aA
Niekas nesuabejos, kad Velykos – džiaugsmingiausia pavasario šventė. Tačiau ką daryti, kad pavasariškos nuotaikos nesugadintų kulinariniai rūpesčiai dėl šventinių vaišių stalo? Pirmiausia – nenuvertinkite paprastai paruošiamų užkandžių ir ruošdamiesi Velykoms išmėginkite originalias kulinarines idėjas.
© Organizatorių nuotr.

Su nuomone, kad sudėtingų karštųjų patiekalų ruošimas didesniam žmonių skaičiui dažnai pritemdo šventinį džiaugsmą, atsiųstame pranešime sutinka ir „Vičiūnų grupės“ produktų vystymo vadovė Vilma Stankevičienė.

„Ne paslaptis, kad bendras vaišių stalas per Velykas vaidina vieną pagrindinių vaidmenų. Neretai į sąrašą stengiamasi įtraukti kuo daugiau patiekalų, o kur dar margučių dažymo ritualas. Tuomet šeimininkėms Velykų džiaugsmas netrunka pavirsti nuovargiu, kai vietoje linksmybių užsinori vien ramybės ir poilsio ar netgi pradedi ieškoti sugadintos nuotaikos kaltininkų. Tuo metu visai be reikalo užmirštami paprasti užkandžiai, kurie ir išlaisvina nuo virtuvės vargų, ir papuošia stalą, ir leidžia daugiau laiko skirti bendravimui“, – sako V. Stankevičienė.

Pasak jos, nebūtina visai atsisakyti šeimos tradicija tapusių „rimtųjų“ patiekalų, tačiau juk galima apsiriboti vienu tokiu kulinariniu akcentu, o jį papildyti lengvai paruošiamomis naujovėmis. Jos pravers tiek pirmosios Velykų dienos vakarienei, tiek antrąją pavasario šventės dieną, kai daugelis dar jaučiasi sotūs nuo šventinių pietų, o vaišių stalas tampa greičiau vaišingumo, draugiško dalijimosi simboliu.

Mažiau rūpesčių virtuvėje, daugiau bendravimo: 5 šventinės užkandžių idėjos
© Organizatorių nuotr.

Linkėdami įprastą triūsą virtuvėje pakeisti maloniu bendravimu V. Stankevičienė siūlo 5 idėjas Velykų stalui.

1. Iešmeliai. Jei pagrindinis Velykų patiekalas bus mėsiškas, jį gražiai papildytų užkandžiai su žuvimi, jos produktais ar jūrų gėrybėmis. Virtuvėje po ranka paruošti mediniai iešmeliai išvaduos nuo daugelio serviravimo galvosūkių ir per kelias minutes leis paruošti savo spalva ir forma akį džiuginančių užkandžių.

2. Indeliai arba krepšeliai. Tai visiškai nereiškia, kad privalote pasirūpinti pusfabrikačiais – pramoniniu būdu iškeptais indeliais, į kuriuos galėtumėte krauti ką tik sumanę. Puikiausiai tiks ir išgremžti agurko gabaliukai, kietai virtų kiaušinių puselės, šiek tiek pagilinti avokado puselių dubenėliai (išgremžtąją dalį galėsite panaudoti užtepėlei ar padažui) ar netgi didesni bulvių traškučiai. Ant pastarųjų dera žuvies užtepėlė, papuošta žalumynais, alyvuogėmis, krevetėmis ar kt. Kita serviravimo alternatyva – paprastas produktų sluoksniavimas taurėje ar stiklinėje. Čia net paprasčiausi burokėlio, avokado gabaliukų, silkės ir naminio majonezo sluoksniai atrodys originaliai ir spalvingai!

3. Velykų kamuoliukai. Maistingi vieno kąsnio kamuoliukai – tarsi šventiškesnis mišrainės pakaitalas. Jiems gaminti galite naudoti rūkytą žuvį ar tarkuotas krabų lazdeles, smulkintą kiaušinį, tarkuotą fermentinį sūrį, majonezą, avokadą. Tinka ir įvairiausios užtepėlės, kurias galite maišyti su jau minėtais produktais. Jei tokius rutuliukus apvoliosite tarkuotame surimi, jie taps tikra Velykų stalo puošmena. Kamuoliukus patogu valgyti naudojantis smeigtukais – šiuos vieno kąsnio užkandžius galima prismeigti prie agurkų, paprikos, duonos gabaliukų ar sūrių krekerių.

Mažiau rūpesčių virtuvėje, daugiau bendravimo: 5 šventinės užkandžių idėjos
© Organizatorių nuotr.

4. Suktinukai. Susukti galima plonus lašišos gabaliukus, skutikliu atpjautus ilgųjų agurkų sluoksnius ar lavašą – tokį suktinį vėliau supjaustysime gabaliukais. Jei sukame lašišą, ją vyniokime kartu su mėgstamomis salotomis, agurkais, krapais, paprika. Agurkų suktinukams tiks lašišos ir varškės, lašišos ir avokado, smulkintų krabų lazdelių ir majonezo užtepėlės.

