Kaip tik apie Vinstoną Čerčilį galime pagalvoti, kai ieškome tam tikro vyriškumo etalono – rimto ir ypač kieto atsakingame darbe. Tuo tarpu kalbant apie maistą panašiame kontekste – rimtai ir vyriškai atrodo mėsa. Tą kartą galvodama apie „vyriškus pietus“, ir kažkodėl galvodama apie minėtą politiką ir britų įpročius, prisiminiau šoninę. Šimtą metų neragautą kiaulienos dalį, kurios riebumas ir minkštumas šaltuoju metų laiku yra beveik idealus. Tačiau reikia jausti saiką, kitaip gresia prasta savijauta persivalgius. Dar gi labai svarbu, ką pasirinksite garnyrui – tikrai galite atsisakyti bulvių košės ir puikiausiai išsisukti su daržovėmis arba nedideliu gabalėliu duonos. Paprastai, „grynai“. Kaip ir man pavyko iškepti mėsą su paprastais priedais, tačiau nenuobodaus skonio. O jei liks paruoštos nuo pietų, namuose kepta šoninė yra puikus produktas sumuštiniams.

Šoninė

Šoninės šmotelis juodųjų serbentų vyne

  • 800 g – 1 kg kiaulienos šoninės su oda (idealu, jei turite naminės)
  • po gerą žiupsnį druskos, pipirų, čiobrelių, Provanso žolelių
  • 3 skiltelės česnako
  • 200 ml juodųjų serbentų vyno
  • 500 - 600 g šviežių arba šaldytų šparaginių pupelių
  • 300 g pomidorų
  • 50 g sviesto
  • šiek tiek aliejaus

Mėsą nuplauname ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Peiliu įpjauname odą keliose vietose, padarome rėžius. Sumaišytais prieskoniais gerai įtriname mėsą, smulkintą česnaką, trupučiu aliejaus, užpilame ją vynu ir paliekame per naktį arba ilgiau. Mėsą dedame į kepimo kojinę ir šauname į 200 laipsnių orkaitę. Kepame apie 1,20 – 1,30 val. Prieš baigiant kepti mėsai, nuplikiname karštu vandeniu šparagines pupeles ir jas pakepiname su sviestu keptuvėje. Galite įdėti truputį česnako, druskos pipirų. Tiekdami šoninę lėkštėje, pjaustome ją stambesniais gabalėliais, dedame šparagų ir šviežių pomidorų. Mėsą galite pašlakstyti kepimo inde susikaupusiu padažu.

Skanaus!

Šoninė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)