aA
Vinstonas Čerčilis, Didžiosios Britanijos premjeras-legenda, kartą sakė, kad „šampanas turi būti šaltas, sausas ir nemokamas“. Tai buvo mėgstamiausias politiko gėrimas, sklinda gandai, kad kiekvieną rytą jis pradėdavo jo taure. Nenuostabu, kad garsūs šampano namai po brito mirties jo vardu pavadino išskirtinės kokybės šampaną. Kiekvienas turi savo preferencijas, o be šampano V. Čerčiliui labai svarbus buvo maistas. Jis daugelį politinių reikalų tvarkydavo prie vakarienės stalo, prie jo sėdėjo net su Stalinu ir visa eile Amerikos garsiausių to meto politikų. Tačiau, pasirodo, be prabangių gėrimų, britų premjeras mėgo paprastus, gerai paruoštus, grynus patiekalus be jokių įmantrybių ar priedų.
Šoninė
© Asmeninins albumas

Kaip tik apie Vinstoną Čerčilį galime pagalvoti, kai ieškome tam tikro vyriškumo etalono – rimto ir ypač kieto atsakingame darbe. Tuo tarpu kalbant apie maistą panašiame kontekste – rimtai ir vyriškai atrodo mėsa. Tą kartą galvodama apie „vyriškus pietus“, ir kažkodėl galvodama apie minėtą politiką ir britų įpročius, prisiminiau šoninę. Šimtą metų neragautą kiaulienos dalį, kurios riebumas ir minkštumas šaltuoju metų laiku yra beveik idealus. Tačiau reikia jausti saiką, kitaip gresia prasta savijauta persivalgius. Dar gi labai svarbu, ką pasirinksite garnyrui – tikrai galite atsisakyti bulvių košės ir puikiausiai išsisukti su daržovėmis arba nedideliu gabalėliu duonos. Paprastai, „grynai“. Kaip ir man pavyko iškepti mėsą su paprastais priedais, tačiau nenuobodaus skonio. O jei liks paruoštos nuo pietų, namuose kepta šoninė yra puikus produktas sumuštiniams.

Šoninė
Šoninė
© Asmeninins albumas

Šoninės šmotelis juodųjų serbentų vyne

  • 800 g – 1 kg kiaulienos šoninės su oda (idealu, jei turite naminės)
  • po gerą žiupsnį druskos, pipirų, čiobrelių, Provanso žolelių
  • 3 skiltelės česnako
  • 200 ml juodųjų serbentų vyno
  • 500 - 600 g šviežių arba šaldytų šparaginių pupelių
  • 300 g pomidorų
  • 50 g sviesto
  • šiek tiek aliejaus

Mėsą nuplauname ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Peiliu įpjauname odą keliose vietose, padarome rėžius. Sumaišytais prieskoniais gerai įtriname mėsą, smulkintą česnaką, trupučiu aliejaus, užpilame ją vynu ir paliekame per naktį arba ilgiau. Mėsą dedame į kepimo kojinę ir šauname į 200 laipsnių orkaitę. Kepame apie 1,20 – 1,30 val. Prieš baigiant kepti mėsai, nuplikiname karštu vandeniu šparagines pupeles ir jas pakepiname su sviestu keptuvėje. Galite įdėti truputį česnako, druskos pipirų. Tiekdami šoninę lėkštėje, pjaustome ją stambesniais gabalėliais, dedame šparagų ir šviežių pomidorų. Mėsą galite pašlakstyti kepimo inde susikaupusiu padažu.

Skanaus!

Šoninė
Šoninė
© Asmeninins albumas
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(36 žmonės įvertino)
3.8056
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Močiutė išdavė paprastų, bet labai gardžių virtų bulvių kukulių receptą (96)

Lietuviai labai mėgsta bulvinius patiekalus, todėl šis patiekalas patiks kiekvienam lietuviui –...

Vakarienė už 3 eurus: po traškia plutele – malonumas, vertas ašarų (190)

DELFI Maistas ir toliau tęsia fotoreportažų ciklą „Vakarienė už 3 eurus“, kurio tikslas...

Pademonstravo, ką skanaus galima padaryti iš moliūgų (1)

Kreminė moliūgų sriuba yra tai, be ko neįsivaizduojame šaltojo sezono. Kepame moliūgų...

Kaip skaniai pasigaminti šoninę: subalansuota vyrams, bet patiks ir moterims (24)

Vinstonas Čerčilis, Didžiosios Britanijos premjeras-legenda, kartą sakė, kad „šampanas turi...

Močiutė parodė, kaip pagaminti balandėlius: nusivylusių nebus (155)

Lietuviška klasika iš močiutės receptų knygos – balandėliai . Kaip sakė močiutė Biruta –...

Top naujienos

Lietuviai aplankė išskirtinę Indijos vietą, kurioje streikai – kasdienybė: viskas dėl moterų (3)

Praleidę keturias dienas Alapuroje, pasidžiaugę „Backwaters“ ir pliažais, atšventę...

Skurdas pagal norvegus: pinigų stoka besiskundžianti 50-metė norvegė laukia 1700 eurų pensijos (199)

51 m. norvegė Liv Iversen yra seniausio lėlių teatro pietvakarinėje Norvegijos pakrantėje...

Ivaškevičius: daug kartų norėjau atsisakyti šitos premijos (172)

Teikiant nacionalines kultūros ir meno premijas, prezidentė Dalia Grybauskaitė šeštadienį...

Globos namų darbuotoja nusprendė prabilti apie tai, kas vyksta už uždarų durų: situacija kelia nerimą (75)

Kylantys incidentai, psichologinės pagalbos trūkumas ir nekompetetingi darbuotojai – tokias...

Kurtizanių amžius Paryžiuje: nuo slaptų bordelių iki šampano vonių ir „meilės kėdės“ (18)

Prieš kelis metus Paryžiaus Orsė muziejus (Musée d'Orsay) pirmą kartą surengė šokiruojančią...

Adomaitis galimybes finale vertina vienodai, Maksvytis gailisi suklydęs ir nesuvaldęs auklėtinių (19)

Luigi Lamonica buvo labiausiai aptarinėjamas personažas prieš Karaliaus Mindaugo taurės finalo...

Gydytojas kritiškai įvertino plintančią sveikatingumo madą: tai tinka tikrai ne visiems (29)

Tikriausiai televizijoje ir socialiniuose tinkluose teko pastebėti vis dažniau atsirandančius...

Miunchene – vienas už kitą įžūlesni Lavrovo pareiškimai papildyta (933)

Vokietijos kanclerė Angela Merkel gynė Vokietijos prekybos ryšius su Rusija ir ragino pasaulio...

Garsių aviatorių pėdsakai Panevėžyje ir neeilinis įvykis miesto istorijoje (1)

Panevėžyje F. Vaitkaus, Dariaus ir Girėno gatvių pavadinimai byloja ne tik apie aviacijos...

Kramerio šou įkvėptas „Rytas“ pakeliui į finalą parbloškė „Neptūną“ (277)

Kaip ir pirmajame, taip ir antrajame „Kiddy Tour“ Karaliaus Mindaugo taurės pusfinalyje sirgaliai...