aA
Atėjus šiltajam sezonui kiemuose ir gamtoje vėl rūksta kepsninės. Dėl karantino apribojus keliones toks laisvalaikio leidimo būdas tapo dar populiaresnis. Tačiau kartu išaugo ir noras daugiau eksperimentuoti, išbandyti naujus skonius.
Kiaulienos šašlykai
Kiaulienos šašlykai
© Shutterstock

Prekybos miestelyje „Urmas“ mėsa prekiaujantis Marius Damavičius sakė, kad metams bėgant lietuviai nori išbandyti vis daugiau naujų skonių. Kita vertus, yra keletas tokių, kurie visą laiką išlieka populiarūs.

„Mėgstamiausia – medaus–garstyčių, Alabamos, vyšniniame, česnakiniame, BBQ marinatuose kepti paruošta mėsa. Nors turime pirkėjų, kurie vis nori išbandyti ką nors įdomesnio. Pavyzdžiui, apelsininė ar čili–mango vištiena“, – apie lietuvių mėgiamus skonius pasakojo „Gardžios mėsos krautuvėlės“ atstovas.

Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius sako, kad minėti skoniai didžiąja dalimi yra kepimo ant žarijų klasika, todėl toks lietuvių pasirinkimas nestebina.

„Jei mėsa gera, labai skanu ir be jokių ypatingų priemonių ir marinavimo. Geriausia jei mėsa turi to jungiamojo audinio su riebaliuku – kiaulienos sprandinė arba steikui skirta jautiena. Užtenka iškepus druskos, pipirų – ir viskas, karališkas skonis. Brandintos jautienos steiką ant žarijų dažniausiai kepu su vyšninių pomidoriukų keke ir labai plonai pjaustytomis bulvėmis, iškepus be druskos ir pipirų galima dar nedidelį gabalėlį sviesto uždėti, kad ištirptų. Fantastika.

Geros kiaulienos sprandinės šašlyką kepu gruziniškai – tiesiog šviežią mėsą gabaliukais ant iešmo, prieš pat kepant pabarstau druska. Iškepus dedu į puodą su pjaustytais svogūnais, uždengęs palaikau 10 min. Valgom su tandyr krosnyje kepta tikra gruziniška duona (tokios jau galima gauti Lietuvoje, vietoj kepama), šiek tiek daržovių. Nepakartojamas skonis!

Žinoma, kartais norisi ir pažaisti su skoniais, pamarinuoti vienaip ar kitaip. Amerikietiški skoniai čia lyderiauja – BBQ, Alabama, kaip ir medaus garstyčių – visiška grilinimo klasika. Gerai paruoštus kepsnius tikrai galima pirkti, ypač jei nėra laiko. Pats kartais taip darau, kai reikia sau ar svečiams paruošti. Tačiau galima ir pačiam pasidaryti, jei tik yra galimybė. Privalumas – gali daryti kaip būtent tau norisi, kažko daugiau ar mažiau pridėti. O daugelį marinatų visai nesunku paruošti“, - pasakojo G. Abraškevičius.

Mėsa
Mėsa
© Organizatorių nuotr.

Iš labiau netradicinių variantų šefas minėjo čili–mango vištieną ir šašlykus su juodaisiais serbentais.

„Čili–mango padažo galima įsigyti parduotuvėje ir marinuoti jame, galima pasidaryti ir patiems, naudojant mango sultis ir čili miltelius. Kilogramui vištienos krūtinėlės užteks maždaug pusės stiklinės mango sulčių, maždaug trečdalio citrinos sulčių, ant šaukštelio galo čili miltelių, nedidelis žiupsnelis druskos, cukraus, šaukštas alyvuogių aliejaus.

Vištieną pamarinuoti bent kelias valandas ir kepti. Labai rekomenduočiau pabandyti tiems, kurie mėgsta aštriau ir nebijo išskirtinių skonių. Mangas suteikia švelniai krūtinėlei ryškų išskirtinį savo skonį, o čili aštrumas ir vos jaučiamos saldumo, sūrumo, rūgštumo natos sudaro tikrai neblogą ansamblį“, - teigė pašnekovas.

Vis tik labiausiai išbandyti lietuviams G. Abraškevičius siūlė šašlykų, marinuotų juoduosiuose serbentuose receptą.

„Man jis toks ir netradicinis kažkiek, bet ir grynai lietuviškas skonis. Keista, kad Lietuvoje jis dar mažai žinomas, bet kiek esu vaišinęs lietuvių, sutinka su manimi, kad primena Tėvynę. Aš pats, kai dirbu užsienyje irgi kartais pasidarau ir rodos, sėdžiu, valgau tą šašlyką močiutės sode“, - šypsojosi virtuvės šefas.