Daugiau laiko šventiškam bendravimui su artimaisiais turėsite patiekalus pasiruošę iš vakaro – pavyzdžiui, išsikepę lietinių su trintais špinatais ir sūriu, į kuriuos vėliau įsuktumėte lašišą ar užtepėlę. Supjaustyti šie žali ar rausvi suktinukai atrodys itin pavasariškai.

5. Jūrų gėrybės. Jos ypač tiks, jei mėgstate klasiką ir minimalizmą, o fantaziją ir energiją mieliau naudojate smagiam pokalbiui su artimaisiais ar seniai matytais bičiuliais.

Pikantiški krabų lazdelių kamuoliukai

Jums reikės:

  • 8 krabų skonio lazdelių
  • 2 kietai virtų kiaušinių
  • 2 saujų tarkuoto fermentinio sūrio
  • 1 saujos smulkintų graikinių riešutų
  • 3 valgomų šaukštų majonezo
  • 2 skiltelių česnako

Gaminimas:

  1. Stambia (burokine) tarka atskirai sutarkuojame po 4 krabų lazdeles – viena porcija skirta kamuoliukų masei, kita – apvoliojimui.
  2. Sutarkuojame kiaušinius, sudedame tarkuotą fermentinį sūrį, krabų lazdelių porciją, riešutus, įtarkuojame česnaką, sudedame majonezą, išmaišome.
  3. Kiekvienam kamuoliukui imame šaukštelį su kaupu masės, suformuojame voliodami delnuose.
  4. Rutuliukus apvoliojame tarkuotose krabų lazdelėse.
  5. Kiekvieną kamuoliuką galima papuošti įsmeigtu petražolių lapeliu.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Gaivios ir sočios vištienos, avokado ir agurko salotos (4)

Tai salotos idealiai tinkančios sunaudoti užsilikusią vištieną. O jei tokios ir neturite,...

Vėlyvieji pusryčiai: prancūzas išdavė tobulą prancūziškų blynelių tešlos receptą (35)

Netoli Šventosios miestelio įsikūręs Japoniškas sodas, kuriame dažnai šeimininkauja prancūzų...

Grilio padažų įvairovė: BBQ mama dalijasi 3 skirtingais padažais, kurie tiks beveik prie visko (12)

Lietuvoje maisto kepimas ant grotelių tampa vis populiaresnis ir skatina ieškoti naujų, dar...

Daugybę kartų pasitvirtinęs puikių kibinų receptas (19)

Šis kibinų receptas man yra daugybę kartų pasitvirtinęs. Kibinai iškepa minkšti ir be galo...

Atsibodo pica – štai jums itin gardi itališka alternatyva (3)

Kartais ieškoma tinkamų ingredientų, kad sukurti išskirtinius receptus, o kartais ingredientai...

Top naujienos

Rinkėjai sudarė Skvernelio ir jo komandos gerų darbų sąrašą: pirmas dvejetukas gerokai lenkia likusius (233)

Vyriausybės užsakymu atliktoje apklausoje, kuri supykdė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (...

Žinią apie pingančius naujus būstus išdėjo į šuns dienas: realybė – kitokia papildyta (149)

Naujos statybos butų kainos Vilniuje krinta – praėjusią savaitę skelbė Registrų centras ....

Vytautas Landsbergis apie Grybauskaitę: ją bandyta ir stabdyti, ir gąsdinti (16)

Tai, ką mačiau iš savo pavyzdžio ir patirties, buvo vykdoma ir su Dalia Grybauskaite – geriau...

Bandymas išvengti tarnybos kariuomenėje neišdegė: 7 tūkst. vyrų – baudos (190)

Šiais metais dėl tarnybos kariuomenėje vengimo nubausti beveik 7 tūkst. vyrų, pranešė Krašto...

Po žiauraus smurto protrūkio Palangoje šešiolikmečiui skirtas namų areštas (5)

Po žiauriai pasibaigusių paauglių muštynių Palangoje vienas atsidūrė ligoninėje, kitas visą...

Visą savaitę – ypatingi pareigūnų reidai: skelbia, kuriuos vairuotojus tikrins pirmiausia (95)

Nuo pirmadienio visą savaitę policijos pareigūnai daugiau dėmesio skirs vilkikų ir autobusų...

Stonkuvienė ryžosi pirmam atviram interviu: apie tikrąsias skyrybų su Mantu priežastis, drastiškus pokyčius ir vėl rastą laimę (47)

„Jaudinausi. Bijau ne kamerų, o klausimų“, – jau laidos „ Nepatogūs klausimai su Radistais...

Netikėtos kliūtys Johnsonui: tapęs premjeru iškart gali likti be daugumos papildyta 10.40

Jungtinėje Karalystėje pirmadienį baigsis naujojo ministro pirmininko rinkimai, o jų...

Susirūpino užmiestyje važiuojančiais dviratininkais: automobilių vairuotojai keliu dalinasi nenoriai (8)

Dviratis ne vienam tapo ne tik laisvalaikio praleidimo būdu, bet ir transporto priemone. Vis tik...

Originaliai išsprendė tėvų galvos skausmą – kur dėti vaikus vasarą: savo biure įkūrė stovyklą (3)

Nors vasara jau įpusėjo, daugelis tėvų vis dar suka galvas, kaip „pratempti“ dar pusantro...