aA
Apie tradicinius Kūčių, Velykų ir kitų didžiųjų švenčių patiekalus tikriausiai esame girdėję visi. Tačiau ar žinote, ką senovės lietuviai gamindavo Žolinei? Maisto ekspertai sako, kad viena daržovė buvo ypač dažnai naudojama šventiniams patiekalams ir dalijasi išskirtiniais receptais.
Balandėliai
Balandėliai
© Shutterstock nuotr.

Patiekalai iš šviežio derliaus gėrybių

Per Žolinę senovės lietuviai džiaugdavosi javapjūtės pabaigtuvėmis ir užaugintu derliumi. Panašiai kaip ir per Kūčias, jie ruošdavo 12 patiekalų iš nurinkto derliaus gėrybių.

„Senovėje Žolinę lietuviai sutikdavo draugų ir giminaičių būryje, todėl šventinis stalas būdavo nukrautas pilnais indais maisto. Kiekviena šeima kepdavo duoną, gerdavo alų ar pririnktų vaistažolių arbatą, gamindavo šviežių daržovių ir ką tik nukultų grūdų patiekalus“, – pranešime spaudai teigia Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Pasak jos, šios šventės metu taip pat buvo gardžiuojamasi įvairiais saldžiais patiekalais – uogų pyragais, bandelėmis bei atsigaivinama duonos gira ar vaisių kompotais.

Kopūstas – pagrindinis šventės akcentas

Nors visoje Lietuvoje per Žolinę buvo gaminami įvairūs patiekalai, Dzūkijoje ši šventė neapsieidavo be baltagūžių kopūstų. Šios daržovės garbei Žolinė Dzūkijoje iki šiol dažnai vadinama Kopūstine.

„Dzūkijoje iš šviežių kopūstų šventei virtos įvairios sriubos, gaminti daržovių troškiniai. Taip pat, susirinkusius svečius šeimininkės vaišindavo šviežiai užraugtais kopūstais su kmynais ir įvairiomis jų salotomis su grybais. Vienas iš populiariausių patiekalų – ant laužo keptas kopūstas. Ši daržovė būdavo perpjaunama pusiau, pagardinama įvairiais prieskoniais ir dedama ant žarijų, kad šiek tiek apskrustų“, – apie dzūkiškus patiekalus pasakoja V. Juodkazienė.

Svečiams iš toliau atvykus į Dzūkiją ir paragavus patiekalų iš kopūstų, šie vis labiau ėmė plisti visoje šalyje. Netrukus ir kituose Lietuvos kraštuose imta gaminti balandėlius, įdarytą kopūsto galvą ir kitus patiekalus iš šios daržovės.

Nepraranda populiarumo

Šiandien nors ir ne kiekvienas gali pasigirti savo užaugintu derliumi, tačiau įsigyti šviežių kopūstų parduotuvėje gali visi. Pasak Mindaugo Tamošiūno, prekybos tinklo „Iki“ Komercijos ir rinkodaros tarnybos Kategorijų valdymo vadovo, baltagūžiai kopūstai yra viena labiausiai perkamų šviežių daržovių.

„Baltagūžiai kopūstai yra viena populiariausių kopūstų rūšių mūsų parduotuvėse. Praėjusiais metais jų buvo nupirkta daugiau nei 2 tūkst. tonų. Šie kopūstai neabejotinai patenka ir į perkamiausių daržovių dešimtuką. Jų pardavimai labiausiai auga raugimo sezono metu, po pirmųjų šalnų rudens pabaigoje arba žiemą. Taip pat pastebime, kad pirkėjai noriai perka šviežius kopūstus pavasarį, kai šviežias derlius pasiekia mūsų parduotuves“, – teigia M. Tamošiūnas.

Pasak jo, kitos populiarios kopūstų rūšys yra raudongūžiai, brokoliniai, žiediniai ir kininiai kopūstai.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi ypatingais kopūstų patiekalų receptais, kurie puikiai papildys šventinį Žolinės stalą.

Balandėliai su grybais

Balandėliai su grybais
Balandėliai su grybais
© Freepik.com nuotr.


Jums reikės (4 asm.):

  • 1 baltagūžio kopūsto
  • 1 l vandens
  • 500 g pievagrybių ar kitų mėgstamų grybų
  • 200 g ryžių
  • 2 morkų
  • 2 nedidelių svogūnų
  • 2 v. š. pomidorų pastos
  • Skiltelės česnako
  • Petražolių lapelių
  • Lauro lapų
  • Druskos, pipirų
  • Aliejaus kepimui


Paruošimas:

Į puodą įpilkite vandens ir palaukite, kol užvirs. Keliose vietose įpjaukite kopūstą giliai prie šerdies ir dėkite į puodą. Virkite apie 5 minutes, kol atsiskirs reikiamas kiekis lapų. Susmulkinkite svogūną ir česnaką. Sudėkite į keptuvę ir šiek tiek apkepkite. Sutarkuokite morkas ir taip pat sudėkite į keptuvę. Supilkite pomidorų padažą ir maišydami šiek tiek patroškinkite daržoves. Grybus supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su išvirtais ryžiais. Mišinį sudėkite į keptuvę su troškintomis daržovėmis. Pagardinkite druska, pipirais, smulkintomis petražolėmis. Ant apvirtų kopūstų lapų sudėkite pagamintą įdarą ir sudėkite į kepimo indą. Indą dėkite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pusėje litro vandens išmaišykite pomidorų pastą, pagardinkite druska, pipirais, lauro lapais ir užpilkite balandėlius. Orkaitėje troškinkite 35 minutes.

