aA
Naujieji metai – puikus laikas imtis seniai planuotų pokyčių. Kasmet žmonės pasižada daugybę dalykų, kurių imsis būtent pradėdami naujus metus, tačiau pasauliniai tyrimai rodo, kad vos 8 proc. apklaustųjų tuos pažadus įgyvendina. Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad vieną dažniausių tikslų – maitintis sveikai – įgyvendinti visai nesunku, jeigu vadovausitės vos keliais pagrindiniais principais.
Žuvienė su lašiša
Žuvienė su lašiša
© Shutterstock

Sveika mityba nereiškia, kad privalėsite save griežtai riboti, numesite labai daug svorio ar turėsite atsisakyti mėgstamų patiekalų. V. Juodkazienės teigimu, priešingai, tai daugiau susiję su geresne savijauta, padidėjusiu energijos kiekiu ir pakilia nuotaika.

„Tinkama mityba yra labai svarbi sveikos gyvensenos dalis, kuri turėtų būti neatsiejama nuo kiekvieno žmogaus kasdienybės. Tačiau nereikėtų galvoti, kad sveikai maitintis yra labai sudėtinga. Svarbu laikytis kelių principų, kurie gali iš esmės pakeisti jūsų savijautą ir net pagerinti sveikatos būklę. Juolab, kad sveikos mitybos principus atitinkantys patiekalai gali būti ne tik sveiki, bet ir skanūs“, – teigia V. Juodkazienė.

Planuokite ir laikykitės savo plano


Savaitinis valgymo planas gali padėti ne tik sveikiau maitintis, bet ir sutaupyti pinigų bei laiko. Reguliari ir subalansuota kasdienė mityba apsaugo nuo netikėto alkio jausmo, gerina medžiagų apykaitą ir padeda išlikti energingam.

Maisto ekspertės teigimu, planuoti savaitės valgiaraštį visai paprasta – tereikia apgalvoti, kokių produktų norite įtraukti į savo racioną ir išsirinkti iš jų gaminamus patiekalus.

„Pilnavertės mitybos planas turėtų būti neatsiejamas nuo daržovių, vaisių, sveikų grūdų, pieno produktų, mėsos, žuvies ar kiaušinių. Planuodami savaitės valgiaraštį pasirinkite įvairius patiekalus, kuriuose yra šių produktų. Stenkitės ieškoti tokių patiekalų, kurie jums tikrai patiktų, juk maistas turi teikti malonumą. Taip pat nepamirškite, kad labai svarbu valgyti reguliariai, nes praleisti pusryčiai ar pietūs gali išbalansuoti jūsų dienotvarkę ir dėl to rizikuojate vėliau persivalgyti“, – sako V. Juodkazienė.

Rinkitės šviežią ir kokybišką maistą


Norint sveikai maitintis ir aprūpinti organizmą visomis reikalingomis medžiagomis, labai svarbu užtikrinti maisto produktų įvairovę ir pasirūpinti jų šviežumu bei kokybe. Kokybiškas ir sveikas maistas – tai šviežias maistas, įskaitant mėsą, žuvį, vaisius ir daržoves, kuriuos būtina įtraukti į savo mitybos planą.

Dažnai pradedant sveikai maitintis didelis iššūkis yra padidinti šviežių daržovių ir vaisių kiekį racione, tačiau būtina tai padaryti – vaisiai ir daržovės turi mažai kalorijų ir yra kupini vitaminų, mineralų, antioksidantų bei ląstelienos. Ekspertai rekomenduoja per dieną suvartoti mažiausiai penkias porcijas vaisių ir daržovių, kai viena porcija yra pusė puodelio žalių vaisių ar daržovių arba mažas obuolys ar bananas.

Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Indrės Baltrušaitienės, šiandien švieži ir kokybiški maisto produktai yra ranka pasiekiami, o jų įvairovė leidžia užtikrinti visavertę mitybą.

„Šiandien turime visas galimybes į savo racioną įtraukti šviežius produktus kiekvieną dieną, nepriklausomai nuo sezono. Net ir žiemą parduotuvėse galime rasti didžiulę šviežių daržovių, vaisių, taip pat mėsos, žuvies įvairovę. Mūsų siekis yra pasirūpinti, kad pirkėjai visuomet turėtų galimybę gauti tuos produktus, kurie praturtintų jų mitybos racioną ir leistų maitintis sveikai bet kuriuo metų laiku, tad belieka tik žengti paskutinį žingsnį ir tiesiog nuspręsti maitintis sveikiau“, – sako I. Baltrušaitienė.

Jeigu iki šiol vartojote nepakankamai vaisių ar daržovių, maisto ekspertė V. Juodkazienė pataria, kaip lengvai galima padidinti jų kiekį.

„Jeigu pusryčiams renkatės košę, įpilkite į ją saują uogų, turinčių daug antioksidantų. Desertui vietoj pyragaičio rinkitės saldžių vaisių – apelsinų, mangų, ananasų ar vynuogių. Į dienos meniu nepamirškite įtraukti įvairiaspalvių salotų, o užkandžiams rinkitės morkas arba vyšninius pomidorus“, – sako V. Juodkazienė.

