aA
Atšalus orams vis dažniau norisi pastumti į šalį egzotiškus patiekalus ir sočiai pavalgyti šilto, paprasto, naminio maisto. Tokio, kokį sekmadieniais gamindavo mama ar močiutė. Pasak maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, vaikystę primenančių patiekalų poveikis mūsų nuotaikai ir savijautai – milžiniškas. Todėl visada bus dienų, kai norėsis prisidėti sklidiną lėkštę kvapnių balandėlių ar maltinių.
Balandėliai
Balandėliai
© Shutterstock

Ilgus metus pirkėjų įpročius stebinti maisto ekspertė teigia: žmonės mėgsta eksperimentuoti ir išbandyti naujus skonius, bet dažnai grįžta prie to maisto, kurio skonis pažįstamas nuo vaikystės. Tokiems patiekalams apibūdinti vis dažniau vartojamas terminas „jaukusis maistas“ (ang. comfort food). Jis sukurtas nusakyti tiems patiekalams, kuriuos valgant ateina ramybė, grįžta vaikystės prisiminimai, pasijuntama saugiai ir jaukiai. Nors kiekvienas turi savo jaukiųjų patiekalų sąrašą, veikiausiai dauguma į jį įtraukia balandėlius ir baltąją mišrainę.

Vaikystės patiekalas – balandėliai

Kartais manoma, kad „jaukusis maistas“ turėtų būti riebus ar saldus, tačiau tradicinė virtuvė turi iš išimčių. Viena tokių: balandėliai – pakankamai sveikas pasirinkimas. Iš Graikijos kilęs patiekalas atitinka puikiai subalansuotos Viduržemio jūros virtuvės principus. Daržovės turi įvairiausių vitaminų ir yra skaidulų šaltinis, o ryžiuose nėra glitimo.

Kiekvienuose namuose balandėliai gaminami kiek skirtingai. Tačiau dažniausiai be kopūsto ir maltos mėsos, į juos dedama morkų, pomidorų bei aromatingų prieskoninių žolelių. „Balandėliai yra sąlyginai nebrangus patiekalas. Jiems paruošti nebūtina laikytis tikslios receptūros ir palieka daug vietos išmonei. Vienintelis balandėlių minusas – gana ilgas jų gamybos laikas. O kai kas nemėgsta ir verdamo kopūsto kvapo“, – sako prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė atskleidžia kelias balandėlių gamybos gudrybes, kurios padės sutaupyti laiko, išvengti nenorimo kvapo ir pagerinti skonį:

  • Jei naudosite tik jautienos faršą, balandėliai gali būti sausoki, todėl rekomenduojama į įdarą dėti ne tik ryžių, bet ir apkeptų daržovių.
  • Pomidorų tyrė bus išraiškingesnio skonio, jei į ją įtarkuosite nuluptą obuolį ir įlašinsite šlakelį obuolių acto.
  • Jei erzina verdamo kopūsto kvapas, į vandenį įmeskite žiupsnelį cukraus ir nedenkite puodo.
  • Kopūsto apvirimo galite išvis išvengti: įdėkite kopūsto galvą nakčiai į šaldiklį. Atšildytas jis bus minkštas.

V. Juodkazienė siūlo išbandyti ir 2 skirtingus balandėlių receptus.

Tradiciniai balandėliai

Jums reikės:

  • 1 kopūsto galvos;
  • 2 v. š. sviesto;
  • 1 l vandens arba jautienos sultinio;
  • 400 g konservuotų trintų pomidorų;
  • 2 v. š. grietinės;
  • 300 g kiaulienos ir jautienos faršo (proporcijos pagal skonį);
  • 3–4 v. š. ryžių;
  • 1 svogūno;
  • 1 morkos;
  • druskos, pipirų.

Paruošimas:

Kopūstą apvirkite vandenyje, kol suminkštės. Atsargiai nuimkite lapus, lapkočius, jei stori, išpjaukite arba padaužykite.

Įdarui: svieste pakepkite smulkintus svogūnus ir per burokinę tarką smulkintą morką, kol suminkštės. Išvirkite ryžius. Viską sumaišykite su kiaulienos ir jautienos faršu. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų.

Ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro, kraštus užlenkite ir suvyniokite. Suvyniotus balandėlius apkepinkite svieste ir dėkite į puodą. Atskirame inde sultinį arba verdantį vandenį sumaišykite su pomidorų tyre, pasūdykite ir užpilkite ant balandėlių. Troškinkite apie valandą ant mažos ugnies. Pabaigoje įdėkite grietinės.

Balandėliai
Balandėliai
© Shutterstock nuotr.

Vegetariški balandėliai

Jums reikės:

  • 1 kopūsto galvos;
  • 800 g konservuotų avinžirnių;
  • 2 česnako skiltelių;
  • 1 v. š. kario miltelių;
  • didelės saujos petražolių;
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 mažo svogūno;
  • 1 v. š. citrinų sulčių;
  • druskos, pipirų.

