aA
Jungtinės Amerikos Valstijos – vis dar dažnai linksniuojamos kaip svajonių šalis, kurioje trokštama ne tik gyventi, bet ir keliauti bei pasinerti į kulinarinius nuotykius. Nors daugelis už Atlanto nuvyksta manydami, kad amerikietiška virtuvė garsėja tik ne itin maistingu ir sveiku „greitu maistu“, keliaujant skersai išilgai šios vienos iš didžiausių pasaulio valstybių ne vienam atsiveria akys. Beribiame šios šalies gastronominiame žemėlapyje susilieja įvairios kultūros ir jų pasakojimai, o kiekvienas gali atrasti šį tą neįprasto ir verčiančio tįsti seilę net didžiausiam maisto gurmanui.
Lipnūs vištos sparneliai su medaus ir barbekiu padažu
© Recepto autorė

Skonių įvairovė išrankiausiems skoniams

Italų, afroamerikiečių, meksikiečių bei ispanų nacionalinių virtuvių patiekalai – tai tik nedidelė dalis to, kuo galima paskanauti Jungtinėse Amerikos Valstijose, rašoma pranešime žiniasklaidai. Šalyje, kurios kulinarinį pagrindą iš dalies formavo europiečiai, gajos išlieka ir vietinių indėnų maisto ruošimo tradicijos.

Pastebima, kad Amerikoje besiformuojančios gastronominės tendencijos dažnai pasklinda po visą pasaulį, o Lietuva taip pat nėra išimtis. Retas kuris kartas nuo karto nepasilepina amerikietiškais blyneliais, obuolių pyragu ar naminiais mėsainiais. Lietuvoje vis labiau populiarėja ir grilio patiekalai bei pats gaminimo procesas, kurio nepamainomi palydovai – aukščiausios kokybės mėsa bei barbekiu padažas.

Prieš septynerius metus po Ameriką keliavusi maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ įkūrėja Asta Černė pasakoja, kad kelionėje didžiausią dėmesį skyrė stulbinančiai šios šalies gamtai, tačiau taip pat turėjo galimybę susipažinti su maisto kultūra ir sugriauti prieš tai turėtus stereotipus.

„Greitojo maisto ten tikrai yra – bet lygiai tiek pat daug yra ir sveikų pasirinkimų. Viskas priklauso nuo to, į kurią parduotuvę užeisi ar prie kurių lentynų pasuksi. Amerika yra tokia didelė, kad ten yra visko ir visiems“, – pasakoja A. Černė.

Amerika – ir namų virtuvėse

Tinklaraštininkė A. Černė prisimena ir gastronominius potyrius, kurių Amerikoje – gausu. Riešutų sviesto ledai, pieniška kava su moliūgų sirupu, purūs amerikietiški blyneliai su įvairiausiais pagardais bei vištienos sparneliai, gardinti barbekiu padažu – maisto mylėtojai paliko didžiausią įspūdį. Būtent pastarąjį patiekalą nesunkiai galima pasigaminti ir namuose bei nudžiuginti artimuosius ar į svečius užsukusius draugus.

„Saulėtos virtuvės“ lipnūs vištos sparneliai su medaus ir barbekiu padažu:

Porcijos: 4-5;
paruošimo laikas: 15 min.;
gaminimo laikas: 40-50 min.

Jums reikės:

  • 1 kg vištienos sparnelių petelių,
  • 3 valg. š. alyvuogių aliejaus,
  • 2 arb. š. džiovintų česnakų miltelių,
  • 1 arb. š. druskos,
  • ½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų,
  • ½ arb. š. rūkytos paprikos miltelių,
  • ¼ arb. š. kajeno pipirų.

Padažui:

  • 1 pakuotės (280 g) „Daumantų“ WOW MAMA BBQ padažo su juodaisiais česnakais,
  • 1/3 stiklinės (120 g) medaus,
  • 3 valg. š. pomidorų padažo,
  • 50 g sviesto.

Lipnūs vištos sparneliai su medaus ir barbekiu padažu
Lipnūs vištos sparneliai su medaus ir barbekiu padažu
© Recepto autorė

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Vištos sparnelius gerai perplaukite šaltu tekančiu vandeniu, kruopščiai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir sudėkite į dubenį. Į tą patį dubenį supilkite alyvuogių aliejų ir suberkite visus prieskonius.

Vištos sparnelius gerai ištrinkite aliejaus ir prieskonių mišiniu, kad tolygiai juo pasidengtų iš visų pusių. Marinuokite šaldytuve uždarame indelyje 1-2 valandas.

Pasimarinavusius sparnelius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos vienu sluoksniu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol sparneliai gražiai apskrus, bus visiškai iškepę ir traškūs. Kepimo laiko viduryje juos apverskite ir kepkite toliau.