Salotos
Salotos
© Unsplash

Ir užkandis gali būti sveikas


Užkandžiavimas nėra blogybė, kuomet tam pasirenkami tinkami maisto produktai. Maisto ekspertės teigimu, svarbu ne tik apsirūpinti sveikais užkandžiais, bet ir eliminuoti iš stalčių saldumynus, kurie neretai trukdo sveikai maitintis.

„Mes patys galime susikurti aplinką, kuri mums padės išlaikyti pasiryžimą sveikai maitintis ir nekels pagundų. Tereikia pasirūpinti, kad namuose visuomet būtų šviežių vaisių, kuprinėje – nedidelių morkyčių, o stalčiuje – maišelis riešutų. Jeigu kartais pritrūksta valios ir labai norisi sausainių ar saldainių, geriau pasirūpinti, kad namuose šių atsargų nebūtų. Tuomet bus daug paprasčiau čiupti nuo stalo vaisių nei lėkti į artimiausią parduotuvę pirkti saldumynų“, – tikina V. Juodkazienė.

Dažniau gaminkite namuose


Šiandien mums prieinamos visos galimybės įsigyti jau pagamintą patiekalą, pavyzdžiui, užsisakyti dar garuojančio maisto į namus. Tačiau tokiu atveju yra sunku kontroliuoti, kokie ingredientai patenka į jūsų užsisakytą patiekalą.

Pasak V. Juodkazienės, maisto gaminimas namuose leidžia sąmoningai pasirinkti, ką iš tikrųjų norite valgyti ir apsaugo nuo nerekomenduojamų cheminių priedų.

„Jeigu esate pasiryžę skaičiuoti kalorijas, tai padaryti bus daug lengviau gaminant maistą namuose. Galėsite pasverti kiekvieną produktą ir tiksliai žinosite, kas patenka į jūsų patiekalą. Tai padės ne tik suvartoti mažiau kalorijų, bet ir išvengti cheminių priedų, pridėtinio cukraus ar nesveikų riebalų“, – teigia V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė atrinko keletą receptų, kurie gali įkvėpti sveikai maitintis ir laikytis šio tikslo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(15 žmonių įvertino)
4.0667

Tradicinis angliškas pusryčių omletas (57)

Pasigaminus šį omletą – idealūs pusryčiai garantuoti.

Jautienos troškinys su perlinėmis kruopomis: gaminsite dar ne kartą (12)

Pastaruoju metu esu apsėsta troškinių gaminimo manija. Drąsiai į troškinius dedu viską, ką...

Itališko maisto pasiilgusiems: špinatiniai makaronai su gorgonzolos sūriu (2)

Italų šefas Gian Luca Demarco šį kartą pagamino ne įprastą naminę pastą , o špinatinę...

3 gardūs ir netikėti receptai, kurie prikels duoną antram gyvenimui (1)

Šią savaitę, kartu su Trijų Karalių dienos minėjimu, švenčių sezonas oficialiai baigėsi,...

Internete sklando neįtikėtinai greitas būdas, kaip nulupti virtus kiaušinius (45)

Dažnai susiduriame, jog kietai virti kiaušinius sunku nulupti ir prireikia daug kantrybės, kol...

Top naujienos

Aplankė vieną uždariausių pasaulio valstybių: pažįstamiems buvo sunku patikėti, kad ten keliauju (130)

„Welcome to Arabia! “, – karts nuo karto išgirstu iš nuoširdžiai besišypsančių...

Tikra legenda, kuri aikštėje lietuvius skriaudė, o už jos ribų – glostė laida „Krepšinio zona“ (53)

2020-ieji krepšinio pasauliui prasidėjo tiesiog tragiškai: po ilgamečio NBA komisaro Davido Sterno...

Giedrius Drukteinis

Du būdai, kaip mums atsikratyti nepakantumo svetimam turtui ir sėkmei (3)

Kai išmintingi žmonės pradeda kalbėti apie Lietuvos visuomenės problemas, greitai galima...

Birutė Navickaitė pakliuvo į absurdišką situaciją: neturėdama vairuotojo pažymėjimo ir automobilio pradėjo gauti baudas (70)

Palangiškė Birutė Navickaitė sako, kad sunku ir patikėti, į kokią absurdišką situaciją ji...

Orai: naujas ciklonas atneš eilinę kritulių bangą (2)

Šiandien prie mūsų krašto iš vakarų priartės naujas Atlanto ciklonas. Vakariniuose rajonuose...

Darželyje sriuba apsipylusi trimetė patyrė antro laipsnio nudegimą: mama netiki darželio direktorės versija (346)

Į darželį trimetę dukrą nuvedusi mama nė neįtarė, kad po kelių valandų su ja dėl patirto...

Stilistė papasakojo, į ką reikia atsižvelgti renkantis džinsus: viena detalė gali sugadinti visą įvaizdį (42)

Jei paprašytume jūsų įvardinti pagrindinį spintos drabužį, kas tai būtų? Mes nemirktelėję...

Lietuvis sukūrė už širdies griebiantį vaizdo klipą apie Bryantą (92)

Lietuvis Giedrius Šiškovas , interneto platybėse žinomas „Gidranity“ pseudonimu, sukūrė už...

Kameros įamžino neįtikėtiną vairuotojų žioplumą: situacijos primena veiksmo filmus (10)

Pašalinė veika prie vairo ir išsiblaškymas neretai vairuotojams sukelia nemažai streso, kai...