Padažui:

500 g konservuotų trintų pomidorų;
3 puodelių pomidorų sulčių;
1–2 v. š. pomidorų pastos;
pusės stiklinės vandens;
druskos.

Paruošimas:

Kopūstą apvirkite vandenyje, kol suminkštės. Atsargiai nuimkite lapus, lapkočius, jei stori, išpjaukite arba padaužykite.

Paruoškite padažą: pomidorų pastą sumaišykite su vandeniu, tuomet su pomidorų sultimis, sudėkite kapotus pomidorus, pasūdykite pagal skonį.

Paruoškite įdarą: alyvų aliejuje pakepinkite smulkintą svogūną, įspauskite česnaką, sudėkite kapotas petražoles. Suverskite avinžirnius, apkepkite. Apkeptą įdarą paminkykite, įpilkite citrinos sulčių, karį, druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.

Suvyniokite balandėlius – ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro, kraštus užlenkite ir užvyniokite.

Į didelę keptuvę įpilkite šiek tiek parengto pažado ir vienu sluoksniu sudėkite balandėlius, užpilkite likusį padažą, kad juos pasemtų. Kai padažas užvirs, sumažinkit ugnį ir kepkite uždengtus apie 25 min.

Balandėliai
Balandėliai
© Organizatorių nuotr.
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(62 žmonės įvertino)
3.5000

Labai gardi žuvis idealiai tinkanti švenčių stalui + receptas (11)

Dažnai jau pirmosiomis gruodžio dienomis žmonės suskumba galvoti apie dovanas ir šventinį...

Išaiškino, kaip išsirinkti tinkamą žuvį švenčių stalui (23)

Kiekvienas su nekantrumu laukia to momento, kuomet visa šeima susirinks prie šventinio stalo. Tiesa,...

Patarimai, kaip gardžiai paruošti triušieną, avieną ir antieną (7)

Nors tokia mėsa kaip aviena, triušiena ar antiena lietuviams pakankamai gerai pažįstama, tačiau...

Dietistė Vaida Kurpienė paaiškino, kodėl dabar pats tinkamiausias metas keisti mitybą (25)

Prasidėjo Adventas , kurio metu rekomenduojama laikytis pasninko. Kokius produktus įtraukti į...

Ekspertų patarimai, kaip išsirinkti sveikesnę duoną: įvardijo duonoje esančių priedų reikšmę mūsų organizmui (16)

Daugelis žmonių į kasdienį mitybos racioną įtraukia duoną. Gamintojai, atsižvelgdami į...

Top naujienos

Jasikevičius – apie žalias kojines, skambutį Schilleriui ir širdies skausmą dėl Blaževičiaus (8)

Kaip ir buvo galima tikėtis, po keturių beatodairiškos kovos tarp Kauno „Žalgirio“ (5/7) ir...

Iš Vilniaus greitoji iškviesta į Ukmergę: atvykusi medikė nesulaikė ašarų – 35 metų pacientė nesulaukusi pagalbos mirė (683)

„Karščiuojanti pacientė saugiai perduota į rūpestingas infekcinės ligoninės slaugytojų...

Kaip Hitleris ištekindavo savo meilužes, arba garsiausios ir įtakingiausios Trečiojo reicho moterys (66)

Karas laikomas vyriška prerogatyva, tačiau moterų vaidmuo jame irgi svarbus. Net Vokietijoje, nors...

Jasikevičiaus sugrįžimas į Kauną paženklintas klaidų jūra ir pergale prieš „Žalgirį“ (458)

„Žalgirio“ (5-7) duobė Eurolygoje gilėja – Lietuvos čempionai po penktadienio dvikovos Kaune...

Prekybos po „Brexit“ susitarimo pasiekti nepavyko (28)

Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos derybininkai penktadienį pareiškė, kad jiems...

Spaudimo prilygti Šarui nejaučiantis Schilleris: jis yra šio klubo legenda

Buvusį savo trenerį Šarūną Jasikevičių penktadienio vakarą namuose priėmęs Kauno...

Latvija dėl COVID-19 grėsmės įšaldo keleivių pervežimą į Lietuvą (32)

Latvijoje dėl koronavirusinės infekcijos pavojaus nuo šeštadienio įsigalios reikalavimas...

Vietoj kalėdinių dovanų policija vairuotojus pradžiugino pluoštu baudų (37)

Klaipėdiečiai pastebi, kad paskutiniu metu daugiabučių kiemuose padaugėjo pareigūnų, kurie...

PSO: vakcina nereiškia koronaviruso eliminavimo (123)

Vien tik vakcinavimo nepakaks pandemijai baigti, penktadienį perspėjo Pasaulio sveikatos...