Dar liūdniau, kai Kalėdas švęsti siekiame kuo rafinuočiau, išleisdami tūkstančius miestų papuošimams, bet ne vargingai gyvenantiems senoliams, gausioms šeimoms, pamirštame, kad žiemos šventės nėra prabangiausios eglutės ir jos grožio nacionalinis konkursas, o artumo, šeimos ir gyvenimo prasmės apmąstymo metas. Šiluma, dėmesys vienas kitam turėtų būti svarbiausi, ypač šiuo laikotarpiu ir kai nuoširdumo – vis mažiau.

Kaip kukliai puoštis, bet rafinuotai jaustis galima mokytis iš Skandinavijos šalių. Ten niekas nesuprastų, jei mažo miesto valdžia nuspręstų išleisti šimtus tūkstančių eurų kalėdiniams viešų erdvių papuošalams, tačiau mes galime sau tai leisti. Kaip ir ne kuklų biudžetą kalėdiniam stalui ir vėliau sekančioms kalboms apie persivalgymą, nesuvalgyto maisto išmetimą. Nors yra begalė būdų pajusti šventę neištaškant visos piniginės, bet mums tai dar sunkiai sekasi. Prekybininkai ne juokais masina akcijomis, turguje maisto produktų kainų ribos trinasi kasmet, o čia dar labai norisi pasirodyti prieš svečius, kad gyveni gerai ir ne lygis valgyti baltą mišrainę. Tačiau kuklumas kartais puošia, ir mišrainė yra savotiškas mūsų švenčių tradicijų perliukas, jei ruoši ją pats namuose, iš savo augintų daržovių. Be to, puikiai dera prie karštos ar šaltos mėsos patiekalų. Tada nereikia jokių kitų garnyrų, kaip plastmasinių šviežių žalių daržovių. Juk ne sezonas, tai kam save apgaudinėti. Baltoji mišrainė ne juokais tiks ir prie šio šventinio, karštojo patiekalo, paruošto iš liežuvio. Juk jis nebūtinai tinka tik šaltam užkandžiui. Kviečiu išbandyti, šį kartą jį ruošiau paprastai, su bulvėmis, bet Kalėdoms netingėsiu suruošti ir mišrainės greta.

Paprastas, greitas, bet neeilinis liežuvio patiekalas Kalėdų stalui

  • 2-3 nedideli kiaulienos liežuviai (skaičiuoju kalėdiškai: vienas liežuvis – vienam asmeniui. Skaičiuoti reiktų pagal jūsų svečių skaičių)
  • druska, keli pipirų žirneliai, rozmarinas, lauro lapeliai (arba 1 kubelis vištienos sultinio)
  • 1 svogūnas
  • konservuoti kaparėliai
  • 100 ml grietinėlės
  • 3-4 bulvės (atsižvelgiant į jūsų svečių skaičių, gali būti gerokai daugiau jų) arba baltosios mišrainės

Liežuvius nuplauname, dedame į puodą virimui, užpilame vandeniu ir kaičiame virti. Dedame druskos, pipirų, šviežio arba džiovinto rozmarino, lauro lapelių ir pasmulkinto svogūno. Taip verdame liežuvius apie gerą valandą. Išvirtus juos išimame ir atvėsiname. Išverdame bulves ir galime jas arba apkepti orkaitėje su šiek tiek aliejaus, arba pasidaryti bulvių košę. Nuo atvėsusių liežuvių pašaliname baltą odelę, šerelius, kad liktų tik dailus raumuo. Supjaustome stambiais griežinėliais ir dedame į kitą puodą. Statome ant viryklės, dedame kaparėlių ir pilame grietinėlės, viską vos vos pašildome, kol įkaista ir išjungiame, neleidžiame užvirti. Tiekiame liežuvį su padažu ir bulvėmis ar jų koše, mėgstamomis daržovėmis.

Skanaus!

Liežuvio patiekalas Kalėdų stalui
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt