Vyniotinis man asocijuojasi su didelėmis vestuvėmis ir jubiliejais iš praeities laikų. Tokių, kai viskas buvo ruošiama rankomis, iš natūralių, naminių produktų, grupelės talentingiausių kaimo šeimininkių su skarelėmis, įraudusių nuo darbštaus darbo prie viryklės. Jos keliaudavo iš šventės į šventę ir būdavo graibstomos užsakovų, kaip dabar madingų restoranų šefai. Ir iškeldavo jos puotą, kur tiesiogine to žodžio prasme stalai būdavo nuklojami jų ruoštų skanėstų – vyniotiniai, kimšti karpiai, naminės dešrelės ir kepsniai antrai dienai, šaltiena, mišrainės, skruzdėlynai ir naminiai tortai. Tikra apsivalgymo šventė, kokių šiais laikais beveik nebebūna. Šiek tiek gaila, kad išnyko tradicija samdytis šeimininkę šventei, kad tapo madinga užsisakyti užkandžius į namus, kurie dažnu atveju atvyksta įmantrios išvaizdos, tačiau prėsko skonio.

Taip, įdėti širdies ir paruošti skanų maistą reikia laiko ir noro. Bet yra būdų, kaip tai galima padaryti paprastai. Ir sėkmingai atkurti senoviškas tradicijas ar jas prisiminti šiek tiek interpretuojant. Beje, naminis vyniotinis yra vienas geriausių ingredientų sumuštiniams. Kam pirkti įvairiais E priedais prifarširuotų, jei galima išsikepti namuose su mėgstamais prieskoniais. Išbandykite!

Elementarusis mėsos vyniotinis

Reikės:

  • 800 g kiaulienos nugarinės (jei turite kaimiškos, naminės, puiku)
  • žiupsnio kokybiškos druskos, pipirų
  • česnako skiltelės
  • kelių šviežio rozmarino šakelių
  • žiupsnelio kmynų
  • šaukšto aliejaus
  • kepimo „kojinės“, paprastos virvelės

Gaminimas:

Mėsą nuplauname ir nusausiname virtuviniu popieriumi. Padarome keletą įpjovimų peiliu ir ją ištriname druska, pipirais, kapotu rozmarinu ir smulkintu česnaku, kmynais. Apšlakstome aliejumi. Galite palaikyti marinuotis keletą valandų. Mėsą dėti į kepimo „kojinę“, surišti galiukus ir tuomet apsukti visą gabalą virvele stipriai, sutvirtinti, kaip dovanėlę. Dėti į indą kepimui orkaitėje ir kepti apie 1 val. 20 min. 180–200 laipsnių temperatūroje. Iškeptą mėsą išimkite ir dėkite ant medinės lentelės, prislėkite ją uždėję maistinės folijos lapą, ant jos – sunkių knygų, palikite stovėti per naktį arba apie 5–7 valandas. Pašalinkite virvelę ir kepimo popierių ir skanaukite su juoda duona, dėkite mėsos ant žaliųjų salotų su apelsinais, valgykite kaip užkandį su krienais ar vaisių džemais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)