aA
50 Eifelio bokštų svorio arba 500 tūkst. tonų – tiek maisto atliekų kasmet iškeliauja į atliekų konteinerius Lietuvoje. Su maisto švaistymo dilema akis į akį susidūrėme šventiniu laikotarpiu, tačiau šis klausimas išlieka aktualus net ir šventėms pasibaigus. Taigi ką galime daryti kitaip, kad maisto, kuriam išleidžiame pinigus, netektų išmesti ir galėtume suteikti jam antrą šansą lėkštėje?
Daržovių apkepas
© Shutterstock

Prikelkime maistą antram gyvenimui

Dažniausiai maistą išmetame dėl labai paprastos priežasties – jo nusiperkame arba pagaminame per daug. Sausio pradžioje pravėrę dažną šaldytuvą vis dar rasime šventinių mišrainių, vyniotinių, tačiau su jais greitai tenka atsisveikinti. Vis dėlto, yra produktų, kuriuos galima išlaikyti ilgiau ir panaudoti dar kartą.

„Visi puikiai žinome, kad užšaldyta ir atitirpinta mėsa vis dar bus šviežia. Panašių gudrybių galima imtis ir su daržovių likučiais. Pavyzdžiui, supjaustyti, išdžiovinti orkaitėje ir pamerkti sandariame stiklainyje su aliejumi pomidorai bei paprikos gali tapti gardžiu užkandžiu ar garnyru“, – patarė maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Pašnekovės teigimu, yra daugybė produktų, kuriuos galima naudoti vėl. Sutarkavę duonos likučius, turėsite džiūvėsėlių – užšaldyti vėliau jie taps puikiu pagardu kepiniams. Taip pat ir sūris – sutarkuotas, užšaldytas bei atitirpintas jis puikiai tiks padažams, sriubai ar makaronams.

„Nulupti, supjaustyti ir užšaldyti bananai – nuostabus ingredientas ledams arba tirštajam kokteiliui. Į šaldiklį taip pat galite įdėti uogas, obuolius, kriaušes ar slyvas ir gaminti jogurtus, koktelius arba desertus. Supjaustytos, trumpai keptuvėje pačirškintos ir užšaldytos likusios daržovės puikiai pagardins sriubas ar troškinius, o šaldiklyje atsidūrę laimo ir citrinos griežinėliai – gėrimus“, – vardino V. Juodkazienė.

Skaičiuokime daugiau, išmeskime mažiau

Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, yra daugybė sumanių ir praktiškų įrankių, kuriuos naudojant galima saugoti ir tausoti maistą. Tai tos pačios mūsų kasdien naudojamos mobiliosios programėlės ir net šaldytuvo ar produktų laikymo lentynų fotografavimas. Tereikia parduotuvėje pažiūrėti į nuotrauką ir suprasite, ko iš tikrųjų trūksta ir ką jau turite.

„Labai paprasta yra nuolat tikrinti šaldiklį ir matyti, ką dar galima naudoti maisto ruošimui. Pavyzdžiui, taisyklė „Gaminkite kartą, valgykite – du“. Sveriant ir matuojant maisto kiekį lengva matyti, kiek iš tikrųjų suvalgysite ir kiek liks kitam kartui. Taip taupysite laiką bei energiją, o namuose ruošto maisto turėsite ir kitai dienai“, – patarė B. Čaikauskaitė.

Maisto ekspertė V. Juodkazienė priduria, jog įvairių daržovių likučiai puikiai tiks sveikuoliško žiemos apkepo gaminimui, o porcijoje šio vegetariško patiekalo yra daug kasdienai būtinų ir šiuo metų laiku taip organizmui trūkstamų naudingųjų medžiagų.

Daržovių likučiai – į žiemos apkepą (receptas)

Prireiks:

  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 2 supjaustytų svogūnų;
  • 1 šaukšto miltų;
  • 2 išilgai supjaustytų didelių morkų;
  • pusės supjaustyto kalafioro;
  • 4 supjaustytų česnako skiltelių;
  • 1 rozmarino šakelės be lapelių;
  • 400 g konservuotų ir pjaustytų pomidorų skardinėje;
  • 200 g šaldytų žirnelių;
  • 900 g supjaustytų bulvių;
  • 1 stiklinės pieno.

Gaminimas:

Pirmiausia, ugniai atspariame inde ant vidutinės kaitros įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus. Sudėkite svogūnus ir kepinkite 10 minučių, kol suminkštės. Tuomet įmaišykite miltus ir pavirkite dar porą minučių. Sudėkite morkas, kalafiorą, česnaką ir rozmariną. Troškinkite 5 minutes, kol viskas ims minkštėti.

