aA
Turbūt nėra virtuvės, kurioje tarp maisto produktų nerastume svogūnų. Juos tapo įprasta naudoti praktiškai visuose gaminiuose – ruošiant salotas, troškinius ar patiekalus iš mėsos. Kulinarai pabrėžia, kad net ir nedidelė dalis svogūno keičia gaminio skonį – jam priduoda aštrumo ir aitraus kvapo gūsį. Vis dėlto daugeliui iš mūsų sunku įsivaizduoti, jog svogūnai gali būti ne vien aštraus skonio įprastiems patiekalams suteikianti daržovė, bet ir – pagrindinis gaminio ingredientas.
Patiekalai su svogūnais
Patiekalai su svogūnais
© Shutterstock

Vis labiau populiarėjanti daržovė


Anot prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės, šių metų pardavimų duomenys rodo, kad svogūnai – vis paklausesnė daržovių asortimento prekė, rašoma pranešime spaudai.

„Jei pirmąjį šių metų pusmetį palygintume su praeitais metais, ryškėja tendencija, kad svogūnų perkama vis daugiau. Karantino laikotarpiu jis netgi buvo viena iš 5 perkamiausių prekių. Spėjame, kad tokį populiarumą lėmė tai, kad dauguma žmonių pradėjo dirbti nuotoliniu būdu, gerokai dažniau gaminti maistą namie, o svogūnai, ne paslaptis, naudojami praktiškai visuose patiekaluose“, – teigia V. Budrienė.

Anot V. Budrienės, nors prekybos tinklo parduotuvėse klientai gali rinktis iš saldžiųjų, baltųjų, rausvųjų svogūnų ir šalotų, populiariausi lieka gelsvos spalvos svogūnai.

„Be to, pastebime, kad pirkėjams svarbu ne vien veislė, bet ir lietuviška svogūnų kilmė. Nors šių daržovių atsivežame ir iš kitų šalių: Lenkijos, Nyderlandų, Egipto, Ispanijos ir Ukrainos, lietuviška produkcija lieka paklausiausia. Tokia tendencija nestebina – vietinė kilmė lietuviams asocijuojasi su šviežumu ir aukšta kokybe“, – sako ji.

Svogūnai – iš patikimo ūkio


Aukštos kokybės svogūnus jau apie 20 metų „Iki“ parduotuvėms tiekia Šiaulių rajono ūkininkas Linas Šateika. Be minėtų daržovių, prekybos centruose galima rasti ir jo užaugintų morkų.

L. Šateikos teigimu, šiemet svogūnų derlius – gausus. Tam buvo palankios oro sąlygos: nepagailėta ir lietaus, ir saulės. Vis dėlto, anot ūkininko, svarbiausias kriterijus, kurį jis taiko auginamoms daržovėms – jų nepriekaištinga kokybė.

„Mūsų ūkio tiekiama produkcija idealiai tinka tiems, kurie atidžiai renkasi daržoves, laikosi sveikos mitybos principų, rūpinasi savo šeimos sveikata, vertina kokybišką ir šviežią maistą. Mums svarbu, kad daržovės, kurios pasiekia parduotuvių lentynos, pirkėjams suteiktų tokį skonio pojūtį, lyg svogūnai buvo užauginti jų pačių darže“, – teigia ūkininkas.

Naudingųjų medžiagų šaltinis


Anot maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, kaip populiarioje literatūroje rašoma, svogūnai ne vien padeda įsisavinti maistingąsias medžiagas, mažinti kraujospūdį ar naikinti bakterijas, jų naudojimas patiekaluose taip pat gerina nuotaiką.

„Būtų sunku išvardinti visus svogūnų teikiamus privalumus, nes jų – daugybė. Be to, ruošiant maistą juos galima naudoti praktiškai visur, o dedamą kiekį galima lengvai priderinti prie valgymo įpročių. Produkto universalumas yra būtinas norint jį dažnai įtraukti į savo maisto racioną, o svogūnai šia savybe tikrai pasižymi“, – teigia V. Juodkazienė.

Svogūnai
Svogūnai
© Adobe Stock

Maisto ekspertė pažymi, kad, nepaisant susiformavusio įpročio, kad svogūnas – prieskoninė daržovė gaminiuose, jį galima naudoti kur kas universaliau.

„Daugelis nustebtų paragavę patiekalų, kuriuose pagrindinis ingredientas – svogūnas. Galiu užtikrinti, kad jie – ne vien sveiki, bet ir pasižymintys naujų skonių kombinacijomis. Tad siūlyčiau nedelsti ir išbandyti – galbūt suprasite, kad ši seniai patiekaluose naudojama daržovė gali pasiūlyti kur kas daugiau, nei manėte iki šiol“, – sako maisto ekspertė.

Maisto žinovė siūlo išbandyti 3 patiekalus, kurių žvaigždė – svogūnas.

Svogūnų pyragas su sūriu


Jums reikės:

  • 1 kg svogūnų
  • 0,5 kg bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 250 g fermentinio sūrio
  • 4 kiaušinių
  • 4 v. š. grietinės
  • 1 vnt. sultinio kubelio
  • Krapų
  • Petražolių
  • Druskos, pipirų


Paruošimas

Nulupkite svogūnus ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje troškinkite apie 20 minučių tol, kol suminkštės. Inde suplakite kiaušinius, sudėkite grietinę, druską, pipirus, krapus ir petražoles. Įdėkite pakepintus svogūnus ir sutarkuotą fermentinį sūrį. Viską tarpusavyje sumaišykite. Atšildytos tešlos dalimi išklokite kepimo indą ir paskirstykite masę. Likusią tešlą dėkite ant pyrago viršaus. 190 laipsnių įkaitintoje temperatūroje kepkite apie 40 minučių.

