aA
Daugelis žmonių į kasdienį mitybos racioną įtraukia duoną. Gamintojai, atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, siūlo įvairių jos rūšių: kvietinės, ruginės, visų grūdo dalių, su saulėgrąžomis, bemielės, be pridėtinio cukraus ir daug kitų. Kaip nepasiklysti renkantis? Ekspertai pataria, kaip išsirinkti sveikesnę duoną ir įvardija duonoje esančių priedų reikšmę mūsų organizmui.
Duona
Duona
© DELFI / Karolina Pansevič

Trumpa sudėtis – gera duona

Dietistės Živilės Dumbraitės teigimu, norint išsirinkti sveikesnį ir maistingesnį gaminį, visų pirma reikia teisingai perskaityti ženklinimo etiketę – joje bus visa naudinga informacija. Produkto sudedamosios dalys nurodomos pagal svorį mažėjančia tvarka. Tai reiškia, kad pirmo ingrediento gaminyje bus daugiausia, o paskutinio – mažiausiai.

„Taip pat verta susipažinti su maistine verte, duonoje esančių priedų kiekiu. Mano vertinimu, paprastai, bet sveikesnei duonai reikia labai nedaug ingredientų: gerų miltų, vandens ir druskos. Kuo trumpesnė sudėtis, tuo geriau“, – sako Ž. Dumbraitė.

Visų grūdo dalių miltai – sveikesnis pasirinkimas

Specialistė pataria atkreipti dėmesį į pagrindinę duonos sudedamąją dalį – miltus. „Visuomet prioritetą teikiu iš viso grūdo dalių miltų iškeptai duonai, nes joje didesnis organizmui naudingų skaidulų kiekis. Miltai taip pat nulemia skonio savybes. Ruginių miltų duona bus rūgštesnė, o kvietinė – natūraliai saldesnė. Nors dėl skonio nesiginčijama, mano vertinimu, sveikesnė duona gali būti tokia pat skani kaip ir ta, kurioje daugiau cukrų ar konservantų“, – teigia dietistė.

„Cukraus, druskos ir skaidulų kiekis mūsų racione taip pat svarbus. Ieškantiems sveikesnės duonos, rekomenduojama rinktis tokią, kurios sudėtyje yra ne daugiau nei 5 g cukraus šimte gramų, druskos – ne daugiau kaip 2 g, o skaidulų kiekis yra ne mažesnis nei 6 g“, – sako Ž. Dumbraitė.

Živilė Dumbraitė
Živilė Dumbraitė
© Asmeninio albumo nuotr.

Kalorijos duonoje – ar reikia jų bijoti?

Duona, kurioje gausu papildomų priedų, pavyzdžiui, sėklų, neskaldytų grūdų, džiovintų vaisių, yra kaloringesnė. Visgi, ekspertų teigimu, tai nereiškia, kad tokią duoną reiktų išbraukti iš mitybos raciono.

„Kalorijos nėra svarbiausias kriterijus renkantis duoną. Mano patarimas – jų neskaičiuoti, o vadovautis alkio ir sotumo jausmu. Reiktų stengtis valgyti kuo įvairesnį maistą, mėgstamą duoną derinti su baltymų turinčiais produktais, pavyzdžiui, humusu, mėsa, žuvimi, taip pat riebalų turinčiais produktais: avokadais, sūriu, riešutų sviestu ar kitais. Sumuštinio nepamirškite pagardinti mėgstamomis daržovėmis“, – teigia dietistė Ž. Dumbraitė.

Bendrovės „Vilniaus duona“ produktų kūrimo vadovė Baltijos šalims Snieguolė Šoblinskienė taip pat pritaria, kad mityboje svarbiausia klausytis savo organizmo ir aklai nesivadovauti kalorijų skaičiumi. Priešingu atveju atsisakysime organizmui naudingų produktų, nors jie kaloringesni. „Skaitant duonos etiketę būtų klaidinga vadovautis tik kalorijų skaičiumi. Labai svarbu atsižvelgti į kitas ypatybes: į miltų rūšį, gamybos būdą, cukraus, druskos, baltymų, angliavandenių, skaidulų, priedų kiekį. Pavyzdžiui, sėklų turinti duona – kaloringesnė, tačiau daugiausia kalorijų gauname ne iš jų, o iš miltuose esančių angliavandenių, kurie reikalingi mūsų smegenims“, – sako specialistė.

