aA
Kas jau kas, bet maistas prancūzams – tarsi atskira meno šaka, meilės kuriai mokoma nuo mažų dienų. Ir valgyti pastarieji mėgsta ne tik uždarose patalpose – vos žemę paliečia pirmieji vasariškos saulės spinduliai, prancūzai skuba krautis pintines ir pirmyn į parkus. Nenuostabu, kad piknikų pirmtake laikoma būtent Prancūzija, valgymo lauke malonumus atradusi dar 17 amžiuje. Žvilgtelkime, kokius įpročius galime perimti iš meilės šalies gyventojų ir ką derėtų pritaikyti Lietuvoje.
Piknikas (J. Ruscello nuotr.)
© Unsplash

Pirmai pažinčiai – spontaniškas piknikas miesto centre

Daugiau kaip dvejus metus praleidusi Prancūzijoje, pašnekovė Rūta Kirstukaitė sako, jog iki persikeliant gyventi į Bordo miestą, buvo girdėjusi ir skaičiusi apie šalies gyventojų potraukį užkandžiauti gryname ore, tačiau vos spėjusi ten nuvykti, dar pirmą dieną įsitikino tuo pati.

„Į Bordo vykau mokytis. Dar pirmąją dieną turėjau integracijos programą su kitais studentais. Turbūt yra galybė būdų kaip tai padaryti, bet prancūzai pasiūlė tiesiog nueiti į parką ir visiems kartu pavalgyti. Pamenu, kad tuosyk mus vaišino Prancūzijos klasika vadinamomis sumuštinių bagetėmis, gaiviaisiais gėrimais. Tai nebuvo savo meniu ypatingas piknikas, tačiau pats procesas nuostabus: maistas visus atpalaidavo, daug kalbėjome, juokavome. Kuo dažniau tai praktikavau, tuo labiau pritapusi prie šalies kultūros jaučiausi“, – atsiminimais dalijasi Rūta.

Rūta Kirstukaitė
Rūta Kirstukaitė
© Asmeninis albumas

Paryžiaus kasdienybė: iškyla kiekviename žaliame plote

Vėliau savo viešnagės Prancūzijoje metu Rūta nemažai laiko praleido Nicoje ir Paryžiuje. Būtent šarminga šalies sostinė pašnekovei paliko neišdildomą įspūdį savo piknikų kultūra.

Pasak jos, net ir nuolat skubantys, nuo darbų ir rūpesčių pervargę paryžiečiai, atokvėpio ieško būtent gryname ore. „Po sunkios darbo dienos su draugų kompanija prisėsti ant žolės, šalia pasitiesus didelį pledą bei nuklojus jį užkandžiais, vietos gyventojams labai įprasta praktika. Ten, rodos, kiekviena žalia erdvė atranda savo lankytoją – ypač savaitgaliais, kuomet parkuose tuščių vietų beveik nebūna“.

Tačiau bene labiausiai Rūtos atmintyje išlikę piknikai, kuriems vietos gyventojai skiria šiek tiek pasiruošimo. „Prancūzai dievina detales ir jei tik gali, tai ir paprastą pasėdėjimą gamtoje pavers tikra švente. Vietos gyventojams įprastą į pikniką atsinešti gražiausias lėkštes, įrankius, stiklines taures. Nors parduotuvių pasiūla piknikų kultūrai turi itin platų jau pagamintų užkandžių ar rimtesnių patiekalų pasirinkimą, ruošiantis iš anksto apgalvotam piknikui prancūzai mėgsta gaminti namuose ir pledus nukloja pačiomis gardžiausiomis vaišėmis“, – pasakoja Rūta.

Jokių dešrelių ar šašlykų – preciziškas prancūzų požiūris į pikniko meniu

Tipinį prancūzą turbūt nustebintų mūsų šalies iškyla, ypatingai ta, kurioje vietą randa iešmai, grotelės ir įvairūs mėsos gaminiai.

Privalomas akcentas, nesvarbu, tūpsite ant šaligatvio spontaniškai pertraukai ar ruošitės piknikui iš anksto, Prancūzijoje buvo ir bus prancūziški batonai bei sūriai.

„Iš tiesų, vietos gyventojai į maistą žiūri labai atsakingai ir bet ko nevalgo. Natūralu, kad ir pikniko meniu dažniausiai būna iki detalės išbaigtas. Prieš akis vis dar matau jų kepamus ir su savimi atsinešamus kišus su įvairiais įdarais, sūrius, alyvuoges, užtepėles, kumpį, paštetus. Taip pat, joks piknikas neapsieina be gausybės šviežių daržovių ir vaisių. Jei jau švęsti, tai taip, kad būtų iš tiesų smagu, skanu ir įsimintina“, – prancūzų įpročius aptaria Rūta.

Lietuviai perima gerąją praktiką – vasarą siūlo kuo daugiau piknikauti

Pašnekovė Rūta įsitikinusi, jog Lietuvoje, ypač didžiuosiuose miestuose, piknikų kultūra taip pat įgauna pagreitį – vis daugiau žmonių laisvą laiką leidžia gryname ore, ieško smagių, rekreacinių zonų, mėgaujasi kompanija ir geru maistu.

