Procesas ilgas, tačiau rezultatas – įspūdingas

Mitybos ekspertės teigimu, glazūruotą kiaulienos kumpį galima patiekti tiek karštą, tiek šaltą kartu su daržovių salotomis – jis yra itin universalus, tačiau svarbiausia – mokėti tinkamai kumpį paruošti. Mėsai kepti, pasak V. Juodkazienės, nereikia skirti daug laiko – pagrindinį darbą atlieka orkaitė, tačiau reikia žinoti kelias gudrybes, kurios palengvins šio šventinio patiekalo paruošimo procesą.

„Kad mėsa būtų minkštesnė ir aromatingesnė, kumpį reikėtų pasiruošti dieną prieš kepimą, bet tikrai nieko nenutiks, jei jį ruošite tą pačią dieną. Kumpio marinavimui labiausiai tinka įvairios prieskoninės žolelės, alyvuogių aliejus, citrinos sultys bei balzaminis actas. Geriausia kumpį marinuoti kepimo maišelyje, nes taip galėsite jį vis pavartyti, o marinatas pasiskirstys ant viso mėsos gabalo. Taip pat patariu nuolat stebėti kepimo procesą – nepalikite mėsos gabalo maisto ekspertė.

Kad kiaulienos kumpis išeitų ne tik skanus, bet ir gražiai atrodytų, ji pataria jį patepti medumi.

„Medus, veikiamas aukštos temperatūros, karamelizuojasi ir padengia mėsą kvapnia blizgia plutele. Beje, tokiu būdu kepant mėsą, susidariusios jos sultys sutirštėja – tai puikus padažas ir prie mėsos, ir prie garnyro. Beje, prie kiaulienos kumpio puikiai tinka apkepti saldūs vaisiai – figos, kriaušės, ananasai ar mangai, tad nebijokite eksperimentuoti“, – ragina V. Juodkazienė ir dalijasi keturiais šventinio kiaulienos kumpio receptais.

Kiaulienos kumpis su medaus glaistu

Kumpis

Jums reikės:

  • 2 kg kiaulienos kumpio
  • 2 vnt. morkų
  • 1 svogūno
  • 1 a. š. pipirų grūdelių
  • 2 vnt. lauro lapų
  • 1 a. š. cinamono
  • pusės poro

Glaistui:

  • 1 a. š. tarkuotos apelsino žievelės
  • 5 v. š. apelsinų sulčių
  • 4 v. š. medaus
  • 2 v. š. garstyčių

Gaminimas:

Nuo kumpio nupjaustykite riebalų perteklių ir suvyniokite į cilindrą, prieš tai užrišę kumpį storu siūlu. Itin svarbu nuo viršutinės kumpio dalies nenupjauti visų riebalų, nes kepant jie karamelizuosis. Į puodą su šaltu vandeniu sudėkite perrištą kumpį, stambiai pjaustytas morkas, svogūną, porą ir prieskonius. Uždenkite puodą ir virkite kumpį ant nedidelės kaitros apie 2-3 valandas. Per tą laiką pasiruoškite glaistą. Sumaišykite tarkuotą apelsino žievelę, apelsinų sultis, medų bei garstyčias ir pakaitinkite ant silpnos ugnies. Išvirus kumpiui, leiskite jam šiek tiek atvėsti. Tuomet nukirpkite siūlą, kuriuo buvo surišta mėsa, peiliu lengvai palyginkite viršutinį riebalų sluoksnį ir padarykite norimos formos įpjovimus. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių ir supilkite ant kumpio viršaus pusę paruoštos medaus glazūros. Kepkite orkaitėje kumpį apie 15 minučių. Tuomet ant kumpio viršaus supilkite likusią glazūrą ir kepkite dar apie 30 minučių. Prieš patiekdami kumpį, leiskite jam keliolika minučių atvėsti. Jį galite patiekti su keptomis arba šviežiomis daržovėmis ir mėgstamu padažu. Skanaus!

