aA
Apsilankę Videniškiuose esančiame Vienuolyno muziejuje, ragavome vienuolių troškinio, o jo receptą parvežėme jums. Iš šių vietovių kildinamas ir 2018 m. lapkričio 7 d. palaimintuoju paskelbtas atgailos kanauninkų vienuolis Mykolas Giedraitis.
Vienuolių troškinys
© DELFI / Modesta Meškė
Vienuolyno muziejus
Vienuolyno muziejus
© DELFI / Modesta Meškė

Vienuoliai pakankamai uždarai gyveno, patys sau gamindavo ir patys valgydavo. Ir ką jie valgė? Ką patys užaugindavo, tą ir pagamindavo: bulvės, morkos, cukinijos, pupelės, žirniai, kartais valgydavo ir mėsos“, – pasakojo vienuolių troškinį gaminusi Irena Jurgelianec, kuri atskleidė ir jo receptą.

Irena Jurgelianec
Irena Jurgelianec
© DELFI / Modesta Meškė

Vienuolių maistas

Humanitarinių mokslų daktarė Raimonda Ragauskienė knygoje „Prie stalo visa Lietuva“ buvo aprašiusi ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vienuolynuose gyvenusių vienuolių mitybą.

Muziejaus sienas puošia infulatų portretinės freskos
Muziejaus sienas puošia infulatų portretinės freskos
© DELFI / Modesta Meškė

Vienas svarbiausių dalykų, padėdavęs vienuoliams prasimaitinti – buvo daržas. Kuo jis buvo derlingesnis, tuo ant stalo galėjo atsirasti įvairesnių patiekalų. Be įvairių daržovių, daržuose augindavo ir prieskoninių augalų – rozmarinų, mėtų, šalavijų, kmynų.

Vienuolynams lėšų skirdavo turtingieji, tad ant vienuolių stalo buvo galima aptikti ir pieno produktų, kiaušinių, mėsos. Dažnai vienuolynams priklausydavo tvenkiniai, kuriuose patys vienuoliai pasigaudavo žuvies.

Nors dabar vienuolių gyvenimą įsivaizduojame kaip asketišką, besilaikantį saiko, tačiau to tikrai nebuvo galima pasakyti apie viduramžių Europos, taip pat ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vienuolius.

Vienuolių troškinys
Vienuolių troškinys
© DELFI / Modesta Meškė

Ar žinojote, kad vienuolių maisto kaloringumas siekė net 4000–6000 kalorijų per dieną? Moterų vienuolynuose didiko Jurgio Radvilos įsakymu pietums būdavo patiekiami du, o vakarienei – trys patiekalai. Per šventes buvo pridedama dar po vieną patiekalą.

Vienuoliai be apribojimų galėjo gerti alų. Įdomu tai, kad fermentuoti gėrimai, tokie kaip obuolių ar kriaušių sidras, buvo laikomi sveikesniais už vandenį. Žinoma, taip gyveno tikrai ne visi vienuolynų gyventojai.

Vienuolių troškinys

Vienuolių troškinys
Vienuolių troškinys
© DELFI / Modesta Meškė

10 asmenų

  • 250 g kiaulienos kumpio;
  • 250 g kiaulienos sprandinės;
  • stiklinė pupelių;
  • 2 vnt. didesnių svogūnų;
  • česnako galvutė;
  • 5 didesnės bulvės;
  • 3 morkos;
  • nedidelė cukinija;
  • druska, pipirai;
  • rozmarinas, žalumynai (petražolės, krapai).


Iš vakaro užmerkti pupeles, kitą dieną jas išvirti su druska.

Supjaustyti kiaulieną ir apkepti keptuvėje su trupučiu aliejaus, įmesti rozmarino šakelę.

Naudoti didesnį puodą su storu dugnu.

Sudėti apkeptą mėsą, supjaustytas griežinėliais morkas, svogūnus, česnakų skilteles, įberti druskos, pipirų, užpilti sultiniu ir troškinti uždengus puodą apie 15 minučių.

