Vienuolyno muziejus

Vienuoliai pakankamai uždarai gyveno, patys sau gamindavo ir patys valgydavo. Ir ką jie valgė? Ką patys užaugindavo, tą ir pagamindavo: bulvės, morkos, cukinijos, pupelės, žirniai, kartais valgydavo ir mėsos“, – pasakojo vienuolių troškinį gaminusi Irena Jurgelianec, kuri atskleidė ir jo receptą.

Irena Jurgelianec

Vienuolių maistas

Humanitarinių mokslų daktarė Raimonda Ragauskienė knygoje „Prie stalo visa Lietuva“ buvo aprašiusi ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vienuolynuose gyvenusių vienuolių mitybą.

Muziejaus sienas puošia infulatų portretinės freskos

Vienas svarbiausių dalykų, padėdavęs vienuoliams prasimaitinti – buvo daržas. Kuo jis buvo derlingesnis, tuo ant stalo galėjo atsirasti įvairesnių patiekalų. Be įvairių daržovių, daržuose augindavo ir prieskoninių augalų – rozmarinų, mėtų, šalavijų, kmynų.

Vienuolynams lėšų skirdavo turtingieji, tad ant vienuolių stalo buvo galima aptikti ir pieno produktų, kiaušinių, mėsos. Dažnai vienuolynams priklausydavo tvenkiniai, kuriuose patys vienuoliai pasigaudavo žuvies.

Nors dabar vienuolių gyvenimą įsivaizduojame kaip asketišką, besilaikantį saiko, tačiau to tikrai nebuvo galima pasakyti apie viduramžių Europos, taip pat ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vienuolius.

Vienuolių troškinys

Ar žinojote, kad vienuolių maisto kaloringumas siekė net 4000–6000 kalorijų per dieną? Moterų vienuolynuose didiko Jurgio Radvilos įsakymu pietums būdavo patiekiami du, o vakarienei – trys patiekalai. Per šventes buvo pridedama dar po vieną patiekalą.

Vienuoliai be apribojimų galėjo gerti alų. Įdomu tai, kad fermentuoti gėrimai, tokie kaip obuolių ar kriaušių sidras, buvo laikomi sveikesniais už vandenį. Žinoma, taip gyveno tikrai ne visi vienuolynų gyventojai.

Vienuolių troškinys

Vienuolių troškinys

10 asmenų

  • 250 g kiaulienos kumpio;
  • 250 g kiaulienos sprandinės;
  • stiklinė pupelių;
  • 2 vnt. didesnių svogūnų;
  • česnako galvutė;
  • 5 didesnės bulvės;
  • 3 morkos;
  • nedidelė cukinija;
  • druska, pipirai;
  • rozmarinas, žalumynai (petražolės, krapai).


Iš vakaro užmerkti pupeles, kitą dieną jas išvirti su druska.

Supjaustyti kiaulieną ir apkepti keptuvėje su trupučiu aliejaus, įmesti rozmarino šakelę.

Naudoti didesnį puodą su storu dugnu.

Sudėti apkeptą mėsą, supjaustytas griežinėliais morkas, svogūnus, česnakų skilteles, įberti druskos, pipirų, užpilti sultiniu ir troškinti uždengus puodą apie 15 minučių.

Vėliau sudėti supjaustytas bulves, troškinti dar 15 minučių, galiausiai sudėti virtas pupeles, cukiniją. Viską kartu troškinti dar 10 minučių.

Patiekalą sudėti į dubenėlius ir pabarstyti žalumynais.

Skanaus.

Vienuolių troškinys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)