Virtuvės mitų griovėjų iniciatorius Alfas Ivanauskas, pakviestas „Borjomi“, pažėrė netikėtų šventinio stalo dekoracijų idėjų ir pasakė, kokių dekoravimo klaidų turėtume vengti.

Kulinarijos guru tikinimu, Kalėdos nėra vien eglių šventė – stalą galima dekoruoti iš kėnio, miške rastų kadagių ir dabar ypač madingų tujų šakelių. Be to, šiai šventei puikiai tinka ir gyvos gėlės.

„Puiki gėlė yra amarilis, ji jums nenuvys visą vakarą. Jei ant stalo norite ryškios kompozicijos, galite rinktis raudoną amarilį. Visi sako, kad raudona yra Kalėdų spalva, tačiau tos raudonos spalvos tiek daug prekybos centruose, kad man pačiam savo namuose norisi jaukumo ne su raudona, o su gamtinėmis spalvomis“, – kalbėjo jis.

Svarbiausias žiemos atributas – sniegas. Šventiniam Kalėdų stalui dekoruoti galima naudoti netikrą purškiamą arba birų sniegą. Purškiamu sniegu A. Ivanauskas pataria lengvai apipurkšti šakeles – taip stalas atrodys labai elegantiškai, natūraliai ir žiemiškai.

Alfas Ivanauskas

Patys Kalėdų stalo įrankiai gali būti sidabriniai, auksiniai ir net juodi. Nors daug kas mano, kad Kalėdos ir juoda spalva nesiderina, anot kulinarijos guru, juodojo metalo įrankiai yra viena iš vyraujančių pastarųjų dvejų metų tendencijų ir jie ant šventinio stalo atrodo itin elegantiškai.

A. Ivanauskas siūlo nebijoti išdėstyti stalo įrankius savaip, drąsiai eksperimentuojant: „Peilis nebūtinai turi būti padėtas iš dešinės. Jis gali būti padėtas kartu su šakute ant servetėlės šono. Neužsidarykite į vakuumą ir nebijokite laužyti taisyklių, nes taip labai pakenkiate kūrybai.“

O norint, kad stalas atrodytų dar šventiškiau, galima panaudoti polėkštes. Anot kulinaro, jos papuošia stalą ir „įprasmina“ tą vietą, į kurią bus padedamas patiekalas, todėl stalas niekada nebūna tuščias. Kaip polėkštę galima panaudoti ir seną padėklą, jis pats yra rinkęsis net ir spalvotą popierių – stalas atrodė itin žaismingai.

Kai perkate taures, pataria profesionalas, geriau nesirinkite tos pačios kolekcijos taurių, nes madinga maišyti skirtingų stilių indus. Taigi stiklines taures drąsiai derinkite net su senovinėmis varinėmis taurėmis.

Šventinio stalo dekoravimas

„Dažnai man sako, kad maišyti indus ir taures yra neetiška. Tokiems aš atsakau: „Jei Anglijos karalienė atvažiuotų, tada aš viską daryčiau pagal etiketą, o kadangi ji pas mane neatvažiuoja, ruošdamas stalą savo draugams ir šeimai visada mėgstu indus maišyti“, – juokavo jis.

Nebijoti eksperimentuoti A. Ivanauskas kviečia ir su staltiese: „Vietoj staltiesės siūlau naudoti paklodę. Mes įpratę ant jos miegoti, bet ant jos galite savo svečiams patiekti ir maisto. Dar vietoj staltiesės galite naudoti ir užuolaidą. Staltiesės pirkt nebūtina, kartais pigiau nusipirkti audinį ir apsiūti jo kraštus. Aš pats turiu staltiesę, pasiūtą iš vyriškų marškinių medžiagos, tiesą pasakius, iš šios medžiagos esu pasisiuvęs marškinius, su kuriais einu į darbą.“

Iš tokios pat medžiagos, iš kokios yra pasiūta staltiesė, jis pataria pasisiūti ir servetėles.

„Lankstydami popierines servetėles jokių balandžių ar vėduoklių nebedarykite! Aš juos vadinu senaisiais bajeriais. Jokiais būdais nedarykite tokių klaidų, jei norite būti šiuolaikiški ir madingi. Taip sulankstytos servetėlės gerai atrodo tik viename seniausių Paryžiaus restoranų“, – servetėlių lankstymo klaidas komentavo A. Ivanauskas.

Puošiant stalą ant servetėlių gali atsidurti eglės, kėnio šakelės, kankorėžiai, cinamono lazdelės, kaspinai arba kalėdiniai žaisliukai, kurie gali būti net dovana kiekvienam svečiui. A. Ivanauskas siūlo atsisakyti plastmasinių žaisliukų ir verčiau investuoti į kokybiškus stiklinius.

Šventinio stalo dekoravimas

Kalėdinio stalo kompozicijai puikiai tinka žvakės, jos suteikia elegancijos ir prabangos įspūdį. Tik nepadarykite klaidos, kurią daro dauguma – nestatykite žvakių sukurtos augalų kompozicijos ar stalo viduryje. Centrinė kompozicija – jau praeityje.

„Beje, nepamirškite žvakių uždegti. Esu dalyvavęs ne vienoje vakarienėje, kurioje šeimininkai neleido uždegti dekoratyvinių žvakių, tokių kaip eglės ar sniego gniūžtės, sakydami, kad tai stalo dekoras. O juk žvakės ir yra tam, kad jas degintume. Todėl uždekite jas ir būkite laimingi“, – savo įžvalgomis dalijosi A. Ivanauskas.

Jei jūsų stalas yra žemas, turite ir vaikų ir todėl nenorite naudoti žvakių – rinkitės lempučių girliandą. Tačiau A. Ivanauskas vėl moko – jokiais būdais nepirkite spalvotų žybsinčių girliandų, nes jos atrodo labai neskoningai. Geriausia naudoti šilto atspalvio baltos spalvos švieseles.

Šventinio stalo dekoravimas

Anksčiau labai populiaru būdavo ant stalo išdėlioti korteles su kiekvieno svečio vardu, taip vakaro šeimininkai svečiams nurodydavo jų vietas. A. Ivanausko teigimu, tokią tradiciją jau taip pat reiktų pamiršti, nes šiais laikais populiaru žmones sodinti ten, kur jie nori atsisėsti patys.

Pažiūrėkite, kaip kalėdinį stalą siūlo dekoruoti A. Ivanauskas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)