Kiaulienos sprandinės šašlykai juodųjų serbentų marinate

Kiaulienos šašlykai
Kiaulienos šašlykai
© Shutterstock


Kiaulienos sprandinę supjaustykite gabalėliais, serbentus sutrinkite blenderiu, svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Viską kartu su aliejumi ir prieskoniais sudėkite į didelį indą, gerai išmaišykite, mėsą gerai išmasažuokite spaudydami rankomis. Uždengtą palaikykite šaltai bent porą valandų ir kepkite ant žarijų.

Juodųjų serbentų, svogūnų ir Provanso žolelių derinys suteiks švelnų, bet charakteringą skonį, iškepusi mėsa bus minkšta, sultinga ir kvapni.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(10 žmonių įvertino)
4.2000

Kaip pagaminti klasikinį burgerį receptas (19)

„Burgeriai – nėra greito maisto produktai. Mes į juos žvelgiame kaip į patiekalą, kuris nuo...

Triukai, kurie padės ilgiau išlaikyti šviežias uogas

Įpusėjus vasarai visi ir toliau mėgaujamės šio sezono gėrybėmis – įvairiausiomis...

Vietinė ūkininkė išdavė skaniausios savo braškių uogienės receptą (54)

„Kai manęs klausia, kodėl mano uogienės tokios skanios, atsakau, kad viskas priklauso nuo...

Kaip pasigaminti ledus: naminių bananinių ledų receptas (36)

Naminių ledų receptas labai paprastas. Sveikas desertas – vaikams ir suaugusiems.

Neįtikėtino skonio užtepėlė: greitai paruošiamas moliūgų sėklų pestas (6)

Alfas Ivanauskas siūlo pasigaminti neįtikėtino skonio užtepėlę – pestą su moliūgais.

Top naujienos

Aplankė atsinaujinusį Kauną ir nustebo: po to, ką pamačiau – čia norės atvykti visa Lietuva

Keletą metų įvairiausiose Kauno vietose kabėjo užrašai su perspėjimu: „ Kaunas...

Šeima dvi savaites keliavo po Čekiją, Slovakiją ir Vengriją: papasakojo, ką verta pamatyti, ir kokia situacija po karantino (16)

Kol vieni atostogas svetur atšaukinėja, kiti randa originalių ir saugių būdų, kaip keliauti į...

Po koronavirusu užsikrėtusių uzbekų grasinimų prabilo ligoninės vadovas: policijos sulaukė kelis kartus (107)

17 koronavirusu užsikrėtusių Kauno transporto įmonės darbuotojų izoliuoti Abromiškių...

ES uždraudė keliauti į dar dvi šalis ir iš jų (9)

Europos Sąjungos narės ketvirtadienį išbraukė Juodkalniją ir Serbiją iš sąrašo...

Visą karjerą lydėjusią bambagyslę nukirpęs Ulanovas: kasmet tam ryžto reikėjo vis mažiau (14)

Kai Edgaras Ulanovas paskutinį kartą neturėjo sutarties su Kauno „Žalgiriu“, klubą antram...

Verslams klimpstant į krizę, iššūkis savivaldybei: biudžeto nesurenka, sunku skirti paramą (41)

Daugiau nei pusantro tūkstančio Panevėžio įmonių COVID-19 įstūmė į gilią duobę. Jas iš...

Vilniuje – kraupi meilės drama: tegul šis Romeo dabar nors ir žemę graužia (117)

Tai buvo kerštas merginai – už tai, kad ši nutraukė vos kelias savaites trukusius artimus...

Silvestras Dikčius

Po vidurnakčio dairykitės į šiaurę: ši plika akimi matoma kometa mus aplankys tik po tūkstančių metų

Šių metų liepą dangus pasauliui dovanoja seniai matytą reginį. Neseniai atrasta kometa...

Savo vyrą išduodavo net nešdama šiukšles: dabar akivaizdu – ne veltui (9)

Meilė... Kaip įdomiai jos suvokimas keičiasi bėgant metams. Kai man buvo apie dvidešimt, o...

Kaip atskirti klastotą daiktą nuo originalo: atkreipkite dėmesį į šias detales (6)

Padirbiniai, klastotės, falsifikatai – tai garsaus prekės ženklo gaminių imitacija ir...

|Maža didelių žinių kaina