Prekybos tinklas „Iki“ šią vasarą piknikų kultūros puoselėjimui netgi pradėjo atskirą kampaniją „Visi į lauką!”, kurios metu žmonės raginami kuo mažiau tūnoti patalpose, atrasti gryno oro ir valgymo jame malonumą.

„Kada daugiau jei ne vasarą, galime pasiimti tiek daug iš gamtos? Renkime šventes, gimtadienius, minėkime įvairias progas ar tiesiog pasimėgaukime kokybiška pietų pertrauka – piknikas tam tiesiog ideali veikla. Pradėkite ne rytoj, o šiandien – juk tam nebūtina ruoštis, kartais užtenka spontaniškos idėjos“, – teigia Rūta ir ragina suskubti į lauką.

Idėjos piknikui: lengvai pagaminami receptai

Prekybos tinklo maisto ekspertė Vilma Juodkazienė piknikams siūlo namuose išsikepti kišą. Pastarąjį tešlos pyragą tiesiog dievina prancūzai, tačiau, anot V. Juodkazienės, paragavę pamėgs ir tautiečiai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
2.3333

Maisto likučių šaldytuve naikinimas: lešiai su aguoniniais ryžiais (11)

Šis patiekalas atsirado, kai pabandžiau susidoroti su maisto likučiais šaldytuve ir spintelėse....

Traški vištiena su skaniuoju garstyčių padažu (3)

Šiame recepte svarbiausias akcentas yra saldžiarūgštis garstyčių padažas . Aišku, jeigu...

Skirtingiems makaronams – skirtingi padažai: pataria, kokius reiktų naudoti (6)

Turbūt sunkiai surastume žmogų, kuris nemėgsta makaronų. Nuo tradicinių spaghetti iki...

Sveikata ir šiluma vienoje lėkštėje: atraskite trintas daržovių sriubas iš naujo (12)

Sukate galvą, kaip vertingai panaudoti morkas, salierus, kopūstus, moliūgus ar kitas sezonines...

Nežinote, kur dėti obuolius? 3 idėjos, kaip juos panaudoti (4)

Tarp rudens dovanojamų gėrybių metai iš metų populiarumo viršūnės neužleidžia obuoliai ....

Top naujienos

Gauta Seimo teisininkų išvada: ar galima balsuoti dėl Pranckiečio (51)

Seimo valdybos atstovų paprašyta Teisės departamento išvada dėl pakartotinio balsavimo dėl Seimo...

Arūnas Milašius. Kaip viskas atrodo iš tragedija virtusio gaisro epicentro Alytaus rajone apie šiuos faktus jums niekas nepapasakos (2)

Taip, pavadinimas pritemptas, tačiau esmė dėl to nekinta. Jei būtų laikomasi galiojančių...

Prieš pat automobilių mokesčio svarstymą – netikėtumas: pasikeitė sumos, kurias teks mokėti (313)

Aplinkos ministerijos (AM) parengtas automobilių taršos mokesčio projektas teikiamas Seimui,...

STT pareigūnus sudominęs Rusijos bankininkas už išvyką į Maskvą siūlo sumokėti šimtatūkstantį užstatą (9)

Specialiųjų tyrimų tarnybos ( STT ) ir Vilniaus apygardos prokuratūros atliktame ikiteisminiame...

Nuo šalčio ir drėgmės išgelbėta močiutė iš Pasvalio vėl grąžinta prižiūrėtojai (101)

Šaltyje, drėgmėje, be maisto ir elektros paliktą močiutę Pasvalio rajone radę socialiniai...

Johnsonui nepavyko: Bercow neleido dar kartą balsuoti dėl „Brexit“ sutarties (22)

Iki „ Brexit “ liko dešimt dienų. Bet iki tol šalis privalės dar šį tą nuveikti....

Vilniaus centre nugriaudėjo sprogimas, atskubėjusi policija uždarė gatvę formuojasi spūstis (61)

Pirmadienį, apie 15.50 val., Vilniaus centre, Lukiškių g., nugriaudėjo sprogimas. Žmonės...

Gyvai / Lietuvos politikos forumas. Kaip pasaulyje keičiasi saugumo padėtis?

JAV palieka sąjungininkus kurdus ir sukuria prielaidas naujam karui Sirijoje, Prancūzijos...

Pastebėjo tik akyliausi: Ugnės Siparės pasirodymas šokių projekte buvo netikėtai kitoks nei kitų dalyvių (24)

LRT projekto „ Šok su žvaigžde “ dalyviams praėjęs šeštadienis buvo ypatingas. Tądien...

Ruošiantis vėl sukti laikrodį, lieka neaišku, ar ES atsisakys šios praktikos (83)

Šį savaitgalį, naktį iš šeštadienio į sekmadienį, ruošiantis atšaukti vasaros laiką,...