žmonės suskumba galvoti apie dovanas ir šventinį...

Išaiškino, kaip išsirinkti tinkamą žuvį švenčių stalui (25)

Kiekvienas su nekantrumu laukia to momento, kuomet visa šeima susirinks prie šventinio stalo. Tiesa,...

Patarimai, kaip gardžiai paruošti triušieną, avieną ir antieną (7)

Nors tokia mėsa kaip aviena, triušiena ar antiena lietuviams pakankamai gerai pažįstama, tačiau...

Dietistė Vaida Kurpienė paaiškino, kodėl dabar pats tinkamiausias metas keisti mitybą (25)

Prasidėjo Adventas , kurio metu rekomenduojama laikytis pasninko. Kokius produktus įtraukti į...

Ekspertų patarimai, kaip išsirinkti sveikesnę duoną: įvardijo duonoje esančių priedų reikšmę mūsų organizmui (16)

Daugelis žmonių į kasdienį mitybos racioną įtraukia duoną. Gamintojai, atsižvelgdami į...

Top naujienos

Pandemija nesužlugdė, o išgelbėjo: svarstė apie uždarymą, bet apyvarta per karantiną didėjo 3-4 kartus

„Pandemija išgelbėjo mūsų verslą“, – atvirai sako prieš metus įkurto restoranėlio...

Rusų politologas: Lavrovas pas Lukašenką atvažiavo su užduotimi (94)

Praėjusią savaitę Minske lankęsis Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas...

Naujas rekordas: per parą patvirtinti 2848 nauji koronaviruso atvejai ir 21 mirtis papildyta (735)

Praėjusią parą, penktadienį, Lietuvoje nustatyti 2848 nauji COVID-19 infekcijos atvejai, ištirti...

Nausėdos ir Šimonytės derybos dėl ministrų kabineto: ar viskas taip ir turi būti (158)

Prezidento Gitano Nausėdos sprendimas atmesti susisiekimo ir žemės ūkio ministrų kandidatūras...

Daugiausia naujų koronaviruso atvejų užfiksuota Kauno regione: virusas sparčiai plinta šeimose (61)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje...

Ši žiema Lietuvoje nuo rekordiškai šilčiausios pernykščios skirsis vienu esminiu dalyku: jau aišku, kaip bus su sniegu (86)

Prasidėjusi kalendorinė žiema užklojo Lietuvą negausiu sniegu ir įkvėpė žmonėms tikėjimo,...

Agnė Keizikienė | D+

Kaip apgauti protą ir įgyvendinti susiplanuotus tikslus: šie patarimai padės šauti tiesiai į dešimtuką

Artėjant Naujiesiems metams, daugelis apmąsto praėjusius metus ir susidėlioja tikslus naujiems....

Chona Leibovičius | D+

Senosios Vilniaus kavinės – mūsų bohema ir pasididžiavimas: Neringa, Rotonda, Palanga ir Literatai

Kavinė (pranc. cafe – „kava“) – tai viešojo maitinimo ir laisvalaikio įmonė, panaši į...

Transliacija / Kablys. Paslaptingųjų vėgėlių žūklė: kokio tikėtis likusio sezono?

Prasidėjus žiemos darganoms prie upių netruks naktyje sušvisti vėgėliautojų laužai ir...

Kinų vakcina? Farmacinė chimera, kurios vieni ieško, kiti bijo (185)

Ji yra. Bet jos niekas iki šiol nematė. Cirkuliuoja šen bei ten Europoje vieniems keldama...