Su nuomone, kad sudėtingų karštųjų patiekalų ruošimas didesniam žmonių skaičiui dažnai pritemdo šventinį džiaugsmą, atsiųstame pranešime sutinka ir „Vičiūnų grupės“ produktų vystymo vadovė Vilma Stankevičienė.

„Ne paslaptis, kad bendras vaišių stalas per Velykas vaidina vieną pagrindinių vaidmenų. Neretai į sąrašą stengiamasi įtraukti kuo daugiau patiekalų, o kur dar margučių dažymo ritualas. Tuomet šeimininkėms Velykų džiaugsmas netrunka pavirsti nuovargiu, kai vietoje linksmybių užsinori vien ramybės ir poilsio ar netgi pradedi ieškoti sugadintos nuotaikos kaltininkų. Tuo metu visai be reikalo užmirštami paprasti užkandžiai, kurie ir išlaisvina nuo virtuvės vargų, ir papuošia stalą, ir leidžia daugiau laiko skirti bendravimui“, – sako V. Stankevičienė.

Pasak jos, nebūtina visai atsisakyti šeimos tradicija tapusių „rimtųjų“ patiekalų, tačiau juk galima apsiriboti vienu tokiu kulinariniu akcentu, o jį papildyti lengvai paruošiamomis naujovėmis. Jos pravers tiek pirmosios Velykų dienos vakarienei, tiek antrąją pavasario šventės dieną, kai daugelis dar jaučiasi sotūs nuo šventinių pietų, o vaišių stalas tampa greičiau vaišingumo, draugiško dalijimosi simboliu.

Linkėdami įprastą triūsą virtuvėje pakeisti maloniu bendravimu V. Stankevičienė siūlo 5 idėjas Velykų stalui.

1. Iešmeliai. Jei pagrindinis Velykų patiekalas bus mėsiškas, jį gražiai papildytų užkandžiai su žuvimi, jos produktais ar jūrų gėrybėmis. Virtuvėje po ranka paruošti mediniai iešmeliai išvaduos nuo daugelio serviravimo galvosūkių ir per kelias minutes leis paruošti savo spalva ir forma akį džiuginančių užkandžių.

2. Indeliai arba krepšeliai. Tai visiškai nereiškia, kad privalote pasirūpinti pusfabrikačiais – pramoniniu būdu iškeptais indeliais, į kuriuos galėtumėte krauti ką tik sumanę. Puikiausiai tiks ir išgremžti agurko gabaliukai, kietai virtų kiaušinių puselės, šiek tiek pagilinti avokado puselių dubenėliai (išgremžtąją dalį galėsite panaudoti užtepėlei ar padažui) ar netgi didesni bulvių traškučiai. Ant pastarųjų dera žuvies užtepėlė, papuošta žalumynais, alyvuogėmis, krevetėmis ar kt. Kita serviravimo alternatyva – paprastas produktų sluoksniavimas taurėje ar stiklinėje. Čia net paprasčiausi burokėlio, avokado gabaliukų, silkės ir naminio majonezo sluoksniai atrodys originaliai ir spalvingai!

3. Velykų kamuoliukai. Maistingi vieno kąsnio kamuoliukai – tarsi šventiškesnis mišrainės pakaitalas. Jiems gaminti galite naudoti rūkytą žuvį ar tarkuotas krabų lazdeles, smulkintą kiaušinį, tarkuotą fermentinį sūrį, majonezą, avokadą. Tinka ir įvairiausios užtepėlės, kurias galite maišyti su jau minėtais produktais. Jei tokius rutuliukus apvoliosite tarkuotame surimi, jie taps tikra Velykų stalo puošmena. Kamuoliukus patogu valgyti naudojantis smeigtukais – šiuos vieno kąsnio užkandžius galima prismeigti prie agurkų, paprikos, duonos gabaliukų ar sūrių krekerių.

4. Suktinukai. Susukti galima plonus lašišos gabaliukus, skutikliu atpjautus ilgųjų agurkų sluoksnius ar lavašą – tokį suktinį vėliau supjaustysime gabaliukais. Jei sukame lašišą, ją vyniokime kartu su mėgstamomis salotomis, agurkais, krapais, paprika. Agurkų suktinukams tiks lašišos ir varškės, lašišos ir avokado, smulkintų krabų lazdelių ir majonezo užtepėlės.

Daugiau laiko šventiškam bendravimui su artimaisiais turėsite patiekalus pasiruošę iš vakaro – pavyzdžiui, išsikepę lietinių su trintais špinatais ir sūriu, į kuriuos vėliau įsuktumėte lašišą ar užtepėlę. Supjaustyti šie žali ar rausvi suktinukai atrodys itin pavasariškai.

5. Jūrų gėrybės. Jos ypač tiks, jei mėgstate klasiką ir minimalizmą, o fantaziją ir energiją mieliau naudojate smagiam pokalbiui su artimaisiais ar seniai matytais bičiuliais.

Pikantiški krabų lazdelių kamuoliukai

Jums reikės:

  • 8 krabų skonio lazdelių
  • 2 kietai virtų kiaušinių
  • 2 saujų tarkuoto fermentinio sūrio
  • 1 saujos smulkintų graikinių riešutų
  • 3 valgomų šaukštų majonezo
  • 2 skiltelių česnako

Gaminimas:

  1. Stambia (burokine) tarka atskirai sutarkuojame po 4 krabų lazdeles – viena porcija skirta kamuoliukų masei, kita – apvoliojimui.
  2. Sutarkuojame kiaušinius, sudedame tarkuotą fermentinį sūrį, krabų lazdelių porciją, riešutus, įtarkuojame česnaką, sudedame majonezą, išmaišome.
  3. Kiekvienam kamuoliukui imame šaukštelį su kaupu masės, suformuojame voliodami delnuose.
  4. Rutuliukus apvoliojame tarkuotose krabų lazdelėse.
  5. Kiekvieną kamuoliuką galima papuošti įsmeigtu petražolių lapeliu.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją