aA
Nors daugeliui kruopos asocijuojasi vien tik su pusrytine koše bei studijų laikais, iš šių maistingų produktų galima pasigaminti ir ypač gardžių patiekalų. Svarbiausia, kad juos paruošite itin greitai.
Patarimai, kaip paruošti gardžiausius kruopų garnyrus
© Shutterstock nuotr.

Maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo paįvairinti savo patiekalus kuskusu, perlinėmis kruopomis, nekeptais grikiais ar rudaisiais ilgagrūdžiais ryžiais su daržovėmis.

Sveika: nekepintų grikių garnyras

Grikiai – viena iš naudingiausių kruopų, kuri ypač populiari tarp norinčių sulieknėti. Grikiai pasižymi gausiomis vitaminų atsargomis bei išskirtinai gera baltymų sudėtimi. Vartojamos dvi grikių rūšys: kepinti bei nekepinti. Kepinti grikiai Lietuvos gyventojams puikiai pažįstami, o parduotuvėse dar neseniai pasirodę nekepinti grikiai yra šviesesni, išsiskiria ir švelnesniu skoniu. Būtent nekepintų grikių garnyrą šįkart siūlo pasigaminti IKI maisto ekspertė.

„Dideliais kubeliais supjaustykite cukiniją, baklažaną, raudonąją papriką bei 150 g moliūgo. Daržoves apibarstykite druska ir pipirais bei apipilkite 2 arbatiniais šaukšteliais tirpinto kokosų aliejaus. Suberkite daržoves į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pusvalandį kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Į verdantį vandenį suberkite 400 g grikių, įberkite žiupsnelį druskos ir virkite tiek, kiek parašyta ant pakuotės. Išvirusius grikius uždenkite su dangčiu ir atidėkite į šoną. Supjaustykite nedideliais gabaliukais gūžinį kopūstą ir gerai prinokusį avokadą, juos apšlakstykite citrinos sultimis ir apibarstykite druska. Dideliame dubenyje, grikius sumaišykite su keptomis ir šviežiomis daržovėmis, ir patiekite. Grikių garnyras tiks tiek prie mėsos, tiek prie žuvies“, – sako kulinarė.

Tinka prie paukštienos: perlinės kruopos su razinomis

Perlinės kruopos – organizmui ypač naudingas produktas. Teigiama, kad šios kruopos padeda išsaugoti gražią odą bei pašalinti iš organizmo kenksmingas medžiagas. Be savo išskirtinių savybių, perlinės kruopos, kaip pasakoja kulinarė, yra labai skanios, sočios ir idealiai tinkančios prie paukštienos patiekalų.

„Perlines kruopas reikėtų pasiruošti jau iš vakaro. Kruopas kelis kartus perplaukite, po to jau užpilkite karštu vandeniu ir palikite 12 valandų brinkti. Perlinės kruopos stipriai sugeria vandenį, todėl verdant jo reikia nepagailėti. Suberkite išmirkytas kruopas į puodą su vandeniu, įberkite žiupsnelį druskos ir ant vidutinės ugnies virkite, kol suminkštės, maždaug 40-60 minučių. Kai kruopos jau išvirs, nukoškite likusį vandenį, suberkite jas atgal į puodą ir uždenkite. Keptuvėje pakepkite smulkiai pjaustytą raudonąjį svogūną, keletą skiltelių česnako ir saują razinų. Į puodą su kruopomis įdėkite gabaliuką sviesto, suberkite pakeptą mišinį ir viską gerai išmaišykite“, – pataria kulinarė.

Greitai paruošiamas kuskusas su daržovėmis

Kuskusas ypač plačiai vartojamas arabų virtuvėje, jį pamėgę ir Viduržemio jūros šalių kulinarai, tiesa, čia jis dažniausiai patiekiamas su įvairiomis jūros gėrybėmis. Kaip pasakoja maisto ekspertė, paruošti kuskusą ypač paprasta, jis greitai išverda, o skanus jis tiek pagardintas prieskoniais bei žolelėmis, tiek su jūros gėrybėmis ar tiesiog daržovėmis. Būtent pastarąjį variantą kulinarė ir siūlo pasigaminti.

„Gabaliukais supjaustykite keletą mažųjų morkų bei nedidelį brokolį, į keturias dalis padalinkite mažuosius pomidorus. Tuomet itin smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną ir porą skiltelių česnako. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite daržoves, apibarstykite jas druska, paprikos milteliais bei pipirais ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės. Kuskusą suberkite į keptuvę ir užpilkite vandeniu taip, kad apsemtų. Verdant kuskusą, visuomet reikia būti šalia, nes jis išverda labai greitai, o nugaravus nedideliam kiekiui vandens, kruopos gali greitai prisvilti. Kai kruopos jau išvirs, sumaišykite jas su daržovėmis ir patiekite“, – patarimais dalinasi maisto ekspertė.

