Taigi pirmiausia tokią vakarienę turite planuoti jau iš anksto – rekomenduočiau mėsą marinuoti 7 dienas prieš kepimą. Tačiau taip marinuojant mėsą reikėtų laikyti visiškai sandariai, ją uždarius ir iki -3 laipsnių temperatūroje. Mėsą bus sultingesnė, geriau virškinama, pajusite neįtikėtiną minkštumą ir nepatikėsite, kad tai padarėte patys.

Mano nuomone, vertingiausia ir skaniausia mėsa steikui – limuzinų jautiena. Rekomenduoju kepsnius daryti storesnius – tada mažesnė tikimybė, kad perkepsite, nes kuo plonesnis mėsos gabalas, tuo greičiau jis perkeps ir bus kietas. Jokiu būdu steiko nemuškite – sugadinsite! Mėsos gabalas turi būti nepažeistas, kad išlaikytų visas sultis.

Kepant steiką svarbu žinoti, kad temperatūra turi būti aukšta. Kai kepu steiką, pats būnu tarp dūmų, tačiau užuodžiamas kvapas tikrai ne degėsio, o skaniai kepamos mėsos. Taip yra todėl, kad steikas apsitraukia ir visos sultys pasilieka jo viduje, tada ir atsiranda visas dūmelis.

Taigi vadovaukitės šiais keliais punktais, ir, manau, viskas puikiai pavyks. Kas dar svarbu – nuo keptuvės neatsitraukti, tuo metu neužsiimti kitais dalykais. Kitaip mėsa paprasčiausiai perkeps.

Jautienos didkepsnis

Reikės:

  • 400 g limuzinų jautienos mėsos
  • 5 rūšių pipirų (jie būtini, ir nekeiskite į jokius kvapniuosius ar paprastus – nieko blogiau negali būti)
  • 3–4 šaukštų sojos (taip, sojos, geros ir skanios sojos, su ja steikai skaniausi)

Nepatikėsite, bet štai ir viskas. Gerai mėsai nieko daugiau nereikia. Jei norite daugiau skonių – česnako, baziliko ar rozmarino, naudokite juos marinuodami daržoves, kurias pateiksite prie steiko, tačiau pačiam steikui tikrai nieko netrūks.

Gaminimas:

Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus. Keptuvė turi būti karšta, tik tuomet dėkite steikus kepti.
Kepkite po 2 min, aukštoje temperatūroje iš kiekvienos pusės.

Garnyrai ir sviestas

Prie geros mėsos man nesinori ir jokių padažų – kam gadinti jos skonį? Todėl aš renkuosi klasikinį variantą – citrininį sviestą ir baziliką.

Reikės:

  • 200 g sviesto
  • 1 citrinos
  • kelių šakelių šviežio baziliko

Gaminimas:

  1. Į dubenį išspauskite citrinos sultis ir sutarkuokite pusės citrinos žievelę.
  2. Sudėkite sviestą.
  3. Baziliką sukapokite ir dėkite į dubenį.
  4. Viską išsukite ir susukite maistinėje plėvelėje, kaip labai ploną vyniotinį. Palikite bent 30 min. šaltai.
  5. Patieksite sviestą atpjovę ant šilto steiko.

Garnyras tegul bus jūsų improvizacija. Aš siūlau šiaudeliais pjaustytas daržoves. Bulves sutarkavau griežinėliais, o tuomet kepiau orkaitėje aukštoje temperatūroje, kol gražiai paskrudo.

Prieš linkėdamas skanaus, noriu pabrėžti, kad steikas turi pailsėti, todėl po kepimo bent 3 min. palaikykite jį įsuktą į foliją.

Skanaus!