Daržovių sultinį galima panaudoti ruošiant neriebias sriubas, pilant į troškinius, verdant jame kruopas ir košes. Naminio sultinio verta išsivirti daugiau, dalį sunaudoti iš karto, o likusį laikyti šaldytuve apie savaitę arba užšaldyti indeliuose ar maišeliuose, ilgesniam laikymui.

Mano firminio daržovių sultinio paslaptis – džiovinti grybai.

Bazinis receptas
3 l
45 min.

Reikės:

  • 2 porų
  • 2 svogūnų
  • 4 salierų stiebų
  • 5 česnakų skiltelių
  • 1 pastarnoko
  • 4 morkų
  • saujos džiovintų grybų
  • 2 lauro lapų
  • 1 šaukštelio juodųjų pipirų žirnelių
  • ryšelio petražolių, gali būti tik stiebai
  • 3 čiobrelių šakelių
  • 1 rozmarinų šakelės
  • 1 šaukšto citrinų sulčių
  • 2 šaukštelių druskos
  • maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 4 l vandens
Daržovių sultinys

Gaminimas:

  1. Morkas ir pastarnokus nulupkite, stambiai supjaustykite ir berkite į didelį puodą, kuriame virsite sultinį.
  2. Svogūną ir česnakų skilteles nulupkite ir nepjaustytas sumeskite į puodą.
  3. Porus ir salierų stiebus nuplaukite ir stambiai supjaustykite.
  4. Į puodą suberkite džiovintus grybus, laurų lapelius, pipirų žirnelius, druską, įmeskite čiobrelių ir rozmarinų šakeles.
  5. Viską užpilkite 4 litrais vandens ir virkite ant žemos ugnies apie 40 minučių, kol sultinys taps aromatingas, o daržovės visai suvirs.
  6. Išvirusį sultinį gardinkite citrinų sultimis, maltais juodaisiais pipirais.
  7. Jį perkoškite, suvirusias daržoves išmeskite, o sultinį naudokite iš karto arba pasiruoškite vėlesniam naudojimui. Sultinį šaldytuve galite laikyti iki 5 dienų, o užšaldytą šaldiklyje iki 4 mėnesių.

Receptas – iš knygų serijos „Gero maisto dienoraštis“.