Persikais karamelizuotas kumpis

Kumpis

Jums reikės:

  • 2 kg kiaulienos kumpio
  • 1 citrina
  • 2 a. š. druskos
  • 1 a. š. juodųjų kvapniųjų pipirų
  • 2 a. š. džiovintų rozmarinų
  • 5 vnt. lauro lapų

Glaistui:

  • 300 ml abrikosų arba persikų džemo
  • 400 g konservuotų persikų
  • 2 v. š. garstyčių
  • 2 a. š. imbiero
  • 2 česnakų granulės
  • 3 v. š. rudojo cukraus

Gaminimas:

Kiaulienos kumpį ištrinkite druska, maltais pipirais, česnako granulėmis, rozmarinu ir lauro lapais. Tuomet kumpį suriškite, kad jis išeitų apvalus ir gerai susispaustų. Įdėkite jį į kepimo plėvelę ir virkite pasūdytame vandenyje apie valandą. Išvirusį kumpį palikite kiek atvėsti. Vėliau jo viršutinę dalį įpjaukite ir prismaigstykite gvazdikėlių. Per tą laiką paruoškite glaistą. Į puodą sukrėskite persikų arba abrikosų džemą, supilkite sultis nuo konservuotų persikų, smulkintus persikus, dėkite garstyčias, imbierą, cukrų, išspauskite citrinos sultis ir pastoviai maišydami virkite apie 20 minučių, kol suminkštės. Paruošta glazūra aptepkite kumpį, panaudodami ne daugiau kaip pusę viso glazūros kiekio. Tuomet kumpį sudėkite į skardą ant grotelių ir kepkite apie valandą laiko iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Vėliau užtepkite likusį glaistą ir kepkite dar apie 50 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Kumpį palikite kiek atvėsti ir ragaukite. Skanaus!

Kiaulienos kumpis su traškia plutele

Kumpis

Jums reikės:

  • 2 kg kiaulienos kumpio su kaulu ir oda
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • skiltelės česnako
  • kelių lauro lapų
  • kelių gvazdikėlių ir juodųjų pipirų žirnelių
  • prieskoninių žolelių
  • 2 v. š. druskos

Glaistui:

  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 100 g medaus
  • 100 g garstyčių
  • 2 v. š. balzaminio acto

Gaminimas:

Kumpį apriškite virvele, kad virdamas išlaikytų formą ir išliktų sultingas. Tuomet dėkite jį į puodą kartu su prieskoninėmis žolelėmis ir daržovėmis, užpilkite vandeniu ir virkite ant nedidelės ugnies apie 2-3 val. Nuolat patikrinkite, kad neišgaruotų vanduo. Jo reikia tiek, kad jis apsemtų kumpį. Baigę virti, palikite puode kumpį šiek tiek atvėsti. Per tą laiką pasigaminkite glaistą – dubenėlyje sumaišykite medų, balzaminį actą ir garstyčias. Kumpį dėkite į kepimo skardą, nuimkite virvelę ir peiliu padarykite maždaug 1 centimetro rombo formos įpjovas. Tolygiai apšlakstykite kumpį paruoštu glaistu ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie pusvalandį. Maždaug kas 10 minučių kumpį pašlakstykite likusiu glaistu, kad susiformuotų graži traški plutelė. Baigę kepti, palikite kumpį išjungtoje orkaitėje dar 10 minučių. Vėliau supjaustykite plonais griežinėliais, perkelkite į lėkštę ir patiekite. Skanaus!

Kiaulienos kumpis su ananasų glaistu

Kumpis

Jums reikės:

  • 2 kg kiaulienos kumpio
  • 8 vnt. gvazdikėlių
  • 2 stiklinių ananasų sulčių
  • nuskustos ir supjaustytos plonais griežinėliais imbiero šaknies
  • nuluptos ir perspaustos česnako skiltelės
  • 3 v. š. garstyčių
  • 70 g rudojo cukraus

Gaminimas:

Į vidutinio dydžio puodą supilkite sultis, sudėkite imbierą ir česnaką bei užvirkite. Vėliau sumažinkite ugnies stiprumą ir virkite tol, kol tūris sumažės perpus. Tuomet nukoškite ir padėkite į šalį kol prireiks. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros. Kumpio paviršių įpjaukite maždaug 0,5 centimetro gylio pjūviais skersai ir išilgai, kad susidarytų rombeliai. Į kiekvieno rombelio centrą įkiškite po gvazdikėlį. Kumpį dėkite ant grotelių arba į gilią kepimo skardą. Kumpio paviršių aptepkite garstyčiomis, įtrinkite ruduoju cukrumi ir uždenkite folija. Maždaug po 1,5 – 2 valandų nuimkite foliją ir visą kumpio paviršių ištepkite ananasų glaistu. Toliau kumpį kepkite neuždengtą ir kas 15 minučių vis apšlaistykite glaistu, kol kumpio paviršius taps gražiai blizgantis. Iškepusį kumpį ištraukite iš orkaitės ir šiek tiek palaukite, kol atvės. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)