aA
Šių metų vasario 3d. – Pasaulinę cepelinų dieną – viso pasaulio lietuvių bendruomenės rinksis prie bendro cepelinų stalo. Visgi kasmet gaminančių cepelinus namuose gretos mažėja. Ar tikrai pagaminti lietuviškuosius didžkukulius taip sudėtinga? Cepelinų dienos ambasadoriai Lietuvoje – 20-metį švenčiantis restoranas „Bernelių užeiga“ metė iššūkį Azijos virtuvės šefui pagaminti cepelinus pagal tautinio paveldo receptą, kaip tai darė mūsų močiutės – rankomis, ir be jokios pagalbos.
Cepelinai
© Organizatorių nuotr.

Sudėtingiausia pasirodė paruošti tarkius

Šefas iš Kinijos Liang Chi. Li Lietuvoje gyvena jau 15 metų. Per tuos metus jis spėjo susipažinti su lietuviška virtuve, tačiau cepelinų gamyba iki šiol jam buvo didžiulė paslaptis. „Pirmą kartą paragavus, cepelinai pasirodė rūgštūs ir riebūs – skonis neblogas, bet nelabai sveika skrandžiui. Tačiau pabandyti juos pagaminti pačiam pasiūlymas mane intrigavo,“ – sako kinų virtuvės asas.

Visgi pagaminti cepelinus šefui nebuvo taip lengva, kaip atrodė žvelgiant į receptą. Autentiškas cepelinų receptas, kurį ruošia „Bernelių užeiga“, pripažintas tautinio paveldo sertifikatais, o tai reiškia, kad produktas gaminamas tik iš vietinių produktų ir rankomis. Būtent ši dalis šefui sekėsi sunkiausiai: „Sunkiausia buvo sutarkuoti bulves. Neįsivaizduoju, kaip šeimininkės turėjo vargti, kad paruoštų didžiulius puodus cepelinų. O dar suprasti, kiek tiksliai išspausti sulčių iš tarkio, įdėti krakmolo – čia reikalinga patirtis,“ – sako Liang Chi.Li. Anot kino, jo gimtinėje bulvės vartojamos gan retai, dažniau sriuboms pagardinti, salotoms, na, o kito atitikmens jo šalies virtuvei, išskyrus koldūnų, šefas nerado: „Cepelinai praktiškai kaip koldūnai, labai panašus mėsos įdaras, kuris dedamas į tešlos vidų“.

Azijos virtuvės šefas gamina cepelinus
Azijos virtuvės šefas gamina cepelinus
© Organizatorių nuotr.

Pats šefas teigia, kad kiaulieną pakeistų grybais ar kokiomis daržovėmis: „Žmonės nori sveikiau maitintis, todėl bandyčiau ingredientus keisti sveikesniais ir ne tokiais riebiais, tačiau greičiausiai tada jau išeitų nebe cepelinas,“ – pajuokauja šefas.

Procesas prailgo, bet cepelinai išvirė nesuirę

Nors cepelinų gamyba užtruko kelis kartus ilgiau, nei tai būtų gaminę patyrusios šeimininkės, šefo pagaminti cepelinai verdant nesuiro. Užsieniečio nuostabai užeigos šefė Alma Litvinskienė patiekalą įvertino teigiamai: „Cepelinai išėjo nei per kieti, nei per minkšti. Vadinasi, puikiai paruošti tarkiai“, – sakė šefė, kuri artėjančiam savaitgaliui ruošiasi pagaminti dvigubai daugiau cepelinų nei įprastai.

„Švęsti cepelinų dieną pradėjome nuo 2014 metų, kuomet susisiekę su šios dienos sumanytoju, Juozu Vaičiūnu, padėjome išgarsinti šią šventę Lietuvoje ir už jos ribų lietuvių bendruomenėse“, – pasakoja restorano atstovė Vaida Mažeikė.

Apie Lietuvą ir lietuvišką virtuvę

Kilęs iš Rytų Kinijos provincijos, šefas Lietuvoje dirbo keliolika metų, pramoko lietuvių kalbą, kultūrą, įstatymus, todėl jau keletą metų vadovauja restoranui „Rytų Azija“.

„Cepelinai man nepasirodė pats skaniausias patiekalas, tačiau dar didesnio susižavėjimo nekėlė vėdarai, o ypač jų kvapas, tačiau man labai patinka šaltibarščiai ir šaltiena. Jei atvažiuoja į Lietuvą draugai ar giminės – už savaitės atvyksta mano sesuo – aš juos būtinai pavaišinu šaltibarščiais, rūkyta žuvimi, kepta skumbre ir balta mišraine,“ – apie lietuviškos virtuvės atradimus pasakoja kinas.

Azijos virtuvės šefas gamina cepelinus
Azijos virtuvės šefas gamina cepelinus
© Organizatorių nuotr.

Šefas prasitaria, kad svečiams iš jo krašto, o ir jam pačiam labai patinka Lietuvos ramybė ir žaluma vasaromis. „Bet kam, atvykusiam į Lietuvą, patarčiau pirmiausiai nuvykti kur nors į kaimą arba rinktis kokį mažesnį kurortą prie jūros. Aš pats labai pamėgau Šventąją“, – apie mūsų šalį pasakoja šefas, ketinantis ir toliau gyventi, dirbti, kurti ir pažindintis su Lietuvos kulinarine virtuve.