Vėliau sudėti supjaustytas bulves, troškinti dar 15 minučių, galiausiai sudėti virtas pupeles, cukiniją. Viską kartu troškinti dar 10 minučių.

Patiekalą sudėti į dubenėlius ir pabarstyti žalumynais.

Skanaus.

Vienuolių troškinys
Vienuolių troškinys
© DELFI / Modesta Meškė

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(40 žmonių įvertino)
4.3750

Nežinote, kur dėti obuolius? 3 idėjos, kaip juos panaudoti (3)

Tarp rudens dovanojamų gėrybių metai iš metų populiarumo viršūnės neužleidžia obuoliai ....

Kreminė pievagrybių sriuba su lydytu sūreliu: ir skanu, ir nesudėtinga (14)

Tiršta, kreminė, ir be galo kvapni – pievagrybių sriuba savo aromatu suvilios kiekvieną. Ech,...

Rudens meniu: ką gaminti, kad užderėjusių gėrybių netektų išmesti? (1)

Vasara su mumis jau atsisveikino, tačiau rudenį vis dar galime džiaugtis gausiu vasaros saulėje...

Tikras uzbekiškas plovas: sotaus ir kvapnaus patiekalo receptą išmoksite visam laikui (99)

„Barono plovas “ – ypatingas „Barono vilos“ sodybos patiekalas, gaminamas nuo pat jos...

Čatniai – tikras atradimas lietuviams: kaip gaminti ir su kuo valgyti? (17)

Čatnis – lietuviams dar mažai žinomas maisto patiekalas. Savo pavadinimu gurmanus viliojantis ir...

Top naujienos

NT mokesčio mokėtojų paieškos parlamente: mokėsiu, ir daug (123)

Dalis tarp turtingiausių šalies politikų patenkančių Seimo narių net nebando išsisukinėti ir...

Pinigai teka į NT: įspūdingai išaugo turinčių 5 ir daugiau butų skaičius (207)

Lietuvoje daugėja gyventojų, kurie turi ne po vieną butą, bet ir po du, tris ar net penkis ir...

Prieš oficialią JAV sąjungininkę Trumpas ėmėsi neįprastų veiksmų Pence'as: Trumpas Erdogano prašė sustabdyti invaziją (123)

JAV iždo departamentas, reaguodamas į Ankaros puolimą Sirijos šiaurėje, pirmadienį įvedė...

Chuliganizmas tribūnose: dėl rasizmo rungtynės tarp Bulgarijos ir Anglijos buvo sustabdytos du kartus (14)

2020-ųjų Europos futbolo čempionato atrankos rungtynėse Anglijos rinktinė 6:0 išvykoje sudorojo...

Populiariausias Kauno rajonas po 10 metų gali tapti neatpažįstamu (64)

Vilijampolė – vienas aktyviausiai besikeičiančių Kauno rajonų, išsidėstęs palei Neries ir...

Daugiau vaikų su žmona nebeplanuojantis Tomas Sinickis apie jam atliktą vazektomiją: ilgą laiką artimieji manė, kad aš juokauju (190)

Kai kam nors pasakai, kad pasidarei vazektomiją, reakcija būna daugmaž vienoda. Pirma tavimi...

7 patarimai pakeis jūsų gyvenimą: naudodamiesi jais padidinsite savo optimizmą ir sumažinsite nerimą (24)

„Žvelgiant iš psichologinės pusės, nerimas yra savotiškas apsirikimas. Jis atsiranda, kai...

Neteko kantrybės dėl siuntinių pristatymo chaoso: ar klientai „Lietuvos paštui“ trukdo dirbti? (17)

Papasakosiu, kaip „Lietuvos paštui“ klientai trukdo dirbti. Rašau netekusi kantrybės nuolat...

„Patrulis“ Algirdas Radzevičius skiriasi su žmona Milisandra (111)

Dar viena garsi pramogų pasaulio pora nusprendė pasukti skirtingais keliais. Grupės...