Daržovių sultinį galima panaudoti ruošiant neriebias sriubas, pilant į troškinius, verdant jame kruopas ir košes. Naminio sultinio verta išsivirti daugiau, dalį sunaudoti iš karto, o likusį laikyti šaldytuve apie savaitę arba užšaldyti indeliuose ar maišeliuose, ilgesniam laikymui.
Mano firminio daržovių sultinio paslaptis – džiovinti grybai.
Bazinis receptas
3 l
45 min.
Reikės:
- 2 porų
- 2 svogūnų
- 4 salierų stiebų
- 5 česnakų skiltelių
- 1 pastarnoko
- 4 morkų
- saujos džiovintų grybų
- 2 lauro lapų
- 1 šaukštelio juodųjų pipirų žirnelių
- ryšelio petražolių, gali būti tik stiebai
- 3 čiobrelių šakelių
- 1 rozmarinų šakelės
- 1 šaukšto citrinų sulčių
- 2 šaukštelių druskos
- maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 4 l vandens
Gaminimas:
- Morkas ir pastarnokus nulupkite, stambiai supjaustykite ir berkite į didelį puodą, kuriame virsite sultinį.
- Svogūną ir česnakų skilteles nulupkite ir nepjaustytas sumeskite į puodą.
- Porus ir salierų stiebus nuplaukite ir stambiai supjaustykite.
- Į puodą suberkite džiovintus grybus, laurų lapelius, pipirų žirnelius, druską, įmeskite čiobrelių ir rozmarinų šakeles.
- Viską užpilkite 4 litrais vandens ir virkite ant žemos ugnies apie 40 minučių, kol sultinys taps aromatingas, o daržovės visai suvirs.
- Išvirusį sultinį gardinkite citrinų sultimis, maltais juodaisiais pipirais.
- Jį perkoškite, suvirusias daržoves išmeskite, o sultinį naudokite iš karto arba pasiruoškite vėlesniam naudojimui. Sultinį šaldytuve galite laikyti iki 5 dienų, o užšaldytą šaldiklyje iki 4 mėnesių.