Svogūnų sriuba

Patiekalai su svogūnais
Patiekalai su svogūnais
© Pexels photo

Jums reikės:

  • 1 kg svogūnų
  • 250 g sviesto
  • 200 g fermentinio sūrio
  • Druskos, pipirų


Paruošimas

Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, o sviestą puode ištirpinkite. Sudėkite svogūnus ir ant nedidelės ugnies patroškinkite apie 30 minučių. Pagal skonį pagardinkite pipirais ir druska. Puode verdančius svogūnus užpilkite 1 litru vandens ir užkaiskite. Virkite 20 minučių. Sriubą pagardinkite fermentiniu sūriu.

Svogūnų džemas

Patiekalai su svogūnais
Patiekalai su svogūnais
© Pexels photo

Jums reikės:

  • 2 kg svogūnų
  • 200 g cukraus
  • 100 ml acto
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 vnt. apelsinų
  • 3 skiltelės česnako
  • Druskos, pipirų


Paruošimas

Juostelėmis supjaustykite nuluptus svogūnus. Įdėkite juos ant aliejumi įkaitintos keptuvės. Vis pamaišydami kepkite apie 20 minučių. Susmulkinkite česnaką ir kepinkite dar 15 minučių. Įberkite cukrų, druską, pipirus, įpilkite actą ir sultis, išspaustas iš apelsinų. Išmaišius kaitinkite ant nedidelės ugnies tol, kol nebeliks skysčio (gali trukti iki 2 valandų). Karštus svogūnus sudėkite į stiklainius, dangtelius tik uždėkite, bet neužsukite. Į puodo dugną įdėkite rankšluostį ir ant jo sudėkite stiklainius. Puodą užpilkite vandeniu, kad stiklainius apsemtų iki pusės. Užvirus puodą kaitinkite 15–20 minučių. Stiklainius gerai užsukite ir palikite atvėsti, uždengę šiltu apklotu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
3.7500

Išbandykite patys: trys pigūs, tačiau savo skoniu paperkantys receptai iš kiaušinių (2)

Atrodo, kad iškepti kiaušinienę gali net ir visai kojos į virtuvę nekeliantis žmogus, tačiau...

Rauginti kopūstai namie: 2 nesudėtingi receptai (7)

Ar žinote daug produktų, kuriuos dėl naudingų medžiagų gausos noriai valgytų tiek mėsos...

Sena naujai: kaip pasigaminti skanią košę pusryčiams? (6)

Turbūt daugeliui vaikystėje bent kelis kartus iš tėvų ar senelių yra tekę girdėti raginimą...

Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos: kuo naudingos ir kaip jas skaniai paruošti

Sriuba – sveikas, skanus, lengvas ir organizmą sušildantis maistas. Ne veltui rudenį tautiečiai...

Traškus marinuotas moliūgas per 12 valandų (13)

Alfas Ivanauskas parodė, kaip pasigaminti traškų marinuotą moliūgą per 12 valandų.

Top naujienos

Kodėl kūne atsiranda vėžys? Gydytojas Morozovas viską paaiškino labai paprastai

Vienas mano mylimas kolega onkogenetikas, perfrazavo Orvelo knygą (kurios neskaitė vienas Seimo...

Klaipėdoje gaminamų elektrinių autobusų nebepardavinės: sugalvojo naują verslo planą (16)

Lengviausio pasaulyje elektrinio autobuso „ Dancer “ kūrėjai keičia savo verslo planą –...

Kremliaus ruporai – apie Seimo rinkimus: rauda dėl rezultatų, o vienas pabėgo į Rusiją (373)

Rinkimai be pasirinkimo. Politinis alkoholizmas. Laimėjo Vakarų kapitalo palaikomas landzbergizmas....

Mirė filmo „Džeimsas Bondas“ žvaigždė, aktorius Seanas Connery (58)

Mirė garsus aktorius ir filme „ Džeimsas Bondas “ išgarsėjęs Sean Connery (liet. Šonas...

Koronavirusui pasiekus naują rekordą žmonės nenusiteikę sėdėti namuose: Delfi fotografas užfiksavo, kas vyksta prie prekybos centrų (180)

Lietuvoje per praėjusią parą nustatytas 1001 koronaviruso atvejis. Tačiau ši aplinkybė, regis,...

Minske prasidėjo opozicinio protesto dalyvių sulaikymai (8)

Keli žmonės buvo sulaikyti Baltarusijos sostinėje šeštadienį surengtame opoziciniame proteste,...

Panevėžio mobiliajame punkte dirbanti slaugytoja: iš pradžių artimiesiems nesakėme, kur dirbame (51)

„Dirbame pamainomis, viena pamaina – nuo 8-os iki 12-os, kita – nuo 12-os iki 16-os valandos....

Profesorius Kasiulevičius išvardijo 9 punktus, kaip Airija kovoja su koronavirusu: rezultatai kalba patys už save (389)

Gydytojas, profesorius Vytautas Kasiulevičius savo Feisbuko paskyroje šeštadienį pasidalino...

Naujas rekordas: Lietuvoje – 1001 koronaviruso atvejis, 8 žmonės mirė papildyta (1027)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje...

Svarbi žinia vairuotojams: nuo rytojaus keičiasi leistinas greitis magistralėse (3)

Lapkritis lietuviams susijęs ne tik su žieminių padangų sezonu. Ekspertai primena, kad lapkritį...

|Maža didelių žinių kaina