Naudingiausi obuoliai – jų sezono metu

Pasak dietistės Živilės Dumbraitės, renkantis bet kuriuos maisto produktus ypatingai svarbus sezoniškumas, todėl kalbant apie obuolius, jais specialistė rekomenduoja mėgautis būtent rudenį ir žiemą, kol naudingosios jų savybės yra pačios stipriausios.

„Mums pasisekė, kad gyvendami Lietuvoje galime džiaugtis gausiu čia auginamų obuolių derliumi. Šiuos vaisius derėtų labiau vertinti, nes juose daug vitamino C, kuris, kaip žinia, stiprina imunitetą. Prie to prisideda ir obuoliuose esantys antioksidantai – antocianinai. Vartojant daug antocianinų turinčių maisto produktų, užkertamas kelias širdies ir kraujagyslių ligoms, stiprinamos kraujagyslių sienelės, išvengiama taip vadinamo blogojo cholesterolio kaupimosi kraujagyslėse“, – primena Ž. Dumbraitė.

Vitaminai slypi net ir luobelėje

Specialistės teigimu, nulupti obuolio luobelės nereikėtų, nes joje ypač gausu skaidulų, kurios taip reikalingos geram virškinimui užtikrinti.

„Ne tik obuolių minkštimas, bet ypatingai ir jų luobelė pasižymi antioksidaciniu poveikiu ir slopina kepenų bei storosios žarnos vėžio ląstelių augimą. Tiesa, luobelę galima valgyti tuomet, kai obuoliai buvo auginami natūraliai, nepurkšti jokiais priedais. Kitu atveju, obuolį dera ne tik gerai nuplauti, bet ir nulupti“, – sako dietistė.

Beje, obuolys yra palyginus nekaloringas vaisius, todėl tikrai nepakenks ir prisižiūrintiems savo figūrą, tačiau kaip ir su kitais produktais, svarbu saikas. Vidutinis obuolys turi apie 50 kalorijų.

Siūlo valgyti ne tik šviežius

Prekybos tinklo IKI rinkodaros vadovas Andrej Pometko pastebi, kad rudenėjant obuoliai iš tiesų ilgai neužsibūna parduotuvių lentynose, mat šiuo metų laiku pirkėjai juos renkasi itin noriai.

„Obuolių sezoniškumas labai ryškus – šaltuoju periodu, lyginant su kitais metų laikais, obuolių parduodame maždaug 2,5 karto daugiau. Šiemet džiaugiamės tikrai gausiu obuolių derliumi, todėl šie vaisiai ypač dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Vienareikšmiai daugiausiai parduodama Lietuvos soduose sunokusių obuolių. Neabejotinai vietos augintojų siūlomus obuolius pirkėjai mielai renkasi ir kaip šviežią, sveikatai palankų vaisių, bet ir kaip įvairių rudeninių kepinių ingredientą“, – teigia prekybos tinklo IKI atstovas.

Jam antrina ir dietistė, kuri rekomenduoja obuolius rinktis ne tik kaip sveiką užkandį, bet ir pritaikyti kuo įvairesniuose patiekaluose.

„Obuolys puikiai derės salotose, prie mėsos patiekalų tiktų orkaitėje kepti obuoliai, taip pat juos galima įdaryti varške su cinamonu ir išsikepti kaip skanų bei nekaloringą desertą. Džiovinimas taip pat geras būdas išsaugoti daugelį maistingųjų obuolio savybių. Tiesa, prisiminkite, kad termiškai apdorojant obuolius žūsta dalis naudingųjų medžiagų“, – pataria Ž. Dumbraitė.

Dietistė Živilė Dumbraitė

Tartaletė su obuoliais

Reikės:

250 g sluoksniuotos tešlos;
600 g obuolių;
50 g išlydyto sviesto;
2 valg. šaukšt. cukraus;
¼ arbat. šaukšt. cinamono;
2 valg. šaukšt. bruknių uogienės;
2 valg. šaukšt. vandens.

Gaminimas:

Ant kepimo popieriaus plonai iškočiokite tešlą, ją pabaksnokite šakute ir susukite tešlos kraštus. Suformuotą tešlą su kepimo popieriumi dėkite į kepimo skardą. Nuplaukite obuolius, išpjaukite sėklytes, jei norite, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Apibarstykite supjaustytus obuolius cinamonu ir išdėliokite juos ant skardoje išklotos tešlos. Konditeriniu teptuku padenkite paviršių išlydytu sviestu ir apibarstykite cukrumi. Tartaletę 20 minučių kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių. Vos ją ištrauksite iš orkaitės, visą paviršių padenkite džemu, sumaišytu su karštu vandeniu.

Tarte Tatin


Tarte Tatin

Reikės:

  • 250 g miltų;
  • 120 g sviesto;
  • 50 g cukraus pudros;
  • 2 kiaušinių trynių;
  • žiupsnelio druskos;
  • 5 valg. šaukšt. šalto vandens;
  • 1 arbat. šaukšt. grietinės;


Įdarui:

  • 800 g obuolių;
  • 100 g cukraus;
  • 50 g sviesto;
  • ¼ arbat. šaukšt. cinamono;
  • 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių.


Gaminimas:

Į didelį dubenį suberkite miltus, dėkite šaltą kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštų galiukais įtrinkite sviestą į miltus. Kai viskas sulips, į masę suberkite cukraus pudrą, druską, sudėkite kiaušinių trynius, grietinę bei supilkite vandenį. Minkykite tešlą, kol ingredientai susimaišys, tuomet suformuokite rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 20 minučių. Kol tešla vėsta, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir paruoškite obuolius. Nuplaukite juos, nulupkite, padalinkite į 4 dalis ir pašalinkite sėklytes. Didelėje keptuvėje išlydykite sviestą bei cukrų ir suberkite obuolius. Keptuvės turinį išmaišykite, apibarstykite cinamonu, užliekite citrinos sultimis ir kepkite 5 minutes, kol obuoliai karamelizuosis. Nukelkite keptuvę nuo kaitros ir, pagardinę obuolius vanilės ekstraktu, dar kartą viską gerai išmaišykite. Obuolius su sirupu sudėkite į kepimo formą taip, kad apvalioji obuolių dalis būtų apačioje. Obuolius atsargiai užklokite iškočiota atšalusia tešla ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30-40 minučių. Kai pyragas iškeps, ištraukite jį iš orkaitės ir palikite atvėsti maždaug 30 minučių. Kepimo formą uždenkite didele lėkšte ir viską apverskite, kad pyragas liktų lėkštėje. Tai darydami naudokite virtuvinį rankšluostį ar puodkėlę, nes kepimo forma vis dar bus labai karšta.

Kepti įdaryti obuoliai


Kepti įdaryti obuoliai


Reikės:
  • 1 kg obuolių;
  • 250 g graikinių riešutų;
  • 2 valg. šaukšt. mėgstamų dribsnių;
  • 2 valg. šaukšt. aguonų sėklų;
  • 15 ml pieno;
  • ½ arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 2 valg. šaukšt. medaus.


Gaminimas:

Nuplaukite obuolius, nupjaukite viršūnėles ir atsargiai išskobkite vidų. Susmulkinkite graikinius riešutus, sumaišykite juos su mėgstamais dribsniais, aguonomis, cinamonu, medumi bei vanilės ekstraktu ir viską užpilkite pienu. Gerai išmaišykite ir gauta mase įdarykite išskobtus obuolius. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35 minutes.
Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt