Maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo paįvairinti savo patiekalus kuskusu, perlinėmis kruopomis, nekeptais grikiais ar rudaisiais ilgagrūdžiais ryžiais su daržovėmis.

Sveika: nekepintų grikių garnyras

Grikiai – viena iš naudingiausių kruopų, kuri ypač populiari tarp norinčių sulieknėti. Grikiai pasižymi gausiomis vitaminų atsargomis bei išskirtinai gera baltymų sudėtimi. Vartojamos dvi grikių rūšys: kepinti bei nekepinti. Kepinti grikiai Lietuvos gyventojams puikiai pažįstami, o parduotuvėse dar neseniai pasirodę nekepinti grikiai yra šviesesni, išsiskiria ir švelnesniu skoniu. Būtent nekepintų grikių garnyrą šįkart siūlo pasigaminti IKI maisto ekspertė.

„Dideliais kubeliais supjaustykite cukiniją, baklažaną, raudonąją papriką bei 150 g moliūgo. Daržoves apibarstykite druska ir pipirais bei apipilkite 2 arbatiniais šaukšteliais tirpinto kokosų aliejaus. Suberkite daržoves į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pusvalandį kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Į verdantį vandenį suberkite 400 g grikių, įberkite žiupsnelį druskos ir virkite tiek, kiek parašyta ant pakuotės. Išvirusius grikius uždenkite su dangčiu ir atidėkite į šoną. Supjaustykite nedideliais gabaliukais gūžinį kopūstą ir gerai prinokusį avokadą, juos apšlakstykite citrinos sultimis ir apibarstykite druska. Dideliame dubenyje, grikius sumaišykite su keptomis ir šviežiomis daržovėmis, ir patiekite. Grikių garnyras tiks tiek prie mėsos, tiek prie žuvies“, – sako kulinarė.

Tinka prie paukštienos: perlinės kruopos su razinomis

Perlinės kruopos – organizmui ypač naudingas produktas. Teigiama, kad šios kruopos padeda išsaugoti gražią odą bei pašalinti iš organizmo kenksmingas medžiagas. Be savo išskirtinių savybių, perlinės kruopos, kaip pasakoja kulinarė, yra labai skanios, sočios ir idealiai tinkančios prie paukštienos patiekalų.

„Perlines kruopas reikėtų pasiruošti jau iš vakaro. Kruopas kelis kartus perplaukite, po to jau užpilkite karštu vandeniu ir palikite 12 valandų brinkti. Perlinės kruopos stipriai sugeria vandenį, todėl verdant jo reikia nepagailėti. Suberkite išmirkytas kruopas į puodą su vandeniu, įberkite žiupsnelį druskos ir ant vidutinės ugnies virkite, kol suminkštės, maždaug 40-60 minučių. Kai kruopos jau išvirs, nukoškite likusį vandenį, suberkite jas atgal į puodą ir uždenkite. Keptuvėje pakepkite smulkiai pjaustytą raudonąjį svogūną, keletą skiltelių česnako ir saują razinų. Į puodą su kruopomis įdėkite gabaliuką sviesto, suberkite pakeptą mišinį ir viską gerai išmaišykite“, – pataria kulinarė.

Greitai paruošiamas kuskusas su daržovėmis

Kuskusas ypač plačiai vartojamas arabų virtuvėje, jį pamėgę ir Viduržemio jūros šalių kulinarai, tiesa, čia jis dažniausiai patiekiamas su įvairiomis jūros gėrybėmis. Kaip pasakoja maisto ekspertė, paruošti kuskusą ypač paprasta, jis greitai išverda, o skanus jis tiek pagardintas prieskoniais bei žolelėmis, tiek su jūros gėrybėmis ar tiesiog daržovėmis. Būtent pastarąjį variantą kulinarė ir siūlo pasigaminti.

„Gabaliukais supjaustykite keletą mažųjų morkų bei nedidelį brokolį, į keturias dalis padalinkite mažuosius pomidorus. Tuomet itin smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną ir porą skiltelių česnako. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite daržoves, apibarstykite jas druska, paprikos milteliais bei pipirais ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės. Kuskusą suberkite į keptuvę ir užpilkite vandeniu taip, kad apsemtų. Verdant kuskusą, visuomet reikia būti šalia, nes jis išverda labai greitai, o nugaravus nedideliam kiekiui vandens, kruopos gali greitai prisvilti. Kai kruopos jau išvirs, sumaišykite jas su daržovėmis ir patiekite“, – patarimais dalinasi maisto ekspertė.

Rudieji ilgagrūdžiai ryžiai su daržovėmis

Bene labiausiai lietuviai yra pamėgę ryžių kruopas. Kulinarė pastebi, kad vis daugiau šeimininkių išbando ir įvairesnes ryžių rūšis – ruduosius ilgagrūdžius, basmati, trumpagrūdžius, apvaliuosius bei raudonuosius ir juoduosius ryžius. Ryžių garnyrui su daržovėmis, maisto ekspertė siūlo naudoti būtent ruduosius ilgagrūdžius ryžius. Šie ryžiai kietesni, o skonis ne toks įprastas kaip plikytų ryžių, tačiau juose yra daugiau organizmui naudingų skaidulų.

„Smulkiai supjaustykite raudonąją ir geltonąją papriką bei į tris dalis susmulkinkite 150 g šparaginių pupelių. Puode ištirpinkite gabaliuką sviesto, suberkite 300 g nevirtų ryžių ir nuolat maišydami kepkite juos ant vidutinės ugnies apie 5 minutes. Apkeptus ryžius užpilkite vandeniu, tačiau pilkite tik tiek, kad vanduo juos apsemtų. Į puodą su ryžiais supilkite 400 g konservuotų pjaustytų pomidorų ir pasiruoštas daržoves. Virkite viską tol, kol išvirs ryžiai“, – sako A. Rasmussen.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)