aA
Spalio 31-ąją, baisiausią metų naktį, daugeliui jau tapo tradicija rengti Helovino vakarėlius. Nors šventės metu mėgstama bauginti persirengus kraupiausiais filmų, knygų ar istorijos personažais, maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pataria vakarėlio svečių nešiurpinti maistu ir dalijasi lengvai pagaminamų, tačiau savo skoniu nustebinsiančių užkandžių receptais.
Helovino pica
© Shutterstock

Lai skonis žavi, o pateikimas – baugina

Pasak V. Juodkazienės, maistas gali tapti vienu svarbiausių vakarėlio akcentų: jei sugalvosite kaip išradingai patiekti užkandžius, Helovino vakaras tikrai bus nepamirštamas.

„Nesvarbu kokį patiekalą sumanysite pagaminti šiai progai, pagrindinis ingredientas lai būna vaizduotė. Svarbiausiai tokiai šventei yra ne įmantrūs valgiai, o išradingas maisto patiekimas. Ši diena žaisminga, tad siūlau vengti sudėtingo meniu – tegul ant stalo karaliauja užkandžiai. Pagaminkite įvairių užtepėlių, pripjaustykite vaisių, daržovių, patiekite įdomių sūrių, duonos, o šalia paruoškite dekoracijas su originaliai užrašais ir išradingais maisto pavadinimais. Helovinas – tai proga pasireikšti ryškiaspalviam maistui arba išgauti natūralias spalvas iš įvairių produktų, pavyzdžiui, burokėlių, ciberžolės, paprikos miltelių ir pan”, – pataria V. Juodkazienė.

Tuo tarpu prekybos tinklo „Iki” komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė pažymi, kad jei jau švenčiamas Helovinas, jis dažniausiai neapsieina be šios teminės šventės simbolio – moliūgo.

„Rudenį yra pats šviežio moliūgų derliaus pikas, tad natūraliai kasmet šiuo laiku jų parduodame daugiausiai. Atėjus šaltajam laikui, žmonės vis dažniau grįžta į virtuves, kuriose gimsta sezoninių gėrybių skanėstai: troškiniai, trintos sriubos, pyragai. Mūsų pirkėjai vertina šviežio moliūgo skonį ir lengvą pritaikymą patiekaluose. Vis dėlto, artėjant Helovinui, moliūgų mūsų parduotuvėse nuperkama kone 5–6 kartus daugiau, nes dalis jų neabejotinai iškeliauja ne tik į puodą ar orkaitę, bet ir virsta gražiausiais raižiniais ar žvakidėmis”, – pasakoja I. Baltrušaitienė.

Tuo metu maisto ekspertės V. Juodkazienės teigimu, ruošiant originalų papuošimą iš moliūgo, jo minkštimo nevalia išmesti: „Atsakingai sudėkite moliūgo masę į atskirą indą. Galbūt dar tą patį vakarą pavyks iš jo iškepti pyragą ar sutrinti ryškiaspalvę sriubą“.

Genialu tai, kas paprasta

Maisto ekspertė pataria ieškoti netikėtų derinių: mandarinus paversti mažais moliūgėliais ar kiaušinius įdaryti vasabiais.

„Nebijokite eksperimentuoti. Helovino temai tinka visi oranžiniai vaisiai ar daržovės – morkos, moliūgas, taip pat juodi – juodosios alyvuogės, juodosios sezamo sėklos. Ši šventė – labai ekstravagantiška, tad ant stalo tiks net ir pats drąsiausias eksperimentas. Svarbu, kad skoniai derėtų“, – sako V. Juodkazienė.

Iš juodųjų alyvuogių galima sukurti praktiškai bet kokio patiekalo papuošimą: perpjaukite alyvuogę per pusę, viena pusę palikite, o kitą susmulkinkite stambiais šiaudeliais – pjaukite puselę išilgai į 3 ar 4 dalis. Pilnoji pusė gali virsti voro pilveliu, o šiaudeliai – kojomis.

Vis dėlto, mitybos specialistė ragina per šventę nepersistengti ir ant stalo patiekti lengvus, labai greitai pagaminamus užkandžius, kurie svečius stebintų ir skoniu, ir išradingumu.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(5 žmonės įvertino)
2.8000

Naminės duonos diena: plikytos kvietinės duonos be mielių receptas (9)

Dar nuo senų laikų yra sakoma, kad kepinys, į kurį įdedama daugiausiai meilės ir rūpesčio, yra...

Perlenktos mini picos – idealus pasirinkimas penktadieniui (7)

Italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco išdavė paslaptį, kaip pasigaminti tradicišką...

Burokėlių lazanija – ypatingai skanus patiekalas, kurį nuo šiol gaminsite tik taip (10)

Televizijos laidoje „Gardu Gardu“ šefas Gian Luca Demarco pagamino neįprastą lazaniją –...

Sočiai vakarienei: vištienos kepsniai kreminiame garstyčių ir grietinėlės padaže (10)

Kartais taip sunku sugalvoti ką pagaminti vakarienei. Tad turiu jums labai nesudėtingą, greitą ir...

Gardi vakarienė: makaronai su kreminiais brokoliais (20)

Kartą mus apėmė tokia alkana neviltis, kad net pradėjome juokauti apie makaronus su brokoliais....

Top naujienos

Kaip lietuvis ruošiasi transformuoti didžiųjų iššūkių drebinamą NATO? (44)

Būrio vadas, vieno didžiausio tarptautinio banko viceprezidentas, viceministras, o dabar vienas...

Lietuviai atsakė, kokį nekilnojamo turto mokestį mokėtų (30)

Gyventojai sako nepritariantys visuotiniam nekilnojamo turto (NT) mokesčio įvedimui ir tikina, kad...

Artinasi žiema: jau šią savaitę prasidės orų permainos (22)

Pirmadienio dieną Lietuva pateks į šiltąjį ciklono sektorių. Padangė išliks debesuota, tik...

Vertingi Sujetos patarimai mitybai: jais pasinaudoję būsite kur kas sveikesni (2)

Jeigu žmogus per visą parą negali surasti nei vienos valandos sportui – kažkas tikrai yra labai...

Sunkios ligos kamuojamas Jurgis atsidūrė beviltiškoje padėtyje: nežinau, ką man reiks pasakyti savo dukrai (175)

„Laivas skęsta, bet mane išmetė pirmąjį“, – laidoje „ DELFI diena “ sakė cukriniu...

Justinas Jarutis – atvirai apie alkoholio sukeltas bėdas ir psichologo pagalbą: po visko man būdavo žiauriai gėda

Dainininkas, roko grupės „ Freaks on Floor“ lyderis Justinas Jarutis džiaugiasi sėkminga...

Macronas ir Merkel įtraukti į naują šaltąjį karą (2)

„Technologinis suverenumas“ yra vienas iš šiais laikais madingesnių terminų, reiškiantis...

Šis pasaulio pabaigos lėktuvas turėjo atlaikyti net atominę ataką, tačiau jį pražudė – paukštis (3)

Štai kaip atrodo tikrų tikriausia gėda. JAV laivyno vadinamasis pasaulio pabaigos lėktuvas, esą,...

Kiek degalų per valandą sunaudodavo sovietiniai traktoriai (14)

Daugelis prisiekusių automobilistų, prisimindami gūdų sovietmetį, būtinai atkreipia dėmesį į...

3 priežastys, kodėl visada reikia išskalbti naujus drabužius (1)

Iš parduotuvės parsinešėte naują suknelę, kelnes ar apatinį trikotažą. Nepatingėkite prieš...