Vėliau prie daržovių sudėkite konservuotus pomidorus, o į likusią tuščią skardinę pripilkite vandens ir juo papildykite troškinį. Uždenkite dangčiu ir troškinkite 10 minučių, tuomet dangtį nuimkite, pavirkite 10–15 minučių, kol padažas pasidarys tirštas ir daržovės išvirs. Įdėkite prieskonių, įmaišykite žirnelius bei troškinkite dar minutę.

Tada 10–15 minučių virkite bulves, kol suminkštės. Jas nusausinkite ir sutrinkite, įpilkite pieno ir maišykite. Kai masė taps tiršta, supilkite likusį aliejų bei pagardinkite prieskoniais.

Galiausiai, nustatę grilio režimą, įkaitinkite orkaitę. Į kepimo indą supilkite daržovių troškinį, uždekite bulvių mase ir sulyginkite viską šakute. Pašaukite kelioms minutėms į orkaitę, kol viršus švelniai apskrus. Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Beatos Nicholson čanachai priminė vaikystę: siūlo išbandyti kelis receptus (30)

Galbūt tai nėra kasdienis patiekalas, o labiau savaitgalio projektas, bet jei turite šiuos indelius...

Kaip pasigaminti sveikus burgerius, nuo kurių „nestoja skrandis“ (19)

Taip taip – veganiškas ! Iš pupelių su tortilijų traškučiais, laimu ir kalendra. Kalendros...

Žiemos klasika – traškūs ir sultingi šonkauliai, kuriuos paruošite per valandą (11)

Spaudžiant šalčiui, trumpam pamirškite apie kūno centimetrus ir šiek tiek atsipalaiduokite. Bent...

Močiutė parodė, kaip pasigaminti labai gardžius varškėčius: paprastai kaip 2 x 2 (111)

Varškėčiai tokie paprasti, kad net nereikės išeiti iš namų produktų – viską neabejotinai...

Išmetate maisto likučius? Nepatikėsite, kokį skanėstą iš jų galima pagaminti (19)

50 Eifelio bokštų svorio arba 500 tūkst. tonų – tiek maisto atliekų kasmet iškeliauja į...

Top naujienos

Sociologas išskyrė Skvernelio bruožą, kuris jį išskiria iš kitų kandidatų (180)

Sociologas, visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys...

Gyvai / Dakaro ralis įveiktas – į Lietuvą bus parvežti net du rekordai atnaujinta 16.38 val. (212)

Dešimtasis Dakaro etapas – paskutinis šių metų ralyje. Šiandien visų laukia vos 112 km...

Vilniuje trūko vamzdis: dėl smegduobės pavojaus uždarytas eismas judrioje gatvėje sutriko viešojo transporto eismas (38)

Sausio 17 d. apie 16 val. 23 min. Vilniuje, Žemaitės g. trūko vamzdis.

Aukštas rusų saugumo pareigūnas: Ukraina greitai gali netekti savo valstybingumo (378)

„Valdžia Kijeve daro viską, kad suskaldytų Ukrainą “, – tvirtina Rusijos Saugumo...

Oponentai Skverneliui atsako dėl „paskirtų įpėdinių“: čia ne Rusija

Prezidentės Dalios Grybauskaitės „paskirtais įpėdiniais“ premjero Sauliaus Skvernelio...

Nausėda: būčiau geresnis prezidentas nei Skvernelis atnaujinta 17.13 (266)

Ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui ketvirtadienį Rusnėje paskelbus, kad jis dalyvaus...

„Ryto“ žaidimą įvertinęs Kleiza: privalome taikytis į titulus (14)

Vilniaus „Ryto“ ekipa pasiryžusi nutraukti trejus metus trunkantį titulų badą. Sostinės...

Šalčiai gyvūnams gali skaudžiai įkąsti: kokias klaidas šeimininkai daro žiemą? (6)

„Koks oras, toks ir pasivaikščiojimas“, – juokauja šunų ir kačių šeimininkai, kai šaltą...

„Sodra“ žada visas pensijas išmokėti iki sausio 26 dienos (65)

Kilus senjorų nepasitenkinimui dėl vėluojančių pensijų, Valstybinio socialinio draudimo fondas (...

Saugokitės siaučiančio skrandžio gripo: ypač pavojinga vaikams (13)

Visi, ne tik gripo, virusai aktyviausi tampa šaltuoju metų laiku. Medikai įspėja ir apie dažnai...