Rudieji ilgagrūdžiai ryžiai su daržovėmis

Bene labiausiai lietuviai yra pamėgę ryžių kruopas. Kulinarė pastebi, kad vis daugiau šeimininkių išbando ir įvairesnes ryžių rūšis – ruduosius ilgagrūdžius, basmati, trumpagrūdžius, apvaliuosius bei raudonuosius ir juoduosius ryžius. Ryžių garnyrui su daržovėmis, maisto ekspertė siūlo naudoti būtent ruduosius ilgagrūdžius ryžius. Šie ryžiai kietesni, o skonis ne toks įprastas kaip plikytų ryžių, tačiau juose yra daugiau organizmui naudingų skaidulų.

„Smulkiai supjaustykite raudonąją ir geltonąją papriką bei į tris dalis susmulkinkite 150 g šparaginių pupelių. Puode ištirpinkite gabaliuką sviesto, suberkite 300 g nevirtų ryžių ir nuolat maišydami kepkite juos ant vidutinės ugnies apie 5 minutes. Apkeptus ryžius užpilkite vandeniu, tačiau pilkite tik tiek, kad vanduo juos apsemtų. Į puodą su ryžiais supilkite 400 g konservuotų pjaustytų pomidorų ir pasiruoštas daržoves. Virkite viską tol, kol išvirs ryžiai“, – sako A. Rasmussen.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(8 žmonės įvertino)
3.3750

Šefas Gian Luca Demarco įvardijo tobulo kepsnio paslaptis: išbandykite savo virtuvėje (38)

Stiprėjant grilio tradicijai Lietuvoje, vis daugiau gyventojų kepsninėje ruoštų patiekalų...

Ekspertas patarė, kuo geriausia pakeisti cukrų (34)

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena...

Naujas supermaistas – iš jūros gelmių, bet receptai – žemiškai paprasti šie produktai reikalingi tinkamai skydliaukės veiklai (17)

Produktai su jūros dumbliais Lietuvoje tampa jau ne egzotika, o kasdieniu pirkėjų pasirinkimu....

Plovo čempionas išdavė, kaip išsivirti labai gardų plovą: neįdėjus vieno prieskonio plovas skanus nebus (268)

Lauke – žiema, bet šaltas oras neturėtų sutrukdyti džiaugtis gamta. Galima tinkamai apsirengti...

Stintos – skanios ir maistingos: du geri būdai, kaip gardžiai jas paruošti (40)

Nors šiemet dėl karantino ribojimų patys negalime vykti į pajūrį mėgautis lietuviškos žiemos...

Top naujienos

Navalną Maskvoje jau sulaikė pareigūnai: aš nieko nebijau, viskas sufabrikuota Vnukovo oro uoste tęsiasi areštai, atnaujinta 21.11 (2193)

Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas sekmadienio vakarą grįžo į Maskvą iš Vokietijos. Oro uoste...

Vakcinų ringe – italai: „ReiThera“ skiepai iš gorilų adenoviruso – po 5 eurus (171)

Europai trūksta patikimų ir pigių vakcinų nuo COVID-19 ? Italija skelbia: tokių vakcinų bus,...

Savaitės orai: po šalčio bangos – staigus atšilimas (7)

Iš šiaurinių platumų savaitgalį prasiveržęs senai neregėtas šaltis, pamažu silpnina savo...

Kryžkelėje tarp Amerikos ir Lietuvos atsidūrusi intymaus prekės ženklo įkūrėja: ten visiškai kitokios žaidimo taisyklės (24)

Gyvenimas mėgsta siurprizus. Kartais renkantis kur gyventi, o kartais – kokio verslo imtis. Taip...

Pavydo apakintas vyras griebėsi keršto: norėjau, kad visa giminė sužinotų tiesą (143)

Dėl nuolat naudojamo smurto mylimosios atstumtas vyras niekaip negalėjo susitaikyti, kad šį...

Vaikui suskaudo dantį, todėl prireikė skubios pagalbos: motina neteko amo pamačiusi, kiek turės sumokėti (1024)

Dviejų vaikų mama dėl savaitgalio įvykių atsidūrė beviltiškoje situacijoje. Sausio 9 d. vakare...

Lietuva ragina įvesti ES sankcijas Rusijai dėl Navalno sulaikymo (642)

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad Europos Sąjunga turėtų...

Eksperimentas virtuvėje. Jautienos steiką iškepė pagal restorano šefo receptą: vienas papildomas ingredientas išgelbėjo viską (45)

Pabandėme pagaminti jautienos kepsnį pagal dar vieną lietuvių šefo Mariaus Paplausko iš...

Anglijoje nužudytas treneris iš Lietuvos: vienas užpuolikų smogė plaktuku, kitas puolė kardu (112)

Penktadienį teisme kaltais dėl žmogžudystės pripažinti du vyrai, Anglijoje, Piterbore, vasarą...

Būsite viena koja priekyje: štai jie – batai, kurie bus madingiausi artimiausią pusmetį 12 modelių (52)

„Dėmesio renkantis batus niekada nebus per daug. Pernelyg daug moterų galvoja, kad jos...