aA
Šis patiekalas – ir sveikas, ir vertingas, ir labai skanus, pristatydama naują receptą sako mitybos specialistė, tinklaraščio sulieknek.lt autorė Vaida Kurpienė. Kartu su kolege, praktinių sveiko maisto kursų gaminimo vadove Aiste Švetkauske ji parodė, kaip pasigaminti itin maistingas salotos.

„Jei kas nors galvoja, kad tie, kurie valgo sveikai, valgo mažai, labai klysta, – šypsodamasi sako V. Kurpienė. – Tokios salotos, arba netgi sakyčiau – mišrainė, juk joje yra ir termiškai apdorotų pupelių, bus labai sotus patiekalas. Ir tikrai nebūtina atsikelti nuo stalo jaučiant, kad dar lyg kažko trūktų.“

Be pupelių, salotoms paruošti rinkitės žalumynus, žalią moliūgą ir burokėlį. V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad nors dažniausiai burokėlį naudojame virtą, tačiau jį kuo puikiausiai galima naudoti ir šviežią arba raugintą.

„Raugintame burokėlyje labai daug vitaminų, jis labai gerai žarnynui, o šviežią valgyti, nors tai mums nėra įprasta, itin sveika, tai stiprina mūsų kraują ir imunitetą. Tas pats ir su moliūgu, juk dažniausiai su juo verdame sriubą arba troškiname mėsą, tačiau šį kartą abu produktus naudojame šviežius“, – komentuoja ji.

Kad žalias burokėlis nebūtų per kietas, A. Švetkauskė pataria jį šiek tiek apšlakstyti citrinos sultimis ar balzamiko actu ir palaikyti bent 10 min. Jei šių ingredientų po ranka neturime, burokėliams suminkštinti tinka ir obuolių actas ar paprasčiausia druska – apibarstykite ja, pašlakstykite vandeniu ir palaikyti nuo 15 iki 30 min.

Vaida Kurpienė ir Aistė Švetkauskė
Vaida Kurpienė ir Aistė Švetkauskė
© Stopkadras


Reikės:

  • kopūsto
  • muskatinio moliūgo
  • žalio arba rauginto burokėlio
  • šviežių žalumynų: bazilikų, kalendrų, svogūnų laiškų, saulėgrąžų daigų
  • ankštinių daržovių: pupelių, avinžirnių, lęšių (geriausia, jei rinksitės ne konservuotus, o pamirkytus ir išvirtus)
  • balzamiko acto arba citrinos rūgšties
  • druskos
  • sojos padažo
  • pipirų
  • vandens
  • linų sėmenų ir smulkintų kanapių

Gaminimas:

  1. Kopūstą, moliūgą ir buroką sutarkuojame šiaudeliais.
  2. Burokėlius apšlakstome balzamiko actu, užberiame šiek tiek druskos, pipirų.
  3. Kad nebūtų jokių riebalų, naudojame čia puikiai derantį sojos padažą.
  4. Vietoj aliejaus įpilame vandens.
  5. Sudedame supjaustytus žalumynus – svogūnų laiškus, šviežius bazilikus, saulėgrąžų daigus. Galiausiai sudedame virtas pupeles.
  6. Viską išmaišome.
  7. Pabarstome linų sėmenimis ir smulkintomis kanapėmis.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Močiutės kiaulienos kepsnys nepaliks abejingo net ir didžiausio maisto kritiko (87)

Močiutė iškepė kiaulienos kepsnį , kuris nepaliks abejingo net ir didžiausio maisto kritiko....

Bulviniai blynai kitaip: kelios detalės pradžiugins uošvius (66)

Bulviniai blynai yra toks paprastas, bet dažniausiai nenuviliantis lietuviškas patiekalas. Ir saugus...

Ryt – kukurūzų spragėsių diena: kino kompanionai gali būti ne tik skanūs, bet ir sveiki (6)

Ar įsivaizduojate gerą kino vakarą be spragėsių? Dauguma vienareikšmiškai sutiks, kad šis...

Beatos Nicholson čanachai priminė vaikystę: siūlo išbandyti kelis receptus (35)

Galbūt tai nėra kasdienis patiekalas, o labiau savaitgalio projektas, bet jei turite šiuos indelius...

Kaip pasigaminti sveikus burgerius, nuo kurių „nestoja skrandis“ (19)

Taip taip – veganiškas ! Iš pupelių su tortilijų traškučiais, laimu ir kalendra. Kalendros...

Top naujienos

Biurokratija trauktis nenori: išskyrė ministerijas rekordininkes ir tikras klampynes (176)

Bene visos iki šiol dirbusios Lietuvos valdžios žadėjo mažinti biurokratinį aparatą. Ne...

Niekas apie tai nepagalvojo: skyrybų atveju tektų dalintis ir kaupiamą pensiją (123)

Senatvei kaupiamos lėšos pagal įstatymą yra laikomos bendru sutuoktinių turtu, tad skyrybų...

Orai: šaltis parodys savo nagus (32)

Pirmadienio dieną iš vakarų priartės nauja kritulių zona. Debesuotumas sparčiai didės....

Protiniai dantys: kam rauti būtina, o kas tai padaręs gali smarkiai pasigailėti (24)

Vieni suaugę žmonės turi keturis protinius dantis , kitiems per visą gyvenimą jie taip ir...

Pagalvojo ne apie visus? Atlyginimas – pusantro šimto eurų mažesnis (53)

Kai garsiai buvo pristatoma mokesčių reforma, ir finansų ministras, ir premjeras pabrėžė –...

Šią naktį visas pasaulis stebėjo kruvinojo Mėnulio užtemimą (18)

Praėjusią naktį žmonės visame pasaulyje stebėjo Mėnulio užtemimą.

Ką susirgę renkasi lietuviai - žolelę ar piliulę (21)

Įpusėjus šaltajam metu laikui, kuomet vis mažiau laiko praleidžiama gryname ore ir padidėjus...

Inga Stumbrienė prisipažino: augindama vaikus darė vieną klaidą (2)

Žinoma verslininkė ir modelis Inga Stumbrienė kartu su vyru Aivaru augina berniuką ir mergaitę,...

Didžiausi grožio mitai, kuriais lietuvės vis dar aklai tiki (1)

Turėti skaisčią ir švarią odą – nelengva, o kai kuriems ir ypač sudėtinga užduotis....

Nusivylė sistema, kuri gyvybiškai reikalinga šimtams tūkstančių jaunų šeimų (6)

Vilniečių šeima labai nusiminė, kai sužinojo, kad jų dukra negavo vietos darželyje. O taip...