Barbekiu padažą, medų ir pomidorų padažą sudėkite į nedidelį puodą. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol pradės burbuliuoti. Leiskite pavirti porą minučių.

Tuomet sudėkite sviestą ir įmaišykite, kol šis ištirps ir padažas ims žvilgėti. Nuimkite nuo ugnies, atidėkite į šalį ir leiskite šiek tiek atvėsti.

Vištos sparneliams iškepus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės ir nustatykite kaitinimą iš viršaus ir orkaitės kepimo režimą „grill“.

Sparnelius perkelkite į didelį karščiui atsparų dubenį, apipilkite paruoštu BBQ padažu ir išmaišykite, stengdamiesi, kad visi sparneliai tolygiai pasidengtų padažu. Išdėliokite atgal ant kepimo skardos ir grąžinkite į orkaitę.

Likusį padažą supilkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį – vėliau patiekite jį su paruoštais lipniais sparneliais. Kepkite sparnelius vos kelias minutes – vos tik padažas pradės karamelizuotis ir sparneliai taps tamsiai gintarinės spalvos, išimkite iš orkaitės.

Lipnius vištienos sparnelius apibarstykite šviežiais žalumynais ir patiekite nedelsiant.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
2.3333

Gian Luca Demarco pasiūlė puikų konservuotų vyšninių pomidoriukų receptą: nesunku pasidaryti namuose ir patiems (3)

Italų šefas Gian Luca Demarco laidoje „Gardu Gardu“ pasiūlė vyšninių pomidoriukų...

Papasakojo, kaip pagaminti paprastą, bet labai skanų vienuolių troškinį (58)

Apsilankę Videniškiuose esančiame Vienuolyno muziejuje, ragavome vienuolių troškinio, o jo...

Idealus užkandis: reikės vištienos, sūrio, paprikos ir svogūno (20)

Jeigu laukiate draugų kompanijos, ar ruošiatės vakaroti su šeima žiūrint filmą – kesadilijos...

Skani savaitgalio vakarienė: triušienos troškinys su vynuogėmis (9)

Italų šefas Gian Luca Demarco laidoje „Gardu Gardu“ pagamino ir žiūrovams išdavė labai...

Greitai pagaminami cukinijų kepsneliai: kaipmat neliks ant stalo (1)

Cukinijų kepsneliai – greitai pagaminami, nebrangūs vegetariški pietūs ar vakarienė. Šiame...

Top naujienos

Rinkimų rezultatai aiškūs: pergalė konservatorių rankose, nepavyko nei Janutienei, nei Paluckui atnaujinta 22.51 val. (508)

Aštuntą valandą vakaro uždarius balsadėžes buvo pradėti skaičiuoti rinkimų į...

Vienas skandalingiausių imperatorių istorijoje: garsėjo ne orgijomis, o sadistišku žiaurumu (35)

Legendos byloja, kad liūdnai pagarsėjęs Romos imperatorius Kaligula buvo toks pamišęs, kad...

Į Lietuvą atslenka arktinis anticiklonas – pokyčius pajusime jau savaitės pradžioje (6)

Šiandien jau iš pat ryto pajausime orų pasikeitimą: debesys išsisklaidė, oras išsausėjo,...

Išrinkti trys nauji Seimo nariai: kas jie tokie (52)

Sekmadienio vakarą antrojo rinkimų į atsilaisvinusias vietas Seime turo metu rinkėjai trijose...

Ši karta jau gimė su telefonu rankose: bankai jau turi planus dar neišnaudotai paauglių rinkai (32)

„ Revolut “ paleidžia bankininkystės programėlę tiems, kam dar nėra 18-os: žmonėms, iš...

Jonaitis po kovos su Janutiene: mane sveikina, kad nugalėjau velnią (57)

Žiemgalos vienmandatėje rinkimų apygardoje Seimo nario rinkimus laimėjęs socialdemokratas...

Nesėkmę rinkimuose patyręs Paluckas įvardijo rezultatų priežastis (65)

Rinkimuose į atsilaisvinusias vietas Seime konservatorių oponentei nusileidęs Lietuvos...

Venckienė: vienintelis dalykas, kurio bijo Lietuvos valdžia – viešumas (557)

„Ji rami, nusiteikusi bet kam, kas gali nutikti, – po susitikimo su jau pusantrų metų Jungtinių...

Rinktinės žaidėjus pagyręs Jasikevičius: esame bandymų stadijoje (17)

„Betsafe-LKL“ čempionas Kauno „Žalgiris“ titulo gynybą pradėjo svečiuose 94:63...

Net 7 kartus teistą kalinį pabandė integruoti į visuomenę, bet šis pabėgo: policija paskelbė specialią operaciją (120)

Po visuomenę pribloškusios istorijos, kai paspruko laisvėje dirbęs dėl pasikėsinimo nužudyti...