Cepelinų produktų sąrašas 4 asmenims:

Tarkiams: 1,5 kg bulvių; 0,5 kg virtų bulvių; 4 š. krakmolo; 20 g druskos.

Įdarui: 0,5 kg maltos mėsos, pusės kepto svogūno, pipirų, druskos, 2 šaukšt. sultinio.

Padažui: spirgučių, grietinės.

Cepelinai
Cepelinai
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Kaip šefui sekėsi gaminti cepelinus, žiūrėkite video.

Tarkių gamyba. Sutarkuotų bulvių tarkius išspauskite per marlę, tačiau ne per stipriai, kad nebūtų labai sausi. Nusistovėjus krakmolui, sultis nupilkite į vandenį, kuriame virsite cepelinus. Ant puodo dugno likusį krakmolą (apie 4 šaukštus) sudėkite į tarkius, pagardinkite druska. Į žalių bulvių masę įdėkite puse kilogramo virtų (sutrintų ar mėsmale permaltų) bulvių. Gerai suminkykite gautą masę.

Mėsos įdaras. Supjaustykite ir pakepkite svogūną. Į pusę kilogramo faršo sudėkite pakepintą svogūną, druską, pipirus ir šiek tiek sultinio. Viską gerai išmaišykite.

Cepelinų ruošimas. Ant delno išplokite tešlą, įdėkite rutulėlį mėsos ir jį apspauskite sukant tarp delnų iš visų pusių į pailgą amerikietiško futbolo kamuolio formą. Cepelinus dėkite į didelį kiekį pasūdyto vandens ir virkite apie 25-30 minučių. Išvirtus cepelinus gardinkite spirgučių padažu bei grietine. Skanaus!

Pasidalijo tautinio paveldo cepelinų receptu
© Shutterstock
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(39 žmonės įvertino)
4.2564
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Beprotiškai skanus ir lengvai pagaminamas vyšnių pyragas (2)

Italai labai mėgsta vyšnias ir turi posakį „una ciliegia tira l’altra“ (liet. viena vyšnia...

Vakarienė dviem už 3 eurus: lengvas ir sotus derinys, kurį norėsite pakartoti (201)

DELFI Maistas tęsia originalių fotoreportažų ciklą „Vakarienė už 3 eurus”. Šį kartą...

Močiutė išdavė paprastų, bet labai gardžių virtų bulvių kukulių receptą (104)

Lietuviai labai mėgsta bulvinius patiekalus, todėl šis patiekalas patiks kiekvienam lietuviui –...

Vakarienė už 3 eurus: po traškia plutele – malonumas, vertas ašarų (190)

DELFI Maistas ir toliau tęsia fotoreportažų ciklą „Vakarienė už 3 eurus“, kurio tikslas...

Pademonstravo, ką skanaus galima padaryti iš moliūgų (1)

Kreminė moliūgų sriuba yra tai, be ko neįsivaizduojame šaltojo sezono. Kepame moliūgų...

Top naujienos

Užkalnis. Pagaliau idealūs rinkimai viskuo besiskundžiantiems (66)

Lietuvoje viskas eina geryn. Ne tik atlyginimai kyla, nedarbas krenta, vis daugiau namų statoma, bet...

„Nutylėta žinia“: svarbaus vizito metu JAV žengtas dar vienas žingsnis dėl Venckienės išlaisvinimo (568)

Vasario 7 dieną Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Senate ir Atstovų rūmuose kartu su Baltijos...

Švedijos finansų inspekcija: kaltinimai „Swedbank“ yra labai rimti papildyta (75)

Žiniasklaidos reportaže išsakyti kaltinimai „Swedbank“ , esą bankas yra susijęs su „Danske...

Korupcijos byloje skamba pirmieji sprendimai dėl kardomųjų priemonių teisėjams papildyta 13:35 val.  (1571)

Vilniaus miesto apylinkės teisme ketvirtadienį toliau teikiami prašymai suimti teisėjų korupcijos...

Lietuviams kelionė mikroautobusu iš Olandijos virto pragaru: išsekęs vairuotojas vos nepražudė (40)

Dažnai tenka keliauti į užsienį autobusais arba lėktuvais, nes dirbu turizmo sferoje, tačiau...

Druskininkų merui Ričardui Malinauskui pareikšti įtarimai prekyba poveikiu ir papirkimu papildyta (102)

Druskininkų merui Ričardui Malinauskui ir jo patarėjui Aivarui Kadziauskui teisėsauga...

Beprotiškai skanus ir lengvai pagaminamas vyšnių pyragas (2)

Italai labai mėgsta vyšnias ir turi posakį „una ciliegia tira l’altra“ (liet. viena vyšnia...

Lenkijos vienuolyno vyresnioji: kunigai lytiškai išnaudoja vienuoles (87)

Po beprecedenčio popiežiaus Pranciškaus pripažinimo lenkų aukšto rango vienuolė pirmą...

Įžvelgia valdžios gudrybę: siūlymas įmonėms didžiąją dalį pelno skirti neįgaliesiems – pinigų nusavinimas (6)

Seimas ketina įpareigoti neįgaliuosius įdarbinančias įmones didžiąją dalį savo pelno –...

Unikauskas įvertino pipirus: žinodami 6 faktus, juos vartosite žymiai dažniau (5)

Pipirai kovoja su nutukimu, todėl puikiai tinka sergantiems diabetu. Be to, juose esantis piperinas...