aA
Gurmanų pamėgta brandinta jautiena, pasak prekybininkų, atrandama vis daugiau pirkėjų. Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė atskleidžia, kuo brandinta mėsa yra išskirtinė, ir dalinasi patarimais, kaip iškepti brandintos jautienos kepsnį.
Jautienos kepsnys
Jautienos kepsnys
© Organizatorių nuotr.

„Jeigu galvojate, kad brandintos jautienos kepsnys tėra tas pats, kas įprastas grynas jautienos kumpis, klystate. Brandinta jautiena yra minkšta, sultinga ir aromatinga. Be to, brandinimo metu įvyksta fermentacija, kuri skaido mėsos baltymus ir ardo jungiamąjį audinį, todėl ji yra itin lengvai virškinama.

Brandinta jautiena nereikalauja jokio išskirtinio paruošimo, tad kiekvienas gali nesudėtingai pasiruošti restorano lygio patiekalą“, – pranešime spaudai pabrėžia „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė.

Sausasis ir drėgnasis brandinimo būdas: kuo skiriasi?

Mėsos brandinimo tradicija yra sena ir dažnai siejama su laivyba, kuomet ilgose kelionėse maistui gabenta šviežia mėsa laive natūraliai susibrandindavo. Dabartiniais laikais mėsa brandinama panaudojant specialias technologijas. Mėsa yra brandinama sausuoju arba drėgnuoju būdu.

B. Baratinskaitė pasakoja, jog sausojo brandinimo metu mėsa yra laikoma specialiose kamerose, vadinamose brandinimo spintose. Jose užtikrinama 1,5-2 C° laipsnių temperatūra bei nuolatinis ventiliavimas, palaikoma 75 % iki 85 %. oro drėgmė.

Brandinimo procesas turi ir daugiau „taisyklių“. Jis negali būti per greitas, kad „neužsidarytų“ mėsos paviršius, per kurį vyksta „kvėpavimas“. Tuo pačiu, negali būti ir per lėtas, kad nepradėtų gesti mėsos vidus. Bręsdama mėsa pirmąsias tris savaites keičia vidinę struktūrą, o per kitas tris savaites įgauna aromatą.

Sėkmingam brandinimo procesui itin svarbi sąlyga yra švari, sterili ir nuo bakterijų izoliuota aplinka. Tam pasitarnauja brandinimo spinta. Joje užtikrinama oro kaita – šviežias oras imamas iš aplinkos ir filtruojamas per aktyvuotos anglies filtrus. Taip sudaroma aplinka be bakterijų, kurioje gali vykti brendimo procesas, mėsa yra veikiama deguonies ir kitų aplinkos mikroorganizmų, kurie intensyvina jos skonį.

Jautienos nugarinės kepsnys
Jautienos nugarinės kepsnys
© Shutterstock

„Sausai brandinama mėsa gali prarasti net iki 40 proc. savo svorio, todėl yra brangesnė“, – sako B. Baratinskaitė.

Tuo tarpu drėgnojo brandinimo metu mėsa „nekvėpuoja“, nes yra laikoma vakuuminiuose maišeliuose ir brandinasi savo skysčiuose. „Tokios mėsos skonis būna šiek tiek rūgštesnis, nes drėgnojo brandinimo metu gaminasi pieno rūgšties bakterijos“, – pasakoja maisto gamybos ekspertė.

Laikoma, kad minimali jautienos brandinimo trukmė yra 14 parų, o optimaliausi laikomas 28 parų terminas, nors jautiena gali būti brandinama ir iki 60 parų ar net ilgiau.

Patarimai, kaip kepti brandintos jautienos kepsnį

B. Baratinskaitė sako, kad gaminti ir išsikepti brandintos jautienos kepsnį yra paprasta. „Tinkamai brandinta mėsa įgauna penktąjį skonį, vadinamąjį umami. Brandintos jautienos kepsniams nereikia jokių išskirtinių prieskonių ar marinatų, todėl pakanka mėsą po kepimo paskaninti druska ir šviežiai maltais pipirais“, – sako ji.

Pasak B. Baratinskaitės, svarbiausia brandintą mėsą kepti tik gerai įkaitus anglims, jei kepama grilyje, arba įkaitintoje keptuvėje. „Taip kepsnys nebus išdžiūvęs, – patarimu dalijasi B. Baratinskaitė. – Mėsai iškepus, suvyniokite ją į foliją ir leiskite „pasiilsėti“ bent 5 minutėms. Kepsnys taps sultingesnis“.

