Džiovinimas

Pasak maisto žinovės, šis būdas ypač tinka įvairioms uogoms, vaisių griežinėliams ir prieskoninėms žolelėms.

„Tai vienas iš paprasčiausių konservavimo būdų, taip pat leidžiančių išsaugoti didžiąją dalį juose esančių vitaminų ir kitų vertingų savybių. Ypač patogu džiovinti juoduosius serbentus, avietes, mėlynes, obuolius. Turėsite ne tik sveiką užkandį, bet ir pagardą košėms, desertams ar granolai“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Kadangi vasaros derlius gausus įvairių prieskoninių žolelių, maisto ekspertė vėlesniam naudojimui pataria sudžiovinti šviežius bazilikus, krapus, rozmariną, čiobrelį, svogūnų laiškus, mėtas ir kitas žoleles.

Džiovinti patogiausia naudojant specialią elektrinę maisto džiovyklę, tačiau tai galima daryti ir orkaitėje, naudojant kepimo popierių. Nepriklausomai nuo prietaiso, labai svarbu produktus dėlioti taip, kad jie vienas su kitu nesiliestų, be to, reikia atidžiai stebėti temperatūrą, kad ji nebūtų per aukšta ir neleistų perdžiūti.

Džiovinti vaisiai

Taip pat patariama prieš džiovinimą produktus gerai nuplauti, nusausinti, jei reikia – nulupti odelę. Nedidelis triukas, padėsiantis išlaikyti sodresnę jų spalvą – citrinų sultys, kuriomis reikėtų apšlakstyti dar šviežias gėrybes. Džiovintus vaisius ar daržoves rekomenduojama laikyti tamsioje, vėsioje ir sausoje vietoje.

Marinavimas

Tai vienas iš žinomiausių konservavimo būdų, kuris, pasak V. Juodkazienės, dažnam asocijuojasi su ilgu ir sudėtingu procesu, tačiau iš tiesų viską galima atlikti labai paprastai.

Marinavimas nuo seno yra labai populiarus konservavimo būdas, kuris ne tik leidžia mėgautis sezono derliumi ilgesnį laiką, bet ir atrasti naujus pikantiškus skonius. Marinuoti galima įvairias daržoves, o ypač tinka agurkai, pomidorai, cukinijos, moliūgai, paprikos, burokėliai, taip pat svogūnai. Rekomenduočiau rinktis mažesnio dydžio ir kuo šviežesnes daržoves – taip jos ilgiau išliks traškios“, – teigia maisto žinovė.

Marinuotos daržovės

Pasak jos, paprasčiausia marinuoti naudojant druską, vandenį ir šiek tiek žolelių ar lauro lapelių, tačiau taip pat dažnai naudojamas actas. Geriausiai tinka baltos spalvos actas – obuolių sidro, balto vyno ar ryžių. Unikalumo skoniui suteiks parinkti prieskoniai: krapų ir česnakų derinys tinka agurkams, pomidorams ir kitoms daržovėms, o morkoms – kalendra, ciberžolė, imbierai ir garstyčių granulės.

V. Juodkazienė taip pat atkreipia dėmesį, kad paskutiniu metu ypač populiarėja greitasis marinavimo būdas. Šiame metode naudojami beveik tie patys ingredientai kaip ir klasikiniame, skirtumas tik tas, kad taip paruoštos daržovės laikomos šaldytuve ir turi būti suvartojamos per trumpesnį laiką.

Šaldymas

Pasak maisto ekspertės, vaisių ir uogų šaldymas yra vienas sveikiausių ir paprasčiausių jų konservavimo būdų.

Šaldytos uogos

„Šaldyti labai paprasta. Tam ypač tinka mėlynės, bruknės, spanguolės, nes jos geriausiai išlaiko savo tekstūrą ir skonį, be to, tai puikus antioksidantų šaltinis. Kad išlaikytų daugiau naudingųjų savo savybių, uogas geriausia užšaldyti kuo greičiau – dar šviežias“, – teigia maisto žinovė.

Ji taip pat pataria prieš šaldymą produktus švariai nuplauti ir gerai nusausinti. Uogos geriau išlaikys savo pradinę formą, jeigu pirmiausia jas subersite and padėklo ar lėkštės ir šiek tiek palaikysite šaldiklyje, kol sustings. O po to perkelkite į specialius šaldymo maišelius ar indelius.

Maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi receptu, kaip dviem būdais pasigaminti universalias keptas marinuotas paprikas, kurios tiks prie makaronų, salotų patiekalų, taip pat kaip puikus garnyras ar užkandis.

Keptos marinuotos paprikos

Jums reikės:

  • 6 vnt. saldžiųjų paprikų
  • Puodelio vandens
  • ½ puodelio balto vyno acto
  • ½ puodelio aukštos kokybės alyvuogių aliejaus
  • 2–3 traiškytų česnako skiltelių
  • 1 v. š. medaus
  • 1 a. š. druskos
  • 1 a. š. maltų juodųjų pipirų
  • Saujos šviežių petražolių ir čiobrelio
  • 1 lauro lapelio
  • Pagardinti – žiupsnio aitriosios paprikos dribsnių


Paruošimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Supjaustykite paprikas norimo dydžio griežinėliais, išimkite sėklytes. Paprikas dėkite ant kepimo popieriaus odele į viršų ir kepkite apie 30 minučių arba kol pilnai suminkštės ir paruduos. Iškeptas paprikas dėkite į sandarų indą ir leiskite atvėsti kambario temperatūroje. Kai atvės, nulupkite odeles. Puode sumaišykite visus marinato ingredientus, išskyrus aliejų, ir keletą minučių pavirkite. Tuomet supilkite aliejų ir dar truputį pakaitinkite. Paprikas dėkite į įkaitintus pusės litro stiklainius, užpilkite karštu marinatu. Geriausia paprikomis užpildyti pusę stiklainio, o likusį jo tūrį palikti marinatui. Gerai išmaišykite, uždarykite dangteliais ir šiek tiek palaikykite šiltai – tam galima naudoti virtuvinius rankšluostėlius. Kai visiškai atvės, stiklainius su paprikomis laikykite sausoje ir vėsioje vietoje.

Jeigu norite išbandyti greitąjį marinatą, naudokite šiek tiek mažiau vandens ir marinato nekaitinkite, taip pat nekaitinkite stiklainių. Sumaišę likusius marinato ingredientus, užpilkite ant keptų ir atvėsusių paprikų, viską perpilkite į sandarų indą su dangčiu ir palikite šaldytuve pernakt. Rekomenduojama suvartoti per 2 savaites.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)