Dar vienas sriubos pliusas, anot V. Juodkazienės, nesudėtingas paruošimas – juk ne veltui sakoma, kad sriubą išvirti galima ir iš kirvio koto. „Sriubą lengvai galite virti iš bet kurių šaldytuve turimų daržovių. Šis patiekalas labai tinka sezoninių daržovių vartojimui, o šiuo metu sriuboms tiks morkos, kopūstai, moliūgai – derinkite skirtingas daržoves, kad atrastumėte labiausiai patinkantį skonį. Taip pat sriubas galite paįvairinti ir neįprastais ingredientas ar prieskoniais“, – sako maisto ekspertė.
Ji pastebi, kad gyventojai šaltuoju metų laiku labiau atsigręžia į mūsų klimatinėms sąlygoms būdingas žiemos sezono gėrybes – bulves, burokėlius, kopūstus, morkas, svogūnus. „Šios Lietuvoje užaugintos daržovės gali būti saugomos per visą žiemą, todėl parduotuvėse jų įsigyti galima visada, o pirkėjai tai noriai ir daro“, – kalba V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė pataria verdant sriubą daržoves naudoti su luobele, žinoma, gerai nuplautas. Taip sriuboje bus daugiau skaidulinių medžiagų. Taip pat svarbu daržovių nepervirti. Išvirusios jos turėtų išlaikyti savo struktūrą. Jeigu gaminsite trintą sriubą, reikėtų nepersistengti su vandens kiekiu – jeigu jo bus per daug, teks nupilti kartu su maistinėmis medžiagomis ir vitaminais.

Namuose galima nesudėtingai pasiruošti bet kokią mėgstamą sriubą – nuo lietuvių pamėgtų barščių iki trintų ir sočių daržovinių, aštrių azijietiškų ar tirštų bei maistingų itališkų sriubų. Ir nors pagrindinė sriubos misija žiemą – sušildyti, V. Juodkazienė dalijasi dar penkiomis priežastimis, kodėl šaltuoju metu laiku verta valgyti sriubas.

Nebrangu ir lengva pagaminti. Sriuboms ar įvairiems tirštiems troškiniams nereikalingas sunkus ir ilgas gaminimo procesas: ilgiausiai užtruksite virdami sultinį, o vėliau tereiks supjaustyti norimus ingredientus ir juos sumesti į puodą. Sriubos taip pat yra puikus būdas kovoti su maisto švaistymu, nes joms išvirti puikiai tiks ir bet kokie daržovių ar kruopų likučiai.

Tinka šaldymui. Išvirę didelį puodą naminio sultinio – dalį jo galite užšaldyti. Tokiu būdu skanią ir sveiką sriubą, pritrūkus laiko, pasigaminsite vos per kelias minutes.

Organizmui naudingas maistas. Sriuba – populiarus maistas tarp žmonių, kurie laikosi sveikesnės mitybos principų. Kadangi didžiąją jos dalį sudaro vanduo, šis patiekalas turi mažai kalorijų, tačiau suteikia ir sotumo jausmą. Taip pat valgydami sriubą suvartosite ir daugiau daržovių, kurios dėl vitaminų ir skaidulinių medžiagų yra būtinos kasdienėje mūsų mityboje.

Padeda kovoti su peršalimu. Sriubos puiki prevencinė priemonė norint išvengti peršalimo, ypač jeigu sriubą skaninate šviežiu česnaku, svogūnais, salierais ir morkomis – visuose šiuose produktuose yra gausu imunitetą stiprinančių medžiagų.

Tiks kiekvieno skoniui. Dar vienas sriubos pliusas – skonių įvairovė. Sriubas galima ruošti įvairias – tereikės pasitelkti savo fantaziją. Be to, ruošdami sriubą galite laisvai improvizuoti ar varijuoti mėgstamais savo ingredientais. Sriubos gali būti lengvos vegetariškos, sočios iš mėsos, trintos, aštrios. Todėl net ir kasdien gamindami sriubas, galite nuolat keisti valgiaraštį ir kaskart nustebinti namiškius.

V. Juodkazienė siūlo ir kelis visame pasaulyje pamėgtų sriubų receptus, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)