Orkaitėje kepti kopūstai

Orkaitėje kepti kopūstai
Orkaitėje kepti kopūstai
© Freepik.com nuotr.


Jums reikės (4 asm.):

  • 1 kopūsto
  • 2 v. š. sojų padažo
  • 2 v. š. balazminio acto
  • 1 v. š. aliejaus
  • 2 a. š. cukraus
  • Kmynų, sezamo sėklų


Paruošimas:

Kopūstą padalinkite į 8 dalis ir dėkite į kepimo indą. Sojų padažą sumaišykite su balzaminiu actu, cukrumi ir aliejumi. Šiuo mišiniu apšlakstykite kopūstus ir pagardinkite kmynais bei sezamo sėklomis. Dėkite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 minučių, kol kopūstai suminkštės ir šiek tiek apskrus. Patiekite kaip užkandį arba garnyrą prie mėsos patiekalų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(10 žmonių įvertino)
4.6000

Migdolų miltų lietiniai: puikiai tinka su aštriu ar saldžiu įdaru (5)

Šiuos lietinius tikrai pavyks pagaminti kiekvienam. Puikus pasirinkimas pusryčiams, o įdarą galima...

Kaip susiplakti tolimą vaikystę primenantį pieno kokteilį (53)

Dažnas, kuriam teko gyventi sovietmečiu, iki dabar prisimena nepakartojamą tais laikais...

Gaivios salotos: reikės jūsų mėgstamiausių pomidorų (13)

Vienas svarbiausių šių salotų ingredientų yra prieskonių mišinys. Būtent raudonėlis,...

Paprastas būdas išsaugoti rudens sodo gėrybes: labai gardžios konservuotos mišrainės (2)

Rudens pradžia dovanoja gausų daržovių derlių – puikų ingredientą mišrainėms, be kurių...

Originalūs svogūnų panaudojimo būdai: pagaminsite pyragą, sriubą ir net desertą (1)

Turbūt nėra virtuvės, kurioje tarp maisto produktų nerastume svogūnų. Juos tapo įprasta naudoti...

Top naujienos

Ant mirties slenksčio atsidūręs tenoras Vyšniauskas: koronavirusas pavojingas ir apgaulingas (101)

Ką reiškia sirgti koronavirusine infekcija COVID-19 garsus operos solistas, 48 metų Vaidas...

Pandemijos simboliu tapusi Italija dabar stebina savo rezultatais: kas nutiko? (3)

Italija tapo pirmosios pandemijos bangos simboliu. Tai buvo pirmoji šalis pasaulyje, įvedusi...

Etiketo ekspertė sukritikavo Prancūzijos ir Latvijos pirmųjų ponių stilių (20)

Prezidento Emmanuelio Macrono ir jo sutuoktinės Brigitte vizitas Lietuvoje baigėsi prieš...

Kubilius: tikrasis Macrono vizito tikslas – ne susitikimas su Nausėda (151)

Europos Parlamento (EP) narys, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD )...

Paaiškino, kaip keisis tvarka baruose, balkonuose ir kitose vietose (209)

Turbūt nėra Lietuvoje žmogaus, neturinčio nuomonės dėl rūkymo balkone arba galimų baudų,...

Jurga Jurkevičienė | D+ nariams

Nuskandino virusą antikos Atlantidoje. Ar tai įmanoma? Klauskime Donatellos Versace spec. Delfi Plius iš Romos (1)

Italijos mados ekspertai šiomis dienomis svarsto, kas turėjo įtakos daugybei dizainerių per Milano...

Login | D+ nariams

LOGIN 2020. Paulius Paulaitis: Mokamas turinys arba kodėl euras internete yra labai labai daug (2)

Internete daugėja mokamo turinio, kodėl visi tapo tokie gobšūs? Aš gi jau sumokėjau už...

Infektologas Laiškonis: izoliacijos rodiklis dabar netenka loginės prasmės SAM kol kas jo didinti nežada (76)

Laikas, kai Lietuvoje 2 užfiksuoti užsikrėtimai koronavirusu atrodė kaip labai didelis įvykis,...

Gresia rekordinis nedarbas: kvalifikuoti darbuotojai ieško darbo Pietų Afrikos gatvėse (26)

Prognozuojama, kad Pietų Afrika šią savaitę pasieks nesmagų pasaulio rekordą: jos statistikos...

Išsiliejo apie naujus Seimo sprendimus: gal tada jau ir seksą namuose uždrauskim (216)

„Baudžiava. Tuoj ir nusiperst nebus galima“, – juokavo komentatoriai. Apie ką? Žinoma, apie...

|Maža didelių žinių kaina