Mėsos kepimo laikas priklauso nuo kepsnio storio. Iki 200 gramų mėsos kepsnį, kuris yra apie 2 cm. storio, norint kepsnio su krauju (angl. „rare“) kepti po 1-2 minutes iš abiejų pusių; vidutiniškai iškeptas, su krauju (angl. „medium-rare“) bus kepant po 2–3 minutes iš abiejų pusių; vidutiniškai iškeptas (angl. „medium“) – maždaug po 3–5 minutes iš abiejų pusių; gerai iškeptas (angl. „well-done“) – apie 6–8 minutes iš abiejų pusių ir ilgiau.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(5 žmonės įvertino)
2.4000

Originalūs svogūnų panaudojimo būdai: pagaminsite pyragą, sriubą ir net desertą

Turbūt nėra virtuvės, kurioje tarp maisto produktų nerastume svogūnų. Juos tapo įprasta naudoti...

Kaip skaniai paruošti kavą 5 nesudėtingi receptai su kava (12)

Puodelis juodos ar espresso kavos daugeliui mūsų yra neatsiejama ryto ritualo dalis. Šis...

Puikus grybų receptas žiemai: Alfo Ivanausko marinuoti baravykai (25)

Alfas Ivanauskas parodė, kaip baravykus užsimarinuoti žiemai – pagal šį receptą pavyks...

Žemaitiškas būdas, kaip tinkamai sūdyti grybus: pasigardžiuodami valgysite per Kalėdas (67)

Kai viešėjau pas savo tėvus, tą savaitgalį mama parnešė didžiulę pintinę grybų –...

Skirtingų rūšių bulvės – skirtingiems patiekalams: virtų bulvių blynų, bulvių salotų ir įdarytų bulvių receptai (6)

Dažnam mūsų Italija yra skaniausių makaronų ir picų šalis, o į Prancūziją vyksta ištikimi...

Top naujienos

Kaunietis seną automobilį iškeitė į paspirtukus, bet liko be 800 Eur kompensacijos: lėšos ištirpo per porą dienų (47)

Kaunietis Tomas nusprendė savo seną taršų automobilį iškeisti į du elektrinius paspirtukus ,...

Ekspertai: Lavrinovičių atvejis – netipiškas, tačiau atsakomybė turėtų kristi ne tik ant jų (95)

Lietuvą ir vėl supurtė skandalas, kuris priminė praeityje brolių Darjušo ir Kšyštofo...

Užkalnis. Balsuokite už mane, aš viską padarysiu, kaip jūs norite (138)

Keliaudamas po Lietuvą prisižiūrėjau rinkimų agitacijos ir supratau: ir aš taip galiu. Gal net...

Autsaideriai prieš čempionus: „Dzūkija“ – „Žalgiris“ tiesioginė rungtynių transliacija (7)

Trečiadienį antrame Lietuvos krepšinio lygos (LKL) ture susitinka stipriausia ir silpniausia...

Audra dėl Nausėdienės žodžių: keliais sakiniais užkabino baisiausias Lietuvos žaizdas (301)

Vakar „Lietuvos Davoso“ forume pranešimą skaičiusios Dianos Nausėdienės pasisakymai apie...

Tiesioginė transliacija / Kitokie pasikalbėjimai. Svečiuose — „8 Kambarys“

Paskutinis šių metų „Kitokių pasikalbėjimų“ renginys po atviru dangumi. Ir ne bet kur, o...

Dėl alkoholio Robertas neteko namų: atsitiesti padėjo socialiniai darbuotojai

Lietuvoje galima išgirsti daugybę žmonių istorijų, kai jų gyvenimas buvo ant prarajos krašto,...

Aktorius Rolandas Kazlas skiriasi su žmona: santuoka truko 18-ka metų (8)

Oficialiai skiriasi aktorius Rolandas Kazlas ir Sigita Kazlienė.

Originalūs svogūnų panaudojimo būdai: pagaminsite pyragą, sriubą ir net desertą

Turbūt nėra virtuvės, kurioje tarp maisto produktų nerastume svogūnų. Juos tapo įprasta naudoti...

JAV gydytojas: galime sulaukti tiesiog apokaliptinio rudens (2)

Daugumoje JAV valstijų koronaviruso situacijai prastėjant, JAV ligų kontrolės ir prevencijos...

|Maža didelių žinių kaina