Norintiems paisyti sveikos mitybos principų, dietologė Kristina Jasmontienė rekomenduoja vengti atšviežinto maisto – gaminti tiek, kiek planuojama suvartoti per kartą. Vis dėlto specialistė sako puikiai suprantanti, kad ne visada pavyksta laikytis tokio principo. „Žinoma, kartais maisto lieka. Kilus klausimui, atšviežinti jį ar visai nebevalgyti, atsakymas aiškus: tikrai atšviežinti, o ne išmesti“, – sako dietologė.

Rekomenduoja maistą atšviežinimui paruošti iš anksto

Tam, kad atšviežintas maistas išliktų toks pat vertingas, dietologė rekomenduoja patiekalus atšviežinimui paruošti iš anksto. „Jei maistas ilgą laiką stovėjo kambario temperatūroje, kad ir dieną, tikėtina, kad prasidėjo tam tikri bakteriniai procesai – maistas ėmė gesti. Joks pašildymas patiekalo neišgelbės nuo bakterinio užterštumo. Jei jau žinote, kad patiekalą teks šildyti, pasirūpinkite juo iš anksto – įdėkite į šaldytuvą. Nelaikykite ant viryklės ir nelaukite, kada panorėsite valgyti“, – sako specialistė.

K. Jasmontienės teigimu, įprastai atšviežinti patiekalai netenka didelės maistinės vertės dalies – naudingąsias medžiagas „žudo“ aukšta temperatūra, pasitelkiama terminio apdorojimo metu. Tačiau išsaugoti svarbiausias ir vertingiausias patiekalo savybes galima atšviežinimui pasitelkus kol kas mažiau įprastą būdą – šildymą garuose.

„Patys priimtiniausi būdai maistui atšviežinti yra tie, kuriems nereikia papildomų riebalų. Tokie riebalai ne tik mažina patiekalo maistinę vertę, tačiau ir prideda kalorijų, kurios organizmui dažniausiai visai nereikalingos. Todėl asmeniškai rekomenduočiau maistą šildyti orkaitėje, geriausia – pasitelkus garų funkciją“, – sako K. Jasmontienė.

Dietologės teigimu, pasitelkus orkaitės kepimo garuose funkciją, maistas šildomas palyginus žemoje temperatūroje, išsausėti patiekalui neleidžia ir optimalią drėgmę lemiantys garai. Rezultate taip pašildytas maistas išlieka sultingas, patrauklios išvaizdos.

Kristina Jasmontienė


Tinka ne bet koks garų kiekis

Kaip tiksliai reikia šildyti maistą kepant garuose, paaiškina AEG buities prietaisų ekspertas Petras Gendvilis. Pasak specialisto, šiuolaikinėse orkaitėse patiekalus kepti garuose galima pagal vieną iš trijų programų. Pirmoji – 100 proc. garų programa, kurią pasitelkus pasiekiama iki 96 laipsnių temperatūra. Taip ypač rekomenduojama kepti žuvį ar daržoves, nes išsaugomos visos vertingosios maistinės medžiagos.

Antroji – 50 proc. garų programa, ypač aktuali gaminant konditeriją, tačiau tinkama ir kitiems patiekalams. Būtent ši programa, pasak P. Gendvilio, ir rekomenduotina norint atšviežinti maistą.
„Programa ypač tinkama norint pašildyti jau atvėsti spėjusius patiekalus, taip pat vakarykštį maistą. Optimaliausia yra šildant maistą nustatyti 120 laipsnių temperatūrą, taip pat pasitelkti garus. Garai drėkina patiekalą, o karštis jį šildo. Taip išsaugoma maisto tekstūra ir skonio savybės, todėl maistas atrodo lyg ką tik pagamintas. Tuo tarpu šildant patiekalą tiesiog orkaitėje, keptuvėje ar mikrobangų krosnelėje, maisto skonis ir išvaizda bus pakitusi. Be to, ir pašildyti tiek daug maisto vienu ypu kitaip nepavyks, o orkaitėje telpa net iki 12 lėkščių iškart“, – sako P. Gendvilis.

Trečioji kepimo garuose programa – 25 proc. garų. „Pasitelkus šią programą garai neleidžia maistui išdžiūti, o karštis lemia, kad patiekalas skaniai apskrus. Rezultatas – sultingas patiekalas su traškia plutele“, – paaiškina ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt