aA
Nežinau, kas šiais laikais gali gaminti tokius dalykus kaip mėsos vyniotinis, bet tas, kas pabandys, tikrai nesigailės. Tai gali skambėti keistai, bet iš tiesų jį paruošti – labai paprasta. Toks senolių laikų virtuvės kepinys man labiausiai patinka dėl to, kad yra natūralus ir sotus patiekalas, o jo variacijų gali būti devynios galybės: nuo itin paprastų versijų, kaip žemiau pateikiamas receptas iki su įvairiais įdarais ruošiamų ir rafinuotų, skirtų šventėms.
© Asmeninins albumas

Vyniotinis man asocijuojasi su didelėmis vestuvėmis ir jubiliejais iš praeities laikų. Tokių, kai viskas buvo ruošiama rankomis, iš natūralių, naminių produktų, grupelės talentingiausių kaimo šeimininkių su skarelėmis, įraudusių nuo darbštaus darbo prie viryklės. Jos keliaudavo iš šventės į šventę ir būdavo graibstomos užsakovų, kaip dabar madingų restoranų šefai. Ir iškeldavo jos puotą, kur tiesiogine to žodžio prasme stalai būdavo nuklojami jų ruoštų skanėstų – vyniotiniai, kimšti karpiai, naminės dešrelės ir kepsniai antrai dienai, šaltiena, mišrainės, skruzdėlynai ir naminiai tortai. Tikra apsivalgymo šventė, kokių šiais laikais beveik nebebūna. Šiek tiek gaila, kad išnyko tradicija samdytis šeimininkę šventei, kad tapo madinga užsisakyti užkandžius į namus, kurie dažnu atveju atvyksta įmantrios išvaizdos, tačiau prėsko skonio.

Taip, įdėti širdies ir paruošti skanų maistą reikia laiko ir noro. Bet yra būdų, kaip tai galima padaryti paprastai. Ir sėkmingai atkurti senoviškas tradicijas ar jas prisiminti šiek tiek interpretuojant. Beje, naminis vyniotinis yra vienas geriausių ingredientų sumuštiniams. Kam pirkti įvairiais E priedais prifarširuotų, jei galima išsikepti namuose su mėgstamais prieskoniais. Išbandykite!

Naminis vyniotinis: tokio skanaus nerasite net turguje
© Asmeninins albumas

Elementarusis mėsos vyniotinis

Reikės:

  • 800 g kiaulienos nugarinės (jei turite kaimiškos, naminės, puiku)
  • žiupsnio kokybiškos druskos, pipirų
  • česnako skiltelės
  • kelių šviežio rozmarino šakelių
  • žiupsnelio kmynų
  • šaukšto aliejaus
  • kepimo „kojinės“, paprastos virvelės

Gaminimas:

Mėsą nuplauname ir nusausiname virtuviniu popieriumi. Padarome keletą įpjovimų peiliu ir ją ištriname druska, pipirais, kapotu rozmarinu ir smulkintu česnaku, kmynais. Apšlakstome aliejumi. Galite palaikyti marinuotis keletą valandų. Mėsą dėti į kepimo „kojinę“, surišti galiukus ir tuomet apsukti visą gabalą virvele stipriai, sutvirtinti, kaip dovanėlę. Dėti į indą kepimui orkaitėje ir kepti apie 1 val. 20 min. 180–200 laipsnių temperatūroje. Iškeptą mėsą išimkite ir dėkite ant medinės lentelės, prislėkite ją uždėję maistinės folijos lapą, ant jos – sunkių knygų, palikite stovėti per naktį arba apie 5–7 valandas. Pašalinkite virvelę ir kepimo popierių ir skanaukite su juoda duona, dėkite mėsos ant žaliųjų salotų su apelsinais, valgykite kaip užkandį su krienais ar vaisių džemais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

4 lengvai paruošiami kiaulienos patiekalai

Kadangi kiti metai – Kiaulės, daugelis ėmė juokauti, kad laukia daugybė kiaulysčių. Visgi, yra...

Sentimentai vaikystės skoniams: parodė, kaip išsikepti legendinius „riešutėlius“ (2)

Nors daugelis šiuos sausainius prisimena iš vaikystės, juos pagaminti – visai ne vaikiškas...

Kaip skaniai pasigaminti kiaulieną, kad visi pirštus apsilaižytų? (18)

Kiaulienos vyniotinio kepsnys ant stalo visada atrodo labai šventiškai. Tačiau tokį kepsnį...

Nemirtinga klasika: purus dzūkiškas kugelis, kurį kepsite ne vieną kartą (51)

Sunku būtų ginčytis dėl lietuvių meilės bulvėms ir patiekalų iš įvairių jų variacijų....

Paprastas, tačiau labai skanus močiutės vištienos kepsniukas su ypatingai gardžiais kroketais video receptas (40)

Vištiena – vieni ją mėgsta, kiti sako, kad ši mėsa – per sausa, o kaip ją paruošti, kad...

Top naujienos

Po Naujųjų „ant popieriaus“ uždirbsime daugiau, bet kalbama apie sąmyšį

Nuo 2019 m. sausio 1-osios įsigalios priimta mokesčių reforma, o tai reiškia, kad keisis ir...

Paksą į prezidento postą vedęs Katkevičius: viskas yra taip pat, pamokų neišmokome (574)

2002 metais Lietuvoje vykę prezidento rinkimai nustebino ne vieną analitiką. Nors 2001 m. apklausos...

Pensijų pokyčiai palies visus: kitąmet reikės apsispręsti, kaip elgsimės su savo pinigais (320)

Nuo kitų metų pensijai kaupsime kitaip nei tai darėme iki šiol. Visi jaunesni nei 40 metų...

Tautvydas Marčiulaitis. Reikia pradėti be gailesčio ir labai greitai žudyti mažas kaimo mokyklas (26)

Per du metus matėme ilgai neregėtų dalykų. Mokesčių reformą, švietimo reformą bei...

Dėl Seimo pirmininko pasisakymo apie „gyvulių ūkį“ feisbukas leipsta juokais (70)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prajuokino daugelį savo atsakymu apie „gyvulių ūkį“...

Šiltoje mero užuovėjoje – Frankenšteino eksperimentas valstybės sąskaita (54)

170 tūkst. eurų – tiek valstybei per metus atsieina sportininkų rengimo centro Druskininkuose...

Liudininkai pasakoja apie Strasbūre kilusią paniką: žmonės lakstė ir verkė ant tilto sužeistąjį radęs vyras: po 45 min. liovėmės gaivinti (108)

Prancūzijos policija trečiadienį tebeieško asmens, nušovusio tris žmones ir sužeidusio dar...

Žinomi keliautojai apie žiemos keliones: kur geriausia švęsti, o kur – ilsėtis (1)

Norintys Naujuosius sutikti užsienyje dar gali gauti bilietų, tik prieš keliaudami turėtų...

Kaunietis garaže slepia itin retą „Mercedes-Benz“ – tokių pasaulyje tik du (91)

„Parduosiu, jei reikės širdį ar kitą organą pirkti“, – juokiasi Stanislovas Bartkevičius,...

Maisto ekspertė pasakė, kaip išsirinkti geriausią silkę šventėms (8)

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius,...