Svarbiausia, kaip tikina E. Skrolytė, pasirinkti kokybiškus produktus: tiek pačias kruopas, tiek įvairias daržoves ir net riebalus. Beje, kaina kartais neturi didelės reikšmės – jei produktas brangus, dar nereiškia, kad kokybiškas.

„Daugelis galvoja: juk paprastos kruopos taip nuobodu, ką čia galima išrasti? O išrasti nieko ir nereikia. Bėda ta, kad nesame pratę jų valgyti kitokiuose deriniuose, dažniausiai košę įsivaizduojame išvirtą piene ir su daug uogienės. Bet net ir saldžią košę galima pasigaminti visiškai nenaudojant cukraus, pavyzdžiui, su džiovintais vaisiais, uogomis, riešutais“, – kalba E. Skrolytė.

Didelė klaida, kaip sako ji, nemėgstant kokių nors kruopų „nurašyti“ jas visas. Juk jei nemėgstate avižų, negalite iš anksto teigti, kad neskanios bus ir bolivinės balandos. Antra ir pati svarbiausia klaida – netinkamas kruopų paruošimas: kai kurias kruopas užtenka išbrinkinti, o kai kurias reikia ir pavirti, bet vandenyje, ne piene. Ir jokiu būdu nepervirkite, kad kruopos liktų kramtomos konsistencijos ir neprarastų maistinės vertės. Trečioji klaida – kruopas valgyti su netinkamais priedais, pavyzdžiui, tik su uogiene. Jeigu labai norite, nieko blogo įsidėti gabaliuką kokybiško sviesto ar šliūkštelėti šlakelį gero aliejaus. Net spirgučiai nėra blogas pasirinkimas – kad tik jie būtų kokybiški. Svarbus ir santykis – patiekalas bus naudingas, jei kruopų lėkštėje bus daugiau nei priedų.

Košių baro įkūrėja siūlo drąsiai improvizuoti su įvairiais produktais, kuriuos mėgstate, ir tikina, kad kruopos tam yra labai patogi bazė. „Su kruopomis gali suskambėti net tokie netikėti produktai kaip varškės sūris arba netgi tofu, kuris atrodo beskonis, bet tinkamai paruošus – pirštelius galima apsilaižyti. Arba, pavyzdžiui, jei pusryčiams neturite daug laiko, galite greit pasikepinti grybų, svogūnų, užsibarstyti truputį kietojo sūrio – štai jums ir prabangi rytinė košė. Įvairių derinių – begalė, mes netgi buvome paskaičiavę, kad kasdien po skirtingą derinį savo klientams galėjome pasiūlyti ištisą mėnesį“, – pasakoja E. Skrolytė.

Pageidautina kruopų rūšis vis keisti ir tas pačias rinktis bent kas keturias dienas: jei pirmadienį valgote grikius, antradienį – lęšius, trečiadienį – perlines kruopas, ketvirtadienį – sorų kruopas, tai penktadienį jau vėl galima grįžti prie grikių.

Košių baro virtuvės šefė Eva DELFI Maistui parodė, kaip pasigaminti sveiką ir gardų patiekalą su grikiais.

Grikiai su krevetėmis ir daržovėmis


Reikės:

  • 80 g grikių kruopų
  • 40 g burokėlių
  • 40 g morkų
  • 4–5 vnt. krevečių
  • česnako
  • druskos
  • mėgstamų aštrių pipirų
  • balzamiko kremo (nebūtina)
  • persilado prieskonių (nebūtina)
  • kietojo sūrio (nebūtina)
  • ghi sviesto

Gaminimas:

Grikiai. Grikius gerai nuplauname, užpilame vandeniu ir mirkome per naktį. E. Skrolytė atkreipia dėmesį, kad grikius gali reikėti perplauti ir keturis ar penkis kartus – kol vanduo taps skaidrus.

Daržovės. Burokėlius ir morkas nulupame, supjaustome plonomis juostelėmis. Į keptuvę su ghi sviestu pirmiausia sudedame burokėlius ir ant vidutinės ugnies pakepiname apie 7 min. Vėliau sudedame morkas – jas pakepiname apie 5 min. Daržovės negali sukepti, turi likti traškios.

Krevetės. Krevetes trumpai pamarinuojame su česnaku ir mėgstamais aštriais pipirais. Vėliau ant karštos ugnies jas pakepiname apie 3 min.

Serviruojame: į lėkštę suberiame grikius, ant viršaus sudedame apkepintas daržoves ir krevetes. Jei norite, galite užberti kietojo sūrio. E. Skrolytė šį derinį rekomenduoja apibarstyti persilado prieskoniais ir apšlakstyti šlakeliu balzamiko kremo.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)