Duona
Duona
© Shutterstock

Pasak S. Šoblinskienės, nors sėklos turi daugiau riebalų ir kalorijų, jos kartu pasižymi teigiamomis savybėmis – jose yra gerųjų riebalų, vitaminų ir mineralų, todėl tokios duonos nereiktų atsisakyti.
„Mityboje turėtume išlaikyti pusiausvyrą, duoną ar kitus gaminius rinktis atsižvelgdami į gyvenimo būdą, imuninę sistemą. Pavyzdžiui, aktyviai sportuojantis asmuo rinksis daugiau baltymų turinčią duoną. Džiugu, kad vis daugiau vartotojų skiria dėmesio mitybai, ieško sveikesnių pasirinkimų. Mano vertinimu, duona yra vienas sveikiausių produktų, o jei ta duona ruginė ir viso grūdo dalių miltų – tai tikra skrandžio šluota gerąja prasme“, – teigia S. Šoblinskienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(18 žmonių įvertino)
4.3333

Išaiškino, kuriuos vaisius reikia laikyti šaldytuve, o kuriuos – kambario temperatūroje (4)

Žiema ir su ja atkeliavęs šaltis – išbandymas kiekvieno organizmui, todėl reikia nepamiršti jo...

Lengvų pietų idėja: pasigaminsite vos per 15 minučių (2)

Daugybė žmonių naujus metus pradeda su šviežiu gūsiu įkvėpimo, nusiteikdami ne tik naujiems...

Blogi įpročiai ir dažniausiai pasitaikančios virtuvės klaidos: atkreipkite į tai dėmesį (12)

Dėl tam tikrų sukantis virtuvėje padaromų klaidų gali ne tik nukentėti maisto kokybė, bet...

Šefas Gian Luca Demarco įvardijo tobulo kepsnio paslaptis: išbandykite savo virtuvėje (42)

Stiprėjant grilio tradicijai Lietuvoje, vis daugiau gyventojų kepsninėje ruoštų patiekalų...

Ekspertas patarė, kuo geriausia pakeisti cukrų (35)

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena...

Top naujienos

Panevėžio rajono savivaldybė jau turi tvarką ir pradėjo skiepyti senjorus: kitos savivaldybės dar nė nerenka sąrašų (7)

Pirmoji vakcinų nuo COVID-19 siunta Lietuvą pasiekė jau beveik prieš mėnesį, o gruodžio 27...

Trumpo mitas pradeda griūti: apkalta tampa visiškai reali (4)

Trečiadieni Jungtinių Valstijos prezidentu inauguruotas Joe Bidenas žadėjo būti visų...

Įteisinus „socialinius burbulus“ – policijos paaiškinimas: kaip bus reguliuojamas judėjimas tarp savivaldybių (344)

Vakar Vyriausybė įteisino ir vadinamuosius „socialinius burbulus“ – tai reiškia, kad vieniši...

Išsakė nuomonę dėl po skiepų mirusių Norvegijos senolių ir išvardijo šalutinius vakcinos nuo COVID-19 poveikius (140)

Vakcinacijai nuo COVID-19 ligos vis labiau įsibėgėjant ir viešojoje erdvėje pasirodžius...

Olekas apsisprendė: bandys pakeisti dabartinį LSDP lyderį Palucką (30)

Europarlamentaras Juozas Olekas teigia, kad artėjančiuose Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP)...

Trečdalis bedarbių prieš karantiną nebuvo dirbę Lietuvoje: emigrantai – tik nedidelė jų dalis (1)

Daugiau nei pusė šalyje šiemet registruotų bedarbių negavo „Sodros“ nedarbo išmokos, nes...

„Žalgiryje“ – padidintas atsargumas dėl COVID-19, Schilleris nori nustumti „Olympiakos“ lentelėje žemiau (3)

Eurolygos mūšio su Pirėjo „Olympiakos“ (11-9) išvakarėse Kauno „Žalgirio“ (11-9)...

Valstybinę žemę miestuose nori perduoti savivaldybėms: lauktų rimti pokyčiai (64)

Naujoji Vyriausybė nori miesto teritorijose esančią valstybinę žemę patikėjimo teise perduoti...

Kirkorovo advokatas žada skųsti sprendimą dėl atlikėjo įtraukimo į juodąjį sąrašą (119)

Rusijos popatlikėjo Filipo Kirkovo advokatas pranešė, kad žada skųsti Lietuvos sprendimą...

Beviltiškai bandanti patekti pas kardiologą panevėžietė pratrūko: tegul ligoninė tvarkosi su gydytojais (356)

Prasidėjus koronaviruso pandemijai, kartas nuo karto pasigirsdavo pacientų skundų dėl sunkiai...