aA
Šį karštąjį patiekalą „Aštuonkojai pomidorų padaže“ mes išmokome pasigaminti Toskanoje, Elbos saloje. Pirkdami aštuonkojį turguje renkamės iš dviejų rūšių – stambų, uolinį, su dvejomis eilėmis narelių, arba vienos eilės narelių – smėlinį. Smėliniai aštuonkojai yra mažesni, jiems pagaminti sugaištame mažiau laiko. Žuvies pardavėjas mums išvalė aštuonkojus išimdamas tris širdis ir kapsulę „rašalo“, tačiau parsinešę į namus „polpo“ turime dar gerai išplauti po šaltu vandeniu. Nareliuose neturi likti smėlio. Gaminant reikia atskirti maišelį nuo kojų.

Mes aštuonkojų neverdame, nes jie prarastų dalį savo vertingo „sapore“ – aromato ir skonio. Lengvai pakaitinę tyrą aukštos kokybės alyvuogių aliejų, dedame skilteles česnako, kad išsiskirtų antibiotikas. Juk mūsų patiekalai privalo būti ne tik skanūs, bet ir sveiki. Pašalinę česnakus sudedame į aliejų aštuonkojus. Jie labai greitai sukietėja, todėl būtina apšlakstyti desertiniu vynu „Marsala“, išgarinti ir palikti ant lėtos ugnies. Troškiname maždaug pusvalandį. Ne visi aštuonkojai pasigamina per vienodą laiką, tad kietumo įvertinimui naudojame šakutės testą – tiesiog perduriame šakute, kad suprastume, ar aštuonkojis nepernelyg kietas.

Tačiau dar didesnė klaida būtų jį pernelyg suminkštinti. Jis privalo išlikti standus, neprarasti struktūros. Tiesa, Portugalijoje esame ragavę itin minkštus aštuonkojus pomidorų padaže, bet mums labiau patinka Elbos receptas.

Jurga Jurkevičienė gamina aštuonkojį pomidorų padaže
Jurga Jurkevičienė gamina aštuonkojį pomidorų padaže
© Asmeninio albumo nuotr.

Papildome aštuonkojus nerūgščia pomidorų tyre ir rozmarinu. Mūsų patiekalas – „polpo al sugo rosso“ – paruoštas. Padažą, kuris yra aromatingas, nes pomidorų tyrė harmoningai susimaišė su aštuonkojų „sugo“ – sultimis, išlaižome duonos riekelėmis.

Ne visiems gurmė yra įprasta, kad prie šio patiekalo mes paprastai deriname ne prie žuvies patiekalų siūlomą baltąjį, o raudoną vyną.

Jis geriau subalansuoja pomidorų tyrės rūgštumą ir jūros druskos, kurios prisodrintas aštuonkojis, sūrumą. Nepamirškite gausiai pagardinti rozmarinais. Jais galima įtrinti ir duonos riekeles.

Polpo al sugo rosso – aštuonkojis pomidorų padaže

Patiekalui pagaminti naudojame:

Ingredientai 4 asm.:

- 1 kg aštuonkojų
- 3 skiltelės česnako
- 150 g pomidorų tyrės
- 1 stiklinė desertinio vyno „Marsala“
- tyras alyvuogių aliejus
- rozmarinas

Gaminimas:

- gerai nuplaukite aštuonkojus, iš narelių išvalydami smėlį
- tyrame alyvuogių aliejuje pakepinkite česnako skilteles, kai pagels, pašalinkite
- dėkite aštuonkojus
- kai aštuonkojai pakeis spalvą ir taps standūs, užpilkite desertinį vyną „Marsala“, išgarinkite, sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu
- troškinkite apie pusvalandį ant lėtos ugnies
- supilkite pomidorų tyrę
- įmeskite rozmarinus
- dar palaikykite ant ugnies apie ketvirtį valandos
- patiekite kartu su duonos riekelėmis

Jurga Jurkevičienė gamina aštuonkojį pomidorų padaže
Jurga Jurkevičienė gamina aštuonkojį pomidorų padaže
© Recepto autorė
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(13 žmonių įvertino)
2.7692

Kad vasara būtų skani: kiaulienos sprandinės šašlykai juodųjų serbentų marinate (9)

Atėjus šiltajam sezonui kiemuose ir gamtoje vėl rūksta kepsninės. Dėl karantino apribojus...

Neįtikėtinai gaivios ir gardžios krabų lazdelių salotos (10)

Alfas Ivanauskas nutarė išduoti savo ypatingąjį krabų lazdelių salotų receptą, kuris...

Kuo galite pakeisti šaltibarščius? Šaltų sriubų receptai (10)

Nors kol kas pavasaris pasižymi permainingais orais, visgi vos pasitaikius šiltesnei dienai ant...

Jurga Jurkevičienė parodė, kaip pagaminti ypatingai skanų ir sotų, tačiau nekaloringą patiekalą (81)

Šį patiekalą kiekvienas Italijos regionas gamina savaip. Mes „ parmigiana di melanzane “...

Trys netradicinio pesto padažo receptai (1)

Bazilikų lapeliai, skrudinti riešutai, kietasis sūris ir tyras alyvuogių aliejus – puikiai...

Top naujienos

Po neįprastai šaltos gegužės – birželio prognozė: atrodo gerai, ypač viena pusė

Meteorologų surinktais duomenimis, gegužė Lietuvoje buvo gerokai šaltesnė nei įprasta Lietuvai...

Pareigūnų krauju pažymėtas įvykis Mažeikių rajone: gaisravietėje rastas žmogaus kūnas, šalia jo – ginklas pakelti VSAT sraigtasparniai, nuolat pildoma (118)

Bendrasis pagalbos centras pranešė , kad Mažeikių r. , Viekšnių sen., Birbiliškės k.,...

„Sodra“ pateikė birželio išmokų grafiką: baigiasi mokslo metai – baigiasi ir pinigai tėvams kai kurie senjorai gaus atnaujintas pensijas (4)

Birželio mėnesį dalis senjorų sulauks didesnių pensijų, daugiau gyventojų pasieks nedarbo...

Mažeikių rajone nušautas pareigūnas – vienas geriausių šalies kinologų be tėčio liko du vaikai (15)

Penktadienį Mažeikių r. nužudytas šio rajono policijos komisariato pareigūnas Saulius Žymantas...

Visi nauji koronaviruso atvejai – Vilniaus apskrityje, stebimi 2 pagrindiniai židiniai papildyta 14.31

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė...

Parengė naują tyrimų dėl COVID-19 tvarką: profilaktinius testavimus pradės nuo pirmadienio papildyta 14.34 (2)

Penktadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos...

Europa dėl koronaviruso ima neregėto dydžio ir labai daug klausimų keliančią paskolą (56)

Šią savaitę Europos Komisija pristatė kuriamą atsigavimui nuo koronaviruso skirtą 750 mlrd....

Kiek kainuoja senelį išlaikyti globos namuose: kai kur kainos pakilo keliais šimtais (44)

Didėjant minimaliam atlyginimui, augant socialinių darbuotojų ir jų padėjėjų atlyginimams,...

Gyvai / Tiesiogiai – iš SAM: Verygos informacija dėl koronaviruso prevencijos (10)

Gegužės 29 d., 14.00 val. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nuotoliniu būdu transliuos...

Tūkstančiai baltarusių renkasi į piketus: Lukašenka nusibodo, gana! papildyta (157)

Tūkstančiai baltarusių atvirai priešinasi valdžiai. Piketuose driekiasi ilgos eilės – norima...

|Maža didelių žinių kaina