aA
Gurmanų pamėgta brandinta jautiena, pasak prekybininkų, atrandama vis daugiau pirkėjų. Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė atskleidžia, kuo brandinta mėsa yra išskirtinė, ir dalinasi patarimais, kaip iškepti brandintos jautienos kepsnį.
Jautienos kepsnys
Jautienos kepsnys
© Organizatorių nuotr.

„Jeigu galvojate, kad brandintos jautienos kepsnys tėra tas pats, kas įprastas grynas jautienos kumpis, klystate. Brandinta jautiena yra minkšta, sultinga ir aromatinga. Be to, brandinimo metu įvyksta fermentacija, kuri skaido mėsos baltymus ir ardo jungiamąjį audinį, todėl ji yra itin lengvai virškinama.

Brandinta jautiena nereikalauja jokio išskirtinio paruošimo, tad kiekvienas gali nesudėtingai pasiruošti restorano lygio patiekalą“, – pranešime spaudai pabrėžia „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė.

Sausasis ir drėgnasis brandinimo būdas: kuo skiriasi?

Mėsos brandinimo tradicija yra sena ir dažnai siejama su laivyba, kuomet ilgose kelionėse maistui gabenta šviežia mėsa laive natūraliai susibrandindavo. Dabartiniais laikais mėsa brandinama panaudojant specialias technologijas. Mėsa yra brandinama sausuoju arba drėgnuoju būdu.

B. Baratinskaitė pasakoja, jog sausojo brandinimo metu mėsa yra laikoma specialiose kamerose, vadinamose brandinimo spintose. Jose užtikrinama 1,5-2 C° laipsnių temperatūra bei nuolatinis ventiliavimas, palaikoma 75 % iki 85 %. oro drėgmė.

Brandinimo procesas turi ir daugiau „taisyklių“. Jis negali būti per greitas, kad „neužsidarytų“ mėsos paviršius, per kurį vyksta „kvėpavimas“. Tuo pačiu, negali būti ir per lėtas, kad nepradėtų gesti mėsos vidus. Bręsdama mėsa pirmąsias tris savaites keičia vidinę struktūrą, o per kitas tris savaites įgauna aromatą.

Sėkmingam brandinimo procesui itin svarbi sąlyga yra švari, sterili ir nuo bakterijų izoliuota aplinka. Tam pasitarnauja brandinimo spinta. Joje užtikrinama oro kaita – šviežias oras imamas iš aplinkos ir filtruojamas per aktyvuotos anglies filtrus. Taip sudaroma aplinka be bakterijų, kurioje gali vykti brendimo procesas, mėsa yra veikiama deguonies ir kitų aplinkos mikroorganizmų, kurie intensyvina jos skonį.

Jautienos nugarinės kepsnys
Jautienos nugarinės kepsnys
© Shutterstock

„Sausai brandinama mėsa gali prarasti net iki 40 proc. savo svorio, todėl yra brangesnė“, – sako B. Baratinskaitė.

Tuo tarpu drėgnojo brandinimo metu mėsa „nekvėpuoja“, nes yra laikoma vakuuminiuose maišeliuose ir brandinasi savo skysčiuose. „Tokios mėsos skonis būna šiek tiek rūgštesnis, nes drėgnojo brandinimo metu gaminasi pieno rūgšties bakterijos“, – pasakoja maisto gamybos ekspertė.

Laikoma, kad minimali jautienos brandinimo trukmė yra 14 parų, o optimaliausi laikomas 28 parų terminas, nors jautiena gali būti brandinama ir iki 60 parų ar net ilgiau.

Patarimai, kaip kepti brandintos jautienos kepsnį

B. Baratinskaitė sako, kad gaminti ir išsikepti brandintos jautienos kepsnį yra paprasta. „Tinkamai brandinta mėsa įgauna penktąjį skonį, vadinamąjį umami. Brandintos jautienos kepsniams nereikia jokių išskirtinių prieskonių ar marinatų, todėl pakanka mėsą po kepimo paskaninti druska ir šviežiai maltais pipirais“, – sako ji.

Pasak B. Baratinskaitės, svarbiausia brandintą mėsą kepti tik gerai įkaitus anglims, jei kepama grilyje, arba įkaitintoje keptuvėje. „Taip kepsnys nebus išdžiūvęs, – patarimu dalijasi B. Baratinskaitė. – Mėsai iškepus, suvyniokite ją į foliją ir leiskite „pasiilsėti“ bent 5 minutėms. Kepsnys taps sultingesnis“.

