aA
Prisipažinkime – ne visi dieviname kepenėles. O jos neretai yra vienas svarbiausių ingredientų gaminant paštetą. Ir netgi garsusis foie gras, kurio keli šimtai gramų kainuoja apvalią sumą, nedaro įspūdžio, pirmiausia, dėl to, kokiu žiauriu būdu jos gaminamos – per tūbelę priverstinai grūdžiant maistą žąsims. Bet geri paštetai ruošiami iš pačių įvairiausių produktų ir visai tinkami interpretacijoms: žydai ruošia iš silkės, prancūzai linkę pridėti trumų, gaminti juos iš laukinių žvėrių mėsos, skandinavai mėgsta patalpinti jį tešloje, lenkai pridės, ko netingi – nuo riešutų, kiaušinių iki įvairių padažų.
Naminis paštetas be kepenėlių
© Asmeninins albumas

Paštetą, o kartais dar vadinamą terinu (pranc. terrine), iš tiesų ypatingu daro kai kurie gan paprasti priedai – geri prieskoniai, šviežios žolelės, šlakelis brendžio ar vyno, itin kokybiška druska (dūmų, kitais poskoniais skaninta), pistacijų saujelė. Ir nebūtinos tos kepenėlės, jei parduotuvėje ar turguje aptinkate įdomesnės mėsos, kas ir man nutiko – netikėtai radau šernienos ir nutariau paruošti naminį užkandį atsargoms, kai užsuks svečių.

Naminis paštetas be kepenėlių
Naminis paštetas be kepenėlių
© Asmeninins albumas

Naminis paštetas be kepenėlių

  • 300 g šernienos (arba elnienos, antienos, kitos nekasdienės mėsos)
  • 150-200 g maltos kiaulienos (naminės, arba geriausia susimalti sprandinės gabalėlį namuose)
  • 1 svogūnas
  • 1 morka
  • druska, pipirai, mėgstami prieskoniai arba žolelės
  • 50-100 ml brendžio arba raudono vyno
  • dultinio (nebūtinai)
  • 50-70 g sviesto

Jei žvėrieną ar kitą mėsą pirkote šaldytą, atšildykite. Galite ją apvirti sultinyje, maždaug 10-15min., arba apkepti pasmulkintą gabalėliais, su prieskoniais keptuvėje su sviestu arba aliejumi. Tą patį reikia padaryti ir su malta kiauliena, pridedant šiek tiek prieskonių. Mėsą atidedame į šalį, toje pačioje keptuvėje pakepiname smulkintą svogūną su tarkuotomis morkomis, kol apskrus, suminkštės. Atvėsus, mėsą ir svogūnus su morkomis dedame į smulkintuvą ir viską smulkiname, tuomet pilame brendžio arba vyno ir pridedame prieskonių, jei jų stinga. Dar kartą viską smulkiname iki masės, kuri tinkama tepti ant skrebučio ar duonos. Dedame paštetą į stiklo indelį, patogų laikyti šaldytuve. Ištirpdytu likusiu sviestu užliejame pašteto indelyje paviršių ir paliekame trumpam atvėsti. Gražiuose indeliuose toks paštetas tinkamas dovanoti ar neštis kartu einant į svečius.

Naminis paštetas be kepenėlių
Naminis paštetas be kepenėlių
© Asmeninins albumas
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Beatos Nicholson čanachai priminė vaikystę: siūlo išbandyti kelis receptus (28)

Galbūt tai nėra kasdienis patiekalas, o labiau savaitgalio projektas, bet jei turite šiuos indelius...

Kaip pasigaminti sveikus burgerius, nuo kurių „nestoja skrandis“ (19)

Taip taip – veganiškas ! Iš pupelių su tortilijų traškučiais, laimu ir kalendra. Kalendros...

Žiemos klasika – traškūs ir sultingi šonkauliai, kuriuos paruošite per valandą (11)

Spaudžiant šalčiui, trumpam pamirškite apie kūno centimetrus ir šiek tiek atsipalaiduokite. Bent...

Močiutė parodė, kaip pasigaminti labai gardžius varškėčius: paprastai kaip 2 x 2 (111)

Varškėčiai tokie paprasti, kad net nereikės išeiti iš namų produktų – viską neabejotinai...

Išmetate maisto likučius? Nepatikėsite, kokį skanėstą iš jų galima pagaminti (19)

50 Eifelio bokštų svorio arba 500 tūkst. tonų – tiek maisto atliekų kasmet iškeliauja į...

Top naujienos

Sociologas išskyrė Skvernelio bruožą, kuris jį išskiria iš kitų kandidatų (84)

Sociologas, visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys...

Gyvai / Dakaro ralis įveiktas – į Lietuvą bus parvežti net du rekordai atnaujinta 16.38 val. (184)

Dešimtasis Dakaro etapas – paskutinis šių metų ralyje. Šiandien visų laukia vos 112 km...

Vilniuje trūko vamzdis: dėl smegduobės pavojaus uždaromas eismas judrioje gatvėje sutriko viešojo transporto eismas (32)

Sausio 17 d. apie 16 val. 23 min. Vilniuje, Žemaitės g. trūko vamzdis.

Aukštas rusų saugumo pareigūnas: Ukraina greitai gali netekti savo valstybingumo (338)

„Valdžia Kijeve daro viską, kad suskaldytų Ukrainą “, – tvirtina Rusijos Saugumo...

Nausėda: būčiau geresnis prezidentas nei Skvernelis atnaujinta 17.13 (170)

Ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui ketvirtadienį Rusnėje paskelbus, kad jis dalyvaus...

„Ryto“ žaidimą įvertinęs Kleiza: privalome taikytis į titulus (5)

Vilniaus „Ryto“ ekipa pasiryžusi nutraukti trejus metus trunkantį titulų badą. Sostinės...

Šalčiai gyvūnams gali skaudžiai įkąsti: kokias klaidas šeimininkai daro žiemą? (2)

„Koks oras, toks ir pasivaikščiojimas“, – juokauja šunų ir kačių šeimininkai, kai šaltą...

„Sodra“ žada visas pensijas išmokėti iki sausio 26 dienos (57)

Kilus senjorų nepasitenkinimui dėl vėluojančių pensijų, Valstybinio socialinio draudimo fondas (...

Saugokitės siaučiančio skrandžio gripo: ypač pavojinga vaikams (11)

Visi, ne tik gripo, virusai aktyviausi tampa šaltuoju metų laiku. Medikai įspėja ir apie dažnai...

Skvernelis paskelbė savo sprendimą dėl Prezidento rinkimų: dabar matome vieną monetą (1779)

Ketvirtadienį per susitikimą su vietos bendruomene Rusnėje premjeras Saulius Skvernelis...