Vienas nepatogumas: pagaminti lėtai keptą mėsą užtruks ilgiau nei dažnas įpratęs. Bet tai nereiškia, kad visą laiką reikės stovėti prie viryklės. Mėsą užmarinuojame, paskui pašauname į orkaitę – ir viskas, galima užsiimti savo darbais, arba, pradėjus kepti vėlų vakarą, tiesiog eiti miegoti. Per kitos dienos pietus ant stalo garuos kvapnus kepsnys.

Kepimui pasirenkame gabalą gražios kiaulienos – mentės ar kumpio, iš kurių kepsniai paprastai negaminami. Būtų gerai, jei kepsnį dengtų sluoksnelis lašinių. Jie kepdami tirps ir sudrėkins mėsą.

Lašinukų sluoksnį reikėtų įpjauti rombais – taip geriau įsigers marinato prieskoniai.

Marinatui į dubenį išspaudžiame česnakus, tada beriame kelis šaukštus rudojo cukraus, suteiksiančio kepsniui pikantišką skonį. Sudedame likusius birius prieskonius – druską, maltus juoduosius pipirus, aitriąją čili papriką, rūkytos paprikos miltelius, kuminus, kalendras. Įpilame maždaug pusę stiklinės rafinuoto rapsų aliejaus, išmaišome.

Šia prieskonių košele iš visų pusių aptepame mėsą ir gerai įmasažuojame. Dubenį su kiauliena uždengiame ir statome nakčiai marinuotis.

Taip gaminamos kiaulienos kepimo laiką reikėtų apskaičiuoti iš anksto, nes orkaitėje ji praleis bent šešias, o dar geriau – aštuonias valandas. Taigi, mėsą galima pašauti arba vėlyvą vakarą ir kepsniu džiaugtis per kitos dienos pietus, arba – ankstyvą rytą, norint skanauti per vakarienę.

Orkaitę įkaitiname iki 90 laipsnių, jeigu ji kaitri, arba daugiausia iki 110 laipsnių. Į storasienį puodą su dangčiu suberiame ketvirčiais supjaustytus svogūnus. Ant jų guldome marinuotą mėsą. Jokio skysčio pilti nereikia.

Sandariai uždengiame ir kepame maždaug 6–8 valandas. Jei paliestumėte orkaitės dureles, pamatytumėte, kad jos visiškai vėsios. Atrodytų, mėsa žemoje temperatūroje neiškeps, bet – atvirkščiai – prabėgus nustatytam laikui, galėsite mėgautis labai gardžiu kepsniu.

Lėtai kepta kiauliena byra vos paliesta šakute, iš jos sunkiasi gardžiai kvepiančios sultys. Taip pagamintą mėsą galima tiekti kaip karštąjį patiekalą, galima dėti ant mėsainių bandelių, vynioti į meksikietiškas tortilijas ir panašiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)