Mėsos kepimo laikas priklauso nuo kepsnio storio. Iki 200 gramų mėsos kepsnį, kuris yra apie 2 cm. storio, norint kepsnio su krauju (angl. „rare“) kepti po 1-2 minutes iš abiejų pusių; vidutiniškai iškeptas, su krauju (angl. „medium-rare“) bus kepant po 2–3 minutes iš abiejų pusių; vidutiniškai iškeptas (angl. „medium“) – maždaug po 3–5 minutes iš abiejų pusių; gerai iškeptas (angl. „well-done“) – apie 6–8 minutes iš abiejų pusių ir ilgiau.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(5 žmonės įvertino)
2.4000

Karpis lietuviams kaip kiauliena: patarimai, kaip vartoti, ir gardūs receptai (41)

Lietuvių nuo seno pamėgtas karpis – iki šiol nepraranda savo populiarumo. Ši žuvis ne tik...

Pasakė, ką valgyti, kad vakare nekankintų nemiga saldaus miego receptas (32)

Kiekvieną dieną vartojami maisto produktai turi įtakos ne tik gaunamai energijai ar svarstyklių...

Blynai savaitgaliui: 10 gardžių receptų (2)

Savaitgalio rytus pradėti blynais – tikras malonumas. Delfi Maistas siūlo dešimt gardžių...

Išaiškino, kuriuos vaisius reikia laikyti šaldytuve, o kuriuos – kambario temperatūroje (7)

Žiema ir su ja atkeliavęs šaltis – išbandymas kiekvieno organizmui, todėl reikia nepamiršti jo...

Lengvų pietų idėja: pasigaminsite vos per 15 minučių (2)

Daugybė žmonių naujus metus pradeda su šviežiu gūsiu įkvėpimo, nusiteikdami ne tik naujiems...

Top naujienos

Šeimos gydytoja išvardijo dažniausius liekamuosius reiškinius po COVID-19: pasireiškia net ir lengvai sirgusiems (162)

COVID-19 infekcija gali turėti ir liekamųjų reiškinių, kurie pacientus dar kurį laiką kamuoja...

Dalia Vaitkutė-Šiaulienė | D+

30 metų izoliacijos: respublika, kurios nesužlugdė net uždarytos sienos, geležinkeliai ir keliai (1)

Didelė tikimybė, kad jūs niekada negirdėjote apie Nachičevanę. Ši Azerbaidžano autonominė...

Eurolyga Ispanijoje: „Valencia“ – „Žalgiris“ (122)

Dvigubą Eurolygos savaitę Kauno „Žalgiris“ (12-9) žaidžia dvejas rungtynes Ispanijoje....

Sulaikytas Aleksejaus Navalno brolis Olegas (40)

Rusijos pareigūnai Maskvoje sulaikė opozicionieriaus Aleksejaus Navalno brolį Olegą. Policiją...

Užkalnis. Eilėje prie vakcinos: būkim visi vienodai neturtingi ir ligoti (196)

Vakcinos vėluos, mes tikrai iki Mindauginių nepaskiepysime tų 70 proc. gyventojų. Keista, žinoma,...

Po skandalingų antraščių dėl vakcinos Norvegija sudėliojo taškus: išpūstas burbulas (25)

Norvegijos premjerė Erna Solberg teigia, kad šalis negaili pastangų išaiškinti naujausią...

Dailius Dargis | D+

Bręstantis blogis: Lietuvoje įsisiūbavo nelegali veikla, į schemas įtraukiami ūkiai, aplinkosaugininkai ir agronomai

Minimaliomis piniginėmis baudomis atsiperkančių grupuočių veikloje dalyvauja agronomijos,...

Kritikos sulaukęs Rakutis teisinasi: nenorėjau sukelti problemų (190)

Kritikos dėl komentarų apie Holokaustą sulaukęs Seimo konservatorių frakcijos atstovas Valdas...

Agnė Keizikienė | D+

Daugelis atvirauti apie tai vengia: nuo kada su vaikais kalbėtis apie lytinius santykius, homoseksualumą ir kitas S ženklu pažymėtas temas? (2)

Ne viena mama ar tėtis su nerimu laukia akimirkos, kai jų vaikas paklaus, iš kur aš atsiradau. Tai...

Sekso trūkumas gali būti net pavojingas – ypač svarbu, ką žinoti moterims (21)

Nėra ko slėpti – ilgokas vienišavimas ir dėl to ypač praretėjusios intymios sueitys gali...